Jump to content

Традиционална Западна уметност

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Avocado рече

Pa to je prosto značenje reči "oduzme"... ako ti neko oduzme X, onda ti više nemaš X.

Ne može neko da ti oduzme X, a da ti i dalje imaš X... jer onda ti to nije oduzeo...

Sasvim drugo pitanje je da li je to oduzimanje dobro ili loše... (ne)moralno... (ne)pravedno... itd...

Pa opet dolazimo na pitanje "sta je to pravo" ja mislim da je pitanje sta je to pravo vezano za termin pravde, etike, morala. Verujem da postoji apsolutno pravo koje izvire iz te neke apsolutne etike, i to je moje uverenje. 

A ti se sa tim ne slazes pozitivsta si, mislis da je pravo samo akt koji drzva propise ili oko kog se drustvo slozi. Ja se sa tim (ocigledno) ne slazem. 
Ja ne mislim da se pravo  pocinje i zavrsava na drzavnom aktu, ja mislim da pravo pocinje i zavrsava se u ljudskoj psihi. 

Cak i psihologija ima terminologiju tipa "asertivna prava" koja nemaju veze sa drzavnim pravima nego sa nekim pravima u medjuljudskom odnosu.

I sad moze da dubimo o terminu "pravo" ali ne vidim poentu, kao sto rekoj ja sam za ideju prirodnog prava, ti nisi, to je to, kud koji mili moji. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Млађони рече

NIje to jedini izvor koji sam ostavio ostavio sam i ovaj pre toga, da dokazem da se postmodernizam odnosi upravo na to:
https://www.britannica.com/topic/postmodernism-philosophy

Ali u tom izvoru se ne govori o estetici i postojanju "objektivno lepog", već o postojanju objektivne realnosti... iz primera u kojem sam ti naveo šta za mene znači "objektivno" možeš direktno da vidiš da ja smatram da postoji objektivna realnost... a ne smatram da postoji objektivno lepo... i dalje tvoji izvori ne potvrđuju ono što sam ti osporio...

пре 11 минута, Млађони рече

@Avocado evo sta kaze o ljudskoj prirodi, to je upravo ta debata normalno/nenormalno o kojoj mi pricamo samo skracena:
There is such a thing as human nature; it consists of faculties, aptitudes, or dispositions that are in some sense present in human beings at birth rather than learned or instilled through social forces. Postmodernists insist that all, or nearly all, aspects of human psychology are completely socially determined.

Ni ovaj izvor ne govori ništa o postojanju "objektivno lepog"...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Млађони рече

Poceo sam da se ljutim jer sam znao da ces da pricas istu pricu kao i ovde. Eto to nije akt o ubistvu samo o oduzimanju drzavljanstva (gradjanskih prava). 
I to nije uradila drzava nego "grupa manijaka". 

Zato sam i poceo da se ljutim jer sam znao da ce ovo biti odgovor. Jer ne postoji nista apsolutno sto mogu da ti kazem o zlu drzave da ti neces da kazes da to "nije drzava" ili "nije volja drustva" ili nije "volja naroda" nego je to eto grupa manijaka koja je radila sta je htela.. a narod unutar nemacke pojma nije imao da se nesto desava sa jevrejima kojima oduzimaju sva prava. 

Ako se ne slazemo oko termina drzava jednostavno nema poente da diskutujemo o tome. Nema.. ne znam sto se trudimo uopste svako na svoju stranu i kudkoji mili moji.

Побогу човече, па кога бре више лажеш и докле се закопаваш?! Па са мном си се свађао како тај пропис о убијању Јевреја постоји. Онда си тврдио да нисам хришћанин јер тврдим да универзално право не постоји, а сад и сам причаш како немају право на живот ако им држава одузме.

Оћеш да ти ископам још постова где си децидно тврдио оно што сад поричеш и релативизујеш? Јер их има још, само нисам хтео баш толико да се натежем, али оћу драге воље ако наставиш да се тако понашаш.

Нећу бре да баталим и да те пустим да нас све овде правиш мајмунима и још после у својој глави глумиш неког мученика, схвати. Не само због нас свих, него и због тебе самог. 

Можеш да баталиш, можеш да се опет шатро љутиш и глумиш мученика, ал нећеш бре више да ме цитираш, причаш са мном и лажеш ме, па макар ти три дана копирао твоје постове који те демантују, јер си безобразан крајње.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ali u tom izvoru se ne govori o estetici i postojanju "objektivno lepog", već o postojanju objektivne realnosti... iz primera u kojem sam ti naveo šta za mene znači "objektivno" možeš direktno da vidiš da ja smatram da postoji objektivna realnost... a ne smatram da postoji objektivno lepo... i dalje tvoji izvori ne potvrđuju ono što sam ti osporio...

ne pominje o postojanju objektivno lepog vec apsolutne istine i vrednosti, objektivne istinei vrednosti.
U to racunaju i objektivno lepo samo ga tamo nisu pomenuli, objektivno estetiku.
Kao i objektivni moral, objektivnu realnost i slicno. 

Nisu pomenuli objektivno lepo jer su smatrali da se to smatra delom "objektivne ljudske prirode" 

Подели на овим сајтовима

Кад смо синоћ стигли дотле, само се искључио а данас се појавио и почео причу испочетка и још нас све овде напада како је он наша жртва. Само што је јуче прича до те тачке трајала цео дан возања у круг.

Сад је можда мало јасније што ме је оволико изнервирао.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Млађони рече

@cloudking 
Inace evo ti koja je apsolutna i objektivna lepota: Bog. 

To je nesto sa cim bi svi pravoslavci trebalo da se sloze. 

Tesko da je objektivna...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, RYLAH рече

Побогу човече, па кога бре више лажеш и докле се закопаваш?! Па са мном си се свађао како тај пропис о убијању Јевреја постоји. Онда си тврдио да нисам хришћанин јер тврдим да универзално право не постоји, а сад и сам причаш како немају право на живот ако им држава одузме.

Ti mene uopste ne razumes, definitivno. Ali uopste. 
Cim si ti uspeo moje reci da shvatis da pricam ovo potamljeno. 

@Avocado da li sam ja igde u naso j diskusiji rekao da nemaju pravo na zivot ako im ga drzava oduzme ili argumentujem upravo suprotno, da imaju pravo na zivot iako im je drzava napala to pravo silom? 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Млађони рече

Pa opet dolazimo na pitanje "sta je to pravo" ja mislim da je pitanje sta je to pravo vezano za termin pravde, etike, morala. Verujem da postoji apsolutno pravo koje izvire iz te neke apsolutne etike, i to je moje uverenje. 

A ti se sa tim ne slazes pozitivsta si, mislis da je pravo samo akt koji drzva propise ili oko kog se drustvo slozi. Ja se sa tim (ocigledno) ne slazem. 
Ja ne mislim da se pravo  pocinje i zavrsava na drzavnom aktu, ja mislim da pravo pocinje i zavrsava se u ljudskoj psihi. 

Cak i psihologija ima terminologiju tipa "asertivna prava" koja nemaju veze sa drzavnim pravima nego sa nekim pravima u medjuljudskom odnosu.

I sad moze da dubimo o terminu "pravo" ali ne vidim poentu, kao sto rekoj ja sam za ideju prirodnog prava, ti nisi, to je to, kud koji mili moji.

Jel to možemo da dubimo o tom terminu zato što naši stavovi o pravu nisu objektivni?  :D

Elem, naravno da imaš pravo da imaš svoje viđenje prava na život... ja samo moram da primetim da se u tvojoj postavci:

"postoji pravo na život" pojavno ne razlikuje od "smatram da bi trebalo da postoji pravo na život"

što donekle ukazuje na probleme sa takvom postavkom i takvim definicijama...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, RYLAH рече

Кад смо синоћ стигли дотле, само се искључио а данас се појавио и почео причу испочетка и још нас све овде напада како је он наша жртва. Само што је јуче прича до те тачке трајала цео дан возања у круг.

Сад је можда мало јасније што ме је оволико изнервирао.

Stigli smo i objasnio sam ga, samo sto ti kao po obicaju apsolutno nista nisi razumeo. 

Posto ja moje znanje vucem iz knjiga, treba mi malo vremena da nadjem linkove koji pricaju o tome. Nazalost nisam uspeo da nadjem linkove koji se odnose direktno na pitanja aestetike, jer se ta pitanja cesto ubrajaju u pitanju ljudske prirode, pa sve definicije i internet izvori, kazu ljudska priroda ( tu ubrajaju moral etiku estetiku politiku itd) 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Млађони рече

Stigli smo i objasnio sam ga, samo sto ti kao po obicaju apsolutno nista nisi razumeo. 

Posto ja moje znanje vucem iz knjiga, treba mi malo vremena da nadjem linkove koji pricaju o tome. Nazalost nisam uspeo da nadjem linkove koji se odnose direktno na pitanja aestetike, jer se ta pitanja cesto ubrajaju u pitanju ljudske prirode, pa sve definicije i internet izvori, kazu ljudska priroda ( tu ubrajaju moral etiku estetiku politiku itd) 

Ниси га објаснио, него си побегао са теме кад сам ти два пута објаснио зашто се то не односи на оно што смо причали.

Оћеш и то да ти постујем или ћеш опет да ме правиш будалом и лажеш у фацу?

Подели на овим сајтовима

Elem, naravno da imaš pravo da imaš svoje viđenje prava na život... ja samo moram da primetim da se u tvojoj postavci:"postoji pravo na život" pojavno ne razlikuje od "smatram da bi trebalo da postoji pravo na život" što donekle ukazuje na probleme sa takvom postavkom i takvim definicijama...

I o tome moze da pricamo, ali necu iste argumente da koristim u diskusiji sa tobom koji nisi pravoslavac i ne verujes u apsolutnu istinu boga i sa nekim ko jeste. 
Za to imam neke druge argumente koje mozemo na temi o tome, koju cu uskoro da otvorim sa sve citatima ovih nasih sa kopaonicke skole prirodnog prava, imam zbirku eseja odatle. 

Pa moze da pricamo o tome. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, RYLAH рече

Ниси га објаснио, него си побегао са теме кад сам ти два пута објаснио зашто се то не односи на оно што смо причали.

Оћеш и то да ти постујем или ћеш опет да ме правиш будалом и лажеш у фацу?

Osim sto ga jesam objasnio, i to mnogo pre nego sto si me pitao.  

obrati paznju na ALL TRUTHS. sto ukljucuje sva filozofska pitanja,  etiku, estetiku, politiku, epistemologija, fiziku, itd itd itd da ih ne nabrajam sve. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Млађони рече

ne pominje o postojanju objektivno lepog vec apsolutne istine i vrednosti, objektivne istinei vrednosti.
U to racunaju i objektivno lepo samo ga tamo nisu pomenuli, objektivno estetiku.
Kao i objektivni moral, objektivnu realnost i slicno. 

Nisu pomenuli objektivno lepo jer su smatrali da se to smatra delom "objektivne ljudske prirode"

Jel možemo onda da se složimo da izvori koje si naveo kao dokaz svojih tvrdnji ne pominju ono što ti tvrdiš?  :D

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Avocado рече

Jel možemo onda da se složimo da izvori koje si naveo kao dokaz svojih tvrdnji ne pominju ono što ti tvrdiš?  :D

:)) 

pa ako vam je toliko stalo, eto mozemo! Ne kazu direktno etika i estetika nego koriste "kisobran" termin "sve istine o svetu i ljudskoj prirodi

tako da u pravu si, ne pominju. :)) 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Млађони рече

:)) 

pa ako vam je toliko stalo, eto mozemo! Ne kazu direktno etika i estetika nego koriste "kisobran" termin "sve istine o svetu i ljudskoj prirodi

tako da u pravu si, ne pominju. :)) 

Gde tačno u njima se pominje citirani termin?

Gde se u ovim izvorima implicira da se taj ili sličan termin odnosi na postojanje "objektivno lepog"?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...