Bokisd Написано Јул 17, 2017 Пријави Подели Написано Јул 17, 2017 пре 13 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Такође не треба причати само на основу личних погледа и то да су недогматске ствари у Цркви обавезујући део предања, јер такође у Цркви постоје светитељи који су у сузама ридали док су причали о томе и тврдили да митарства и чистилиште не постоје. Митрополит Прфирије о томе јавно и сведочи, говори о томе на начин на који и ја указујем. Такође и за мене инсистирање на томе да митарства осудим би било подједнако кобно као и твоје позивање на обавезујуће предање наше Цркве што се митарстава тиче. Дакле да то разјаснимо већ једном важи? Ja ne znam , da neko od svetih otaca, jasno i glasno odrice mitarstva ? Znaci, da pise i svedoci, da ne postoji ispitivanje duse i privremeni sud posle smrti. Predanje je oduvek sastvni deo crkvenog ucenja i etosa i uvek je imalo podjednaku vaznost i u rangu je kao i dogmatske i verske stvari. Dobro, sto se tice hriscanskih pisaca i teologa, postoje i drugi, koji svedoce u korist mitarstava. Ako sam te shvatio, ne insistiras na 'osudi' mitarstava, i smatras da imamo pravo da prihvatimo ovo ucenje ? Ako je tako, onda je to posteno sa tvoje strane. Opet ponavljam. Ja moram da kazem i pricam, onako kako verujem i kako sam procitao kod otaca u vezi stanja duse posle smrti. Ne mogu drugacije, takvo je ipak, realno govoreci objektivno gledanje na ovu stvar. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 17, 2017 Пријави Подели Написано Јул 17, 2017 пре 1 минут, Bokisd рече Ako sam te shvatio, ne insistiras na 'osudi' mitarstava, i smatras da imamo pravo da prihvatimo ovo ucenje ? Ako je tako, onda je to posteno sa tvoje strane. Наравно да је поштено али такође поштења ради прихвати више чињеницу да то што се налази митарство у неким деловима предања не значи да је догматизовано, дакле обавезно предање за све Хришћане. Разумеш ли ти разлику између осуде и догматског предања или појединих предања која нису догматски обавезна али која нису ни осуђена? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 17, 2017 Пријави Подели Написано Јул 17, 2017 пре 10 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Наравно да је поштено али такође поштења ради прихвати више чињеницу да то што се налази митарство у неким деловима предања не значи да је догматизовано, дакле обавезно предање за све Хришћане. Разумеш ли ти разлику између осуде и догматског предања или појединих предања која нису догматски обавезна али која нису ни осуђена? To je sad druga prica, u vezi predanja. Mislim, dovoljno je samo logicki razmisljati. Ako postoji ucenje o mitarstvima u predanju, onda je sasvim normalno da je to ucenje, .....legitimi deo predanja ? Zbog cega se onda i pominje ? Sve sto je deo predanja je i legitimno. Ne mozemo odvajati nesto iz predanja, sto mislimo da nije bitno i obavezno za sve hriscane. Mnogi delovi predanja nisu delovi, cak ni Svetog Pisma , pa, se opet smatraju obaveznim za veru i poboznost. O tome lepo prica sv. Vasilije Veliki u svojim kanonskim pravilima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 17, 2017 Пријави Подели Написано Јул 17, 2017 пре 4 минута, Bokisd рече To je sad druga prica, u vezi predanja. Mislim, dovoljno je samo logicki razmisljati. Ako postoji ucenje o mitarstvima u predanju, onda je sasvim normalno da je to ucenje, .....legitimi deo predanja ? Zbog cega se onda i pominje ? Sve sto je deo predanja je i legitimno. Ne mozemo odvajati nesto iz predanja, sto mislimo da nije bitno i obavezno za sve hriscane. Mnogi delovi predanja nisu delovi, cak ni Svetog Pisma , pa, se opet smatraju obaveznim za veru i poboznost. O tome lepo prica sv. Vasilije Veliki u svojim kanonskim pravilima. Види пишеш као да учиш неког другог а при том основне ствари у вери не познајеш док то чиниш. Наравно да можемо одвајати делове предања не зато што МИ САМИ ОД СЕБЕ МИСЛИМО ДА НИСУ ОБАВЕЗНА, НЕГО ЗАТО ШТО СТВАРНО НИСУ ОБАВЕЗАН ДЕО ПРЕДАЊА, ДАКЛЕ САМО ДОГМАТИОВАНЕ СТВАРИ СУ ОБАВЕЗАН ДЕО ПРЕДАЊА А ЧИСТИЛИШТЕ ОДНОСНО МИТАРСТВА СУ САМО У РИМОКАТОЛИЧКОЈ ЦРКВИ ОБАВЕЗАН ДЕО ПРЕДАЊА. Ето ако мени не верујеш питај неко свештено лице. Ти можеш да верујеш у митарства јер тај део предања није осуђен као учење али не смеш и немаш право да инсистираш да други МОРА ДА ВЕРУЈЕ ако хоће да буде правоверан. Се разумемо сада? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 17, 2017 Пријави Подели Написано Јул 17, 2017 пре 16 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Види пишеш као да учиш неког другог а при том основне ствари у вери не познајеш док то чиниш. Наравно да можемо одвајати делове предања не зато што МИ САМИ ОД СЕБЕ МИСЛИМО ДА НИСУ ОБАВЕЗНА, НЕГО ЗАТО ШТО СТВАРНО НИСУ ОБАВЕЗАН ДЕО ПРЕДАЊА, ДАКЛЕ САМО ДОГМАТИОВАНЕ СТВАРИ СУ ОБАВЕЗАН ДЕО ПРЕДАЊА А ЧИСТИЛИШТЕ ОДНОСНО МИТАРСТВА СУ САМО У РИМОКАТОЛИЧКОЈ ЦРКВИ ОБАВЕЗАН ДЕО ПРЕДАЊА. Ето ако мени не верујеш питај неко свештено лице. Ти можеш да верујеш у митарства јер тај део предања није осуђен као учење али не смеш и немаш право да инсистираш да други МОРА ДА ВЕРУЈЕ ако хоће да буде правоверан. Се разумемо сада? Nesto se razumemo, nesto izgleda ne ? Trudim se da ne ucim nikoga, pisem onako kako razmisljam . Mogu i da promenim misljenje ( ako me nesto lupi po glavi..... ). Kako mozemo odvajati delove predanja, ....ako, su ti delovi,...upravo deo tog istog Predanja ? Odvajanje se desava , pre nego sto neko ucenje uopste i udje u predanje. Razvrstavanje se obavlja od strane crkve i tek onda kada se ovaj posao obavi, tek onda , takvo ucenje postaje sastavni deo predanja. Ne mozes VSB, sada da razvrstavas neke delove u predanju,.....koji su vec razvrstani i koji su, i postali deo tog istog predanja. Ne znam, ali, licno, ne insistiram na tome , da bilo ko mora da veruje u mitarstva, nego, samo pricam , da su bitan deo duhovnog predanja otaca, koji ima svoju poruku. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 17, 2017 Пријави Подели Написано Јул 17, 2017 пре 1 минут, Bokisd рече Nesto se razumemo, nesto izgleda ne ? Trudim se da ne ucim nikoga, pisem onako kako razmisljam . Mogu i da promenim misljenje ( ako me nesto lupi po glavi..... ). Kako mozemo odvajati delove predanja, ....ako, su ti delovi,...upravo deo tog istog Predanja ? Odvajanje se desava , pre nego sto neko ucenje uopste i udje u predanje. Razvrstavanje se obavlja od strane crkve i tek onda kada se ovaj posao obavi, tek onda , takvo ucenje postaje sastavni deo predanja. Ne mozes VSB, sada da razvrstavas neke delove u predanju,.....koji su vec razvrstani i kojeisu postali deo tog istog predanja. Ne znam, ali, licno, ne insistiram na tome , da bilo ko mora da veruje u mitarstva, nego, samo pricam , da su bitan deo duhovnog predanja otaca, koji ima svoju poruku. Добро да се не настављамо, питај свештена лица пошто мени не верујеш. Ето то је онако људски да не мучимо ни себе и другога. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 17, 2017 Пријави Подели Написано Јул 17, 2017 пре 3 часа, Bokisd рече Mislim , moze svako da ima neko svoje razmisljanje, ali, ne bi trebalo da se to predstavlja kao ucenje crkve i otaca. Dosad smo , na ovoj temi postavili pregrst svedocanstva ucenja otaca i predanja, o 'sudbini' duse posle smrti, u tom zagrobnom zivotu. A, to je tek jedan mali deo iz prebogatog opisa otaca o ovoj stvari. Видели смо доста цитата отаца али из њих није у потпуности јасно на који начин су они видели митарства, заједничко им је само то да ћемо бити испитани кроз духове поднебесја, тј. ако смо са њима имали однос у времену они ће захтевати и пи смрти да припаднемо њима. Да ли би знао да наведеш неко дело или беседу отаца о митарствима а да није из 20-ог века него нешто из ранијег периода цркве и да није виђење монахиње Теодоре. Баш бих волео да прочитам. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Princess Bella Написано Јул 17, 2017 Пријави Подели Написано Јул 17, 2017 Postoji jedna narodna poslovica koja kaze- Treba se bojati Boga i onih ljudi koji Ga se ne boje. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 17, 2017 Пријави Подели Написано Јул 17, 2017 пре 51 минута, Матусал рече Видели смо доста цитата отаца али из њих није у потпуности јасно на који начин су они видели митарства, заједничко им је само то да ћемо бити испитани кроз духове поднебесја, тј. ако смо са њима имали однос у времену они ће захтевати и пи смрти да припаднемо њима. Да ли би знао да наведеш неко дело или беседу отаца о митарствима а да није из 20-ог века него нешто из ранијег периода цркве и да није виђење монахиње Теодоре. Баш бих волео да прочитам. Pa, i ne moze da bude bas najjasnije, zar ne ? Ipak, se radi o onostranim stvarima. Kako tacno opisati prolazak duse kroz vazduh u podnebesju, gde prebivaju zli duhovi ? Vrlo tesko je naci odgovarajuce reci. Mislim, da je mnogo bitnije, da se svi oci, koji su pisali o ishodu duse iz tela, slazu da dusa prolazi pored duhova u vazduhu, da se vrsi neka vrsta ispitivanja, mitarstava, nebitno je kako se zove taj dogadjaj. Crkvene himne i molitve, opet, takodje na jedan specifican nacin, opisuju na razlicite ( nacine ), puteve prolaska duse ka nebu i njen susret sa zlim duhovima. Trebalo bi da je jasno. Glavna poenta jeste, da postoji taj privremeni sud nad dusom. Kakvim nacinom, kakvim opisima i kroz kakva vidjenja, sveti oci pricaju o njima, je nebitno. Svi oni pricaju o istoj stvari, na razlicite i mnogostrane nacine. I, svi oni izvlace iste zakljucke iz toga. To bi trebalo da je sustina cele price. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 17, 2017 Пријави Подели Написано Јул 17, 2017 пре 7 минута, Bokisd рече Trebalo bi da je jasno. Glavna poenta jeste, da postoji taj privremeni sud nad dusom. Зашто привремен зато што неко полаже права на ту душу? Зар то ђавђав не чини у све дане живота нашег и на земљи? Свакаквим лукавством се служи да би положио душу у своје власништво, па чак и пре него Христос сам одлучи да ли опрашта тој души одређен грех или не иако је душа услед нечега мислила да не чини грех опште намерно. Грехова има заиста много ко ће се свих дела сетити.... Душа сигурно на крају издаха неће пропустити да каже опрости ми Боже мој грешни живот. Само они тврдоглави са неким смртним грехом или они који мисле тврдоглаво да немају греха опште, да грех није својство људске душе ће пропустити тај последњи издах да усмере ка Богу. А такви који се инате сигурно неће у митарства. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 17, 2017 Пријави Подели Написано Јул 17, 2017 пре 17 минута, Bokisd рече Trebalo bi da je jasno. Glavna poenta jeste, da postoji taj privremeni sud nad dusom. Kakvim nacinom, kakvim opisima i kroz kakva vidjenja, sveti oci pricaju o njima, je nebitno. Svi oni pricaju o istoj stvari, na razlicite i mnogostrane nacine. Може ли онај ко је привременим судом задобио да почива у рајској благодати видет Господа Исуса Христа и бити са Њим? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јул 17, 2017 Пријави Подели Написано Јул 17, 2017 1 hour ago, Матусал рече Видели смо доста цитата отаца али из њих није у потпуности јасно на који начин су они видели митарства, заједничко им је само то да ћемо бити испитани кроз духове поднебесја, тј. ако смо са њима имали однос у времену они ће захтевати и пи смрти да припаднемо њима. Да ли би знао да наведеш неко дело или беседу отаца о митарствима а да није из 20-ог века него нешто из ранијег периода цркве и да није виђење монахиње Теодоре. Баш бих волео да прочитам. Pa ja sam naveo.A el bi ti znao da navedeš neko delo ili besedu o tome kako je ceo svet već vaskrnust zajedno sa Hristom pre 2000 i kusur godina? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 17, 2017 Пријави Подели Написано Јул 17, 2017 пре 4 минута, Кратос рече Pa ja sam naveo.A el bi ti znao da navedeš neko delo ili besedu o tome kako je ceo svet već vaskrnust zajedno sa Hristom pre 2000 i kusur godina? Не на начин на који си ти то карикираш али сви говоре о перспективи Царства као реалност која за сваког од нас појединачно а на крају времена и свеопште долази у пуноћи. Нико није рекао да се Царство задобија после смрти него да после телесне смрти доживљава пуноћу а задобија се овде већ за телесног живота. Матусал је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јул 17, 2017 Пријави Подели Написано Јул 17, 2017 пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече Не на начин на који си ти то карикираш али сви говоре о перспективи Царства као реалност која за сваког од нас појединачно а на крају времена и свеопште долази у пуноћи. Нико није рекао да се Царство задобија после смрти нега да после телесне смрти доживљава пуноћу а задобија се овде већ за телесног живота. Hristos kaže da u Njegovom Carstvu nema smrti.Gde ti to vidiš? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 17, 2017 Пријави Подели Написано Јул 17, 2017 пре 1 минут, Кратос рече Hristos kaže da u Njegovom Carstvu nema smrti.Gde ti to vidiš? Па и нема. Телесна смрт је управо Христовом смрћу уништена као последња реалност човека. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука