Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 16, 2017 Пријави Подели Написано Јул 16, 2017 Управо сада, Bokisd рече Pa, ona velika vrlina koju je cinila, neosudjivanje bliznjih, moze joj pomoci kod ispitivanja. Kako se kaze, ( parafraza ) , ne sudite i ne osudjujte i nece vam biti sudjeno. A šta ćeš ti bez ijedne vrline? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 16, 2017 Пријави Подели Написано Јул 16, 2017 Zamisli u Carstvu Božjem izda posle ta žena knjigu sa naslovom: Kako sam bila zarobljena 8000 godina, pokušavajući da odvojim vodu od mleka. Eto hepi end je važan i no frk. Idm da spavam slošilo mi se Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 16, 2017 Пријави Подели Написано Јул 16, 2017 пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече A šta ćeš ti bez ijedne vrline? Pa, ne znam . Mozda sto se trpimo ovde na forumu, zaradimo i neku pohvalu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јул 16, 2017 Пријави Подели Написано Јул 16, 2017 Ma kad je stepinac svetac sigurno je da ne postoje mitarstva.... Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 17, 2017 Пријави Подели Написано Јул 17, 2017 пре 8 часа, Bokisd рече Ne znam tacno detalje, ali , slicna je prica. Pitao je svetitelj Boga kome je slican, i On ga odveo u neki grad, kod neke zene, koja je , ispostavilo se , imala neku veliku vrlinu ( cini mi se neosudjivanja bliznjih ). Tako da, je kroz tu jednu jedinu vrlinu zaradila spasenje svojoj dusi, iako nije imala neke velike podvige kao svetitelj. Tako nesto odprilike. Ето а ја знам причу да је ишао код неког обућара... Volim_Sina_Bozjeg, Благовесник and Жика је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 17, 2017 Пријави Подели Написано Јул 17, 2017 пре 50 минута, Матусал рече Ето а ја знам причу да је ишао код неког обућара... Ispricaj. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Princess Bella Написано Јул 17, 2017 Пријави Подели Написано Јул 17, 2017 пре 23 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече Ne verujem da neko na svetu koji ljubav ima u sebi i zakopa je u sebe i ne otvara je za Drugog, ne deli je sa drugima, ne prima je od drugih, jeste neko ko bi zasluživao Oboženo stanje, jer svesno upravo to Oboženo stanje, stanje koje donosi ploda jeste zakopao i uništio u svom životu. A za takvo nešto ne treba vrhunska pravoslavna teološka obrazovanost i da čovek koji nije pročitao priču o talantima recimo iz Pisma ili nije čuo za Hrista, opravda sebe ili ga neko drugi opravda ako je taj čovek čitavog života zakopao ljubav u sebe, nije je delio dakle umnožavao ali bi na kraju ipak želeo da se spase. Pa takav to iskreno nije želeo čitav život, jer je zakopavao u sebe upravo ono što život i znači a to je Ljubav. Znamo sta je ljubav. Ona je ono sto ce ostati kad sva znanja nestanu, prorostva prestanu i jezici zacute. Nadovezala ih se na teolosku ili bilo koju drugu obrazovanost jednim svojim iskustvom koje sam juce dozivela. Sedeli smo zajedno svi, medju nama je bila i jedna intelektualka koja ima , zamislite " master " i radno mesto. Kljucno je to sto je rekla. Ja sam bila iznenadjena- Svi ovi koji su zavrsili samo neku srednju skolu i koji ne znaju da li rade ili ne rade, i koji moraju ili ce jednog dana morati svasta da rade, meni nisu ni do kolena. Tako da me je to navelo na zakljucak da vecina ljudi tako vidi svet i ljude oko sebe. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 17, 2017 Пријави Подели Написано Јул 17, 2017 пре 4 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече Ispricaj. Koliko je samoisticanje pogubno, toliko je, naprotiv, samoukorevanje spasonosno. To se vidi na primeru obućara, o kome je Sveti Antonije imao ukazanje sviše. Sveti Antonije se nalazio na molitvi u svojoj keliji kad je čuo glas koji mu je govorio: "Antonije, ti još nisi dospeo do mere obućara iz Aleksandrije". Sveti Antonije je pošao u Aleksandriju, našao obućara i ubedio ga da mu otkrije šta je to tako posebno u njegovom životu. Ovaj je rekao: "Ja ne znam da sam ikad u životu učinio išta dobro. Ustajući izjutra sa postelje i pre nego što sednem za posao, ja govorim: "Svi iz ovog grada od malog do velikog će ući u Carstvo Božije zbog svojih dobrih dela, a jedino ću ja zbog svojih grehova biti osuđen na večne muke". To isto sa svom iskrenošću srca ponavljam i uveče pre nego što legnem da spavam". Čuvši to, Sveti Antonije je shvatio da zaista nije dospeo do takve mere. Nije li to bio povod njegovog kasnijeg čestog ponavljanja sledeće pouke: "Uvek i u svemu treba da se prekorevamo i osuđujemo, i to sasvim iskreno. Jer, onoga koji sam sebe ukoreva - opravdava i proslavlja Bog". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 17, 2017 Пријави Подели Написано Јул 17, 2017 пре 2 часа, Матусал рече Koliko je samoisticanje pogubno, toliko je, naprotiv, samoukorevanje spasonosno. To se vidi na primeru obućara, o kome je Sveti Antonije imao ukazanje sviše. Sveti Antonije se nalazio na molitvi u svojoj keliji kad je čuo glas koji mu je govorio: "Antonije, ti još nisi dospeo do mere obućara iz Aleksandrije". Sveti Antonije je pošao u Aleksandriju, našao obućara i ubedio ga da mu otkrije šta je to tako posebno u njegovom životu. Ovaj je rekao: "Ja ne znam da sam ikad u životu učinio išta dobro. Ustajući izjutra sa postelje i pre nego što sednem za posao, ja govorim: "Svi iz ovog grada od malog do velikog će ući u Carstvo Božije zbog svojih dobrih dela, a jedino ću ja zbog svojih grehova biti osuđen na večne muke". To isto sa svom iskrenošću srca ponavljam i uveče pre nego što legnem da spavam". Čuvši to, Sveti Antonije je shvatio da zaista nije dospeo do takve mere. Nije li to bio povod njegovog kasnijeg čestog ponavljanja sledeće pouke: "Uvek i u svemu treba da se prekorevamo i osuđujemo, i to sasvim iskreno. Jer, onoga koji sam sebe ukoreva - opravdava i proslavlja Bog". Meni je više interesantno u tim pričama kod sv.Antonija to, da svetitelj ističe po mom mišljenju sledeće u svim tim pričama: Ako želiš da se podvizavaš u vrlinama, onda znaj da moraš dostići taj stepen vrline koja te i pored svim mana i grehova može toliko umilostiviti kod Boga i toliko mu omekšati srce da ti na osnovu te vrline i dela koji iz nje proizilaze, oprosti sve grehe i uvede te u Carstvo. To jeste Istina i ima dvojako značenje. Dakle ako si se već uputio u podvizavanju u vrlinama, onda ti ništa ne vredi ako si zahvatio tako širok put i podvizavaš se u 20 istiskih Hrišćanskih vrlina ali suštinski ti nisi dosegao nijednu jedinu vrlinu koja bi bila zalog da ga nazovem talanat tvog spasenja. Dakle to je i jedna pastirska lestvica oca svih monaha sv.Antonija, jer je upravo Antonije i začetnik monaštva i podvizavanja u vrlinskom Hrišćanskom životu. Tako je Antonije ustvari smirivao i sebe i monahe, da ih prelest ne ponese i da znaju da nije dovoljno samo zagrebati ili zahvatiti vrlinu u životnom podvigu podvizavanja u vrlinama, nego je bolje makar jednu istinski usvojiti u srcu i njom živeti, nego 20 poznavati i da samo teorijsko znanje o njima i tvoja umišljenost jer se vrlinama baviš može da bude i na spasenje tvoje duše. Tako i ovde braći svojoj pokušavam da objasnim, da je dovoljno jednu vrlinu istinski nositi u srcu i živeti njom, nego poznavati sve Hrićanske vrline i osuđivati ako primetiš kod nekog da tu vrlinu nema opšte. Eto kao što je ona žena kod Antonija držala vrlinu neosuđivanja ( nije zakopala talanat), tako je i obućar držao svoju vrlinu ( nije zakopao talanat), tako se i razbojnik nije oglušio o pomoć potrebitima (nije zakopao talanat), vrlo je moguće da su ti ljudi od Gospodara dobili samo jedan talanat i taj nisu zakopali. Dakle ako si ti na putu toga da si dosegao nivo od 20 istinskih Hrišćanskih vrlina ili si dosegao nivo samo jedne istinke Hrišćanske vrline, ti se sigurno nećeš pitati, niti tražiti od drugih da ih imaju i pri tom propovedajući da im je to jedino spasenje kojeg imaju. Ne znam da li običan čovek može toliko opšte dugo da poživi da bi dosegao nivo svih Hrišćanskih vrlina u tom istinskom spasonosnom smislu na koji nas upućuje Sv. Antonije. Dakle ako samo jednu vrlinu imate i istinski njom živite, znajte da imate spasenje i nju čuvajte,doći će posle nje i druge siguran sam ali je ta jedna jedina jako bitna, ona je zalog. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Phoebe Написано Јул 17, 2017 Пријави Подели Написано Јул 17, 2017 Puno komentara,ne mogu da postignem da pročitam pa ako neko raspoložen da mi objasni - što mitarstva ako će Hristos doći da nam sudi? Ako,recimo,prođem mitarstva,pa valjda sam položila prijemni. Ako neko hoće,bila bih mu zahvalna Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 17, 2017 Пријави Подели Написано Јул 17, 2017 пре 2 минута, Snezana Pilic рече Puno komentara,ne mogu da postignem da pročitam pa ako neko raspoložen da mi objasni - što mitarstva ako će Hristos doći da nam sudi? Ako,recimo,prođem mitarstva,pa valjda sam položila prijemni. Ako neko hoće,bila bih mu zahvalna Ma to izmislili za ove slabe đake, kao popravni ispit koji će svakako proći ali eto malo da dopune znanje. Ma ja ne verujem u mitarstva, valjda Hristos kao savršen učitelj i savršen predavač nema slabih đaka kome treba popravni ispit i dodatni časovi, nego je stvar jasna ili si položio i završio školu ili nisi. Izmislili ljudi kao nešto im žao slabijih učenika a bili u istoj učionici sa njima, pa im egoistički valjda lakše da veruju da postoji popravni rok posle kraja školske godina a nesvesno time ponižavaju savršenog Učitelja koji svakome isto predaje i isto vremena za učenje ostavlja. Phoebe је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Phoebe Написано Јул 17, 2017 Пријави Подели Написано Јул 17, 2017 пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Ma to izmislili za ove slabe đake, kao popravni ispit koji će svakako proći ali eto malo da dopune znanje. Ma ja ne verujem u mitarstva, valjda Hristos kao savršen učitelj i savršen predavač nema slabih đaka kome treba popravni ispit i dodatni časovi, nego je stvar jasna ili si položio i završio školu ili nisi. Izmislili ljudi kao nešto im žao slabijih učenika a bili u istoj učionici sa njima, pa im egoistički valjda lakše da veruju da postoji popravni rok posle kraja školske godina a nesvesno time ponižavaju savršenog Učitelja koji svakome isto predaje i isto vremena za učenje ostavlja. Hvala . A jel treba da prođem neka forumska mitarstva da maknem ovaj veo sa Samo za članove Kane Galilejske? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 17, 2017 Пријави Подели Написано Јул 17, 2017 Управо сада, Snezana Pilic рече Hvala . A jel treba da prođem neka forumska mitarstva da maknem ovaj veo sa Samo za članove Kane Galilejske? Ne znam, valjda treba da se učlaniš, jer je to podforum koji ima za cilj upoznavanje radi Hrišćanskog braka. Toliko znam. Phoebe је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 17, 2017 Пријави Подели Написано Јул 17, 2017 Ne treba se igrati sa ovim stvarima i pricati na osnovu svojih licnih pogleda. Mislim , moze svako da ima neko svoje razmisljanje, ali, ne bi trebalo da se to predstavlja kao ucenje crkve i otaca. Dosad smo , na ovoj temi postavili pregrst svedocanstva ucenja otaca i predanja, o 'sudbini' duse posle smrti, u tom zagrobnom zivotu. A, to je tek jedan mali deo iz prebogatog opisa otaca o ovoj stvari. Tako da, ne treba se igrati sa ovim, kada su veliki duhovni oci pricali o nasoj smrti i onome sta nas ocekuje posle toga, nisu mogli da govore, bez suza i ridanja i brige za svoju dusu,....zbog toga, sto su znali , sta ocekuje njihovu dusu, tamo iza smrti. Ja licno, ne mogu da pricam drugacije od onoga kako su nam oci preneli. Mora se biti maskimalno oprezan i objekivan sa ovim pitanjem, jer, ono samo vuce mnoge negativne ili pozitivne konsekvence po nasu duhovnost i nasu dusu. Morao sam ovo reci. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 17, 2017 Пријави Подели Написано Јул 17, 2017 пре 16 минута, Bokisd рече Ne treba se igrati sa ovim stvarima i pricati na osnovu svojih licnih pogleda. Mislim , moze svako da ima neko svoje razmisljanje, ali, ne bi trebalo da se to predstavlja kao ucenje crkve i otaca. Dosad smo , na ovoj temi postavili pregrst svedocanstva ucenja otaca i predanja, o 'sudbini' duse posle smrti, u tom zagrobnom zivotu. A, to je tek jedan mali deo iz prebogatog opisa otaca o ovoj stvari. Tako da, ne treba se igrati sa ovim, kada su veliki duhovni oci pricali o nasoj smrti i onome sta nas ocekuje posle toga, nisu mogli da govore, bez suza i ridanja i brige za svoju dusu,....zbog toga, sto su znali , sta ocekuje njihovu dusu, tamo iza smrti. Ja licno, ne mogu da pricam drugacije od onoga kako su nam oci preneli. Mora se biti maskimalno oprezan i objekivan sa ovim pitanjem, jer, ono samo vuce mnoge negativne ili pozitivne konsekvence po nasu duhovnost i nasu dusu. Morao sam ovo reci. Такође не треба причати само на основу личних погледа и то да су недогматске ствари у Цркви обавезујући део предања, јер такође у Цркви постоје светитељи који су у сузама ридали док су причали о томе и тврдили да митарства и чистилиште не постоје. Митрополит Прфирије о томе јавно и сведочи, говори о томе на начин на који и ја указујем. Такође и за мене инсистирање на томе да митарства осудим би било подједнако кобно као и твоје позивање на обавезујуће предање наше Цркве што се митарстава тиче. Дакле да то разјаснимо већ једном важи? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука