Благовесник Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 Andjeli se razlikuju u slavi! Bokisd је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Da naravno ali je ovde reč i o tome da otkud mi sad znamo ko je kakav priziv dobio? Svetitelja je tako malo procentualno kad pogledamo na brojnost vernika, da li to znači da smo svi omanuli ili da su većina omanuli, ili da je velika većina omanula ili da možda tako upravo i treba da bude? Sagledavam ja sve opcije zato vam i kažem svi smo prizvani da budemo svetitelji ali šta ako upravo tako i treba da bude, da bude svetitelja u tako malom procentu (kanonizovanih)? Dakle otkud mi znamo koliko je ko dobio talanta i kakav je njegov priziv? U ovom slučaju mislim da nije dobar kontekst barem ne na osnovu onoga što sam ranije iznosio, Nisu svi ni prizvani da budu monasi samo recima, pa da li sada procentualno ima po vama više ili manje monaha itd... Dakle jedna nezahvalna misija je postavljati ovo u tom kontekstu kad već neko broji talante na temi..... Па мислим да је призив управо онај унутрашњи огањ који те нагони да се крећеш ка Богу а не да ти логички закључиш па да покушаш да будеш светитељ. Павле је имао призив као и многи оци кроз разне догађаје и јављања као и неко унутрашње благодатно стање. Док овакви као ја само осећају жељу за грехом дотле су велики оци осећели ревност за службу Божију. Тако некако то видим, мислим да човек то не може да промаши и да свако осећа своје призвање. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече M nemoj ajde onda sam slobodan da u startu kažem kako oci greše i nemaju pojma šta pričaju. Oci upravo govore na tvoju žalost ono što ja govorim ali ja ne moram da tražim srećom imam talanat pamćenja. Ne znam sta da kazem, nisi mi bas jasan. Da li da sad zajedno, da trazimo citate otaca o ovim stvarima ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 пре 1 минут, Благовесник рече Ta razlika kod andjela je RAZLIKA u slubi. Medjutim, i kod njih ima napretka, ako uzmemo primer Mihajla koji je bio u nizoj sluzbi, pa potao to sto je postao. Inace, ja verujem da su andjeli dobili imena svoja (je ime se i na krstenju dobija kao izraz prepoznavanja i uspostavljanja zajednice s Bogom) na osnovu onoga kako su izrazili svoju privrzenost (ljubav) Bogu, a da pre toga nisu imali imena. pa tako Mihajlo dobija ime - niko nije kao Bog, kaoji je izrazio svoju ljubav prema Bogu tim recima kada je cuo za gordost Satanailovu (koji bese prvi i kao sin Bozji), gavrilo je tokom rata dobra i zla, svetlosti i tame, pronosio radosne vesti da je Bog njihova snaga, a Rafaelo je pozivao pale nBogu na iscelenje itd... E vidi fantastičan napredak, iz iste službe unapredjen si u istu službu. Ako uzmemo za reper da je služba Bogu uvek ista, jer joj je suština u ispunjavanju Božje volje. Eto dao meni Bog meni više zadataka da ispunim Božju volju ukupno njih 100 a tebi dao 2 zadatka da ispuniš Božju volju. Ja ispunio 100 zadataka a ti ispunio 2 zadatka. I ti sad tvrdiš da sam ja slavniji i bolji? Ako to tvrdiš ti još nijedan zadatak Božje volje nisi ispunio to mi veruj. ikrasil је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 пре 3 минута, Благовесник рече Andjeli se razlikuju u slavi! Али се благодат нисходно ипак преноси преко свих. Благовесник, ikrasil and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 пре 2 минута, Bokisd рече Ne znam sta da kazem, nisi mi bas jasan. Da li da sad zajedno, da trazimo citate otaca o ovim stvarima ? Idi pa ih traži ja znam šta sam pročitao. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 пре 6 минута, Благовесник рече Andjeli se razlikuju u slavi! A koja je njihova slava? Матусал and ikrasil је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 пре 6 минута, Матусал рече Па мислим да је призив управо онај унутрашњи огањ који те нагони да се крећеш ка Богу а не да ти логички закључиш па да покушаш да будеш светитељ. Павле је имао призив као и многи оци кроз разне догађаје и јављања као и неко унутрашње благодатно стање. Док овакви као ја само осећају жељу за грехом дотле су велики оци осећели ревност за службу Божију. Тако некако то видим, мислим да човек то не може да промаши и да свако осећа своје призвање. Da, ali shvati da te Bog neće natovariti sa bremenom koji ne možeš da poneseš. Malo je suludo govoriti o tome da ako nemaš svetiteljsko vrlinski život, ti nisi ispunio priziv. A šta ako je tvoj priziv recimo takav da si bio neki razbojnik čitav život ali da su te dva puta kad si učinio nekome dobro delo, recimo spasio život njegov i njegovoj porodici bili ustvari prizivi koje je Bog uputio i ispitivao tvoje srce da li stremi ka Njemu ili ne? Pa onda možemo zsigurno reći, ko nije vernik pravoslavne Crkve taj nije ispunio priziv Bogu i taj se sigurno neće spasiti.... ikrasil је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 пре 5 минута, Bokisd рече Ne znam sta da kazem, nisi mi bas jasan. Da li da sad zajedno, da trazimo citate otaca o ovim stvarima ? Оци говоре о подели чинова на функције и о начину преношења благодати од нижих ка вишим али нису говорили о томе који су већи а који мањи, него који су ближи а који даљи тј. више је у питању јерархијски систем као у војсци. Генерал наређује ономе испод себе и тако редом а сви једу пасуљ И постоји специфичност функције а тиме и јединственост и неопходност не може серафим да врши функцију херувима....итд Volim_Sina_Bozjeg, Благовесник and ikrasil је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Idi pa ih traži ja znam šta sam pročitao. Pa, i ja sam citao. Samo ispada , da smo nesto drugacije citali. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 Управо сада, Bokisd рече Pa, i ja sam citao. Samo ispada , da smo nesto drugacije citali. Amin! ikrasil је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече Da, ali shvati da te Bog neće natovariti sa bremenom koji ne možeš da poneseš. Malo je suludo govoriti o tome da ako nemaš svetiteljsko vrlinski život, ti nisi ispunio priziv. A šta ako je tvoj priziv recimo takav da si bio neki razbojnik čitav život ali da su te dva puta kad si učinio nekome dobro delo, recimo spasio život njegov i njegovoj porodici bili ustvari prizivi koje je Bog uputio i ispitivao tvoje srce da li stremi ka Njemu ili ne? Pa onda možemo zsigurno reći, ko nije vernik pravoslavne Crkve taj nije ispunio priziv Bogu i taj se sigurno neće spasiti.... Па нисам ја нигде ни говорио да треба мислити о светитељском животу. И онај искушеник из приче је скапирао да то није за њега па збрисо Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 пре 1 минут, Матусал рече Па нисам ја нигде ни говорио да треба мислити о светитељском животу. И онај искушеник из приче је скапирао да то није за њега па збрисо E pa to da ne ispadne sada da moramo jš meriti priziv kao da je svima jedinstven i univerzalan... Čudni su putevi Gospodnji neko se spašava kao Pavle, neko kao razbojnik, neko kao Marija, neko kao Magdalena, neko kao milostivi samarićanin.... itd.... ikrasil and Матусал је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 пре 18 минута, Матусал рече Оци говоре о подели чинова на функције и о начину преношења благодати од нижих ка вишим али нису говорили о томе који су већи а који мањи, него који су ближи а који даљи тј. више је у питању јерархијски систем као у војсци. Генерал наређује ономе испод себе и тако редом а сви једу пасуљ И постоји специфичност функције а тиме и јединственост и неопходност не може серафим да врши функцију херувима....итд Pa, zar nije hijejarhija, ta koja i daje neku prednost u odnosu na drugog ? Eto, ti serafimi i heruvimi. Ne mogu svi andjeli ucestvovati i biti na mestu i oko prestola Bozijeg , zar ne ? Koju silu i slavu, upijaju ti sami heruvimi i serafimi, kada su toliko blizu prestola ? Sigurno ne moze neki nizi andjeo, koji je u nekom trecem cinu, da pridje i primi sijanje slave od prestola kao i ovi andjeli u prvom cinu ? Takvi, iz prvog cina, se salju nama, gde visi cinovi, priopcuju nizima, sta i kako treba ispuniti od Bozijeg promisljanja, da tako kazem. Uostalom, eto, ako neko hoce da bude u horu otaca oko prestola Bozijeg, neka cini isto sto i oni. Ili, mozda mislis, da ce i oni da nam predaju neku blagodat odozgore i onda cemo i mi da budemo slicni sa njima ? Bilio bi lepo, da je to zaista tako. ....Ali, realnost je sigurno malko drugacija. U svakom slucaju, ko ima smirenje i ljubav prema tim ocima, i shvati koje mu je duhovno mesto u tim stvarima sto se tice carstva, mozda i bude udostojen neke blagodati otaca na nebu . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јул 15, 2017 Пријави Подели Написано Јул 15, 2017 пре 55 минута, Матусал рече Али се благодат нисходно ипак преноси преко свих. Naravno, na osnovu vidjenja raznih Svetih Otaca, prenosi se i blagodat, ali i poruka k nama, preko svih, Bog je komunicirao preko tih svojih iskrica tj. stvorenih energija (andjela) sa nasim vestastvenim svetom i ljudima. Andjeli najblizi po CINU (SLUZBI) Bogu su heruvimi (po Sv. Studitu i drugima), koji Boga prosto vide tj. najjasnije razumeju od svih, ali su serafimi najosecajniji, svako je s darovima koji potrebuju njegovoj sluzbi, i sve tako do arhandjela i andjela ... Heruvim Satanailo (Lucifer) pre pada je bio najvisi, najlepsi i anjdeo najblizi Sinu Bozjem (Logosu Bozjem). Svakako da je kao prvi andjeo iz prvog reda imao zadatak da prenese blagodat (svetlost) i poruku ostalima (saborno) da poruka dodje do Coveka (Adama), o tome da se drzi Bozjih tajni, ali tu je zakazao, odbio je, i dosao nasamo coveku i preneo mu ISKRIVLJENO poruku o sustini Bozje tajne spasenja, jer je zeleo slavu za sebe! Takodje, pokusao je, pogordivsi se, da prenese ostalim andjelima i iskrivljenu poruku - Ja sam bozja svetlost i bog. Kad dodje to do Mihajla, on uzviknu - Niko nije kao Bog! I povede kao vodja, vojvoda, andjele Bozje i zbaci Danicu (Denicu) tj. Satanu s neba koji povuce sa sobom trecinu andjela na zemlju! Матусал and Bokisd је реаговао/ла на ово 2 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука