Bokisd Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 10 минута, Давор73 рече За хришћане су ово вероватно заупокојене молитве.. Recimo, bas te zaupokojene molitve pokazuju na odredjeni nacin, da postoji neka vrsta privremenog suda za dusu posle smrti i odvajanja pravednih od nepravednih dusa na mitarstvima , gde je izmedju tih dusa postavljena,..... 'velika provalija'.....da ne bi mogle da medjusobno prelaze ..... kako se kaze u prici o Avramovom narucju. Давор73 and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 11 минута, Bokisd рече Recimo, bas te zaupokojene molitve pokazuju na odredjeni nacin, da postoji neka vrsta privremenog suda za dusu posle smrti i odvajanja pravednih od nepravednih dusa na mitarstvima , gde je izmedju tih dusa postavljena,..... 'velika provalija'.....da ne bi mogle da medjusobno prelaze ..... kako se kaze u prici o Avramovom narucju. Ма наравно, мислим да то нико није ни спорио овде. Колико сам схватио , споран је механизам ,,суђења" : јесу ли у питању специјализоване царинарнице, унутрашње душевно стање, или све то заједно плус нешто десето.. Мада у крајњој линији доћи ћемо на исто. На суд , бато!... Матусал, Bokisd and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bernard Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 1 сат, Volim_Sina_Bozjeg рече Zar nije to malo komforno brate, dakle za svog zemnog života ne moram se baš potruditi da se očistim nek to radi duša moja u čistilištu ali Bog je pravedan pa će je očistiti. Na ovom zemnom svetu svaka muka boli i podvig je čistiti se a mi nemamo pojma bol koji bi duša u toj tamnici imala, pa se onda tako književno i farisejski i odnosimo. Ajde objasni bratu svom koliko će ta duša trpeti u čistilištu, objasni nam koliko je to bol? Nemamo pojma niti iko zna niti imamo predstavu niti ćemo ikada znati, dakle sve se svodi na trpljenje književnog formata a Hristos je sve osim književnik i farisej, Njegovo trpljenje je stvarno kao što je stvarno i naše trpljenje ovde, zato samo ovde imamo pravo i jedino čišćenje i samo ovde imamo pravo i jedino osvetljenje u Hristu, sve ostalo je književnost i pripovedka a to je Hristu strano. Nema potrebe da ti bilo šta objašnjavam dragi brate. Tvoje mišljenje poštujem iako se sa njim ne slažem. Evo za tebe nešto, pročitao sam da si rođen u Sloveniji. Njega iščem, ki je za nas umrl; Njega hočem, ki je za nas vstal. Toda čaka me rojstvo. Sveti Ignacij Antiohijski. Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23 In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 6 часа, Кратос рече Prosvetli me,zašto odbacuješ natprirodno dejstvo Boga ili uopšte pojave u prirodi a s druge strane veruješ u njega kao natprirodno biće?Po kom princiipu usvajaš drugo a odbacuješ prvo? Нема ја шта да те просветљујем, нити могу све и кад бих имао чиме, јер си у свему арогантан и увек "најпаметнији". Треба да схватиш да Бог није твој лични племенски тотем, него да је он Бог свих нас, укључујући и мене. И да нисмо ми над њим, него он над нама. Кад то будеш схватио, неке ствари ће ти се саме отворити, неће требати нико да те "просветљује". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 1 сат, Bernard рече Nema potrebe da ti bilo šta objašnjavam dragi brate. Tvoje mišljenje poštujem iako se sa njim ne slažem. Evo za tebe nešto, pročitao sam da si rođen u Sloveniji. Njega iščem, ki je za nas umrl; Njega hočem, ki je za nas vstal. Toda čaka me rojstvo. Sveti Ignacij Antiohijski. Ja ampak to rojstvo je tukaj v tem življenju, zato je On dal sebe, dal je svoje Telo svojo Kri, in mi v Njemu živimo Njegovo življenje ne samo naše. Mi umiremo kao stari adam a radjamo se u Hristu kao u Novom Adamu sada i ovde, telesna smrt nije granica, nije stanica nije prelaz, prelaz jeste sada i ovde, prelaz sa starog adama u novog adama. Kao što reče apostol Pavle u starom adamu svi umiru u Novom adamu svi žive večno, mi svoja duševna tela ovde zasadjujemo kao golo zrno a vaskrsavamo u novim besmrtnim duhovnim telima a to po mojoj i tvojoj veri može biti samo u Hristu Isusu sada i ovde, jer Ga sada i ovde primaš ili odbijaš. Dakle ne postoji prelaz van života, jer prelaz u besmrtnost je ovde kada ti prihvataš Hristov poziv i kada se On radosno useli u tebe i ti u Njega. Delima svojim poziv Boga za oišćenje i useljenje niko nije od ljudskog roda zaslužio, to je mislost i ljubav Božja i nemojmo praviti od nje neke ljudske zasluge ili čak šta više da se to sjedinjenje sa Hristom Isusom ima zaslužiti nekakvim delima. Savle nikada ne bi postao Pavle. Sada svoje snage usmerite i proslavljajte Hrista Isusa koji nas spašava bez naših zasluga, jer ih stari adam nije imao a mi kao rodjeni pali smo njemu podobni. Rodjenje novo rodjenje večnoga života je u pozivu Boga živoga da se sjediniš sa Sinom Božjim, da se u Hrista obučeš i da budeš ono što sada jesi a to je biće koje jeste u ovom svetu ali nije više deo ovog sveta kao što i Hristos bi poslan u ovaj svet ali ne pripada tom svetu. Od čega da se očistiš u čistilištu? Od Hrista Isusa koji se uselio u tebe i ti u Njega? ikrasil је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 8 минута, Дидим рече Нема ја шта да те просветљујем, нити могу све и кад бих имао чиме, јер си у свему арогантан и увек "најпаметнији". Треба да схватиш да Бог није твој лични племенски тотем, него да је он Бог свих нас, укључујући и мене. И да нисмо ми над њим, него он над нама. Кад то будеш схватио, неке ствари ће ти се саме отворити, неће требати нико да те "просветљује". Šta si se uvatio za tu reč a izbegao si da odgovoriš na suštinu pitanja.Pitam te ako odbacuješ natprirodno kako veruješ onda u Boga koji je natprirodno biće? Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 3 часа, Bokisd рече Recimo, bas te zaupokojene molitve pokazuju na odredjeni nacin, da postoji neka vrsta privremenog suda za dusu posle smrti i odvajanja pravednih od nepravednih dusa na mitarstvima , gde je izmedju tih dusa postavljena,..... 'velika provalija'.....da ne bi mogle da medjusobno prelaze ..... kako se kaze u prici o Avramovom narucju. To opšte ne mora da bude tačno. Recimo Bog može mene spasiti posle moje telesne smrti odmah a na osnovu molitve koju će u budućnosti recimo za nekih 150 godina uputiti neki moj potomak. Jer za Boga ne postoji vreme i on je u času moje smrti recimo mogao čuti molitvu koju je neko za mene uputio u tom momentu za mene u dalekoj budućnosti od 150 godina i da na osnovu te iskrene molitve spasi dušu moju. Za Boga vreme opšte ne postoji, zato su molitve za upokojene bitne ali one nemaju nikakvo vremensko ograničenje, ti danas možeš moliti za nekog tvog predka i da na osnovu tvoje molitve danas tvoj predak bude spašen već pre 200 godina jer je Bog čuo već pre 200 godina tu tvoju današnju molitvu. ikrasil, Paradoksologija and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 7 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече To opšte ne mora da bude tačno. Recimo Bog može mene spasiti posle moje telesne smrti odmah a na osnovu molitve koju će u budućnosti recimo za nekih 150 godina uputiti neki moj potomak. Jer za Boga ne postoji vreme i on je u času moje smrti recimo mogao čuti molitvu koju je neko za mene uputio u tom momentu za mene u dalekoj budućnosti od 150 godina i da na osnovu te iskrene molitve spasi dušu moju. Za Boga vreme opšte ne postoji, zato su molitve za upokojene bitne ali one nemaju nikakvo vremensko ograničenje, ti danas možeš moliti za nekog tvog predka i da na osnovu tvoje molitve danas tvoj predak bude spašen već pre 200 godina jer je Bog čuo već pre 200 godina tu tvoju današnju molitvu. Ovde nije reč o Bogu već o stanju upokojenih stvorenja.Bog zna svet i pre nego što je faktički i realno postojao,ali to je isključivo njegova perspektiva a ne perspektiva stvorenih bića. Bokisd and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 10 минута, Кратос рече Šta si se uvatio za tu reč a izbegao si da odgovoriš na suštinu pitanja.Pitam te ako odbacuješ natprirodno kako veruješ onda u Boga koji je natprirodno biće? Па кажем ти, не капираш ти то. А зашто само то констатујем, а не трудим се да себе теби објашњавам, запитај се сам. И смири мало доживљај. Ниси ти овде никакав испитивач. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 4 минута, Кратос рече Ovde nije reč o Bogu već o stanju upokojenih stvorenja.Bog zna svet i pre nego što je faktički i realno postojao,ali to je isključivo njegova perspektiva a ne perspektiva stvorenih bića. Moraš da se skoncentrišeš ako želiš da pričaš. Ja sam i uveo perspektivu stvorenih bića i naveo sam da molitva danas može nekoga spasiti pre 200 godina u tom momentu, jer za Boga vreme ne postoji a stvoreno biće je učinilo akciju, dakle ne postoji više samo Božja perpektiva kako ti to hoćeš da podvučeš. Ili bi ti više voleo da se neko čisti u čistilištu 200 godina i da ga onda ti današnjom molitvom pomogneš njegovom spasenju? ikrasil је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 16 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече To opšte ne mora da bude tačno. Recimo Bog može mene spasiti posle moje telesne smrti odmah a na osnovu molitve koju će u budućnosti recimo za nekih 150 godina uputiti neki moj potomak. Jer za Boga ne postoji vreme i on je u času moje smrti recimo mogao čuti molitvu koju je neko za mene uputio u tom momentu za mene u dalekoj budućnosti od 150 godina i da na osnovu te iskrene molitve spasi dušu moju. Za Boga vreme opšte ne postoji, zato su molitve za upokojene bitne ali one nemaju nikakvo vremensko ograničenje, ti danas možeš moliti za nekog tvog predka i da na osnovu tvoje molitve danas tvoj predak bude spašen već pre 200 godina jer je Bog čuo već pre 200 godina tu tvoju današnju molitvu. Nije o tome bilo rec u mom postu. Malo si pomesao stvari. Inace, to mesanje vremena kao da smo u filmu 'Povratak u buducnost' , ne znam koliko je dobro. Opet malo je nejasno, jer, ako se molim danas za nekog i neciju dusu, pa, nije on tamo negde pre 200 godina vec spasen, odakle mu ta moc i prirpoda da tako cini. On je sada i ovde, samo u drugom svetu duhova. Pusti te Bozije perspektive gledanja na vreme. To je njegova stvar. Kako se kaze , postoji ova nasa vojujuca Crkva i ona tamo, nebeska, pobednicka Crkva. Pa, verovatno i sluzbe koje se sluze u obe crkve su slicne i jedno po sustini i duhu. Nema tu nikakve promene vremena i slicno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 Управо сада, Дидим рече Па кажем ти, не капираш ти то. А зашто само то констатујем, а не трудим се да себе теби објашњавам, запитај се сам. И смири мало доживљај. Ниси ти овде никакав испитивач. I posle sam ja arogantan i pravim se pametan.... Nema veze,vidim da izbegavaš da da odgovoriš.....a zašto ti najbolje znaš. Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 Управо сада, Bokisd рече Nije o tome bilo rec u mom postu. Malo si pomesao stvari. Inace, to mesanje vremena kao da smo u filmu 'Povratak u buducnost' , ne znam koliko je dobro. Opet malo je nejasno, jer, ako se molim danas za nekog i neciju dusu, pa, nije on tamo negde pre 200 godina vec spasen, odakle mu ta moc i prirpoda da tako cini. On je sada i ovde, samo u drugom svetu duhova. Pusti Bozije te perspektive gledanja na vreme. To je njegova stvar. Kako se kaze , postoji ova nasa vojujuca Crkva i ona tamo, nebeska, pobednicka Crkva. Pa, verovatno i sluzbe koje se sluze u obe crkve su slicne i jedno po sustini i duhu. Nema tu nikakve promene vremena i slicno. Šta bre nije bilo reči o tome u tvom postu, pa ti si navodio značaj molitve za upokojene kao nešto što predskazuje da nekoga suda i nekoga procesa posle smrti mora da bude.... A ti baš razumeš pojam vremena ...... ikrasil је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Moraš da se skoncentrišeš ako želiš da pričaš. Ja sam i uveo perspektivu stvorenih bića i naveo sam da molitva danas može nekoga spasiti pre 200 godina u tom momentu, jer za Boga vreme ne postoji a stvoreno biće je učinilo akciju, dakle ne postoji više samo Božja perpektiva kako ti to hoćeš da podvučeš. Ili bi ti više voleo da se neko čisti u čistilištu 200 godina i da ga onda ti današnjom molitvom pomogneš njegovom spasenju? To što ti pričaš je isključivo Njegova perspektiva kao Tvorca.I mašiš apsolutno temu a to je stanje upokojenih ....a ne da li za Boga postoji vreme. Bokisd and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 9, 2017 Пријави Подели Написано Јул 9, 2017 пре 13 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Šta bre nije bilo reči o tome u tvom postu, pa ti si navodio značaj molitve za upokojene kao nešto što predskazuje da nekoga suda i nekoga procesa posle smrti mora da bude.... A ti baš razumeš pojam vremena ...... Pa, jesam. Jer, ako postoje molitve za zaupokojene, onda, logicno je predpostaviti da postoje i dva razlicita stanja dusa, posle smrti, u tom zagrobnom zivotu. Pozitivno i negativno stanje. Kako se onda desava da imamo takvu situaciju ? Sasvim je normalno ocekivati da duse prolaze kroz neku vrstu suda, na kojem se desava ovakvo svrstavanje dusa na jednu ili drugu stranu. I, za one duse koje su u tamnicama, putem molitve, milostinje, liturgija i drugih dela, mozemo im pomoci u njihovom izbavljenju iz tih tamnica dusa. I kako sad ? Kako cemo razumeti pojam vremena ? Mi se molimo danas za nekog, Bog salje te molitve unazad, u proslost 200 godina i covek ima koristi od tih molitava, ....bas u tom trenutku ? Vidis kako pomalo apsurdno deluje ova stvar ? Jeste Bog svemoguc, ali je i logican i razumam. Necemo valjda od Boga da pravimo nekog madjionicara koji ce tek tako da se igra sa nama u vremenu i prostoru ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука