Jump to content

Свет без Христа

Препоручена порука

пре 1 минут, Матусал рече

Пошто су неки звездари тумачили да је звезда коју су видели мудраци уствари била комета која је требала да уништи земљу, али је нагло скренула што су ови мудраци протумачили као поруку да се родио спаситељ. Значи по овима све би било спаљено.

Упс, тога се нисмо сетили.

Жељко, пропаде ти тема... :D

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 55
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 15 минута, Grizzly Adams рече

Занимљиво питање. Мислиш на васкрсење и есхатон?

Или само на јеванђељску поруку о милосрђу итд?

Ma to je samo moje nagadjanje i lupetanje, nista se drugo ni nemoze reci na ovakvu temu.

Slika koju imam je da bi se pre ili kasnije pojavila monoteisticka religija, verovatno opet izrasla iz judeizma, koja bi nadogradila snaznu kosmopolitsku poruku i koja bi drzala coveka-pojedinca za 'centar sveta'.

O istoriji tog perioda jako malo znam, moje razmisljanje je pre svega evolucionisticko... ako prihvaimo da nije slucajno sto su se hricanska drustva prosirila i prosperirala, onda bi svaka druga religija slicnog sadrzaja koja bi se pojavala u tom vakumu pre ili kasnije postala dominantna.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Управо сада, sqny рече

Ma to je samo moje nagadjanje i lupetanje

Што бре, баш добра идеја... Никад ми није пало на памет.

Оно што сам ја хтео да укажем да хришћанство - барем по мом, тј. нашем схватању - није само скуп неких "доброћудних савета о животу", већ једна свеобухватна филозофија која објашњава шта је то живот, шта смрт, човечанство у контексту историје, а уводи једну нову, револуционарну идеју - есхатон, Царство Божије које "није од овог света", тј. изван је овог нашег простор-времена. Где такође постоји живот који је изван ових наших овосветских ограничења. И онда на то додаје још револуционарнију идеју да је Творац нашег Универзума направио "мост" између та два света којим ми можемо да пређемо из овог у тај други свет.

И то је само хришћанство у најкраћим могућим цртама, наравно... Е сад, да се вратим на твоје питање - да ли би оваква једна идеја настала без хришћанства?

giphy.gif

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Grizzly Adams рече

Што бре, баш добра идеја... Никад ми није пало на памет.

Оно што сам ја хтео да укажем да хришћанство - барем по мом, тј. нашем схватању - није само скуп неких "доброћудних савета о животу", већ једна свеобухватна филозофија која објашњава шта је то живот, шта смрт, човечанство у контексту историје, а уводи једну нову, револуционарну идеју - есхатон, Царство Божије које "није од овог света", тј. изван је овог нашег простор-времена. Где такође постоји живот који је изван ових наших овосветских ограничења. И онда на то додаје још револуционарнију идеју да је Творац нашег Универзума направио "мост" између та два света којим ми можемо да пређемо из овог у тај други свет.

И то је само хришћанство у најкраћим могућим цртама, наравно... Е сад, да се вратим на твоје питање - да ли би оваква једна идеја настала без хришћанства?

giphy.gif

Od dve ideje koje pominjes, mislim da je prva postojala i ranije.

Za drugu nagadjam, ali mogu da zamislim da se nesto dovoljno slicno pojavi.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, sqny рече

Od dve ideje koje pominjes, mislim da je prva postojala i ranije.

Za drugu nagadjam, ali mogu da zamislim da se nesto dovoljno slicno pojavi.

Па јесте, не желим да кажем да је то немогуће. Само размишљам.

Могуће је, наравно. Питање је само без Христа и васкрсења да ли би то могло да буде приближно хришћанству или би остало скуп неких апстрактних и расејаних идеја. У Христу све те идеје постају кохерентна целина.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, sqny рече

Slika koju imam je da bi se pre ili kasnije pojavila monoteisticka religija, verovatno opet izrasla iz judeizma, koja bi nadogradila snaznu kosmopolitsku poruku i koja bi drzala coveka-pojedinca za 'centar sveta'.

O istoriji tog perioda jako malo znam, moje razmisljanje je pre svega

Видите госпидине израел у коме је владао старозаветни монотеизам је био мала и у Христово време поробљена земља. Не постоје никакви основи да би они могли изродити неку светску религију у тадашњем свету него пре свега оно што им се и десиило расејани су међу остале народе. Сама чињеница да су неколицина апостола, неписмених, простих људи, из једне тако мале земље која је била непријатељски расположена према њима и чији су кнезови и разапели Христа, раширила хришћанство у тадашњем дивљем и безаконом свету је највећи сведок да је у питању Божије деловање и дејство Духа Светога.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, sqny рече

Na temu, da nije bilo hrsicantva, verujem da bi pre ili kasnije imali neku drugu religiju koja bi imala slicnu poruku i slicne posledice.

Ovo je zaista zanimljivo i vrlo inspirativno zapazanje. :ok:

U sustini, verovatno po posledicama, tesko moze da se nadje nesto slicno hriscanstvu, jer, mislim da je tu kljucna stvar 'blagodat' koja jedino moze da pomogne i pospesi duhovnih razvoj  kod coveka. Poruku, cini mi se, da mozda i mozemo naci.

Mislim , da bi mogla posebna tema da se napravi o ovome, ali, ono sto je meni licno zanimljivo, da postoji u Pismu , nekakve ovakve slicne situacije u vezi price o ljudima bez hriscanstva.

Recimo, apostol Pavle kaze da ljudi pre Hrista su mogli putem svoje umne , razumne i duhovne prirode da kroz sozercanja prirode i prirodnih pojava, da dodju do istinitog Boga.

Ili, recimo, pre Mojsijevog zakona koji je dat Jevrejima, ljudi su ziveli po savesti  i razumu, kako kaze apostol....'Јер они показују да је оно што се чини по закону, написано у срцима њиховим, што сведочи и њихова савест и њихове мисли које се међу собом туже или и правдају'.....

Tako da, verovatno bi se nasla i neka religija vrlo slicna hriscanstvu po poruci i veri u jednog istinitog Boga , .....ali, samo ako bi se ispunili ovi gore zahtevi koje nabraja apostol. 

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Budizam bi bio najrasprostranjenija religija.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Tema je tipa sta bi bilo kad bi bilo ali se zaboravlja jedno: Ne postoji verzija da ne bude hriscanstva. Dolazimo do apsurda price na ovakvu temu.

Cak bih rekao ako govorimo na ovu temu u stvari mi pravoslavlje nismo ni poznali, Boga nismo poznali ni najmanjim krajickom skuta njegovog kojim nas spasava.

Послато са SM-G7102 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...