Jump to content

Војска Србије. Сарадња са Русијом и НАТО! Да ли и којем се "царству" приклонити?

Препоручена порука

Војска Србије - једна од ретких институција, заправо, у последње време и једина којој се након "таблоидизирања" и "развлачења" кроз медије и "медије" нема шта много замерити - то већ "и врапци на грани знају", налази се у веома тешкој ситуацији.

Vojksa-Srbije-vs.rs_.jpg

Првенствено финансијској (као и читаво друштво уосталом). На првом месту, нерешено стамбено питање већег дела тренутно ангажованог кадра (о пензионерима и да не причамо); за услове рада и ангажовања, мало је рећи мизерне плате... Стање технике којом се располаже је такође на веома ниском нивоу. Генерално. Да не улазимо у детаље :)))

18699607_10210921561968223_1719411795590

Ситуација у окружењу је таква каква је. Окружени смо чланицама НАТО. Са подршком становништва (Хрватска) или не (Црна Гора), поменуте државе су пуноправне чланице тог војног савеза. Прва је поред обавеза (слања војника у НАТО мисије у најкраћем), почела и да остварује одређена права (јуришни хеликоптери).

4030251.jpg?v=v4bce0681982

Потоње поменути, тј. Црна Гора, као "најсвежији" члан, још увек није "ушла" у релације "права и обавеза" према и ка том војном савезу. Као што рекох, у њиховом случају је ситуација "натегнута", с обзиром на чињеницу да према свим показатељима, већина грађана негдашњег "другог ока у глави" је против сарадње (и самим тим чланства) са НАТО. Но, тзв. "политичке ЦГ елите" су "избоксовале" чланство...

nato-montenegro.png

Где смо ми?

Након НАТО агресије на нашу земљу и потоње посете (раних 2000-тих) пара ловаца из Авијана, може се рећи да је пређен "дугачак пут."

bats19.jpg

На првом месту (као и свим бившим републикама СФРЈ-сада државама), "наметнута" нам је сардња са неком од тзв. Националних гарди. Србији је "запала" Национална гарда Охаја. Та сарадња траје већ више од 10 година. Почев од симболичних узвратних посета њиховог и нашег "највишег менаџмента" (мсм. да смо ми слали тамо, у дипломатском смислу-другог човека-Заменика Начелника Генерлшатба, они заузврат шаљу у Србију сваке године свог команданта). То се дешава више пута годишње, на том билатералном нивоу; тј., они дођу код нас отприлике на датум обележавања "Мисије Халијард" или пак на промоцију генерације наших потпоручника... Или пак сада, пошто је командант НГ Охаја тренутно у посети Србији. Ових дана је заједно са нашим Начелником Генералштаба обишао 98. ваздухопловну бригаду у Краљеву. Били су у манастиру Жича; донирали су једну школу уништену у земљотресу у Краљеву.. Наши су били у Охају јесенас нпр....

569a9d10-4b9b-11e7-b515-001a649ddcfe.jpg

Ово све овако у грубо...

Даље, НГ Охаја је пружила подршку (и стручну) приликом организовања војносвештеничке службе у нашој војсци. Америчка војска (самим тим и поменута НГ) је у више наврата нашим специјланим снагама и потенцијалима копнене војске донирала неколико десетина возила типа "Хамер".

BAN_1827.JPG

Без њиховог (америчког) "благослова", није могла бити реализована продаја авиона "Ласта" РВ Ирака. На нешто нижем нивоу (нижем у односу на Русе-што ће бити поменуто у даљем тексту), одвија се сарадња на вежбовном нивоу. Путем заједничке обуке и реализације задатака.

867ecff7d1a2a7f5b80a78f15c344c5b.jpg

Од "дигиталног нивоа" и одређених вежби путем електронских комуникација, па до оних "правих" вежби (истина са Америма у нешто мањем обиму-нпр. обука у преживљавању на планини Гоч), па до мало већих "захвата", као што је нпр. вежба са грчким (чланица НАТО) специјалцима, која је ове године одржана по други пут нпр. Такође, не треба заборавити ни донације Данске нашем РВ у виду возила за манипулацију техничким флудима нашој авијацији, односно Оперативном центру РВ и ПВО.

BAN_9219.JPG

Уз понеко заједничко (пешадијско) гађање на полигонима наше војске (узвратно, ишли су и наши нпр. у Енглеску), одређене донације приликом изградње базе "Југ" код Бујановца, те школовања заснованог на реципроцитету (истина има наших официра који су школовани првенствено у САД и Великој Британији, док су наше војнообреазовне институције до сада школовале неколико старешина, али из "мањих" земаља чланица НАТО), ту се "прича" завршава, онако најгрубље речено...

160512-M-MH863-735A.JPG

Каква је ситуација са Русијом?

Пре десетак година је на основу тзв. акционог плана обављен ремонт (од НАТО агресије "преживелих" пет летелица МиГ-29, као и једног транспортног авиона, те неколико транспортних хеликоптера.

img_6692-copy2.jpg

Такође, до сада су из Русије набављена два транспортна хеликоптера Ми-17. У плану је набавка још неколико номера поменутих летелица, као и већ пословично "најављених, а никако да дођу" ловаца МиГ-29, НЕОПХОДНИХ за функционисање наше ПВО. Иако је због предизборних радњи у Србији, долазак тих летелица "најављиван", па "одлаган" више пута (све у сврху предизборних кампања отприлике), чињеницу да ће најављени авиони (и хеликоптери) ипак доћи релаксира сазнање да се на школовању у ваздухопловним училиштима у Русији већ налази (и већ је прошло) неколико ротација наших летача и техничара...

avio33.jpg

Што се тиче ПВО система, иако најављивани, све се завршило на (врло неукусним) даривањима макета и сигналима из Русије да је то скупо за нас (читај отприлике-"Браћо Срби, нисмо још увек уверени у ваше намере да нам се прикључите, те отуда `топло-хладно`")

Tan2016-1-11_125341123_0.jpg

У стварима одбране заиста нема санкција (не верујте Ложанском и његовим тлапњама као Мигови не стижу зато што неке земље не дозвољавају прелет или зато што немамо новац). Значи, све се може кад се хоће.

Такође, што се тиче конкретне сарaдње, већ неколико година заредом (и тренутно траје), одвијају се заједничке вежбе наших, те руских и белорускох специјалних снага. На нивоу падобранских јединица специјалне намене, вежбовне активности су такође веома разуђене, као и бојева гађања наших ракеташа, те заједничке вежбовне активности наших и руских пилота ловаца и посада транспорних хеликоптера. Ако се узме у обзир већ пословично учешће наших тенкиста у својеврсним "војним олимпијским играма" за земље негдашњег "источног блока", сарадња са Русима је свакако комплетнија (и комплекснија) од сарадње са НАТО.

CF50039F-7794-4FFD-92A7-6B518B89E74E_w10

Томе треба додати и најаве отварања Сервисног центра за руске хеликоптере у батајничком заводу "Мома Станојловић", где је истина, најављена иста таква "Сервисна станица" и за хеликоптере западног порекла (као и набавка туцета хеликоптера евроспког конзорцијума хеликопетерске индустрије-додуше у најави...)

d201610130546_1476444949.jpg

Значи, ово је онако најгрубљи пресек ("опипљиве") сарадње са две силе, где је мора се рећи, за сада "материјалнија" и опипљивија она са САД и НАТО, премда када се реализују ове најаве "са истока", биће отприлике егал.

Rezultat slika za srbija rusija nato

Какво је ваше мишљење о свему овоме и да ли треба сарађивати и са једнима и са другима, тј. какве би ви драги форумаши начине сарадње предложили (можете пустити и машти на вољу :))) )

Да видимо!?

Подели на овим сајтовима

Saradnja sa NATO = brak posle silovanja... znam da znate, nego da ispadnem pametan... :)))

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Desiderius Erasmus рече

A, je l' može opcija da sarađujemo i sa jednima i sa drugima, a da se ne priključujemo nikome? :)

Тренутно функционише (отприлике) тако...

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, obi-wan рече

Saradnja sa NATO = brak posle silovanja...

Ал` силоватељ тренутно више плаћа :)))

Подели на овим сајтовима

Muke nase niko ne zna...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Милан Ракић рече

У стварима одбране заиста нема санкција (не верујте Ложанском и његовим тлапњама као Мигови не стижу зато што неке земље не дозвољавају прелет или зато што немамо новац). Значи, све се може кад се хоће.

Inace, iz ovog moze lako da se zakljuci da je sve ostalo samo do nas.

I sasvim je razumljivo da Rusi nece da daju opremu kad vide kakve panjeve imamo na vlasti, i ja bi tako postupio na njihovom mestu, jer je to siroka i kompleksna igra, nismo mi centar sveta pa da se sve vrti oko nas. Oces - oces, neces - nema problema.

A s druge strane, i da saradjujemo sa Natom, prilicno sam siguran da bismo prosli kao zadnja rupa na svirali, kao i do sad uostalom.

Drugim recima - od te "saradnje" bismo dobili lesnike, a izgubili bismo prakticno sve sto necem vredi.

...

Evo sad na Filipinima, zvanicna vojska gleda da zatre drekavce koji su se tamo napatili na nekom ostrvu, i od Amuricke podrske dobili su bas to - lesnike...

"The equipment includes 300 M4 carbines, 200 Glock 21 pistols, 4 M134D Gatling-style machine guns, and 100 M203 grenade launchers, the US embassy in Manila said in a 5 June statement."

https://www.mycity-military.com/Aktuelna-vojna-desavanja-u-svetu/Rat-na-Filipinima-2017_14.html

Подели на овим сајтовима

A mi bi najbolje uradili kad bi mogli da uradimo kao Egipat - malo francuski avioni, malo ruski. Imaju Rafale, a sad narucili 50 MiG-35... :)))

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, obi-wan рече

Inace, iz ovog moze lako da se zakljuci da je sve ostalo samo do nas.

I sasvim je razumljivo da Rusi nece da daju opremu kad vide kakve panjeve imamo na vlasti, i ja bi tako postupio na njihovom mestu, jer je to siroka i kompleksna igra, nismo mi centar sveta pa da se sve vrti oko nas. Oces - oces, neces - nema problema.

A s druge strane, i da saradjujemo sa Natom, prilicno sam siguran da bismo prosli kao zadnja rupa na svirali, kao i do sad uostalom.

Drugim recima - od te "saradnje" bismo dobili lesnike, a izgubili bismo prakticno sve sto necem vredi.

...

Evo sad na Filipinima, zvanicna vojska gleda da zatre drekavce koji su se tamo napatili na nekom ostrvu, i od Amuricke podrske dobili su bas to - lesnike...

"The equipment includes 300 M4 carbines, 200 Glock 21 pistols, 4 M134D Gatling-style machine guns, and 100 M203 grenade launchers, the US embassy in Manila said in a 5 June statement."

https://www.mycity-military.com/Aktuelna-vojna-desavanja-u-svetu/Rat-na-Filipinima-2017_14.html

Већ сам писао о томе. А надам се да је некоме пало на памет. Кад је већ сарадња са НАТО, тј. Америма у питању....

Уколико је ПРАВИ ВОЈНИК у питању, спреманј да на витешки начин прихвати пораз (који је свакако иза њега), мсм да треба "ударати" на новог команданта америчког РВ, којег је наша ПВО оборила над Сремом и који је пао у Поцерини... Тада је био пуковник, а сада је генерал са 4 звездице и конадант РВ. И Јеврејин је, први у историји америчке авијације на том месту... Нзнм, ал пробати оно... Премда, ми смо човека који га је оборио послаи у пензију да буде ПЕКАР. А ОНИ су му "опростили" и ставили га за Начелника РВ Генерлштаба...

Друго, такође, писао сам (мсм у истом тексту), "остаје" нам генерал Гери Батинић, који је командант резервног састава америчког РВ... Јбга, ја би проб`о.. Написоа нешто (неко писмо), успоставио комуниоккацију, позвао га да дође у Србију...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Неће нам пасти "круна са главе"... На концу, толико смо гована појели да неки контакт направити и није неки проблем... А можда и "донесе" нешто...

Подели на овим сајтовима

To je tacno, ali licno smatram da taj kontakt ne bi imao nikakvu posebnu tezinu, jer se ti generali pitaju o spoljnoj politici isto kol`ko ti i ja, sto ce da kaze - ni najmanje.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, obi-wan рече

To je tacno, ali licno smatram da taj kontakt ne bi imao nikakvu posebnu tezinu, jer se ti generali pitaju o spoljnoj politici isto kol`ko ti i ja, sto ce da kaze - ni najmanje.

Ма ја то на фону Трумпа... Јбга, како је овде представљано (и сам сам био истина део тога јер сам "ишчачкао" да му је шеф кабинета православац); али оно, као ето Трумпа, ето релаксације односа... :)))

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Mišljenja sam da je zapadna 'alijansa' svoje prijatelje u regionu kaparisala i odabrala davnih dana, i da mi tu nema šta da tražimo. Ostalo su vojnopolitičke igrarije pripitomljavanja. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, obi-wan рече

С тим што овде има једно АЛИ, судећи по чињеницама са којима можемо да баратамо...

Да "заобиђемо" школовања, тактичка и бојева гађања, једном речју војне вежбе, учешћа на "војним олимпијадама" и проче...

Ако сам добро упућен, за сада, једина КОНКРЕТНА помоћ (ако изузмемо лобирање да РВ Ирака купи нашу Ласту као трејнер и >"КОИН" летелицу, јесте ДОНАЦИЈА неколико десетина "Хамви" возила... НИсам бројао, али у три наврата месчини, по туце, то је око 35-40 "Хамера" (отприлике 8 милиона долара), плус неколико цистерни за РВ и ПВО, плус опремање Оперативног центра РВ и ПВО у КОманди авијације у Земуну. Засигурно има и нечега ситнијег, а можда и нема-небитно.

Али, од Руса, колико знам нема НИЈЕДНЕ ЈЕДИНЕ донације. 

Ремонт пет (од НАТО агреесије преосталих) МиГ-29 (4 ловца + један двосед), плус један транспортни Антонов плус неколико Ми-8, је "измузао" Динкићу из Акционог плана 25 милиона евра.

Два Ми-17 која су стигла ономад и појачала наше РВ и ПВО су такође коштала... Мсм исто 25 милона евра...

Најављена донација 6 летелица МиГ-29 (истина са ремонтом наше преостале 4+пакет наоружања), "оперише" се са цифром од преко 180 милиона евра...

Чисто онако за размишљање....

Подели на овим сајтовима

Sve stoji, ali meni je to ipak pametnije i postenije od motke i saNgarepe.

Jer itekako imam osnova da tvrdim (ne prosto da sumnjam) da sta god stigne ili je stiglo od Nate, nije drugo nista do saNgarepa posle motke. Sto se Rusa tice, iako ne opravdavam sve kako i sta rade, ipak stojim na tome da bi i ja tako uradio. Prosto - ako cemo da se pomazemo, moze, ali ti prvo pokazi da si jasno odstupio od onih koji me smatraju neprijateljem, em na to isto huskaju citavu Evropu neprestano, znaci - rade mi o glavi.

Definitivno bi bilo najgluplje da npr. posalju paket ovog, paket onog (npr. da doniraju stvarno avione, jednu eskadrilu, i recimo taj neki PVO, Buk, ili sta vec), i da nakon toga nasi panjevi okrenu curak i priklone se direktno Nati. Tu bi stvarno Rusi ispali debeli magarci, a to niko ne voli da ispadne nigde.

Zar nije smesno sto su upravo na taj neki nacin mnogi MiG-29 ostali u rukama Zapada - sto u Poljskoj, Sto u Nemackama, itd, a svi oni su pravljeni sa idejom da brane Ruse i saveznike im, a ne da budu oruzje i orudje njihovih neprijatelja - protiv Rusa koji su ih pravili?... Wtf?... sto bi kaz`li Englezi... To bi se isto glat desilo i kod nas, plus, mi smo vrlo i mnogo osetljivo podrucje, i ovde, ko `oce da ista postigne politicki, mora da ide na prstima, nema naglih poteza.

Takodje, nije mi jedna stvar jos jasna: eno Kroati remontovali celu eskadrilu MiG-21 kod Ukradinaca, i izgledaju super, k`o novi su - jeste to stara masina, ali itekako radi pos`o gde i kad treba (em da su dovedeni kojom zgodom npr. na "Bison" standard, to bi tek bio volkswagen brajko moj!... citao sam kako ih hvale amuricki piloti koji su ucestvovali na "Cope India" = jeste staro, al sredjeno i blista, k`o Golf dvojka!) - i taj remont mi je skroz normalan potez (nesto su ih Ukradinci vortali oko rokova, cini mi se, pa ih ovi pricepili nekim mogucim tuzbama, pa ovi ipak uradili brzo), medjutim... oni su sad clanarina Nate... `di im je ta silna pomoc i donacije ovog i onog sto su ocekivali? Bilo je price o nekim polovnim F-16A/B, na primer, i to jos poodavno, i corak - nema nista. A bar ti F-16 bi bili dzabaka za Amuriku, em bi ovde itekako vrsili pos`o uz minimalna ulaganja (pa tamo ce da ih rashoduju, svejedno, bolje da su dali njima ovde nego da se prosto baci).

E to je ono sto mi se cini da bi i mi dobili, plus - mi imamo sasvim drukc`u istoriju sa Natom od Hrvata, i zato mislim da bi nam samo uvalili jos veci koren, da ne kazem onu poganu rec. Mi im prosto trebamo kao tepih, nista drugo, da mogu da se qrche sa Istokom i preko nas, kao sto to rade (i kao sto ce da rade) i sa svim ostalim pomorandza nacijama na brdovitom Balkanu.

Nisu ni Rusi cvecke, ni Kinezi, isto k`o i ostali istocnjaci, ali gled`u svoj posao, i paze na sebe i svoje potrebe i interese.

Подели на овим сајтовима

Inace, ako bi nam ista od Zapada dobro doslo, to bi bili sredjeni i remontovani F-5E/F... znam da znas, nego moram da kazem... :)))

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...