Jump to content

Dobacivanje, nasrtljivost i vređanje od sutra krivična dela

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

пре 50 минута, Paradoksologija рече

Pa nije postojao.

I sada se uvodi samo ako postoji element izazivanja straha itd.

Da, ako nije postojao, onda, moze da se uzima neki racionalni i prakticni razlog za donosenje nekog novog zakona povodom ovog pitanja.

Ali, posto skoro uvek, istina nije crno - bela, tako mozda i ovde. Recimo, evo, Krivicni zakonik :

http://paragraf.rs/propisi/krivicni_zakonik.html

Predpostavljam da postoji regulativa koja zakonski odredjuje i verbalnu agresiju.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Grizzly Adams рече

Тежак b/s...

Ево да ти објасним:

Versko uznemiravanje jeste svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica u sferi verskog života, a koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.

Pa to već manje-više imate:

Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti

Član 317

(1) Ko izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili versku mržnju, ili netrpeljivost među narodima ili etničkim zajednicama koje žive u Srbiji,
kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno prinudom, zlostavljanjem, ugrožavanjem sigurnosti, izlaganjem poruzi nacionalnih, etničkih ili verskih simbola, oštećenjem tuđih stvari, skrnavljenjem spomenika, spomen-obeležja ili grobova,
učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.

(3) Ko delo iz st. 1. i 2. ovog člana vrši zloupotrebom položaja ili ovlašćenja ili ako je usled tih dela došlo do nereda, nasilja ili drugih teških posledica za zajednički život naroda, nacionalnih manjina ili etničkih grupa koje žive u Srbiji,
kazniće se za delo iz stava 1. zatvorom od jedne do osam godina, a za delo iz stava 2. zatvorom od dve do deset godina.

---

I to u znatno široj verziji jer se ne traži posledica (strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje) tj. delo postoji i kada je skroz izostala bilo kakva posledica.

Nego, čak i da ne postoji član 317. KZ, nisam siguran šta bi time objasnio?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Значи вако стоје ствари: закон је скуп синтаксички исправних реченица датога језика чија семантика: 1) настаје у ходу; 2) не може се дефинисати, али је јасна из примера; 3) зависи од субјективног доживљаја и осећаја оштећених, тужилаца и судија. Али ја треба да будем уверен да никоме неће пасти на памет да семантику дефинише на начин од кога страхујем. Па сјајно!

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Avocado рече

Nego, čak i da ne postoji član 317. KZ, nisam siguran šta bi time objasnio?

Је л то значи да кад ме сретне на улици атеиста и каже ми - "хахаха! гледај глупи верник се крсти..." - могу да га тужим?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Juanito рече

Гласно добацивање је од неспретан, па до џовански начин показивања некој жени да ти се физички допада. То само лудак може да сматра кривичним делом и такво третирање ствари ће да изазове неке врло ружне споредне појаве. С друге стране, рећи жени да има лепе ноге је толико нормална ствар, песме су испеване о женским ногама које су де факто једна од најлепших ствари у космосу, а то што неке данашње жене то сматрају ненормалним само показује тужно и неприродно стање у коме смо. Људи бре више не знају да се опусте, све је постао неки ненормалан страх и подозрење. 

Ah, mi fetisisti uvek moramo oprezno sa komplimentima. Nikad ne znas koliko ce je bujica komplimenata isprepadati. Nismo svi u stanju da kao Tagore  cvrkucemo perverzije, a isto nas inspirise. :((( Besplatan savet za sve, ne zavrsavajte recenicu onomatopejskim groktanjem ako bas ne morate.

• Волим 1

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Grizzly Adams рече

Је л то значи да кад ме сретне на улици атеиста и каже ми - "хахаха! гледај глупи верник се крсти..." - могу да га тужим?

Ako mu gurnes palac bocno pod rebro, uz malo vezbe to je skoro pa neprimetno, a njegova grimasa ti pruza instant gratifikaciju i onda ne moras ni da ga tuzis.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Grizzly Adams рече

Да се не лажемо, ово није то сасвим тачно. Има мушкараца којима већина жена дозвољава све, без граница. "Одвратно" је само код оних других.

Мада то и није тема, ал понавља се већ пар пута па ето.

Тачно је да није тема, зато ћу остати уздржана.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Grizzly Adams рече

Možeš... ne po čl. 317. nego za uvredu.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Avocado рече

Možeš... ne po čl. 317. nego za uvredu.

Па не знам шта да кажем... :)

Ево ја као хришћанин оћу да живим у свету где је свакоме слободно да ми се подсмева и каже ми да сам глуп. Јер не знам стварно какво је то друштво у коме нико никоме не сме ништа да каже осим "добар дан". Мени таква заштита не треба, одрасла сам особа.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Grizzly Adams рече

Ево ја као хришћанин оћу да живим у свету где је свакоме слободно да ми се подсмева и каже ми да сам глуп. Јер не знам стварно какво је то друштво у коме нико никоме не сме ништа да каже осим "добар дан". Мени таква заштита не треба, одрасла сам особа.

Pa meni je to najsmešnije u celoj priči... imamo još uvek krivično delo uvrede (koje bi svakako trebalo ukinuti)... te možeš da odgovaraš jer si nekom rekao da je magarac, a ovde se kao digla frka oko toga da li da zaštitimo žene od toga da im degenerici govore najstrašnije gadosti i plaše ih...

Međutim, razlog što sam te pitao zašto misliš da ona paralela nešto demonstrira je to što nisu sva zaštitna dobra ista i nisu sve povrede tih dobara podjednako opasne po društvo... ako npr. demonstriraš da je besmisleno pružati zaštitu od ateističkog uznemiravanja, nisi demonstrirao da isto važi i za polno uznemiravanje...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

a ovde se kao digla frka oko toga da li da zaštitimo žene od toga da im degenerici govore najstrašnije gadosti i plaše ih...

Ајде да будемо мало поштени и да кажемо да око тога нико није дизао фрку. Сви овде волимо жене и заштитили бисмо их животом. Већ око тога да ће се сасвим нормално понашање подводити под "гадости" и "плашење", а поучени искуством са запада кад су идентични закони у питању. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Avocado рече

polno uznemiravanje

Не разумем тај појам уопште...

Постоји приватна својина и телесни интегритет (ваљда се тако каже), ако ти неко угрожава те ствари, онда је то насиље и није дозвољено.

Значи, ако је моја сукња и ја ти кажем "не дирај ми сукњу" онда је то прекршај заснован на приватној својини. Ако је моје тело и ја ти кажем "не дирај ме" онда је то телесни интегритет. Те ствари припадају мени и ја одређујем ко шта сме да ради. И ту ћемо вероватно да се сложимо 100%.

Проблем је што онда почну да уводе неке беспотребне појмове "полно" итд, то нема везе са "полом". Закон не може да интересује да ли се теби неко свиђа или не свиђа, како се осећаш итд. Бесмислено је и веома опасно уопште улазити у такав резон.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Avocado рече

a ovde se kao digla frka oko toga da li da zaštitimo žene od toga da im degenerici govore najstrašnije gadosti i plaše ih...

Mislim, da nije problem u tome. Niko normalan i koji zdravo razmislja nece biti protiv toga da se sprece i kazne oni koji prave takve stvari.

Problem je , koliko vidim u zakonskom osnovu na koji ce biti regulisana ova oblast. Sta je to stvaranje 'neprijateljskog okruzenja' i sta je to,  koji je pravni osnov, koji  definise 'osecaje stida i teskobe' kod onih koji su predmeti ovakvih uvreda ( na racun fizickog izgleda ).

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Grizzly Adams рече

Možemo li imati bilo šta između "dobar dan" i "dođi 'vamo mala, da ti pokažem, uh, šta ću da ti radim, gde bežiš?" (cenzurisane psovke itd.)

Je li moguće da smo na tu lažnu dihotomiju spali kao ljudska bića?

Pritom, ja nisam za kažnjavanje dobacivanja na ulici, to još uvek po meni spada u slobodu govora dok nema pretnje nasiljem. Ali ovo sa 'dobar dan' i tačka je strawman.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Grizzly Adams рече

E da, @Avocado, baš se npr. osećamo u stanju duševnog bola kad to čujemo...

Možemo?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...