Jump to content

Најрадикалнија часна сестра Европе стиже у Београд

Оцени ову тему

Препоручена порука

Teреза Фуркадас, икона европске левице и „најрадикалнија часна сестра Европе” одржаће предавање 10. априла на сцени „Раша Плаовић” Народног позоришта у Београду, у оквиру програма Филозофског театра.

Teresa-Forcades-Monestir-Montserrat-Baye

Сестра Тереза припада реду каталонских бенедиктанки, магистрирала је теологију на Харварду и докторирала јавно здравство на Универзитету у Барселони.

У својим предавањима оштро критикује капитализам и патријархалност католичке цркве, борећи се за права жена у црквеној и јавној сфери.

Објавила је неколико студија на тему теологије и феминизма, а међу њима и књигу Феминистичка теологија кроз историју.

Због свог активизма, става према католичкој цркви коју је пригласила „мизогином и патријархалном” и јавног подржавања права жена на абортус, добила је оштре критике Ватикана.

Осим тога, једна је од најоштријих критичарки фармацеутске индустрије и ауторка књиге Злочини великих фармацеутских компанија.

Заговорница је каталонске независности и активисткиња шпанског покрета „Индигнадос” (Огорчени).

Супротстављајући се највећим ауторитетима данашњице стекла је епитет контроверзне часне сестре, а многи је сматрају једном од најутицајнијих интелектуалки европске и светске левице.

Живи повучено са својим сестрама у самостану и ходочасничком реду Монсерат. 

TANJUG

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Милан Ракић рече

Због свог активизма, става према католичкој цркви коју је пригласила „мизогином и патријархалном” и јавног подржавања права жена на абортус, добила је оштре критике Ватикана.

Баш ме занима на ком основу подржава право на абортус? Да ли као "право жене да ради са својим тијелом шта жели", или као "нужно зло реалности"? Некако не могу разумјети да католичка монахиња долази д отог закључка, јер претпостављам да полази од премисе да живот почиње зачећем? Можда није тако?

1 hour ago, Милан Ракић рече

Заговорница је каталонске независности и активисткиња шпанског покрета „Индигнадос” (Огорчени).

Франко се окреће у гробу :D

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Ћириличар рече

"право жене да ради са својим тијелом шта жели"

То што убија није њено тело, то је чедо Божије. Журба, баш журе.

Подели на овим сајтовима

Феминиста-комуниста-римокатолик ...

Мислио сам да ово постоји само у филмовима страве и ужаса... :smeh1:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Grizzly Adams рече

Феминиста-комуниста-римокатолик ...

Мислио сам да ово постоји само у филмовима страве и ужаса... :smeh1:

Демократија Ватикана, интересантно, тешко ми да поверујем да не зарезује Папу к'о црвљив сир, и да долази да о томе обавести Србију, земљу чедоморства.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Милан Ракић рече

одржаће предавање 10. априла на сцени „Раша Плаовић” Народног позоришта у Београду, у оквиру програма Филозофског театра.

Само ме интересује ко је организатор? Стварно се потрудио да позове квалитетне госте... свака част...

/sarc

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Grizzly Adams рече

Само ме интересује ко је организатор? Стварно се потрудио да позове квалитетне госте... свака част...

Вероватно то неко мути Премијеру иза леђа, и нема никакве везе са припремом доласка Папе у Београд.

Подели на овим сајтовима

Боље оног Ким-Џонг-Пинг-Понга да су позвали... Човек бар има практичног искуства у вођењу конц-логора, а не ко ови теоретичари...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Bio sam u ponedeljak na njenom predavanju, mogu reći da je žena u najmanju ruku očaravajuća :D i za razliku od gneva koji (nažalost) često možemo naći kod levičarskih i feminističkih aktivista i aktivistkinja, kod nje se baš vidi kako njen aktivizam proističe iz hrišćanske ljubavi i želje da se pomogne onome ko je potlačen i unesrećen :)
mislim da je ovaj deo za abortus i katalonsku nezavisnost pretenciozno prenesen u medijima...

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, MiguelAngel94 рече

Bio sam u ponedeljak na njenom predavanju, mogu reći da je žena u najmanju ruku očaravajuća :D i za razliku od gneva koji (nažalost) često možemo naći kod levičarskih i feminističkih aktivista i aktivistkinja, kod nje se baš vidi kako njen aktivizam proističe iz hrišćanske ljubavi i želje da se pomogne onome ko je potlačen i unesrećen :)
mislim da je ovaj deo za abortus i katalonsku nezavisnost pretenciozno prenesen u medijima...

Као што то обично и бива.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...