Jump to content

Да ли се свештеници причешћују на свакој литургији?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, obi-wan рече

S`vatam ja to sto ti pricas, i video sam svojim ocima, al` sad i ti ili trolujes ili ne citas sta pisem. Ja sam nesto sasvim jedanaesto pricao.

Nije mi bila namera, hteo sam da ukazem gde je nesporazum ali ne i da si ti taj nesporazum proizveo.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 236
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

Nije mi bila namera, hteo sam da ukazem gde je nesporazum ali ne i da si ti taj nesporazum proizveo.

Naravno. :pivo:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, obi-wan рече

On govori da post i ispovest nisu direktni uslovi za pricescivanje, i nisu, to svi znamo, ali da jesu itekako sastavni deo zivota svakog hriscanina, odnosno - da to prepisemo na prostije reci - JESU indirektni uslovi.

Samo zbog drugih da dodam da se sveta tajna ispovesti ne koristi obavezno pred svako pricesce, kao obaveza ili uslov ili ne daj Boze ritual, nego se njoj pristupa samo ako imas teske grehove na dusi. One svakodnevne male grehove ne ispovedas svesteniku ili ih ispovedas jednom u tri meseca ili po potrebi i ranije...

Takodje post van kanonskih postova nije potreban niti je uslov niti je ne daj Boze neki magicni ritual ociscenja kao potreba da pridjes Casi.

Подели на овим сајтовима

Naravno. Pileca supa je jos narocito dobra kad se uz nju uzme i malo kiselog mleka, ali bez `leba. :pivo:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Samo zbog drugih da dodam da se sveta tajna ispovesti ne koristi obavezno pred svako pricesce, kao obaveza ili uslov ili ne daj Boze ritual, nego se njoj pristupa samo ako imas teske grehove na dusi. One svakodnevne male grehove ne ispovedas svesteniku ili ih ispovedas jednom u tri meseca ili po potrebi i ranije...

Takodje post van kanonskih postova nije potreban niti je uslov niti je ne daj Boze neki magicni ritual ociscenja kao potreba da pridjes Casi.

Ispovesti se pristupa kad covek postene savesti za to oseti potrebu, bez obzira koliki je gabarit greha.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, obi-wan рече

Ispovesti se pristupa kad covek postene savesti za to oseti potrebu, bez obzira koliki je gabarit greha.

To sam i napisao.

Tako su ti postene savesti nosili papir od 2 strane A4 formata jer su osetili potrebu da ispovede [to su culi glasnu svadju u hodniku svoje zgrade tik pred sopstvenim vratima a tu istu svadju su u tom momentu culi skoro svi novobeogradski blokovi...

Ako sam jasan.....

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

To sam i napisao.

Tako su ti postene savesti nosili papir od 2 strane A4 formata jer su osetili potrebu da ispovede [to su culi glasnu svadju u hodniku svoje zgrade tik pred sopstvenim vratima a tu istu svadju su u tom momentu culi skoro svi novobeogradski blokovi...

Ako sam jasan.....

Nisi, al` nema veze... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

Naravno kad sam mukica pa sam sav nerazumljiv.

Kad kazes posle onog mog posta gde sam naveo razloge za pristupanje svetoj tajni ispovesti i jos dodao da te sitne ponekad i umisljene grehove ispovedaj jednom u tri meseca ili PO POTREBI ranije ti dodas svoj tekst koji glasi svaka postena dusa treba da pristupi ispovesti kad god oseti potrebu ne glede na tezinu greha...

Pa jeste ali ta postena dusa ima monasku literaturu kuci, barem Lestvicu, pa tje da udje u problematiku kad joj posle toga kazemo i : Nema coveka bez greha svaki dan covek gresi uvek imamo sta da ispovedimo.....

I onda dobijemo to da svestenici izlaze iz ispovedaonice i nervozno se dernjaju: Daj bre ljudi vise, neka udju u ispovedaonicu samo oni koji IMAJU STA DA KAZU.

Nekad bas i ne treba da se predopunjujemo previse ugojicemo se lepo sam ja to razlozio u svom postu sve, doduse nije imalo tako slavan pravoslavni prizvuk kao tvoj dodatak ali mislim da je bio nepotreban :))

Подели на овим сајтовима

Требали би сви да се причешћују и добро је што народ мисли да се сви причешћују јер то указује да је народ у том сегменту здраве побожности. Не причешћују се сви свуда али шта сад ту да се ради... банално; нису ни сви били на погребу патријарха Павла, неки су куповали Гучи Версаћи па ако треба ми њима да се бавимо онда ... ништа. Е сад, кад свештеник почне да поучава да се не треба причешћивати, то је стварно реалан проблем. На жалост, неки нису прошли Стари већ су одмах постали проповедници Новог завета. То је питање и проблем за Епископа и треба се говорити о томе али само у домену да проблем стигне до њега. Ни верници ни свештеници између себе овај проблем не могу да реше без Епископа. Посебна прича су "велики духовници" који говоре то исто о причешћивању пар пута године. .... Што дуже пишем све више ми се чини да само дувам у жар и да се на крају све своди на трпљење

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

Раније на овој теми неко је поменуо да поједини свештеници наводе св Марију Египатску као пример за ретко причешћивање. А на интернету се могу наћи и текстови апологета ретког причешћивања са сличном "аргументацијом" која обично иде у пакету са "седмодневним постом" пред причешће и обавезном исповешћу. Малопре на бденију сам опет слушао житије Св Марије египатске па сам се подсетио на један детаљ у контексту ове приче. Наиме, Св Марија се, пре самог одласка у пустињу, причестила у цркви Св Јована на обалама Јордана. Дакле, након што се поклонила Часном Крсту она се и причестила, и тај детаљ се у горе наведеним "апологијама" редовно запоставља. Ако је св Марија образац за тзв "ретко причешћивање" (као што није, али аргумента ради да то узмемо здраво за готово), онда она мора бити и образац за причешћивање без исповести и без поста. Дакле она је "до синоћ" била блудница, а "данас" се Причестила. Ето, на размишљање.  

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Vedran рече

Раније на овој теми неко је поменуо да поједини свештеници наводе св Марију Египатску као пример за ретко причешћивање...

Добро примећено брате. Многи то запостављају и заборављају. Св. Марија, када се први пут причестила (мада ми не знамо да ли је и некад пре тога то учинила, као дете на пример), није обавила исповест у светотајинском смислу, нити је било какав пост предходио том Чину. Предходило је само оно суштинско и најважније - искрено покајање и жеља за исправљањем, које сви Св. Оци наглашавају као суштински најбитније у самом приласку Христу у Св. Причешћу.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Васијан рече

искрено покајање и жеља за исправљањем

Једноставно, болан си и лечиш се да би оздравио, онда логично пратиш има ли напретка, ако га нема мењаш терапију. Не треба исто воде јабуци и лимуну да би донели плод, а без плода воћка је непотребна. Сетите се смокве, нагласак је на плоду.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...