Jump to content

Свети Грација и Злославни Ава Римски, Зоран Ђуровић

Оцени ову тему

Препоручена порука

I jesu li za Svetoga Savu katolici bili jeretici?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Леон Професионалац рече

И o. Зоран Ђуровић ће одговарати за своје поступке, зашто му онда овде неки суде? :))

Наравно, свако од нас ће одговарати. Лично нисам за осуђивање и етикетирање. Нико од нас нема право да било кога назове јеретиком, секташем или слично, пре осуде саме Цркве.

Међутим, имамо право да преиспитавамо ставове једни других (што укључује и осуду тих ставова, а не човека као личности). То је моје мишљење.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Bokisd рече

Slazem se, jeste bitan kontekst price u razgovoru koji vodimo, koji je u drugom delu moga posta, iz koga ste i izvadili samo ovu recenicu.

Kontekst price nije izmedju mene i tog drugog lika, nego izmedju nas dvoje i konteksta koji smo mi uspostavili. :)))

То би било тачно да нисте улетели ван контекста.

Нисам ја први ишта поменуо већ сам први реаговао на говор мржње а Ви сте се на то надовезали прећутно оправдавши онај говор мржње.

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Васијан рече

Миодраг Петровић

Владимир Димитријевић 

извор: http://borbazaveru.info/content/view/4348/52/

Сјајни извори. Ова двојица и овај сајт имају жешћу кризу идентитета.:))

А Миодраг је ућутао на примедбе о. Зорана, да је имао шта - Миодраг би одговорио.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Леон Професионалац рече

Сјајни извори. Ова двојица и овај сајт имају жешћу кризу идентитета.:))

А Миодраг је ућутао на примедбе о. Зорана, да је имао шта - Миодраг би одговорио.

Нисам читао ни једну од те две студије. Али, у сваком случају, теза да су Богумили и Латини исто делује (ми) као научна фантастика. 

А сајт је по духу раван Куриру, Блицу, Информеру...а сви знамо који је то дух...

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Васијан рече

Додао бих још нешто везано за Св. Мошти.

Наиме, оно што, по мом мишљењу, и те како показује благодатност једне Цркве је пројава непознатих Светих у  тој црквеној заједници.

Ми имамо скори случај са Преподобномученицима Медљанским, који се пројавише у нашој СПЦ.

Тиме, Богу хвала, лепо показаше свима онима који негирају светотајинску благодат официјалном Православљу. 

Сматрам да је тако нешто очигледна пројава Божије благодати која је присутна у нашој Помесној Цркви.

Да је другачије, зашто би се мученици пројавили у ери када "јеретици" владају Светосавском Црквом.

http://www.prijateljboziji.com/_Cudo-u-Mednoj/63506.html

Старокалендарци не признају то. Овде је пре писао један матејевац. Каже да немамо мошти после 1924.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Жика рече

Старокалендарци не признају то. Овде је пре писао један матејевац. Каже да немамо мошти после 1924.

Па знам, зато и кажем.

Мислим да се тај Матејевац на кога мислиш вратио у окриље СПЦ-а, ако се не варам.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, МилошБГ рече

Па пази оче, са једне стране то је најцитиранија реченица св.Саве, чак постоје манастири у Србији где нпр можеш купити неке ствари са тим натписом, дакле не верујем да је баш неко сад сео и смишљао и то измислио.

Извињавам се унапред нашим дамама.

Сећам се да сам деведесетих у Сланцима добио летак на коме је писало да је једина благословена поза у брачној постељи она кад је мушкарац на жени лицем у лице.

И садa кадa се сетим тога ми није добро.:skidamkapu:

И на аутобусу пише ,,Интеза банка" па не можете код возача да поднесете захтев за кредит. :))

Хм, тек сад видим да сам могао само да напишем да папир трпи све. :coolio:

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Леон Професионалац рече

То би било тачно да нисте улетели ван контекста.

Нисам ја први ишта поменуо већ сам први реаговао на говор мржње а Ви сте се на то надовезали прећутно оправдавши онај говор мржње.

Ne, oce, nije tako bilo. Kakav govor mrznje ?

Vi i ja smo imali malu raspravu, nema to veze sa bilo kim grugim na forumu, nisam upao u niciju medjusobnu konverzaciju. Pogledao sam postove, Vi ste prvi odreagovali na jedan moj post i tako smo poceli medjusobni dijalog. ( na 9.strani ).

Skoro je nebitna stvar.

Подели на овим сајтовима

Ето, нисам знао да је то реченица која је тако настала, а чак сам нашао да је то изрекао у беседи. Мислим да је ружно да аутори ако већ знају да се то шири као да је стварно изрекао св. Сава нису више јавно потрудили да кажу да то није истина, мада има тај текст где је то речено, али опет... Мај мистејк.Праштајте

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Васијан рече

Па знам, зато и кажем.

Мислим да се тај Матејевац на кога мислиш вратио у окриље СПЦ-а, ако се не варам.

Није се вратио, колико ми је познато. Ник му је био Сергиан. Прво је био код Акакија. Неки други се вратио, писао је недавно овде.

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, МилошБГ рече

Ето, нисам знао да је то реченица која је тако настала, а чак сам нашао да је то изрекао у беседи. Мислим да је ружно да аутори ако већ знају да се то шири као да је стварно изрекао св. Сава нису више јавно потрудили да кажу да то није истина, мада има тај текст где је то речено, али опет... Мај мистејк.

Da, verovatno je to neka ubacena stvar u pisanija sv.Save. Zbog cega bi se Sava zamerao i svadjao sa Zapadnim hriscanima ( dovoljan je bio i Hometijan :0120_angryy: ), kada je Srpska drzava i Crkva bila tek u povoju i vrlo slaba u svakom smislu.

Dovoljno je, sto je sa crkvene strane , kao Grcki djak, primenjivao praksu ponovnog miropomazivanja rimokatolika.

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, Nikola Cuprilic рече

lep ,zanimljiv ,pa i poucan tekst za radoznale made bez poente ,,,,za sebe mogu da kazem da solidno poznajem delovanje rkc na srpskom balkanu pa i njihove vajne svetitelje doduse za ovog graciju nisam cuo al sam upoznat sa pomenutim u tekstu leopoldom mandicem mislim da je taj jedno vreme bio i papin ispovednik i da je skoncao u padovi ! Postujem ,slavim i klanjam se svim rimokatolickim Svetiteljima do 1054 posle raskola svi ostali njihovi proglaseni sveci su mahom bili prozelitisti ko ovaj lepold dominik mandic ( voleo je sve slovene al je voleo i papu pa iz te njegove velike ljubavi svi smo trebali da budemo rimokatolici ,izem ti ljubav ) pa je verovatno i taj gracia takvog kova ! Sa pripadnicima rkc treba odrzavati bratske odnose i ekonomske naravno al i cekati dan i snevati san da ih proteramo sto dalje od srpskog balkana nek oni budu sveci al u juznoj americi tamo zive jedini pravi i dobri katolici !!

Oво горе је почело расправу и налази се на другој страници. Мислим, српски Балкан, Ј. Америка и сл. Бљак!

Сходно томе сам одреаговао овако:

пре 20 часа, Леон Професионалац рече

Промашили сте тему. И веру и Цркву.

Класично размишљање једног неофита.

Знате ли да је Св. Сава поштовао папу? 

Видели сте у тексту да се Св. Василије молио за папу?

Али Ви ипак имате кључ Раја и теразије да измерите коме ћете откључати. Аман!

Познајем мноштво добрих католика у Србији, Хрватској, Ц. Гори и у Италији. Да ми је њихово праштање и милосрђе већ бих био узнет на Небеса. Код многих сам приметио савршенство у једној врлини. Рецимо живчан је и срди се до бола али зато све раздаје сиромашнима и стара се око болесних. И заиста, кад све то види, потресен, не може да буде смирен, губи смирење, али зато ће на Небо због савршенства једне једине врлине. Решио је да сваког од оних малих нахрани, обуче, да их прими, напоји и најбоље је што и успева у томе.

Замислите Ђоковића да је губио време са соло певањем кад је савладао основе тениса.

Или замислите Паваротија да је, кад је научио да тачно отпева октаву, и увидевши да то зна, почео да се доказује у фудбалу.

Не! Један дар су усавршили и постали то што јесу.

Коначно, помиримо се да неке ствари можемо да научимо од католика.

После тога сте почели да се ређате.

Сваки мој коментар се односио на ово, уосталом, неки су чак и аминовали оне коментаре.

Наравно, после тога више ништа није било исто. Неколико пута сам враћао људе на тему али џаба - свако види оно што жели, свако нађе шта тражи.

Ја дам учење Цркве а онај се позове на о. Саву Јањића, о. Зоран да апостола Павла а неко на то да интерполацију ,,и постом", сад дођосмо до тога да неко наводи сајт ,,Борба за веру" па Владу Димитријевића и Миодрага Петровића (не ради се о оном ,,под мач, под мач бато" - свим поменутим је заjедничка криза идентитета а некима и презиме). Аман!

Зато саветујем да се пре коментарисања сви добро утврде а не да улећу као муве без главе. Jeдан оправдава Марка Радосављевића, други нам слика Маркове доктрине али фол није Марков (јок, ја cам! :-P ). Гро људи на сајту су прикривени марковити. Верујем да неки и не знају да јесу али се одају. И невероватно је колико бране сопствено незнање а овде другима спочитавају јерес, бласфемију и слично.

Оном објашњавам да су нам католици ближњи, аман! Самарјанин био ближњи Јудејину, милитантни Шиптар је ближњи Србину а њему католик није ближњи?!

Не фали њима знања већ кућног васпитања. Такви би честитом муслиману подвалили прасе да им дође у кућу.

Е, онда се Ви појављујете а већ пре Ваше појаве не знам где бијем од ових квазисветосаваца и креће хаос. :-) 

Сваки мој коментар се односио на ове шовинисте. И када сам са Вама писао увек сам имао њих у виду. Дакле, не треба неко да их помиње именом - довољно је да препознам тај дух. Ако крену са њиховим мантрама, препознам их и ошинем по њима.

Сад, као што зрачење нанесе штету и здравом ткиву, верујем да и ја некога неутврђеног ошинем. Зато ово и нису теме за свачији желудац.

Мене савршено не занима да ли је Земља лопта или сфера или пак плоча, ту сам ,,танак" - стога тамо ћутим. А овде има мноштво оних који све знају најбоље а уствари тилтују од превише информација, све им се побркало, страда им софтвер, лоши су им пријемници, бацају на масу, шта већ?!

Него, разјаснисмо ли како је дошло до помена марковита? :-) 

Ово ми личи на оно прасе на теми о посту.

:-D 

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Васијан рече

Нисам читао ни једну од те две студије. Али, у сваком случају, теза да су Богумили и Латини исто делује (ми) као научна фантастика. 

А сајт је по духу раван Куриру, Блицу, Информеру...а сви знамо који је то дух...

Апсолутно сте у праву!

Поменух оне oнако успут. Миодрага и Владу имате тик уз Марка, пун их је Јутуб. :-) 

Онда су се поџапали и сад су сви соло ,,борци".

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...