Jump to content

Saša Knežević: ORBITALNO I ATOMSKO VREME

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, о.Горан рече

неки мисле да је живи свет настао спонтано током милиона година,

Да разложимо

1. спонтано

2. током милиона година

Да ли је проблем 1, или 2, или 1 и 2?

Предпостављам да ћете рећи 1 и 2. Јесам у праву?

Затим.

Шта тачно значи спонтано?

И зашто је проблем "током милиона година"?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 743
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Проблем је у оба. Кад кажемо спонтано читај `само од себе` односно без `натприродног узрока` што опет треба читати као `Бог`. А милиони година су неопходни за атеистичке претпоставке заоденуте у научно одело.

Подели на овим сајтовима

Да ли могу да закључим да је онда за вас

1. "спонтано" богословски проблем

2. "милиони година" научни проблем

?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Пази, ја овде говорим у контексту компетенције када су у питању природне науке, значи о познавању неких основа. Безобразно је ако их неко нема а сматра да треба друге да учи. Ником не спорим компетенцију по питању познавања догматике, библистике, историје цркве, квалитета писања или нечег петог. Ја не кажем да знам све, али оно што знам то знам и не волим празну надувеност и егоманију, исте ће од мене увек бити патосиране.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Vedran рече

?

За мене је материјализам/атеизам са свим његовим импликацијама проблем...

Подели на овим сајтовима

Нисте ми одговорили.

Дакле

пре 5 минута, Vedran рече

?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, о.Горан рече

За мене је материјализам/атеизам са свим његовим импликацијама проблем.

ма, добро то. слажемо се. него да не мутимо воду. горе изнад су јасна питања.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Ниси лепо закључио. Шта значи сама реч `спонтано`? Ништа. Ја говорим да је богословско-научни проблем спонтан настанак целокупног живог света који имплицира да је живи свет настао фактички сам од себе, еволуцирањем. Проф Вилијем Провајн, који је филозоф науке и еволуциониста, отворено каже да чим је чуо теорију дарвинизма одмах је одбацио Стварање у глави. А веру у срцу.

Подели на овим сајтовима

Добро. Нисам добро закључио. Ништа страшно.

Идемо даље. 

Да ли је ово добар закључак?

За вас је "спонтано" и "милиони година" богословско-научни проблем?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, о.Горан рече

Проф Вилијем Провајн, који је филозоф науке и еволуциониста, отворено каже да чим је чуо теорију дарвинизма одмах је одбацио Стварање у глави. А веру у срцу.

Boze sto pametan covek!

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, о.Горан рече

Ниси лепо закључио. Шта значи сама реч `спонтано`? Ништа. Ја говорим да је богословско-научни проблем спонтан настанак целокупног живог света који имплицира да је живи свет настао фактички сам од себе, еволуцирањем. Проф Вилијем Провајн, који је филозоф науке и еволуциониста, отворено каже да чим је чуо теорију дарвинизма одмах је одбацио Стварање у глави. А веру у срцу.

Ne pratim baš mnogo ovu temu , ali se slažem sa prof. vjernici nebi trebali dopustiti da im se nameće ovaj dogmatizirani darvinizam. Inače jedan od najvećih americkih filozofa je bio protiv TE jer je vidio ogromne negativne posljedice u svim poljima morala , etike , i svega vezanog za duh . O tome priča dosta i filozof Jure Zovko koji kaže da nikad nije bilo gore stanje duha još od mlađeg kamenog doba.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, о.Горан рече

Ником не спорим компетенцију по питању познавања догматике, библистике, историје цркве, квалитета писања или нечег петог.

Онда треба са смирењем да учиш од мене, а не да учиш мене. Логично, зар не?

Ја сам у школи увек био одликаш, тако да имам више него елементарног знања из науке. Кренуо био постдипломске код Жуњића, али не на лепе очи. Др Предраг Јаничић, који је радио као проф. и на Единбуршком математичком факултету (не само београдском) је читао мој рад који сам писао за једног докторанта из теорије математике и био одушевљен. Сведок Ал. Лазић (јер ја нисам студирао математику), који је такође математичар. Тамо сам расправљао о основама математике и различитим покушајима фундирање исте као науке.

У Загребу сам за Бокарт направио за 7 дана везиво које омогућава сликање на стаклу на великим површинама и печењу на одређеној температури да би се избего гризај или фузија, за којим су они трагали 10 година, вршили разне пробе, а везиво које омогућава овај начин сликања не постоји у свету. Ваљало би га патентирати.

https://www.bokart.eu/hr/ Иначе, на мојој чаши за воду секретарица је написала Тесла, а када идем тамо, онда стоји картон: Студио припремљен за о. Зорана, нико ништа да не дира! 

Сан ми је да непокретни због оштећена кичмене мождине проходају, али је то ствар коју сам кренуо да студирам и да на крају видим да ли ми је интуиција исправна; да се ипак не појавим на вратима неког истраживачког центра па да ме ишутирају као неког лудака.   

Ко год је читао мој докторат има списак из "светске" науке, јер се расправљало о времену и стварању, људском телу, природи живих бића итд.

Не хвалим се тим стварима зато што нисам доктор из природних наука, а како се овде расправља о осетљивим, али и новим стварима, за сада се не мешам. Паметнији сам кад ћутим. када би и ти слично поступио, и не ширио овде наук из Медресе, било би много боље.   

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, о.Горан рече

Које црне информације живота ти... Па кад смо причали о Другом закону термодинамике по Рудолфу Клаузијусу, ти ниси имао појма о чему је реч, још си се нешто бусао. Ти си тип искомплексираног човека који нешто тако лупне, уз наводно самопоуздање, по принципу оног вица кад домаћин куће каже `ја кад лупим о сто и кажем жени-у праву си`...Па Други закон термодинамике по овом немачком физичару тј. закон спонтаног увећања ентропије који видимо сви око нас управо урнише еволуциону бајку у самом старту, без потезања за малим милионом биолошких доказа о специјалној творевини, Стварању,како год хоћете. Мани ме тих твојих неупућених, а злонамерних порука.

clausius.jpg

Pusti sto sam prolupao, sto sam zlonameran, neupucen, iskompleksiran, nepouzdan... to je sve sporedno, ali stvarno sporedno. Termodinamicka bajka ne urnise evolucijanersku bajku. Nismo vise u 19. v. , i to je proverljivo.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Vedran рече

Добро. Нисам добро закључио. Ништа страшно.

Идемо даље. 

Да ли је ово добар закључак?

За вас је "спонтано" и "милиони година" богословско-научни проблем?

Оде изгледа @о.Горан по кућама на кахфу и рахатлук, и водице да свети. 

Ваља нама доконима чекати. :)) 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Попови су покренули овај сајт, зато ћути и уживај док ради биоскоп, док смо се ми знојили да га направимо ти си негде банзао и зезао се. Што се тиче Каина, за мене то уопште није толики проблем него ти хистеришеш по обичају. Очигледно су прародитељи тј. Адам и Ева имали непоменуту децу јер се помињу само синови и то они које знамо да су поменути тамо, дакле женили су се сестрама. То је тако очигледно. Сви се и у данашње време жене неком даљом сестром или рођаком јер смо сви од једних прародитеља, ово и савремена наука сведочи. Што би рек`о Оки `по бабине линије`, у овом случају (далека) баба је Ева. Писац Постања, Мојсије и ко већ још су очигледно описивали само најбитније личности и догађаје. А то је зато да би баш ти сумњао, хтели су да те збуне...

"И РОДИВ Сита рађаху синове и КЋЕРИ".
Јасно речено ко је пре рођен. Сит у 130 па остали...Нисмо задовољни нимало овако смушеним одговором који се очигледно коси са идејом строгог поштИвања редоследа година и догађаја.

Иначе, док сте направили сајт ја направио троје деце, питај попа Ивана. И угледај се на њега, он држи акатисте и молебане св. Ксенији за здравље мноштва народа док ти бистриш протестантизам.
Уосталом, то што си начинио са њим па оставио своје чедо и није ти на част. И св. Фанурија родила мајка па сад СВЕТИ МОЛИ НАС да се молимо за његову мајку, а он ће да нас заступа пред Богом.
Дакле, овде се мајка нема хвалити својим заслугама него благодарити свом чеду - не би ли је оно спасло.
Хајде, оче, грмео си како ћеш дати одговоре да се пуши.
Ово не задовољава ни предшколски узраст. Хронологоса на сунце...
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...