Jump to content

Saša Knežević: ORBITALNO I ATOMSKO VREME

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, Vedran рече

Само што не може да буде "још боље" у смислу (ако-онда), АКО буде љубимаца ОНДА још боље. Јер ће да буде тако да не може боље, без обзира на све.

Ma jasno, nego eto, reko', ajde malo da spustim loptu, a kolega, ....nesto me ne simpatise mnogo...sta da se radi.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 743
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 12 минута, о.Горан рече

Да ли је Ноје имао или није имао 600 година за време Потопа?

Kada bih imao bar polovinu njegovih godina, bio bi' zadovoljan, ne treba vise... :osmeh:

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, о.Горан рече

нема никаквих неправославних ставова

A  šta je uopšte pravoslavni stav?Da svako tumači kako god želi ili pak postoje neki okviri tog stava koji dopuštaju izvesno osciliranje u tim okvirimaa?Šta je kriterijum po kojem nešto cenimo kao pravoslavno tumačenje Pisma?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Bokisd рече

Ma jasno, nego eto, reko', ajde malo da spustim loptu, a kolega, ....nesto me ne simpatise mnogo...sta da se radi.

Ја мислим да се ви још и лепо разговарате. Забринух се да ће о. Горан и о. Зоран да свуку мантије па правац ринг поводом оног јагњета-јарета. 

Хтедох да их мирим тако што ћу да им понудим следеће тумачење.

Оно јаре јесте буквално "јаре", али је алегоријски "јагње". 

Моја баба је знала да мени каже "јагње моје", а ја нисам ни јаре ни јагње. Али био сам ваљда "сладак ко јагње" 12:smeha: И ово јаре је слатко ко јагње, па је оно алегоријски јагње иако је јаре. Да се разумемо. :dedica:

Али, ризик моје дипломатије је у следећем. Постоји неколико могућих исхода:

1. Да један од њих одбаци буквално тумачење. 

2. Да обадвојица одбаце буквално тумачење.

3. Да један од њих одбаци алегоријско тумачење.

4. Да обадвојица одбаце алегоријско тумачење. 

5. Да обадвојица прихвате оба тумачења. 

6. Да обадвојица одбаце оба тумачења. 

Као што видите, шанса успеха моје дипломатије је 16.7%. Што је, сложићете се, врло ризично.

Зато сам одустао. :skidamkapu:

Па ко велим, ако иду у амфитеатар па то буду решавали као гладијатори, и римљани. "Онај ко победи тај је у праву". Шансе за победу су им пола-пола, 50% посто (под условом да су једнаке снаге и вештине).

И сад кад научно погледаш, и пресабереш се, њихове шансе да реше проблем су веће него моје да им помогнем да га реше. 50% наспрам 16.7%.  

На крају сам на основу risk/benefit анализе одлучио да им не помажем. 12:smeha:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Нисам ни очекивао конкретан одговор од тебе, знао сам да ће да врдаш. Јасно је као дан да код мене нема никаквих неправославних ставова и ни п од протестантизма те да не "доказујем Бога" већ сведочим стварање.

Бесмислено је да ја и ти идемо овде у круг, зато питање постављам свима. Да ли је Ноје имао или није имао 600 година за време Потопа?

Ево човека.

Нова дефиниција - не доказујем Бога већ сведочим стварање. То неки савремени тренд да ствари другачије називамо да се власи не досете.

Мени је жао што своје сведочење сводиш на куранско буквалистичко читање Писма. Ниси ни свестан куда то води.

Пример:

Ако тако буквално узимаш Писмо онда да нам даш СВОЈ одговор (ваљда имаш своје мишљење [emoji6] ) кога се Каин плаши да ће га убити?

" Ево ме тјераш данас из ове земље да се кријем испред тебе, и да се скитам и потуцам по земљи, па ће ме убити ко ме удеси. "

Адам и Ева немају више деце. Сит се рађа тек после братоубиства (рекло би се доста касније, кад је Адам имао 130г). Потом и понека сестрица. Хоћеш да кажеш да се плаши потенцијалне нерођене Адамове деце која ће да порасту (ако их одмах почну штанцовати) не пре 20-ак година - па ће тад да га удесе??? Фиктивних будућих људи, за које ни не зна да ли ће их Бог уопште дати Адаму и Еви?

Дакле, кога се ТАД, ОДМАХ плаши Каин???

И ко му је жена?

Ако идеш буквалистички, Адам поново позна жену своју и доби Сита тек после петог Каиновог колена, тј Ламеха, кад је имао 130 година. Па чак и да није тад (за време Ламеха) имао 130 него пре, Каин се оженио чим је отишао у Наидску земљу.

"И отиде Кајин испред Господа, и насели се у земљи Наидској на истоку према Едему. И позна Кајин жену своју, а она затрудње и роди Еноха." (овде се стиче утисак да ју је Каин чак и довео са собом. Или је и њему од ребра сачинио Господ?)

Кад пре је нађе? Где је упозна? Нека ћерка се родила Адаму? Али оне су се родиле тек после Сита, а овде нема још Сита. "А родив Сита поживје Адам осам стотина година, рађајући синове и кћери;" 

И не каже сестра, већ жена?

Дакле, да нам сведочиш стварање, а ми са пажњом да слушамо.

До Ноја је далеко...

П.С. Наслушао сам се теолошких егзибиција са напред-назад текстом, разбуцаном хронологијом. Одувек сам желео да познам праве догађаје, праву хронологију, онако како пише а не како неки тамо теолози тумаче и учитавају. Дедер, сајенс-попе, да чујемо, сведочи нам. Ако може редом у тих првих стопедесетак година Адама, после ће ми бити лакше кад видим како су се намножили...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Јанко рече

Ево човека.

Нова дефиниција - не доказујем Бога већ сведочим стварање. То неки савремени тренд да ствари другачије називамо да се власи не досете.

Мени је жао што своје сведочење сводиш на куранско буквалистичко читање Писма. Ниси ни свестан куда то води.

Пример:

Ако тако буквално узимаш Писмо онда да нам даш СВОЈ одговор (ваљда имаш своје мишљење ;) ) кога се Каин плаши да ће га убити?

" Ево ме тјераш данас из ове земље да се кријем испред тебе, и да се скитам и потуцам по земљи, па ће ме убити ко ме удеси. "

Адам и Ева немају више деце. Сит се рађа тек после братоубиства. Потом и понека сестрица. Хоћеш да кажеш да се плаши потенцијалне нерођене Адамове деце која ће да порасту не пре 20-ак година - па ће тад да га удесе??? Фиктивних будућих људи, за које ни не зна да ли ће их Бог уопште дати Адаму и Еви?

Дакле, кога се плаши Каин???

И ко му је жена?

Ако идеш буквалистички, Адам поново позна жену своју и доби Сита тек после петог Каиновог колена, тј Ламеха, кад је имао 130 година. Па чак и да није тад (за време Ламеха) него пре, Каин се оженио чим је отишао у Наидску земљу.

"И отиде Кајин испред Господа, и насели се у земљи Наидској на истоку према Едему. И позна Кајин жену своју, а она затрудње и роди Еноха." (овде се стиче утисак да ју је Каин чак и довео са собом. Или је и њему од ребра сачинио Господ?)

Кад пре је нађе? Где је упозна? Нека ћерка се родила Адаму? Али оне су се родиле тек после Сита, а овде нема још Сита. "А родив Сита поживје Адам осам стотина година, рађајући синове и кћери;" 

И не каже сестра, већ жена?

Дакле, да нам сведочиш стварање, а ми са пажњом да слушамо.

До Ноја је далеко...

П.С. Наслушао сам се теолошких егзибиција са напред-назад текстом, разбуцаном хронологијом. Одувек сам желео да познам праве догађаје, праву хронологију, онако како пише а не како неки тамо теолози тумаче и учитавају. Дедер, сајенс-попе, да чујемо, сведочи нам. Ако може редом у тих првих стопедесетак година Адама, после ће ми бити лакше кад видим како су се намножили...

Revnitelji kazu da se pricom o Kainovoj zeni uvodi jereticka teorija o koadamitima i preadamitima.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, grigorije22 рече

Revnitelji kazu da se pricom o Kainovoj zeni uvodi jereticka teorija o koadamitima i preadamitima.

Ћут тамо.

Сајенс-поп држи катедру.

Ако те чује да тако шта помињеш - идеш под мач бато.

Међу пилиће...:)))

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Јанко рече

Ћут тамо.

Сајенс-поп држи катедру.

Ако те чује да тако шта помињеш - идеш под мач бато.

Међу пилиће...:)))

Pa sta ima da me cuje kad je Sabor odlucio da je to jeres.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, grigorije22 рече

Pa sta ima da me cuje kad je Sabor odlucio da je to jeres.

Па то ти кажем. Не помињи јерес.

Сабор рекао. Још да нам је хронолошки буквално и објаснио било би дивно и не би било недоумица.

Зато - пусти научника да објасни тачно, да се више не прегањамо. Хоћу да видим како ће да помири то саборовање и хронологију...

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Јанко рече

Због болдованог сам тако и наступао. 

Са овим волим да се сложим.

Доказе немамо, али бих и ја волео видети оне љубимце које смо љубављу везали за себе.

И даље стојим настановишту да неће ући у тај вртић све животиње.

Али, сад очекујем да ће да се јаве заштитници животиња: " А што је лошији онај пас луталица кога нико није усвојио, који је сам и тужан лутао..."

10 tireksova cu da stavim у двориште да не смеју да ми Грегори и компанија приђу! :)) А за оног попа Горана, молићу Бога да ми да неког лава хомосексуалца, па ако се пришуња, да га лав стартује! 12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Јанко рече

Имам и ја љубим(а)ца.

Само се плашим пилића-осветника да не заискају моју душу...

;)

Ја и ти ћемо бити у паклу, јер је скоро Бог направио нови пакао: Све животиње које су прождрали грешници као Јанко и Зоран, има да им трче по стомаку, и њиховој трци неће бити мира!:smil443643319dc3d: Надајмо се само да не изедосмо неког црва са трешњама... 

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, grigorije22 рече

To je stvar apologetike. Najbolji primer je prota Lazar Milin. A i Sveti oci su isto koristili nauku i filozofiju svoga vremena kada su propovedali o Bogu.

Какве везе Горан има са науком? 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...