Jump to content

Католик у дилеми - званични прелазак у православље, да или не?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, snebivljivi maslacak рече

Evo jednog svedjanina protestanta, koji je presao u pravoslavlje. Bas mu je zasmetala kod katolika nepogresivost pape, i on je tragao za pravom vjerom koja je ocuvala sve ono sto je u pocetku hriscanstva ustanovljeno. To sto je krsten u srpskoj crkvi i cak monah u toj crkvi, ne cini ga manje svedjaninom, kao sto ni tebe ne bi cinilo manje slovencem, ali shvatam tvoja osjecanja. Sto rece neko moli se Bogu i on ce ti otvoriti put. I ako Bog da, a hoce, da se raspitas kod nekog dobrog svestenika ili monaha sve sto te interesuje.

Не би мени као Словенцу никакав проблем представљало бити чланом Српске Православне Цркве, јер на крају крајева од свих помјесних Цркава она ми је најближа, како географски, тако и лингвистички и културни. Забринутост коју сам изразио односи се на прихваћању мене са стране локалне православне заједнице а која је врло специфична овдје гдје ја живим. Ја особно по том питању апсолутно немам проблема и знам да ме то не би чинило мање Словенцем :) 

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Milan Nikolic рече

Друга крајност би била одбацити концепт првенства. Онда нема учења ни о Богу као поретку, и то конкретном поретку - Љубави.

Šta bulazniš ti ovde leba ti?Bez papskog primata nema učenje o Bogu kao ljubavi?:))12:smeha:Davno nisam veću glupost pročitao.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Babnyk рече

Забринутост коју сам изразио односи се на прихваћању мене са стране локалне православне заједнице а која је врло специфична овдје гдје ја живим. Ја особно по том питању апсолутно немам проблема и знам да ме то не би чинило мање Словенцем :)

Pa dobro reci im na duhovit način da znaš kako treba sad kad si član pravoslavne zajednice da postaneš i veliki srbin hahhaha :) Mislim da će te vremenom razumeti kako im na duhovit način prikazuješ ustvari njihovu zabunu i njihov problem gledanja na Hrišćanstvo u SPC :) SPC je odrednica geografskog porekla :)

• Волим 1

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, Кратос рече

Šta bulazniš ti ovde leba ti?Bez papskog primata nema učenje o Bogu kao ljubavi?:))12:smeha:Davno nisam veću glupost pročitao.

Pretjerujes. Mislim da je mislio na nas koncept prvenstva po casti, jer papa je na taj nacin bio prvi i u nepodijeljenoj Crkvi, ona je i bila ustrojena kao PC danas - a nakon sizme kod njih je akcenat na vlasti (primat). Koncept primata nije pravoslavan, tj.nije u duhu drevne apostolske crkve.

Ako sam dobro shvatila, ta ambicija tadasnjih papa prije 1000 g. za cast-vlast je i stvarni uzrok sizme, i najveca prepreka ujedinjenju, a posle i 'nepogresivost', a dogmatske stvari bi se lakse rijesile, vec su se odrekli insistiranja na Filioque.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Babnyk рече

Не би мени као Словенцу никакав проблем представљало бити чланом Српске Православне Цркве, јер на крају крајева од свих помјесних Цркава она ми је најближа, како географски, тако и лингвистички и културни. Забринутост коју сам изразио односи се на прихваћању мене са стране локалне православне заједнице а која је врло специфична овдје гдје ја живим. Ја особно по том питању апсолутно немам проблема и знам да ме то не би чинило мање Словенцем :) 

Па то ти причам.

Културолошка разлика између Срба Лалоша у Војводини и Срба из Босне или са Косова је на скоро истом или сличном нивоу као и између Словенаца и Босанаца.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Жељко рече

Па то ти причам.

Културолошка разлика између Срба Лалоша у Војводини и Срба из Босне или са Косова је на скоро истом или сличном нивоу као и између Словенаца и Босанаца.

Да, наравно, али хоћу рећи како су и Срби у Словенији нешто специфично, сопствена културолошка група, без обзира одакле су им коријени (Србија, Босна, ЦГ,...). Није то ништа изненађујуће ни лоше, то јесте нормалан процес кад неки народ деценијама живи на одређеном простору али жао ми што је већина њих онако плитка, материјалистички ориентисана, добар дио њих још увијек слави Тита. Већина њих не схвата и нема ни воље ни жеље да се мало информишу барем око основних истина и смисла сопствене вјере а камоли да схвате како православље није нешто што је ексклузивно резервисано само за Србе. Не вјерују у Бога и без устручавања псују његово име. А сви се називају православцима. Сигурно би се то почело барем малко мијењати на боље кад би и код њих постојала вјеронаука за дјецу, не знам зашто тога нема. Наравно, има свјетлих изнимака, свака им част, особно знам двојицу који су баш вјерници за примјер.

Подели на овим сајтовима

Pravo da ti kazem mislim da tome ne treba da poklanjas paznju. Na neki nacin i mi pravoslavni koji nismo odrasli u poboznim porodicama revnosnim u vjeri imamo iskusenja kad zelimo da krenemo redovno u Crkvu. To se tice i ljudi koji dolaze na sluzbe ili porodice ili necega drugog. Ja sam na primer imala bas glupa razmisljanja al sam ipak isla i sve je doslo na svoje, sad vidim koliko je to bilo glupo i koliko je htjelo da me odvrati od necega dobrog. Bitno je sta ti zelis i osjecas i tvoj odnos sa Bogom, a kod Boga na Liturgiji nema klanova ni drugih podjela, vec nas On sve sabira... Bitno je da si tu u toj zajednici na molitvi, a posle molitve da li ces steci neke prijatelje ili ne nije bitno. Ja obicno cim se zavrsi Liturgija idem kuci, tako da eto idem godinama a slabo sam sklopila neka prijateljstva. Znaci to kako ce oni da gledaju ne treba da te opterecuje, mada ako su istinski pobozni trebalo bi da ih raduje.

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Дијана. рече

Mislim da je mislio na nas koncept prvenstva po casti

Šta bi to bilo prvenstvo po časti?El Apostol Petar na prvom saborovanju u Jerusalimu bio prvi po časti u odnosu na druge Apostole?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Babnyk рече

али жао ми што је већина њих онако плитка, материјалистички ориентисана, добар дио њих још увијек слави Тита. Већина њих не схвата и нема ни воље ни жеље да се мало информишу барем око основних истина и смисла сопствене вјере а камоли да схвате како православље није нешто што је ексклузивно резервисано само за Србе.

Е мој пријатељу, тако је нажалост свугдје, не само код Срба у Словенији. У окружењу у којем ја живим, још увијек је редован одлазак у цркву  нешто што поставља много питања од стране таквих као што су ту код тебе, а отприлике гласе овако; "ти мора да си у некој секти, чим сваке недеље идеш у цркву" :)

Немој то да те брине, тога је било и биће (опет нажалост). Него, добро дошао на форум, а и у православље :) Овдје има много људи који су вољни и спремни да ти помогну око сваке недоумице :) Подржавам твоју одлуку у потпуности. Само полако и све ће доћи на мјесто :) 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Babnyk рече

Да, наравно, али хоћу рећи како су и Срби у Словенији нешто специфично, сопствена културолошка група, без обзира одакле су им коријени (Србија, Босна, ЦГ,...). Није то ништа изненађујуће ни лоше, то јесте нормалан процес кад неки народ деценијама живи на одређеном простору али жао ми што је већина њих онако плитка, материјалистички ориентисана, добар дио њих још увијек слави Тита. Већина њих не схвата и нема ни воље ни жеље да се мало информишу барем око основних истина и смисла сопствене вјере а камоли да схвате како православље није нешто што је ексклузивно резервисано само за Србе. Не вјерују у Бога и без устручавања псују његово име. А сви се називају православцима. Сигурно би се то почело барем малко мијењати на боље кад би и код њих постојала вјеронаука за дјецу, не знам зашто тога нема. Наравно, има свјетлих изнимака, свака им част, особно знам двојицу који су баш вјерници за примјер.

Da, naravno potpuno znam o čemu pričaš. Ja sam rodjen u sloveniji u ljubljani sam živeo do svoje 20 godine i dobro poznajem taj"duh pravoslavlja" o kojem govoriš a kad imamo na umu srpsku zajednicu u sloveniji.

Ti poznaješ pravoslavlje i voliš ga više od 90% srba iz slovenije koji sebe zovu pravoslavcima, no taj duh može da ti bude prednost ako ga pravilno iskoristiš. Ne možeš ti sada sa srbima pravoslavcima koji se samo tako zovu, verovatno i osećaju pripadnost govoriti o teološkim i duhovnim razlikama ili o ispravnom duhovnom Hrišćanskom životu kako ga pojme pravoslavci. Mnogi te neće razumeti i okrenuće sve to na nacionalnu osnovu. Ti to možeš sprečiti upravo duhovitim komentarima kako sada moraš da postaneš i veliki srbin da bi ispravno i pravoslavno voleo Hrista a to ti može biti velika prednost ako se u takvoj ekipi nadje neki istinski i prosvećeni vernik. Taj će te sigurno prihvatiti za brata.

Ovo o čemu ti i Željko piše je posve preslikano i u srbiji i mi se delimo na pravoslavce i srbe pravoslavce i srbe vojvodjane i srbe bosance i srbe sa kosova i metohije i srbe srbijance... A Hristos mu tu dodje samo kao orden za odredjenu ispravnu pripadnost, pa tako dobijamo veće ili manje Hrišćane pravoslavce :))

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Babnyk рече

Хвала пуно свима на одговорима, угодно сам се изненадио кад сам, вративши се кући, угледао толики одзив и бригу. Да, заборавио сам да се захвалим на примању у овај форум, стварно непристојно са моје стране. Заборавио сам да споменем како су од највеће важности и утицаја код мог нагињања према православљу, поред предаванја оца Арсенија, биле Беседе Св. Јустина Поповића Ћелијског, поготово његово дјело Православна Црква и екуменизам. Једино не бих волео кад би се код мог преласка, ако то одлучим, захтијевало поновно крштенје, но прочитао сам негдје да то бише није пракса него да се направи миропомазање...?

Razmisli dobro brate , zašto bi se trebao ponovno krstiti ili miropomazati ako si već primio sakrament krizme.  To bi bilo omalovažavanje sakramenata. Uostalom zar i samo insistiranje na tome ti pokazuje da nešto ne štima .

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Жељко рече

Па то ти причам.

Kao što postoji i kulturološka razlika između bavaraca i saksonaca ili između lombardinaca i kampanjaca....etc.....

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, kopitar рече

Razmisli dobro brate , zašto bi se trebao ponovno krstiti ili miropomazati ako si već primio sakrament krizme.  To bi bilo omalovažavanje sakramenata. Uostalom zar i samo insistiranje na tome ti pokazuje da nešto ne štima .

Pa ne treba ponovo da se Krsti otkud ti to?

Dovoljno je miropomazanje i ispovest pred Sveto Pričešće, kakvo ponovo Krštenje o čemu se radi?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa ne treba ponovo da se Krsti otkud ti to?

Dovoljno je miropomazanje i ispovest pred Sveto Pričešće, kakvo ponovo Krštenje o čemu se radi?

Pitaj o. Savu dali treba. Zašto miropomazati ako ima Krizmu. Po meni je to obeščastio katoličke sakramente. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, kopitar рече

Pa oseća čovek intuitivno da tu nema Duha Svetoga.:ani_biggrin:Ja ne bih da mu objašnjavam to,ima ovde i stručnijih ljudi kao što je Velizar i Vasijan.;):D

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Креирај ново...