Jump to content

Да ли су молитве са јеретицима- ЕКУМЕНИЗАМ?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, EshatoloskiIkonizator рече

Sad ste se udružili pa sam nadrljao :) nikuda specijalno ne vodi, samo sam hteo da dodam još jedan osvrt na temu, vidi se da ga poprilično ne razumeš.

Dobro, prihvatam tvoje sugestije i potpuno razumem tvoj stav. Mozda cemo i prodiskutovati o ovim stvarima tokom daljeg toka ove teme.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Dobro, prihvatam tvoje sugestije i potpuno razumem tvoj stav. Mozda cemo i prodiskutovati o ovim stvarima tokom daljeg toka ove teme.

Drago mi je :) ja bih voleo da kažemo koju o problemu "recepcije" pošto je to glavna tema danas u teologji...a takođe je u skladu sa našom temom.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, EshatoloskiIkonizator рече

Drago mi je :) ja bih voleo da kažemo koju o problemu "recepcije" pošto je to glavna tema danas u teologji...a takođe je u skladu sa našom temom.

Naravno, mozes izneti svoje vidjenje 'recepcije' stvari u savremenoj teologiji. Nesto se razmisljam, da li onda mozemo da imamo i 'recepciju' stvari i u nesto starijoj i vremenski daljoj teologiji ?

Po mom sudu, ne bi trebalo da budu neke razlike u percepciji stvari, mozda samo u nekim spoljasnjim , terminoloskim izrazima koji odgovaraju danasnjem kulturnom stanju covecanstva.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Naravno, mozes izneti svoje vidjenje 'recepcije' stvari u savremenoj teologiji. Nesto se razmisljam, da li onda mozemo da imamo i 'recepciju' stvari i u nesto starijoj i vremenski daljoj teologiji ?

Po mom sudu, ne bi trebalo da budu neke razlike u percepciji stvari, mozda samo u nekim spoljasnjim , terminoloskim izrazima koji odgovaraju danasnjem kulturnom stanju covecanstva.

ahhahah ovo me je zasmejalo, osetih se neshvacen (naravno nista podrugljivo, ne zameri :) )... skorz si prijatelju promasio problem. U pitanju je "recepcija", znaš o čemu je reč?

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, EshatoloskiIkonizator рече

ahhahah ovo me je zasmejalo, osetih se neshvacen (naravno nista podrugljivo, ne zameri :) )... skorz si prijatelju promasio problem. U pitanju je "recepcija", znaš o čemu je reč?

Recepcija, to bese ono, kada rezervises sobu u hotelu ? :)))

Nije problem,  mozda sam i promasio sustinu stvari ( iako mislim da nisam ), ali, tu smo, objasnices.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

Ovo mi deluje sasvim razumno. Ako se nadjes u nekoj situaciji da moras da se pomolis sa bilo kojim hriscaninom, onda je savim okey da moras da ispostujes takvu molitvu. Krstenja, vencanja, sahrane, razni duhovni skupovi i slicno, ne mozemo da izbegavamo drugove i prijatelje ako se zadesimo na ovakvim skupovima gde je u pitanju neka druga crkva.

Пре бих назвао присуство молитви друге верске заједнице, а не заједничком молитвом. Исто као када појединци из друге верске заједнице присуствују молитви Православне цркве.

Управо је то тешко разграничити, присуство молитвеном скупу, и учествовање у молитвеном скупу.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Recepcija, to bese ono, kada rezervises sobu u hotelu ? :ani_biggrin:

Nije problem,  mozda sam i promasio sustinu stvari ( iako mislim da nisam ), ali, tu smo, objasnices.

Recepcija je trajni element života Crkve. Još od vremena našeg Gospoda i aposola, Crkva neprestano recipira i re-recipira poruku Hrista - i, zaista, više od poruke. Zapravo, možemo još više ići natrag i istaći da i sam naš Gospod nije samo "vertikalno" recipirao (poslanje od Oca), već i "horizontlano", tj. recipirao je istoriju izrailjskog naroda, kom je pripadao. Ideja recepcije prethodi samoj Crkvi i mora se naglasiti da je, u njadubljem smislu, Crkva rođena iz jednog trajnog procesa recepcije - sama Crkva je proizvod recepcije. Nažalost, kroz istoriju sam izraz je stekao veoma specifično i tehnološko značenje koje se uglavnom povezuje sa crkvenim saborima i njihovim odlukama i koje je, čak, ušlo i u terminologiju kanonskog prava i zadobilo veoma posebno značenje: kao prihvatanje i saglasnost naroda sa određenom eklisijalnom odlukom. U moderno doba, problem recepcije je izašao u prvi plan i počeo da se pomalja na horizontu od strane "Vere i poretka", najpre u Oksfordu, a zatim u Bad Gaštajnu, u Austriji 1965. i 1966, koji je okupio crkvene istoričare i patrologe. Kako je vreme proticalo, ideja recepcije je počela i zvanično da ulazi u ekumenski rečnik i to priliko zasedanja u Luvenu 1972. kada su izdati dokumetni ARCIC i Lima dokument gde su učinili ovo pitanje bitnim i neizbežnim. Sada, u klasičnoj ideji recepcije moramo uzeti u obzir ujedinjenu Crkvu koja je tačno znala svoje organe recepcije i koja je po ovom pitanju pretpostavljala postojanje saglasnosti. Crkve su pozvane da recepiraju jedne od drugih ili zapravo da recepiraju jedna drugu, što pokreće sve vrste undamentalnih eklisioloških pitanja a ponajviše eklisijalno priznavanje. Sada postavlja se pitanje šta je to što se recipira? Možemo dalje o tome.. :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, EshatoloskiIkonizator рече

Recepcija je trajni element života Crkve. Još od vremena našeg Gospoda i aposola, Crkva neprestano recipira i re-recipira poruku Hrista - i, zaista, više od poruke. Zapravo, možemo još više ići natrag i istaći da i sam naš Gospod nije samo "vertikalno" recipirao (poslanje od Oca), već i "horizontlano", tj. recipirao je istoriju izrailjskog naroda, kom je pripadao. Ideja recepcije prethodi samoj Crkvi i mora se naglasiti da je, u njadubljem smislu, Crkva rođena iz jednog trajnog procesa recepcije - sama Crkva je proizvod recepcije. Nažalost, kroz istoriju sam izraz je stekao veoma specifično i tehnološko značenje koje se uglavnom povezuje sa crkvenim saborima i njihovim odlukama i koje je, čak, ušlo i u terminologiju kanonskog prava i zadobilo veoma posebno značenje: kao prihvatanje i saglasnost naroda sa određenom eklisijalnom odlukom. U moderno doba, problem recepcije je izašao u prvi plan i počeo da se pomalja na horizontu od strane "Vere i poretka", najpre u Oksfordu, a zatim u Bad Gaštajnu, u Austriji 1965. i 1966, koji je okupio crkvene istoričare i patrologe. Kako je vreme proticalo, ideja recepcije je počela i zvanično da ulazi u ekumenski rečnik i to priliko zasedanja u Luvenu 1972. kada su izdati dokumetni ARCIC i Lima dokument gde su učinili ovo pitanje bitnim i neizbežnim. Sada, u klasičnoj ideji recepcije moramo uzeti u obzir ujedinjenu Crkvu koja je tačno znala svoje organe recepcije i koja je po ovom pitanju pretpostavljala postojanje saglasnosti. Crkve su pozvane da recepiraju jedne od drugih ili zapravo da recepiraju jedna drugu, što pokreće sve vrste undamentalnih eklisioloških pitanja a ponajviše eklisijalno priznavanje. Sada postavlja se pitanje šta je to što se recipira? Možemo dalje o tome.. :)

Слабо сам те разумео, у оба дужа поста. Пре свега не разумем језик и појмове које користиш. А нисам мали број теолошких ( и светоотачких) књига прочитао.

Шта значи "рецепција"? Коју би српску реч употребио? За мене та реч означава пријем, попут рецепције хотела, где се примају гости. Али у теолошкој литератури, барем на српском језику, овај термин нисам сусретао. Да ли за тебе та реч има неко дубље значење? ("Идеја рецепције"?)

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ђорђе Р рече

Слабо сам те разумео, у оба дужа поста. Пре свега не разумем језик и појмове које користиш. А нисам мали број теолошких ( и светоотачких) књига прочитао.

Шта значи "рецепција"? Коју би српску реч употребио? За мене та реч означава пријем, попут рецепције хотела, где се примају гости. Али у теолошкој литератури, барем на српском језику, овај термин нисам сусретао. Да ли за тебе та реч има неко дубље значење?

Jako je kompleksno definisanje pojma "recepcije" i prevođenje istog u jednostavnijem kontekstu. Razlozi za to su mnogosturuki: prvi je što je recepcija pojam koji obuhvta više sistema koji objašnjava a drugi je što ako bismo ga deinisali kroz jednu reč, sistematski bi izgubio značenje u odnosu na drugu stvar. Najtačnije bi mogli da ga definišemo kao "primanje" koje podrazumeva eklisjalnu zajednicu ili konstituent eklisijalne realnosti bez okvira agresivnosti misije. Najlakše rečeno :)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Велизар рече

Za pravoslavnu predanjsku svest postoji Jedna Saborna Crkva. Ti govoriš o množini i o međusobnom priznavanju crkava, što je ekumenistički pristup i derivira iz teorije grana.

Ako si mogao da zaključiš ja govorim o mnogostrukosti u okviru jednog (ranije sam to objasnio), i takodje pokušavam da iznesem pozitivne strane ekumenističkog pristupa, za sada na osnovu problema "recepcije" (i o tome pisah)

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, EshatoloskiIkonizator рече

Da, mozemo.

Mislim, da sam te odlicno shvatio u vezi te recepcije stvari i pre nego sto si izneo i dao ovo objasnjenje. :945729:

I, mislim, da sam lepo 'percepovao' :idea: na sta si mislio kada si potegao pitanje 'recepcije' stvari u danasnjoj teologiji. Samo nisam mislio da ces direktno da pomenes ekumesticku teologiju, nego mozda, neku 'neopatristicku' struju u teologiji ili mozda taj neki personalisticki ili eklisijalno evhraristijsli pogled na teologiju i jedinstvo.

I, dobro sam primetio, bice ovo prica o recepciji stvari po modernoj teologiji, koja se razlikuje od recepcije stvari u nekoj malo starijoj teologiji.

Ne mora i u nesto starijoj, videli smo kako na zajednicke molitve sa inoslavnim  gleda nas sv.Justin Celijski. Ne moramo nesto mnogo da se vracamo u proslost. ( nemam vise vremena, kasnije se cujemo ).

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Велизар рече

Ne znam šta ti to znači "mnogostrukost u okviru jednog", to je nekakav ekumenistički konstrukt zasnovan na protestantskoj teoriji grana.  Mnogostrukost u okviru jednog poznajemo u Pravoslavnoj Crkvi samo u kontekstu sabornosti gde je svaka eparhija cela Crkva i deo Saborne Crkve. Van tog konteksta mnogostrukost nije prihvatljiva za predanjsku pravoslavnu svest.

Sve što sad iznosiš sam lepo i detaljno objasnio sledeći pravosalvnu predanjsku eklisologiju bez ikakvih upliva katoličke ili portestantske misli. Mrzi me da se ponavljam. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, EshatoloskiIkonizator рече

Sve što sad iznosiš sam lepo i detaljno objasnio sledeći pravosalvnu predanjsku eklisologiju bez ikakvih upliva katoličke ili portestantske misli. Mrzi me da se ponavljam. 

Да, то је оно што и Велизар каже, али какве то има везе са екуменизмом, и заједничким молитвама са некима са којим нема јединства? Ако има јединства, онда чему екуменизам?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Naravno da ima veze, ekumenizam je upravo postojana težnja da se to jedinstvo na neki način zaista ostvari i kao takvo kasnije evharistijski manifestuje. Nismo mi van jedinstva samo sa katolicima, pre svega, i sa protestantima. Ima unutar pravoslavlja toliko razjedinjenosti pa se i prema tome čak usmerava pravoslavna strana ekumenskog sturjanja. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...