Jump to content

Англиканска Црква не признаје једнополне бракове

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, Православни Србин рече

Осим тога, свештеник на Литургији управо дели Дарове. Давање, даривање јесте мушко служење. Примање је женско служење. Тако да је свештенство израз управо мушког архетипа."

А верни народ прима дарове, па је, без обзира на пол, израз ”женског архетипа”?

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Православни Србин рече

,,Човек живи у свету симбола. И по овоме се он разликује од животиња, за које је сваки предмет просто једнак самом себи (тачније – тренутној реакцији животиње на овај предмет) и због тога не представља ни знак, ни симбол.”

И животиње вероватно представљају ствари као симболе. Разлика је у томе да изгледа једино људи имају способност представљања хијерархијских и рекурзивних симбола. Језик је школски пример такве хијерархије.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Pontifex Emeritus рече

полност је особина створења

I ličnost je osobina stvorenja barem ljudi.Da li ga onda to ograničava?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Juanito рече

Po toj simbolici, valjda i jeste, jer cela Crkva je nevesta Hristova.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Juanito рече

Па, у многим традицијама, народ се увек изједначава са женским принципом. ;)

А Црква, коју чини народ, је Невеста Христова. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Juanito рече

А политичари са мушким... Ках, ках...

Народ чини Цркву, а Црква је Невеста Христова. Женски принцип. И као што се Христос због своје љубави према Цркви предао Себе за њу, тако и муж треба да воли своју жену и да преда себе за њу. То је Хришћанство.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Православни Србин рече

Народ чини Цркву, а Црква је Невеста Христова. Женски принцип. И као што се Христос због своје љубави према Цркви предао Себе за њу, тако и муж треба да воли своју жену и да преда себе за њу. То је Хришћанство.

То све је јако апстрактно. Може да значи било шта. Пада ми на памет неколико контрадикторних понашања која се сва могу оправдати цитираном реченицом. 

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Pontifex Emeritus рече

Бог није ограничен никаквим полом. полност је особина створења, а не Творца. то што је Христос мушкарац, то је због тога што се Логос, ако је већ хтео да се оваплоти као човек, морао оваплотити или као мушкарац или као жена. одлучио се за мушкарца. а могао је и за жену. али није. из тога не треба извлачити закључке о неким особинама самог предвечног Бога.

Solidno kolega, solidno. Da li ste zadovoljni 7-com? I uzgred, molim Vas da ubuduce ne kasnite na ispit. :smeh1:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Juanito рече

То све је јако апстрактно. Може да значи било шта. Пада ми на памет неколико контрадикторних понашања која се сва могу оправдати цитираном реченицом. 

Није апстрактно, већ је модел који нас упућује како да се понашамо у животу. И на која контрадикторна понашања мислиш?

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Sherlock H. рече

Iskreno, ne videh nista sto se moze primeniti. Dakle, nije stvar da je tvoj odgovor za mene nezadovoljavajuci, vec da se tvoji raniji odgovori ne odnose na ono sto sam ja pisao: da je svestenik/episkop ikona Hristova po blagodati i da zbog toga pol, kao ni druge prirodne karakteristike, ne moze da se uzme kao nesto sto ogranicava njeno delovanje. 

На жалост, Ваш резон ми вуче ка докетизму.

Наравно, Свештеник/Епископ јесте по благодати икона Христова, то нико не спори.

Међутим, да ли би Ви могли насликати Христову икону тако што ћете живописати Христа као жену? Да ли би се Христу могли обратити као жени?

Да видимо шта каже 7. Васељенски Сабор:

""Клањамо се и поштујемо и са љубављу целивамо свечасну икону човечанског оваплоћења Бога Слова (Христа), помазаног Божанством и оставшег непромењеног, тако да онај који je помазан вером сматра да - на икони - види самога Бога Који се јавио у телу и са људима поживео. Клањамо се и част одајемо и икони Пресвете Богородице, и иконама свечасних Божијих Светитеља, уздижући очи душе наше ка Првообразном Лику и узносећи ум наш на несхватљиво и неизрециво."

"Ми не изображавамо лик или слику или облик или неку форму невидљивога Божанства... Али, пошто је Јединородни Син (Божији), који je у наручју Очевом, позивајући натраг (= спасавајући) своје створење из смртне осуде, изволео да постане човек, благовољењем Оца и Светога Духа, ми зато изображавамо слику Његовог људског лика и Његовог по телу љуског изгледа, а не Његовог несхватљивог и невидљивог Божанства, и тиме настојимо да нашу веру (јасно, видљиво) представимо, показујући да Он није по фантазији (= привидно) или као сенку нашу природу Себи присајединио ... него да je самом стварношћу и истински (αυτω το πραγματι και αληθεια) постао савршени човек по свему" (PG 98,157 С)"

"Када бисмо ми правили слику (= икону) Бога невидљивога, онда бисмо заиста грешили... Али ми ништа такво не чинимо; него, када се Бог оваплотио и јавио на земљи у телу и са људима поживео из неизрециве доброте (Варух 3, 38) и узео на Себе природу и дебљину и облик и боју тела, ми тада, правећи слику (= икону) Његову, не грешимо, јер жарко желимо да видимо Његово обличје (ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ = црте лика Његовог)"

Преп. Јован Дамаскин

http://www.spc.rs/sr/istorija_i_bogoslovlje_svetih_ikona_episkop_atanasije_jevtic

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Православни Србин рече

Није апстрактно, већ је модел који нас упућује како да се понашамо у животу. И на која контрадикторна понашања мислиш?

Шта конкретно значи да муж треба да преда себе за своју жену? Знамо шта је и како Христос радио и како је себе предао за Цркву. Али шта то значи примењено на конкретан свакодневни однос мужа и жене? Ко суди да ли је муж то испунио? Постоји ли нека конкретна ствар коју муж треба да уради или је свака појединачна жена та која треба да каже: ”Јесте, он се за мене предао.”

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Juanito рече

Шта конкретно значи да муж треба да преда себе за своју жену? Знамо шта је и како Христос радио и како је себе предао за Цркву. Али шта то значи примењено на конкретан свакодневни однос мужа и жене? Ко суди да ли је муж то испунио? Постоји ли нека конкретна ствар коју муж треба да уради или је свака појединачна жена та која треба да каже: ”Јесте, он се за мене предао.”

Да буде једно са њом, да све деле, да њене муке буду у његове, да њена радост буде и његова, да је никад не изда и никад не превари, да јој увек помогне и никад не одмогне, итд. Да јој у сваком тренутку буде подршка, да јој се даје у сваком погледу. Љубав се рађа из заједничког живота. 

То је то. Е то јесте тешко (поготово данас), јер смо ми ипак људи, грешни са свим својим манама. Али, ми као хришћани треба да тежимо ка томе.

Јер смо позвани на савршенство, ,,будите савршени као Отац ваш Небески". 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Православни Србин рече

Да буде једно са њом, да све деле, да њене муке буду у његове, да њена радост буде и његова, да је никад не изда и никад не превари, да јој увек помогне и никад не одмогне, итд. Да јој у сваком тренутку буде подршка, да јој се даје у сваком погледу. Љубав се рађа из заједничког живота. 

Слажем се. Али зар све то побројано не треба и жена да ради мужу? То се више уклапа у ”подајте се једно другом као што се Христос подао Цркви”.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Juanito рече

Muž treba da ima samo jednu ženu. To je velika tajna i veliki krst. Predati sebe jednoj ženi znači imati samo nju za izvor po pitanju sexa i nežnosti, a ne blejati okolo, naslađivati se drugim ženama gledanjem ili flertom. Da se ne pogleda druga žena sa željom u srcu, to je vrh predavanja muškarca ženi, kad se čovjek i od tajnih djela očisti blagodaću Božjom.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...