Jump to content

Свештеник по чину Мелхиседека - прота Дејан Дејановић (1930-2016) (аудио/видео)

Оцени ову тему

Препоручена порука

IMG_0059.JPG

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Предавање проте Дејана Дејановића на радију Светигора "Тајна успешног брака" пренела је на Поуке Оља, новембра 2013. Ево линка. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, JESSY рече

IMG_0059.JPG

Завршно словце о Проти Дејану Дејановићу

Још да кажемо да црква на Топчидерском гробљу у којој је служио отац прота Дејан Дејановић, данас на прву годишњицу од упокојења, организује предавање у част свога проте. Најзначаније и највеличанственије је рећи, да је прота Дејан Дејановић био домаћин и организатор свих предходних предавања. А у питању је 444. предавање! По томе се види ко је био, и колики је његова величина: испунивши Спаситељеву заповест "чините једни друге већим од себе", показао нам је лични пример и пут ка спасењу који да следимо. Заиста, нисам успео да нађем превише његових предавања - али ту су она (предавања) којих је прота Дејан био домаћин.

Кампсада Свети Трифун - На ју тјуб каналу његове матичне цркве Светог Трифуна, на Топчидерском гробљу, можете наћи неке од духовних трибина које је организовао овај благочестиви и свима нам драги свештеник.

Нажалост, нема доста тога систематизованог на једном месту о проти Дејану Дејановићу, па ми је била жеља да оно што је презентовано у аудио и видео формату на интернету објединим на једном месту.

Наслов ове теме је направљен по наслову једног предавања о Проти. Драго ми је ако сам успео да вас упознам (или бар подсетим (ако сте га познавали)), са протом Дејаном Дејановићем, са оним како је учио, живео и радио. Све три ствари: Пут, Истину и Живот, довео је у једну раван и ту није било одступања. Драго ми је што сте га упознали и хтео бих још да кажем да сам се први пут срео са њим на његовом гробу на Топчидерском гробљу када ми је супруга по први пут говорила о њему. Слава му и хвала за све што је за нас урадио да га памтимо и спомињемо за вечност. 

Подели на овим сајтовима

ВЕЧНА МУ СЛАВА И ХВАЛА.....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

управо сам се вратила са предивне духовне вечери...било је то вече пуно љубави упућене проти а и протине љубави упућене нама....готово се могло осетити његово присуство....

лепо је било подсетити се неких његових речи, поука, утеха, анегдота....као што рече један од учесника - сви ми који смо наше животе делили са драгим нам протом, саградили смо његов споменик и носимо га у својим срцима....:sunce::sunce::sunce:

још једна лепа вест - спрема се материјал да се напише књига посвећена проти....:dobro:

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

једна од анегдоти....

Д. М. никада није имао свест о вери. Никада није покушавао да нешто више сазна, једноставно, признавао је БОГА, али ту је био крај свих његових трагања… У последњих неколико месеци почео се чудно понашати. Био је раздражљив, свађао би се, превише пио, и ноћи проводио у несаници, а јутром би лутао, тражећи неку биртију где би убијао свакодневницу... Сваким даном бивао је све гори, јаднији, сада већ без наде. Деловао је као авет која хода. Људи су се плашили и избегавали сусрете са њим... Али… сваком човеку се догађа невидљиво чудо, никада нико не бива остављен и напуштен и, како то увек бива, неко непознат пружи руку, изговори реч која уђе у ухо и… Узнемирен, збуњен, путовао је кроз магловито подне. Све време пута размишљао је како ће стати пред тог старца о коме је чуо најлепше речи, али, шта рећи, одакле почети, који грех поменути, а да не заборави све што га је годинама мучило, све прљаве тајне које је чувао као “благо”, верујући да ће сам решити проблеме, али, они су бивали све већи, већи, и нарасли су до распада душе, тела… Кроз маглу угледа старца који је стајао неколико корака даље, баш као да њега чека. Тихо му приђе, не знајући шта да ради, а немир у рукама бивао је све већи и већи... „ПОМАЖЕ БОГ”- мирно, светачки му наздрави старац питомог лица, очију које су сијале, пуне доброте и благости. Д. се збуни, не знајући шта да чини. „Сине, дошао си да се исповедиш, никада то ниси радио!?” Д. би потпуно шокиран како му старац чита мисли, баш као да кроз немир на лицу чита неисписане речи… „Да, да….”, муцајући одговори. „Ја никада нисам ушао у цркву, ја ништа не знам… само сам…” Старац му руком показа да уђе у ЦРКВУ и пође за њим. Д. се прекрсти, почеше му клецати колена, око њега су се вртеле иконе, опојни мирис тамјана давао му је неки мир, снагу, док је чекао старца да му покаже шта треба чинити... „Сада ћу те исповедити први, можда и последњи пут, јер, никада се не зна када ће кога ГОСПОД позвати себи. Сада нас је овде тројица, Господ, ти и ја. Господа не можеш слагати, отвори своје срце, избаци тугу и отров, све што изговориш остаје овде и знамо само нас тројица. Не плаши се, онај непомјаник те је спречавао да се исповедиш, да признаш грехе, смутљивац те је спутавао, али БОГ СВЕ ПРАШТА!” Д. је започео исповест, стидећи се свих речи које је изговарао, сећао се и ствари на које је потпуно заборавио. Из речи у реч, осећао се све боље и лакше, осећао је као да окови падају… Није ни осетио време које као да је пролетело, а онда осети благу руку старца, баш као да је осећао милост, а и силу БОГА. Устајући, узе благослов и заусти да нешто изговори старцу, али он га предухитри: „Сине, иди. Стотину пута ћеш још згрешити, стотину пута ћеш пасти, али запамти да заштиту увек имаш. Нека те БОГ благослови, и у миру иди, и запамти шта сам ти рекао.” Д. је напросто трчао, велики терет је збацио, осећао се предивно, као да као птица слободно лети..... Пролазили су дани, ближио се Васкршњи пост и Д. се радовао одласку старцу, да се исповеди, да изнесе муке, радости... Старац је умро, упокојио се мирно у постељи, после молитве, као да је заспао. Сутрадан је почињао Васкршњи пост…

извор: Кампсада

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Трибина посвећена сећању
на проту Дејана Дејановића

• Уторак, 31. јануар 2017. (18. јануар 2017.)
  • 08:46
  • Вести из архиепископије
  • 15
  • ЗВУЧНИ ЗАПИС

Трибина посвећена сећању на проту Дејана Дејановића приређена је у понедељак 30. јануара, у сали Општине Вождовац. На овом, 345. по реду духовном сабрању које је организовао Храм светог Трифуна са Точидерског гробља, говорили су: протојереј-ставрофор Жарко Ускоковић, парох мединачки и слатиначки у пензији, протојереј-ставрофор Чедомир Савичић, парох у Лештанима, Јања Тодоровић, која је пратила оца Дејана на многим предавањима и трибинама, док се у улози својеврсног модератора трибине нашао Презвитер Василије Војводић, секретар Православног богословског факултета Универзитета у Београду. Протојереј-ставрофор Дејан Дејановић, упокојио се у Господу у недељу, 31/18. јануара 2016. године, у Београду, на дан Светог Атанасија Великог и Светог Максима Архиепископа српског. Опширније у прилогу Ђорђа Мијушковића...

Извор и линк за снимак са синоћњег предавања, послушајте на радију Слово љубве

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, PredragVId рече
Трибина посвећена сећању
на проту Дејана Дејановића

:dobro:

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Фотографије са сахране оца Дејана Дејановића од 2.2.2016.

(са flickr.com профила Кампсаде цркве Светог Трифуна)

0E2A347520160202_1026580E2A34810E2A34930E2A35050E2A35250E2A3584

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

У суботу 12.марта 2017. у 18h у конаку Манастира светог архангела Гаврила у Земуну одржаће се предавање проте Милорада Голијана на тему "Успостављање божије воље у нама" у оквиру промоције књига "Духовни разговори" које је приредила госп.Зорица Ковачев.

Ради се о зборнику записаних предавања са чувених "Трибина духовних разговора на Вождовцу" у организацији блажене успомене проте Дејана Дејановића старешине храма Светог Трифуна на Топчидерском гробљу.

Добро дошли

Извор: ФБ Манастир светог архангела Гаврила, Земун

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...