Jump to content

Расправе о бесмртности душе и о свесности душе након смрти

Препоручена порука

Ovo su Solomonovi jadi nakon ucinjenog greha preljube. Tek kada je ucinio preljubu od njega se udaljila Bozanska blagodat i on je zapao u ocajanje. Pre toga Propovednik pise telo ide u zemlju a duh Bogu koji ga je dao.

Joj bre Grigorije,aj idi pitaj Miroljuba... 12:smeha:  :fmqmtx:

"Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. .....Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju..... Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo."

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

U starozavetnim knjigama Sv, pisma odlazak čoveka iz ovog sveta naziva se „pribiranje svojim ocima“. O Avramu je rečeno: „I onemoćav umrije Avram i bi pribran k rodu svojemu“ (1 Mojs. 25,8). Isto to je rečeno i o Avramovom sinu Isaku (1 Mojs. 35,29). A isto to rečeno je i o praocu Jakovu (1. Mojs. 49,29-33).
Pošto se iz teksta jasno vidi da ni u jednom od ova tri slučaja nije reč o sahrani u zajedničkoj grobnici, to onda izraz „pribiranje k rodu svojemu“ može značiti jedino odlazak duše pojedinog čoveka onamo gde su i njegovi preci i rođaci koji su pre njega preminuli.

Подели на овим сајтовима

I onda ce on da mi kaze sikter bedo.

Ne znam,ali ja bih mu vratila zub za zub,oko za oko...Ako te mudroser pocne nazivati bednim piskaralom ili infantilnim antorpoidnim majmunom,nemoj da mu verujes..svi znamo tvoje prave vrednosti.....a one su nama od velike dragocenosti... girl_smiley  girl_smiley  girl_smiley

"Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. .....Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju..... Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo."

Подели на овим сајтовима

A šta je duša po vama i od čega je ona?

I šta je nosilac svesti: mozak (telo) ili duša (šta god to bilo)?

Ljudski duh dolazi direktno od Boga i uvek je u direktnoj relaciji sa Bogom....Znaci,prilikom stvaranja se otkriva odnos u kome Bog pokreće ljudski duh, ljudski duh pokrece dusu i dusa onda upravlja telom... Covekovom pobunom, njegov duh je gurnut u stranu i dusa je preuzela kontrolu... 

Подели на овим сајтовима

То је виђење трика. Али, ја се и не позивам на "виђење очију" као доказ. Ти си се позвао, тврдећи да је поменуто искуство само илузија мозга, извлачећи из тога закључак да "такво место не постоји". Одакле ти такав закључак? Само зато што га ниси видео властитим очима? Када би, по твом мишљењу, такво место сигурно постојало?

Људска душа је велика тајна. Погрешно је мерити њена искуства (конкретно оваква и слична искуства које је отац Јелић поменуо) психосоматским опитом. Рећи "то је само илузија коју ствара мозак" доводи у питање не само поменута искуства већ и сва наша психосоматска искуства. Јер, сваки опажај неминовно ствара неки надражај и реакцију у неком делу мозга. И само због те реакције ми знамо да нешто видимо, да имамо искуство нечега.

Otac Jelic je pomenuo jedno iskustvo, tunela i svjetlosti na kraju kao nesto relevantno koje pokazuje iskustvo raja u koga se dolazi pri prolasku kroz nekakav tunel. Ja sam rekao da je to iskustvo iluzija proizvedena u mozgu, za koje postoji sasvim naucno objasnjenje jer takvih slucajva je bilo mnogo i uvijek su povezana sa nekom povredom, nikad se nikome iz cista mira to nije desilo.

Meni sad uopste nije jesno zasto si ti generalizovao moju izjavu i uletio sa izjaviom pa ako je to iluzija onda je sve iluzija sto dozivaljavamo. Ja naravno nisam tako mislio, vec sam konkretno mislio samo na tu pojavu tunela i svjetlosti na kraju. Ovako nesto nema veze sa logickim zakljucivanjem. Isto kao kad bi neko tvrdio da se napusivsi marihuane, odjednom nasao u oblacima i poceo ti tvrditi kako je letio medju oblake, a ti mu kazes ma znas sta, haluciniras, a onda ti on odgovori, a tako znaci sve sto dozivaljam je haluciancija, ali to nije tako jer ne znaci da mjesto gdje lebdis medju oblacima ne postoji. 

Dakle to iskustvo sa tunelom i svjetloscu na kraju, i osbobama koje navodno sretnes tad...tu su sve efekti proizvedeno u mozgu usljed dozivljene povrede, klinicka smrt, pad sa visine, ili nekei drugi interni sok izazvan spoljnim uzrokom. Zbog cega nam se pojavljuje tunel, zbog toga sto u momentu, srcanog napada ili gubitka svijesti dolazi do privremenog zaustavljanja potpunog dotoka krvi do mozga i tad se gubi svijest, prije gubitka svijesti jedina mjesta koja ostaju aktivna su ocna duplja i retina, i to je razlog zbog cega dolazi do efekta tunela na kraju njega svjetlost. 

Ja sam zbog toga rekao da je ovo iluzija, i da tunel zapravo ne postoji, i ti si uskocio bez ikakvog razloga sa generalnim zakljuckom da ako ja mislim da je iskustvo sa tunelom iluzija, da je onda sve iluzija, sto je potuno pogresno. 

I sta sad, jel ti mislis da ta iskustva klinicike smrti, stvarno vode dusu preko nekog stvarnog tunela na cijem kraju se pojavi stvarna svjetlost, a ta svjetlost je rajska gdje te onda docekaju preminuli clanovi familije koji sa tobom razgovaraju?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Тврдити да је опсена само зато што као психосоматско биће то не можеш да верификујеш је неозбиљно.

Ja uopste nisam zakljucivao na ovaj nacin. Nijednom nisam pomenuo da je iskustvo tunela iluzija zato sto je to neobjasnjivo. To sad od tebe cujem prvi put. Naprotiv tvrdim da je iskustvo tunela iluzija zato sto je objasnjivo

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Bio sam blizu smrti (reanimacija) mogu vam reci neopisivo je osim jake bas jake zelje i borbe za Zivotom ma bilo kakvim. Samo Zivot ! I da me nije bilo na zemlji vise a da sam sacuvao Zivot podjednako bi vam ovo sve napisao.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ja cu sad da se iskoristim jednim trivijalnim odgovorom koji se cesto nudi u nedostatku valjanog argumentovanja, pa da pitam. 

Sta je svrha duse, zasto ona kao neki duplikat naseg tijela mora da postoji? Pretpostavljam radi toga da bi smo nakon bioloske smrti nastavili zvijeti, bili svjesni. 

E sad nudim trivijalan odgovor, pa zar to nije moguce i bez takve duse? Zar nije moguce biti svjestan, i bez naseg licnog kaspera? Pa kako, pa ono sto ljudima izgleda nemoguce to je Bogu moguce. :)

Подели на овим сајтовима

Ja uopste nisam zakljucivao na ovaj nacin. Nijednom nisam pomenuo da je iskustvo tunela iluzija zato sto je to neobjasnjivo. To sad od tebe cujem prvi put. Naprotiv tvrdim da je iskustvo tunela iluzija zato sto je objasnjivo

Ја ти и рекох да је то "објашњење" неозбиљно. Сваки наш опажај, и сада у психосоматском стању, је "илузија" нашег мозга. Тврдим да испред мене стоји монитор - јер то региструје мој мозак, обрађује као информацију добијену спољним опажањем кроз чуло вида. Знам да је испред мене монитор само зато што је у неком делу мозга дошло до одређене реакције. И то је, како кажеш, потпуно објашњиво. Ипак, нећеш тврдити да мој монитор не постоји. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...