antics Написано Март 25, 2012 Пријави Подели Написано Март 25, 2012 Душа је и свесна и несвесна. Из перспективе нашег времена, наше историје, људи који остају из преминулог - душа није свесна. Из перспективе вечног царства Божијег - Царства Живота Будућег Века (оно што исповедамо у Символу вере) душа је не само свесна, него и вечна по благодати Божијој. И иначе, има доста (на први поглед) антиномија. Ово је један такав случај. То је оно већ сада, али не још увек. DYNABLASTER and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Март 25, 2012 Пријави Подели Написано Март 25, 2012 Kako je Vaskrsli Hristos propovedao ličnostima Starog zaveta i gde? ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Март 25, 2012 Пријави Подели Написано Март 25, 2012 Kako je Vaskrsli Hristos propovedao ličnostima Starog zaveta i gde? Propoveda recima u Seolu. У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Март 25, 2012 Пријави Подели Написано Март 25, 2012 Znaci ipak su svesni u Šeolu? ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Март 25, 2012 Пријави Подели Написано Март 25, 2012 Znaci ipak su svesni u Šeolu? U pitamju su bile licnosti koje su tu boravila a prilikom samog cina Vaskrsenja one su bile pozvane kako bi im se propovedala blaga vest. У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 25, 2012 Пријави Подели Написано Март 25, 2012 Znaci ipak su svesni u Šeolu? za Hrista da... Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Март 25, 2012 Пријави Подели Написано Март 25, 2012 Evo ja neobaviješten: a đe mu dođe Šeol...mislim od Albukerkija lijevo ili desno? Vasa L. and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан1 Написано Март 25, 2012 Пријави Подели Написано Март 25, 2012 Сава би ову проблематику најбоље објаснио. Растерао би сваку сумњу само својом појавом. :o Да имамо неког свеца на форуму било би још боље. Ал нема везе. Кад нема кише добар је и град... :bla: Будимо људи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 25, 2012 Пријави Подели Написано Март 25, 2012 ............................... Navedi mi gde se Pismo protivi.Ovako sam ja barem naucen od strane profesora ali ima nas aznih. Jedan od primera iz Pisma naveo je Velja u uvodnom postu, mislio sam da si procitao taj uvodni post. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Март 25, 2012 Пријави Подели Написано Март 25, 2012 mislim da je ovo shvatanje o nekoj "ne-svesti" mrtvog coveka, navodno tek do sveopsteg Vaskrsenja, koje je Twin sublimirao svojim blogom, potpuno pogresno. smatram da ova zabluda proistice iz nase ne mogucnosti da shvatimo ne postojanje vremenske dimenzije u Bogu a i posto poto pokusaj da se objasni (ipak nesvesno nasim rezonom vremena) cuveno pitanje: "gde" su mrtvi do Vaskrsenja (tj je su svesni, nisu, gde su, koji je to "prostor"...itd) u svakom slucaju ja sam misljenja da kako got mi to objasnjavali "sa nase" ili "sa bozije" ili sa bilo koje druge tacke gledista....nema nikakvog prekida, niti bez-svesnosti, niti prestajanja postojanja.... dakle u najbukvalnijem smislu nema nikakvog prekida, predaha, pauze (cega got...) u postojanju. obi-wan, DYNABLASTER, anajrim and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Март 26, 2012 Пријави Подели Написано Март 26, 2012 mislim da je ovo shvatanje o nekoj "ne-svesti" mrtvog coveka, navodno tek do sveopsteg Vaskrsenja, koje je Twin sublimirao svojim blogom, potpuno pogresno. smatram da ova zabluda proistice iz nase ne mogucnosti da shvatimo ne postojanje vremenske dimenzije u Bogu a i posto poto pokusaj da se objasni (ipak nesvesno nasim rezonom vremena) cuveno pitanje: "gde" su mrtvi do Vaskrsenja (tj je su svesni, nisu, gde su, koji je to "prostor"...itd) u svakom slucaju ja sam misljenja da kako got mi to objasnjavali "sa nase" ili "sa bozije" ili sa bilo koje druge tacke gledista....nema nikakvog prekida, niti bez-svesnosti, niti prestajanja postojanja.... dakle u najbukvalnijem smislu nema nikakvog prekida, predaha, pauze (cega got...) u postojanju. ne govorim o prekidu, ni o ne-prekidu, govorim o paradoxu da ga i ima i nema... niti uvodim vreme, ni ne-vreme u Bogu, govorim o paradoxu da ga i ima i nema... http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Март 26, 2012 Пријави Подели Написано Март 26, 2012 Petar, Apostolski korifej, u Poslanici kaze da je evandjelje radi spasenja (njihovog obracanja) propovedano i duhovima pokojnika u tamnici, ljudima i iz Nojevog vremena, koji su se nekada protivili Bogu. A Hristos, veci autoritet od Petra, kaze da ide da probudi Lazara iako nije rec o (ne)svesnom spavanju... http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 26, 2012 Пријави Подели Написано Март 26, 2012 "Чекам васкрсење мртвих и живот будућег века" Мислим да је ово далеко корисније питање за православне хришћане. Потпуно је неважно шта се дешава са душом након смрти, ако верујемо у Васкрсење. Штагод да се дешава, то је само привремено. Ако душу схватимо у библијском смислу (нефеш), дакле као личност, идентитет, онда - да, она је свесна, постоји. Дијана., antics and nishizawa је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 26, 2012 Пријави Подели Написано Март 26, 2012 ja bih u najmanju ruku bio uvredjen ako se ispostavi da nisam bio svestan u periodu od smrti do vaskrsenja... pa makar to bio i trenutak Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Март 26, 2012 Пријави Подели Написано Март 26, 2012 Ja sam prva saznanja o ovoj temi dobila iz knjige Serafima Rouza "Dusa posle smrti" Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука