obi-wan Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 1 сат, st.anger рече srednje stanje? Cini mi se da je izraz "privremeni" ipak mnogo bolji i jasniji. Bokisd and goranger је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече Aha,hvala. To je povezano pretpostavljam sa onim kad se molimo za pokojnike i molimo Boga da popravi i ono što sam čovek svojim životom na tom privremenom sudu nije uspeo da uradi. Ali kako se onda svetitelji uklapaju u tu sliku zar njima već ovaj privremeni nije konačni u bukvalnom smislu, šta svetitelj dalje može popravljati ili intezivnije preživljavati? Svakako da je svetiteljima to i konacno stanje u smislu opredeljenosti, ali nije i u smislu punoce. Jer ce tek po poslednjem Sudu da bude "Bog sve u svemu". Bokisd and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 19 часа, Lady Godiva рече онда значи да је одувек бесмртно Не одувек, већ заувек...постоји смислена разлика између одувек и заувек. Нешто што није одувек / чему се зна почетак/ је заувек, значи нема смрти, не може бити смртно по било ком основу, па било по природи или по благодати. PredragVId and "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 2 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Управо сада, Рапсоди рече Не одувек, већ заувек...постоји смислена разлика између одувек и заувек. Нешто што није одувек / чему се зна почетак/ је заувек, значи нема смрти, не може бити смртно по било ком основу, па било по природи или по благодати. Dobro rapsodi samo još da nam kažeš koji pravoslavni podržavaju ovaj stav na način na koji si ti to sada formulisala. Vidiš da nije teško formulisati takvu rečenicu, prosto je , jasno je , koncizno je svedeno je sve što je bitno i razumljivo. Dakle neki sveti otac bi formulisao takvu rečenicu sigurno a ne da se bavi elaboratima na hiljadu strana a nigde takve rečenice. Kako to? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 19 часа, Јанко рече Бесмртна по природи=нестворена. Створена=смртна по природи. Од Бога створена+да вечно постоји=смртна по природи+бесмртна по благодати. Јасније, @Рапсодија ? Није поента у јасноћи. Зашто мора да стоји знак једнакости између, / Створена = смртна по природи /. И да ли најобичнија људска логика искључује смртност по било ком основу ако узмемо за премису да Бог није створио смрт...намеће се закључак да душа може бити бесмртна по природи. Или ако душа вечно постоји, логички, како јој можемо пришити смртност па по било ком основу. Да ли постоји једномислје теолога по овом питању ? Да ли је можда на неком сабору осуђена мисао да је душа бесмртна по природи и ако јесте на којем ? Да ли је јерес рећи тако нешто? Какав су став по овом питању имали свети Ава Јустин и упокојени о. Лазар Милин ? Ако ми прети анатема за ову дилему, да се одричем тезе о бесмртности душе по природи...? PredragVId, Bokisd and Кратос је реаговао/ла на ово 3 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 6 минута, Рапсоди рече Да ли је можда на неком сабору осуђена мисао да је душа бесмртна по природи и ако јесте на којем ? Ovo je interesantno pitanje. Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 14 минута, Рапсоди рече Није поента у јасноћи. Зашто мора да стоји знак једнакости између, / Створена = смртна по природи /. И да ли најобичнија људска логика искључује смртност по било ком основу ако узмемо за премису да Бог није створио смрт...намеће се закључак да душа може бити бесмртна по природи. Или ако душа вечно постоји, логички, како јој можемо пришити смртност па по било ком основу. Да ли постоји једномислје теолога по овом питању ? Да ли је можда на неком сабору осуђена мисао да је душа бесмртна по природи и ако јесте на којем ? Да ли је јерес рећи тако нешто? Какав су став по овом питању имали свети Ава Јустин и упокојени о. Лазар Милин ? Ако ми прети анатема за ову дилему, да се одричем тезе о бесмртности душе по природи...? Доста Светих Отаца негира бесмртност душе по природи. Ако треба цитираћу. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Управо сада, Жика рече Доста Светих Отаца негира бесмртност душе по природи. Ако треба цитираћу. Добро...ниси рекао сви, онда логички, доста их и не негира. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Овде Флоровски цитира Оце који су били против бесмртности душе по природи. http://www.verujem.org/teologija/Florovski_besmrtnost_duse.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 2 минута, Рапсоди рече Добро...ниси рекао сви, онда логички, доста их и не негира. Takodje je pitanje da li bi ti svetitelji postali svetitelji Crkve Hristove samo ako se uzme u obzir njihovo mišljenje po tom pitanju. Doduše ja ne znam ko je ostao na toj osnovi preegzistencije duše ali znam da su se svi bavili tim pitanjem. Evo žika čini mi se da je objasnio za vladiku Nikolaja ili Janko ne sećam se. Ne znam ko je do kraja života ostao na toj poziciji. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lady Godiva Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 5 часа, Kratos рече Najrođeniji si ako si po prirodi svoga Oca i nosiš deo njega u sebi.Kao i sam Isus.Ovo više liči na neko usvajanje a ne na najprsnije i najbliskije srodstvo.Ali ok. Погледај Символ Вере. Каже: Верујем у једног Бога, Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог. И у једног Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, не створеног, једносушног са Оцем, кроз кога је све постало... Дакле Бог је наш Творац, Он нас је створио као и сву творевину. Исус је Једини који је рођен, а не створен. Дакле Он је Син, не створење. Св. Владика Николај је написао тумачење, које је мени ово делимично разјасило. Он каже да човек може да направи/створи секиру, која је његових руку дело и ако уопште не наликује творцу. А када роди дете оно је исте природе као и родитељ. Ако је родитељ панда и дете ће бити, ако је човек и дете ће бити, ако је Бог и Син ће бити (Отац је Светлост и Син је Светлост). Значи ми нисм богови, немамо ни мало Божјих гена, али нас је створио по своме лику. Када је сишао на земљу и узео и људску природу, Он је учинио нас својом "браћом", својом децом. Значи, деца смо по усиновљењу, не по природи. Није створио свет из неке праматерије, али није ни узео делић себе и уградио у нас. Створио нас је ex nihilo. То не значи да нас не воли, толико нас је заволео да је послао свог Сина да се "побратими" с нама, да узме и нашу природу и да нам своју Крв и Тело, да би смо се и ми обожили. Е сад ја то не знам најбоље да објасним, али мислим да је овако некако. Paradoksologija, Кратос and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Justin Ćelijski,Dogmatika pravoslavne Crkve,Tom III Smrt tela i besmrtnost duše Smrću se naziva tajanstveno razdvajanje duše i tela,privremeni rastanak duše od tela.Pri tome telo gubi životvornu silu i predaje se truleži i raspadanju a duša ostaje da živi sama u svom bestelesnom biću.Otuda se i u Svetom Pismu:smrt naziva odlaskom duše iz tela,spavanjem u kome telo zaspi povratkom tela u zemlju i besmrtnog duha Bogu. U Otkrivenju na vrlo jasan i očigledan način je pokazana i posvedočena i smrtnost tela ljudskog i besmrtnost duše ljudske.Duša ljudska je besmrtna jer je bogolika,jer je sazdana po obličiju besmrtnoga Boga.Dobivši duh od Boga svaki čovek je besmrtan dušom.Kao besmrtan duh se po smrti tela čovekovog varaća Bogu koji ga je dao. Svojom besmrtnošću duša ljudska je jedina aposlutna vrednost u svetu čovečanskom,na njoj se i zida sav bogočovečanski domostroj božanske istine i spasenja,jer da je čovek smrtan dušom sav bi spasiteljev podvig bio utopija i obmana i hrišćani bi bili najnesrećniji ljudi na svetu pošto je njihov život na svetu neprekidno stradanje radi večnog života na nebu.Ako je duša smrtna onda nema vaskrsenja mrtvih,nema li vaskrsenja mrtvih besmislen je i Hristos i vera u Njega.Spasitelj upravo na besmrtnosti duše ljudske zasniva i mogućnost i samu stvarnost vaskrsenja mrtvih jer se duša ne može ubiti.Duša živi u ilovačnom telu da po smrti iziđe iz njega i uđe u nebeski svet gde večnost caruje i vlada.Svojom pričom o bogatašu i Lazaru Spasitelj pokazuje da je besmrtna ne samo pravedna duša Lazareva nego već isto tako i grešna duša bogataševa. Bokisd and Рапсоди је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 14 минута, Lady Godiva рече Значи ми нисм богови, немамо ни мало Божјих гена, али нас је створио по своме лику. Nema gena,postoji duhovno srodstvo kroz ikonu Božiju u nama a to je ljudska duša.Bog je Duh i nema telo.Jeste ali posebnost i neposrednost stvaranja ljudskog duha,duše ili duhovnog aspekta(kako god to da nazovemo) je izrazito različit u odnosu na stvaranje svega ostalog pa i ljudskog tela.Zato ja kažem da je stvoreno nestvorena.Nemam bolji izraz od toga. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 7 минута, Kratos рече Spasitelj upravo na besmrtnosti duše ljudske zasniva i mogućnost i samu stvarnost vaskrsenja mrtvih jer se duša ne može ubiti Ne znam telo se može ubiti pa opet vaskrsava. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 13 минута, Kratos рече Nema gena,postoji duhovno srodstvo kroz ikonu Božiju u nama a to je ljudska duša.Bog je Duh i nema telo.Jeste ali posebnost i neposrednost stvaranja ljudskog duha,duše ili duhovnog aspekta(kako god to da nazovemo) je izrazito različit u odnosu na stvaranje svega ostalog pa i ljudskog tela.Zato ja kažem da je stvoreno nestvorena.Nemam bolji izraz od toga. Bog je Ličnost. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука