DYNABLASTER Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 Posmatraj tvar kao bonus Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 хаха....Није лоше да се повратиш на ово! Шалим се брате! Ја сматрам да упркос томе што говори Св. Максим душа проводи време свесна околности у којима се налази али у неком полупостојању...Како је то тачно..то нико не може да каже! Тело игра изузетну улогу а какву то не бих знао да објасним нити мислим да ико може, видећемо о Васкрсењу мртвих! Isto tako i ja. NerZul™ је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NerZul™ Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 Posmatraj tvar kao bonus Не би требало... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никанорац Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 По Светим Оцима Цркве душа је то што јесте бесмртна, по смрти тела душа наставља да живи и чак увећава своје спознајне моћи, јер "Дух је срчан, али је тело слабо" (Мт. 26, 41; Мк. 14, 38). Са учењем Зизјуласа нисам се дружио јер ми је стран. Јел то његово учење о некој контузованости душе, спавању, дремању и ко зна још чему? Одбацивању митарстава итд. То његово учење се у потпуности коси са искуством и предањем Православне Цркве. Да се сретне са духовним колосима као што су наши Свети Јустин и Николај био би раскринкан и огољен до кости, остала би само његова срамота. Али ето данас неко такав многима представља ауторитет. "Простимо људима да Бог нама прости, сви смо ми на земљи привремени гости." А ти, Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никада ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала сво ју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и живиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу, и Он ће те осветлити и спасти. Амин. Свети Владика Николај Велимировић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 хаха....Није лоше да се повратиш на ово! Шалим се брате! Ја сматрам да упркос томе што говори Св. Максим душа проводи време свесна околности у којима се налази али у неком полупостојању...Како је то тачно..то нико не може да каже! Тело игра изузетну улогу а какву то не бих знао да објасним нити мислим да ико може, видећемо о Васкрсењу мртвих! Zato sam pomenuo da mnogo otkrica koja su donesena u savremenom dobu me tjeraju malo da porazmislim, i rasudjujem o nekim aspektima drevnih vjerovanja. Vidis govoris o nekakvom provodjenju vremena....ali vrijeme je fizicka velicina ovog svijeta, usko vezana za prostor, i naziva se jednim imenom prostor-vrijeme i fleksibilno je, tj relativno. Ne znam kako se moze govoriti o protoku vremena izvan ovog svijeta kada je vrijeme velicina nastala u i sa ovim svijetom. Isto tako gledanje ima veze sa procesima koji se odvijaju u oku kada svjetlost dopre do roznjace a onda mozak signale pretvara u sliku. Govor ima veze sa vibracijom vazduha, slusanje takodjer kada se vazduh koji treperi porimi u usima, i mozak onda interpretira signale u zuvk. Osjecanje, ljubav, emocije itd...neraskidivo je vezano za hormone, zlijezde i rad mozga. I kad sve ovo iskljucis, onda ne znam sta ostaje od covjeka, eto zasto razmisljam malo na drugaciji nacin, tiho ne glasno i nemam namjeru nikoga ubjedjivati niti propovjedam sa katedre ono sto mislim. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 Не би требало... Ne bi trebalo, ali i to nije lose za pocetak, ako me razumes sta sam time hteo reci, problem u sporazumevanju je nerazumevanje, tacnije balans muva - pcela Justo sad se vatas za sitnice, "provode vreme" jel moze tako? Posto u tom vidu bivstvovanja vaze drugaciji zakoni nego ovde na planeti Zemlji, tj. drugi je fazon. Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NerZul™ Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 Ne bi trebalo, ali i to nije lose za pocetak, ako me razumes sta sam time hteo reci, problem u sporazumevanju je nerazumevanje, tacnije balans muva - pcela Не бих волео да ме неко капира као да схватам ствари дуалистички. Тело и душа су подједнако важне компоненте човека...Чињеница је да су оци више говорили о души него о телу, заправо о функцијама душе...но кад умремо све ћемо видети! Но факт је непобитан да чекамо васкрсење тела и да ће оно доћи кад тад... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 Dualizam jeste to samo po sebi, nevidljivo i vidljivo, dusa i telo, nisam ja ni mislio na to kako ti kapiras, to je valjda jasno, niti te ja "kapiram", jednostavno pricamo, nisi ti tema i kako ti kapiras, nego to o cemu pricamo Sad ja nesto razmisljam, mozda u tom stanju i telo postoji ali neopipljivo, tj nematerijalno iako isto kao sto imamo sad ovo materijalno... jer kako kad ljudi odu malo na proputovanje pa se vrate i svedoce o tome kako su videli Hrista ili svetitelje ili rodjake. Ili kad se nekome javi neko sa onoga sveta, on ga bukvalno vidi, ali ne telesnim ocima, nego duhovnim, mozda moze da se prica i o duhovnom telu, ali to je sad vec zesce filosofiranje... Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 Ако душа постоји, онда она живи, тело постоји, али оно постоји разложено јер је такве природе да се разлаже, али душа се не разлаже те наставља свој живот који је непотпун без тела, премда не губи сазнајне моћи, свест итд..(Св. Максим Исповедник) Тако да живео у нама Грк или не то је тако...Разлика између тела које је бесмртно по благодати и душе јесте у томе што душа када се одвоји од тела одмах "користи" тај дар бесмртности а телу и свом материјалном свету дар бесмртности је васкрсење. Брате, ниси разумео Митрополита. Он говори о логичкој погрешци, а ради се о томе да ако души припишемо бесмртност по благодати онда је и не можемо назвати бесмртном. Она постоји, али разлика између бесмртности и пуког постојања је огромна. Св. Максим Исповедник не говори ништа различито у односу на оно што говори Зизјулас само је разлика у томе што је данас терминологија богатија, свети оци су баратали ограниченом терминологијом. Што се тиче тога о телу и души, и једном и другом је потребно васкрсење. Васкрсење није темељ бесмртности само тела него и душе тј. целокупног човека. Ми не желимо постојање на нивоу онтике, Христос је Својим Васкрсењем решио наш онтолошки проблем, а не онтички. То што кажеш да васкрсење важи само за материју није тачно. Душа је бесмртна јер се не разлаже је чисти Грк да чистији не може бити. w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 Ne bi trebalo, ali i to nije lose za pocetak, ako me razumes sta sam time hteo reci, problem u sporazumevanju je nerazumevanje, tacnije balans muva - pcela Justo sad se vatas za sitnice, "provode vreme" jel moze tako? Posto u tom vidu bivstvovanja vaze drugaciji zakoni nego ovde na planeti Zemlji, tj. drugi je fazon. Nisu to sitnice...zato sto se koriste termini i zakonitosti naseg svijeta da se opisu neke "nezakonitosti" drugog svijeta. Primjer, sa andjeoskim krilima....na ovom svijetu krila imaju ptice da mogu da lete, a sve u svrhu opiranja gravitaciji...drevni ljudi su angelskim bicima pripisali posjedovnje nekih krila...u svijetu kome nema gravitacije...vec krila sluze samo da se pokriju oci od nesnosne svjetlosti koja dolazi od Boga. Za taj svijet bi se moglo reci da je nesaznajan. Ali ok razumijem, ljudima se mora dati nekakva utjeha, objasnjenje, pa bolje ista nego ista Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NerZul™ Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 Брате, ниси разумео Митрополита. Он говори о логичкој погрешци, а ради се о томе да ако души припишемо бесмртност по благодати онда је и не можемо назвати бесмртном. Она постоји, али разлика између бесмртности и пуког постојања је огромна. Св. Максим Исповедник не говори ништа различито у односу на оно што говори Зизјулас само је разлика у томе што је данас терминологија богатија, Свети Оци су баратали ограниченом терминологијом. Што се тиче тога о телу и души, и једном и другом је потребно васкрсење. Васкрсење није темељ бесмртности само тела него и душе тј. целокупног човека. Ми не желимо постојање на нивоу онтике, Христос је Својим Васкрсењем решио наш онтолошки проблем, а не онтички. То што кажеш да васкрсење важи само за материју није тачно. Душа је бесмртна јер се не разлаже је чисти Грк да чистији не може бити. Амин брате! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NerZul™ Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 Брате, ниси разумео Митрополита. Он говори о логичкој погрешци, а ради се о томе да ако души припишемо бесмртност по благодати онда је и не можемо назвати бесмртном. Она постоји, али разлика између бесмртности и пуког постојања је огромна. Св. Максим Исповедник не говори ништа различито у односу на оно што говори Зизјулас само је разлика у томе што је данас терминологија богатија, Свети Оци су баратали ограниченом терминологијом. Што се тиче тога о телу и души, и једном и другом је потребно васкрсење. Васкрсење није темељ бесмртности само тела него и душе тј. целокупног човека. Ми не желимо постојање на нивоу онтике, Христос је Својим Васкрсењем решио наш онтолошки проблем, а не онтички. То што кажеш да васкрсење важи само за материју није тачно. Душа је бесмртна јер се не разлаже је чисти Грк да чистији не може бити. Додаћу само да је то тачно...душа се не разлаже и цепидлачећи можемо рећи да је неуништива! Али не зато што је проста, већ зато што је Бог љубављу држи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NerZul™ Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 Брате, ниси разумео Митрополита. Он говори о логичкој погрешци, а ради се о томе да ако души припишемо бесмртност по благодати онда је и не можемо назвати бесмртном. Она постоји, али разлика између бесмртности и пуког постојања је огромна. Св. Максим Исповедник не говори ништа различито у односу на оно што говори Зизјулас само је разлика у томе што је данас терминологија богатија, Свети Оци су баратали ограниченом терминологијом. Што се тиче тога о телу и души, и једном и другом је потребно васкрсење. Васкрсење није темељ бесмртности само тела него и душе тј. целокупног човека. Ми не желимо постојање на нивоу онтике, Христос је Својим Васкрсењем решио наш онтолошки проблем, а не онтички. То што кажеш да васкрсење важи само за материју није тачно. Душа је бесмртна јер се не разлаже је чисти Грк да чистији не може бити. и постоји разлика између васкрсења душе и тела.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 Nisu to sitnice...zato sto se koriste termini i zakonitosti naseg svijeta da se opisu neke "nezakonitosti" drugog svijeta. Primjer, sa andjeoskim krilima....na ovom svijetu krila imaju ptice da mogu da lete, a sve u svrhu opiranja gravitaciji...drevni ljudi su angelskim bicima pripisali posjedovnje nekih krila...u svijetu kome nema gravitacije...vec krila sluze samo da se pokriju oci od nesnosne svjetlosti koja dolazi od Boga. Za taj svijet bi se moglo reci da je nesaznajan. Ali ok razumijem, ljudima se mora dati nekakva utjeha, objasnjenje, pa bolje ista nego ista ja to tako ne shvatam, nije bitna uteha niti strah, ni reci o tome, to bi po meni mozda bilo i svetogrdje, nego se radi o tome da je to kruna na postojanje, krunisanje postojanja i zivota, to je gradacija Lepote, Ljubavi, Dobrote u beskonacno, jednom recju Istina. Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 Znaci dualizam, onako kao persijski. Cemu onda vaskrsenje tijela? Ako dusa vidi, govori, cuje, osjeti, slusa, place, raduje, moli se se itd...sta nam onda tijelo daje sto dusa vec ne daje? Duša traži telo. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука