NerZul™ Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Кулман заиста није лош када говори о томе да душа без тела нема живот који је потпун и сличне ствари које потврђују то да је човек једна целина састављена од душе и тела. Али види се припадност вероватно протестантској заједници или не знам ни ја којој и одвојеност од Православног учења, јер он каже да душа може постојати независно од тела али спава! То Православни не прихватају, тзв. јерес ПСИХОПАНИХИЈЕ... Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Кулман заиста није лош када говори о томе да душа без тела нема живот који је потпун и сличне ствари које потврђују то да је човек једна целина састављена од душе и тела. Али види се припадност вероватно протестантској заједници или не знам ни ја којој и одвојеност од Православног учења, јер он каже да душа може постојати независно од тела али спава! То Православни не прихватају, тзв. јерес ПСИХОПАНИХИЈЕ... Kulman je Rimo-katolik. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Biky83 Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Gospod je savrsenstvo i ne znam zasto ljudi pokusavaju da sve razjasne , kada je to nemoguce. ??? Sve sto je Gospod stvorio , ljudsko oko ne sagleda ! Ko veruje u nasega Gospoda Isusa Hrista, nema potrebe za tolikim pitanjima.. Nije nam sve dato da znamo i vidimo, jer nam nije od koristi. Dusa je besmrtna, a telo nije. DYNABLASTER and milijan75 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Прочитао сам ево 8 страна, наставићу после или сутра остало, но овако описано ми делује страшно. Е сад, ајд што је страшно или није, небитно, мене занима о каквој се смрти уопште ради? Дакле, ако неки човек умре, да ли он тиме престаје потпуно да постоји и једноставно је несвестан, мртав у правом смислу те речи, не иде у неки рај или пакао, већ је баш мртав, све док Христос не дође па онда васкрсне и устане и поново постане жив? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 И није ми јасно ово око смрти и греха. Бог није желео смрт, међутим она је последица греха. Цела творевина је таква због греха. Све болести човека су настале због греха. Али, овде се већ наводило, отворио сам и ја тему о томе, о тачности Библије, да Бог није створио свет баш за 6 дана и баш пре 6000 година и да креционисти лупају. Творевина је временом еволуирала. Међутим, током еволуције болести су постојале, смрт је постојала, животиње су се убијале и јеле једне друге. Човек настаје тек на крају. Може неко да ми објасни око ових ствари, сад ме стварно збуњује овај текст и човек који га је написао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NerZul™ Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Kulman je Rimo-katolik. Небитно...Види се да није исправан до краја у ставовима... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NerZul™ Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 И није ми јасно ово око смрти и греха. Бог није желео смрт, међутим она је последица греха. Цела творевина је таква због греха. Све болести човека су настале због греха. Али, овде се већ наводило, отворио сам и ја тему о томе, о тачности Библије, да Бог није створио свет баш за 6 дана и баш пре 6000 година и да креционисти лупају. Творевина је временом еволуирала. Међутим, током еволуције болести су постојале, смрт је постојала, животиње су се убијале и јеле једне друге. Човек настаје тек на крају. Може неко да ми објасни око ових ствари, сад ме стварно збуњује овај текст и човек који га је написао. Јеретици су кроз векове лупетали многе ствари. Ако читаш расправу Марка Ефеског са римокатолицима на сабору у Ферари и Фиренци видиш да су неке јеретичке тврдње наизглед непобитне, тако делује моћно и истинито, али то је само љуштура коју у овом случају Марко Ефески лако побија користећи се предањем...Овакве ствари треба што мање читати, то је моје мишљење! Biky83 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Јеретици су кроз векове лупетали многе ствари. Ако читаш расправу Марка Ефеског са римокатолицима на сабору у Ферари и Фиренци видиш да су неке јеретичке тврдње наизглед непобитне, тако делује моћно и истинито, али то је само љуштура коју у овом случају Марко Ефески лако побија користећи се предањем...Овакве ствари треба што мање читати, то је моје мишљење! Pa bas procitaj sta je Sv Marko Efeski rekao o besmrtnosti duse posto je to bila jedina tema o kojoj je on uspeo da raspravlja sa Rimom. Nadam se da ce ti onda biti jasnije. NerZul™ је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NerZul™ Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Pa bas procitaj sta je Sv Marko Efeski rekao o besmrtnosti duse posto je to bila jedina tema o kojoj je on uspeo da raspravlja sa Rimom. Nadam se da ce ti onda biti jasnije. Прочитао...али он није рекао да је душа бесвесна... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Gospod je savrsenstvo i ne znam zasto ljudi pokusavaju da sve razjasne , kada je to nemoguce. ??? јер није лако веровати у нејасне ствари... NerZul™ and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 2 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Прочитах до краја и опет га нисам разумео. Прво пише о ужасима смрти, о Христовој тузи и страху пред саму смрт. Онда спомиње некакво спавање. То ми спавање не штима, то и адвентисти причају. И на крају кад погледаш, па и смрт није толико страшна, умреш и одеш на неко спавање, утонеш у неки сан и шта већ. Барем по овом његовом. Исто и питање греха и смрти. Како је смрт последица греха када је смрт постојала пре греха првих људи? Вероватно се мисли на смрт као одвојеност од Бога, раскид везе, а не на телесну смрт као распадање, раздвајање на једноставне саставне делове. Мада опет ни то ми није јасно јер ако је смрт раскид са Богом, то је онда раскид и са животом. А раскид са животом је смрт, ако ниси жив, онда си мртав, али прави смисао те речи, не некакво спавање и шта већ, већ нема те, нема свести, нема ничега, смрт као оно што атеисти сматрају. И да додам, шта се на крају закључило о бесмртности душе? Јел постоји или не? Ако постоји, значи постоји и стање после смрти, рај, пакао, свесност после смрти, јер смрт значи и несвесност. Ако није бесмртна, онда шта значи смрт душе? Исто као и смрт тела, непостојање, несвесност, ништа? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NerZul™ Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Прочитах до краја и опет га нисам разумео. Прво пише о ужасима смрти, о Христовој тузи и страху пред саму смрт. Онда спомиње некакво спавање. То ми спавање не штима, то и адвентисти причају. И на крају кад погледаш, па и смрт није толико страшна, умреш и одеш на неко спавање, утонеш у неки сан и шта већ. Барем по овом његовом. Исто и питање греха и смрти. Како је смрт последица греха када је смрт постојала пре греха првих људи? Вероватно се мисли на смрт као одвојеност од Бога, раскид везе, а не на телесну смрт као распадање, раздвајање на једноставне саставне делове. Мада опет ни то ми није јасно јер ако је смрт раскид са Богом, то је онда раскид и са животом. А раскид са животом је смрт, ако ниси жив, онда си мртав, али прави смисао те речи, не некакво спавање и шта већ, већ нема те, нема свести, нема ничега, смрт као оно што атеисти сматрају. И да додам, шта се на крају закључило о бесмртности душе? Јел постоји или не? Ако постоји, значи постоји и стање после смрти, рај, пакао, свесност после смрти, јер смрт значи и несвесност. Ако није бесмртна, онда шта значи смрт душе? Исто као и смрт тела, непостојање, несвесност, ништа? Човек је отпао од Бога али није скроз! Јер уколико бисмо ми отпали скроз не би могли да живимо, отишао би свет у небиће. У нашој моћи није то да држимо себе у животу као и то да се ми вратимо у небиће. То само Бог може да учини а не ми..Дакле битно је то да човек није до краја отпао! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NerZul™ Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Када је реч о учењу о смрти и о било чему другом, ту треба консултовати Православне теологе, иначе човек може да скрене врло лако... Deja Vu је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 @Палама Постоји учење да је човек смртан зато што је створен, а не као последица греха. Срђан Шијакињић, Јефимија Крунић and Trifke је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Част Оскару Кулману, али ја се ипак не бих тако лако поуздавао у његове одговоре, када је у питању хришћанска догматика. Протестантско учење о души је неприхватљиво за православну теологију. То учење негира комплетно црквено Предање, свете оце, црквену химнографију - у свему томе се налази дијаметрално супротно учење о души од оног који проповеда круто рационални протестантизам. Дијана., NerZul™, Sasa Kolbas and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука