Кратос Написано Јануар 18, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2017 пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече Bog nije samo čovek a sa ovim ga ograničavaš Ne razumem,gde sam rekao da je Bog samo čovek i čime sam ga ograničio? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 18, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2017 пре 1 минут, Kratos рече Ne razumem,gde sam rekao da je Bog samo čovek i čime sam ga ograničio? Pa rekao si Bog nema telo pa je ipak ličnost. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 18, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2017 пре 14 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Pa rekao si Bog nema telo pa je ipak ličnost. Pa zar nije?El ima Otac telo? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 18, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2017 пре 1 минут, Kratos рече Pa zar nije?El ima Otac telo? Ima Sin ali ti to povezuješ kao da je deljivo od ličnosti Sina. Definicija Bogočoveka: Bogočovek je Druga Ličnost Svete Trojice, koji u svojoj ličnosti ima nesliveno i nedeljivo dve prirode, jedna Božanska, druga čovečja. No nema veze što smo se razišli tu, inače se i kaže da je čovek stvoren po Liku Boga Živoga, mi smo njegova ikona. Nešto drugo bi da te pitam, što je Bog stvorio čoveka iz praha zemaljskog i udahnuo mu duh životni, dakle od tela i od duše kao ličnost koja ne mora nikada da umre? Dakle Bog je predvidio u samom stvaranju da čovek bude zauvek telo i duša koja se nikada ne rastaje? Što je to uradio? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 18, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2017 Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече Ima Sin ali ti to povezuješ kao da je deljivo od ličnosti Sina. Definicija Bogočoveka: Bogočovek je Druga Ličnost Svete Trojice, koji u svojoj ličnosti ima nesliveno i nedeljivo dve prirode, jedna Božanska, druga čovečja. No nema veze što smo se razišli tu, inače se i kaže da je čovek stvoren po Liku Boga Živoga, mi smo njegova ikona. Nešto drugo bi da te pitam, što je Bog stvorio čoveka iz praha zemaljskog i udahnuo mu duh životni, dakle od tela i od duše kao ličnost koja ne mora nikada da umre? Dakle Bog je predvidio u samom stvaranju da čovek bude zauvek telo i duša koja se nikada ne rastaje? Što je to uradio? Ali nisi mi odgovorio na pitanje da li Otac ima telo?Da li Sveti Duh Ima telo?Druga ličnost Svete Trojice je prevečno rođeni Sin Božiji koji je postao Bogočovek.Nije to oduvek bio.Bog je Duh i nema telo,to je više nego jasno u Svetom Pismu.Dve od Tri Ipostasi nemaju tela ali su i dalje Ipostasi kao što su bile i pre ovaploćenja Sina Božijeg. Šta je ikona,to sam te i pitao,šta je refletuje Boga u čoveku?Ako kažeš telo onda ulaziš u čistu antrpomorfizaciju Boga i predstavljaš ga kao nekog izuzetno moćnog čoveka visoko na nebesima poput paganskih bogova Grka,Slovena,Germana... Stvorio ga je da postane Bog po blagodati kroz večnu zajednicu sa Njim u Sinu Njegovom kroz koga i za koga je i stvorio svet.Po pravoslavnom učenju,kolko sam ja upućen besmrtnost duše ne prizilazi iz same prirode duše već od Božije blagodati,kao dar.Duša je smrtna po prirodi jer je stvorena,prizvana iz nebića u biće. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 18, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2017 пре 40 минута, Kratos рече Ali nisi mi odgovorio na pitanje da li Otac ima telo?Da li Sveti Duh Ima telo?Druga ličnost Svete Trojice je prevečno rođeni Sin Božiji koji je postao Bogočovek.Nije to oduvek bio.Bog je Duh i nema telo,to je više nego jasno u Svetom Pismu.Dve od Tri Ipostasi nemaju tela ali su i dalje Ipostasi kao što su bile i pre ovaploćenja Sina Božijeg. Šta je ikona,to sam te i pitao,šta je refletuje Boga u čoveku?Ako kažeš telo onda ulaziš u čistu antrpomorfizaciju Boga i predstavljaš ga kao nekog izuzetno moćnog čoveka visoko na nebesima poput paganskih bogova Grka,Slovena,Germana... Stvorio ga je da postane Bog po blagodati kroz večnu zajednicu sa Njim u Sinu Njegovom kroz koga i za koga je i stvorio svet.Po pravoslavnom učenju,kolko sam ja upućen besmrtnost duše ne prizilazi iz same prirode duše već od Božije blagodati,kao dar.Duša je smrtna po prirodi jer je stvorena,prizvana iz nebića u biće. Ti si tvrdio da Bog nema telo a ne ja. Otac nema telo, duh nema telo ali sin ima. Dalje, nisam ja ni rekao da je telo to što reflektuje ikonu boga u čoveku, već da je čovek ko ikona sastavljen i od tela i od duha i kao takav ostvaruje zajednicu sa Bogom. Nadalje sam te pitao posšto sam tebi dao odgovor na tvoje pitanje, dakle pitao sam te zašto je Bog stvorio čoveka od praha zemaljskog i udahnuo mu duh životni, da bi čovek takav živeo zauvek? Telo i duh čoveka nisu stvarani po etapama da bi mogli jedno bez drugog da opstanu, pa ih je eto Bog u jednom momentu sastavio u jednu ličnost. To ja nisam video u stvaranju. kopitar је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 18, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2017 пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече već da je čovek ko ikona sastavljen i od tela i od duha Znači čovek nije Ikona Oca i Duha? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јануар 18, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 18, 2017 пре 3 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече Pa sad to što o.Sava nešto kaže i onda doda da je to što je rekao opštepihvaćeno pravoslavno stanovište utemeljeno na oce i ima tradiciju u Crkvi ne znači sada da je o.Sava izneo dogmat, pa prema tome što on ne želi da se "igra" sa idejama nije nikakva prednost nego gubitak. Ja mislim da je ono što govor i Simvol vjere dogmat, nešto najvažnije u cijeloj vjeri. " i koji je vaskrsao u treći dan", stvarno vaskrsao, taj čovjek, Bogočovjek Hristos, stvarni čovjek i stvarni Bog kao drugo lice Sv.T. Simbolički, da, on predstavlja uzdignuće Adama. Ali taj konkretni Isus silazi u ad svojom dušom kad je već tijelom mrtav i vadi konkretnog Adama odatle i starozavjetne pravednike. I one duše koji vjeruju u njega. Da, s Njegovim dolaskom, čitavo čovječanstvo ima šansu, potencijal da se oboži i vaskrsne u život. Ali to nije ništa mehanički dato kako sam shvatila Kratosovo objašnjenje, niti to Hristos to čini automatski za sve. Samo za one koji to hože, svoom sloodnom voljom hoće, i tome teže i time se trude. Vasilijia neće, poništio bi mu slobodu koju mu je sam dao. Slj. nepromjenjivi dogmat "koji će opet doži da sudi živima i mrtvima itd." Opet doći - vrijeme i radnja u vremenu i prostoru. Onako kako piše u Jevanđeljima. Ili da krenemo sa igrom tj. prekrajanjem od osnove? pa da se slobodno igramo.... igra se inače zove "prelest", i nije bezazlena... :molitva: Лидија Миленковић and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 18, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2017 пре 3 минута, Дијана. рече Ja mislim da je ono što govor i Simvol vjere dogmat, nešto najvažnije u cijeloj vjeri. " i koji je vaskrsao u treći dan", stvarno vaskrsao, taj čovjek, Bogočovjek Hristos, stvarni čovjek i stvarni Bog kao drugo lice Sv.T. Simbolički, da, on predstavlja uzdignuće Adama. Ali taj konkretni Isus silazi u ad svojom dušom kad je već tijelom mrtav i vadi konkretnog Adama odatle i starozavjetne pravednike. I one duše koji vjeruju u njega. Da, s Njegovim dolaskom, čitavo čovječanstvo ima šansu, potencijal da se oboži i vaskrsne u život. Ali to nije ništa mehanički dato kako sam shvatila Kratosovo objašnjenje, niti to Hristos to čini automatski za sve. Samo za one koji to hože, svoom sloodnom voljom hoće, i tome teže i time se trude. Vasilijia neće, poništio bi mu slobodu koju mu je sam dao. Slj. nepromjenjivi dogmat "koji će opet doži da sudi živima i mrtvima itd." Opet doći - vrijeme i radnja u vremenu i prostoru. Onako kako piše u Jevanđeljima. Ili da krenemo sa igrom tj. prekrajanjem od osnove? pa da se slobodno igramo.... igra se inače zove "prelest", i nije bezazlena... :molitva: Da ne ulazimo sad u to da ti mene opšte nisi razumela te da ovo objašnjenje nema puno temelja sada u daljnoj raspravi ako mi apliciraš ovakav odgovor na moj posto o maniru komunikacije koji sam primetio u nekim delovima kod o.Save. Dakle govorim o stvarima koje nisu dogmatske već su više teologumena i gde je dozvoljeno i legitimno iznositi stavove. O.Sava to penekad prekine tako što iznese svoje mišljenje i doda kako je to opšteprihvaćen pravoslavni stav. Ako nemamo dogmata i ako imamo otvoreno još pitanje po odredjenim stvarima u teologiji, onda ne postoji opšteprihvaćeni pravoslavni stav kao nešto od čega ne bi trebalo odnosno ne sme da se otstuša, što dogmat u svom prevodu i znači. Eto samo malo da se skoncentrišemo da ne širimo priču tamo gde nema potrebe. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 18, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2017 пре 12 минута, Дијана. рече Slj. nepromjenjivi dogmat "koji će opet doži da sudi živima i mrtvima itd." Opet doći - vrijeme i radnja u vremenu i prostoru. Posle ovoga, moz' da zatvaramo temu. Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 18, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2017 пре 15 минута, Bokisd рече Posle ovoga, moz' da zatvaramo temu. A nekima je presudio već? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 18, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2017 пре 6 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече A nekima je presudio već? Kako mislis, vec presudio ? Kada tek treba, u vremenu i prostoru, da dodje vaskrsenje nasih truleznih tela, da dobijemo netrulezna, i tek onda, ide Sud i sve ostalo. Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 18, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2017 "Заиста, заиста вам кажем: Ко моју реч слуша и верује Ономе који је мене послао, има живот вечни, и не долази на суд, него је прешао из смрти у живот." - то су свети. "Иде час и већ је настао, кад ће мртви чути глас Сина Божијег, и чувши оживети." - то су "несвети а свети" Касније више... П.С Јован гл. 5 Лидија Миленковић, Дијана. and AnaLaz је реаговао/ла на ово 3 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 18, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2017 пре 11 часа, Дијана. рече Значи, нема шансе да изучимо филозофију, теологију и квантну физику да бисмо разумјели о чему се ради. Дакле, објасните нам тако да разумијемо (ако желите). Не мислим да питање нове православне теологије носи са собом нову православну цркву. Да појасним. Постоје људи који не верују у будуће хиљадугодишње царство, али верују да су израелци још увек Божији народ, а обећање израелцима да и даље важи. С друге стране, постоје који очекују хиљадугодишње царство, али не верују да израелци играју посебну улогу у спасењу. Па се поставља питање: да ли су православни под притиском? По мени притисак изазива нове теолошке одговоре на питање како православни да се односе на (примери).... пре 11 часа, Дијана. рече Дакле, научите нас, просветлите нас, помозите нам, немојте нас саблазнити (јер морају доћи саблазни итд.)... До просветитељства, био само један доминантан ток у времену, који је подржан од стране власти. Данас је моћ цркве смањена и верске слободе повећане, па је више различитих мисли, и одвијају се знатно брже, а слика, у праву си, све више збуњује... Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јануар 18, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 18, 2017 пре 3 часа, Јанко рече "Заиста, заиста вам кажем: Ко моју реч слуша и верује Ономе који је мене послао, има живот вечни, и не долази на суд, него је прешао из смрти у живот." - то су свети. "Иде час и већ је настао, кад ће мртви чути глас Сина Божијег, и чувши оживети." - то су "несвети а свети" Касније више... П.С Јован гл. 5 Молим те, ми распалили по добром старом форумашком обичају, све ми и сами знамо... ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука