Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

Ми немамо ништа бесмртно у нама. 

Како? Зар немамо по логосу ствари? :D (Боки да нам објасни!)

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

И то нема везе са неким првобитним рајским стањем, јер када би будући Рај био идентичан првом, онда би опет било пада

Ово је лепо сажето.

Ми када кажемо да смо поседовали бесмртност, поставља се питање, а како онда умресмо? Јер бесмртност негира могућност умирања. А ми умресмо. 

Ми смо бесмртни по ономе за шта смо, а не по ономе шта смо. Јер Христос умре и васкрсе. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Благовесник рече

Имам два питања, како верујете, али да ми одговoри и неко други, осим  аве ;) 

- Наша природа била је потенцијално смртна од самог почетка. Да је остварио заједницу човек (било да мислимо само на Адама као првог човека или возглављено човечанство под Адамом као предстојатељем, дакле - Адам као мноштво)  с Богом, Бог би сишао и сјединио би се са човеком и човек не би умро. Моје питање гласи: Да ли би у том случају ми постојали  и  да ли би имали могућност да сагрешимо?

Recimo, nesto ovako.

Potencijalno smrtna, znaci besmrtna i covek ne bi umro. Koje su implikacije ? Pa, logicno, da je covek vec u blagodati Bozijoj i ima mogucnost daljeg usavrsavanja i duhovnog napredovanja u svom priblizavanju i konacnom sjedinjenu sa Bogom.

I, covek bi kroz takvo duhovno napredovanje , na takav nacin dotigao rajski cilj, Bog bi sisao i sjedinio se sa covekom onoliko blisko ( :drugarstvo:), koliko  covek kao stvorenje moze blagodacu da se priblizi Bogu, da postane bog po blagodati,..... kako se kaze u veri, usinovljen u Bogu.

Da li bi imali mogucnost da sagresimo ? Pa, mislim da bi imali mogucnost, jer, ipak, i tada bi imali slobodu izbora koju je Bog usadio u nas po stvaranju ( to je onaj lik Boziji u nama ), ali, zbog toga sto smo dostigli svoj duhovni i zivotni cilj,  koje je urpavo to pomenuto obozenje blagodacu Bozijom, nemamo , pa, kako da kazem, zelju i iskusenje i nameru da padnemo.

To duhovno stanje bilo bi slicno ( stanju ) koje ce imati covek u onom buducem carstvu Bozjem posle opsteg vaskrsenja i suda. Neprestana zajednica sa Bogom u vecnosti, bez kraja.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Ведран* рече

Ми немамо ништа бесмртно у нама. 

Како? Зар немамо по логосу ствари? :D (Боки да нам објасни!)

:dedica:   .. 

Pa, pise (tamo negde) u hriscanskim knjigama. :D

Ta, dusa, da li po blagodati ili po prirodi ( svejedno)

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Ведран* рече

Ми када кажемо да смо поседовали бесмртност, поставља се питање, а како онда умресмо?

Спорији овде не разумеју да ако кажу да смо били бесмртни, онда ће нужно (да нервирам Ивана) Бога прогласити за џелата. Јер човер није могао да се самоубије, јер је немогуће убити нешто што је бесмртно. Тако је Бог узео Магнум као Прљави Хари и рокнуо веселог Адама. Јер само он као свемоћан може да убије бесмртно. 

Подели на овим сајтовима

Зато овај свет (људски) није један од могућих, него једини могући. Не постоји свет у коме би ти или ја били бољи. 

Мени се чини да понеко овде проповеда алтернативно, тачније, хипотетско Св Писмо. У којем су ствари дргачије него у овом нашем, јер код нас пише како пише. А пише да умресмо, чему до данас сведочимо, гледајући смрт око себе све до наше смрти, али и то да Христос васкрсе, и нас васкрсе с Њим, чему, такође, сведочимо, као ученици његови, у вери, нади и љубави, ишчекујући Суд Господњи. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Спорији овде не разумеју да ако кажу да смо били бесмртни, онда ће нужно (да нервирам Ивана) Бога прогласити за џелата. Јер човер није могао да се самоубије, јер је немогуће убити нешто што је бесмртно. Тако је Бог узео Магнум као Прљави Хари и рокнуо веселог Адама. Јер само он као свемоћан може да убије бесмртно. 

Да. То не схватају, а онда, истовремено своме несхватању, проглашавају друге за заступнике идеје да је Бог створио смрт.

Прочитали ваљда наслов оне књижице што је продају код нас "Бог није створио смрт" па им се причињавају јереси.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Ко УЂЕ сада у Царство Божије не може тамо пасти у грех, јер је овде на земљи изразио жељу да жели бити са Богом и живети у Богу, добар и свет бити, иако то скоро нико у потпуности не испуни на земљи, тај закон, нити се усаврши довољно у  доброти и светости, али кроз покајање и крштење, добра еванђелска дела и литургијски вход изражава жељу да искерно жели живети са Богом и никада згрешити, но због садашње слабости то не успева у савршеној мери... Зато у Ц.Б. кроз благодат која ће нам се принети кад дође Исус Христос, задобити поред осталих дарова Божијих, савршеног знања и вечног живота, и силу савршене уподобљености Богу да не можемо никада згрешити (и то није ограничење наше слободе, јер је то на земљи био наш слободни избор).

Међутим, није ми јасно да ли би могли сагрешити да смо рођени од Адама принетог и сједињеног са Богом?

Можда би, најједноставније, сваки рођени ишао пред  Дрво познања доброте и зла и Дрво Живота?

Где не стижу свети црквени мисионари и апостоли стижу свети анђели, те по тој Теорији оптималног спасења, коју је споменуо и Владика Данило Крстић, свака особа након упокојења, а која није имала могућност да чује Еванђеље и призив уласка у славу Божју која је у Христу Исусу (како каже Апостолски корифеј Свети Петар), показује јој се Дрво Живота тј. Крст и Распети Господ, и анђелском речју (јер, како се каже у Минеју, Анђелима си просветио васељену) бива позван, такав умирући, на пример, Кинез, Бушман или Еским итд...  и ако прихвати Христа бива му речено оно исто што је речено и покајаном разбојнику на крсту - Данас ћеш бити са мном у Рају.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

бесмртно. 

Dobro, recimo da sam ja u besparici, dakle besparan . Ali, ne znači da će to uvek tako biti...

I Votan, koji je žrtvovao jedno oko da postane mudar, beše besmrtan, al je na kraju ipak umro u Sumraku bogova...

Aj sad malo poznavanja sholastičke teologije. Znaš li šta je kategorematska i sinkategorematska besmrtnost? Petar Španac...

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ведран* рече

Ми када кажемо да смо поседовали бесмртност, поставља се питање, а како онда умресмо?

Pa lepo, dok ne umreš, besmrtan si...kao i dok ne zaradiš (ili na drugi način dođeš do para) besparan si. A onda postaneš paran, kad se opariš...:))

Šalim se malo da relaksiramo temu...

Подели на овим сајтовима

Спорији овде не разумеју да ако кажу да смо били бесмртни, онда ће нужно (да нервирам Ивана) Бога прогласити за џелата.

Opet, zašto ga ne bismo proglasili za dželata i time što nas je stvorio da umremo? Ovo je omiljeni (ne uvek ovim rečima) argument ateista (nekih) kada iskazuju svoju mržnju prema Onome za koga ne veruju da postoji...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Opet, zašto ga ne bismo proglasili za dželata i time što nas je stvorio da umremo?

ne znamo ni sa ovim vremenom što nam je dato šta ćemo, a zamisli sa večnošću :smeh1:

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Јер човер није могао да се самоубије, јер је немогуће убити нешто што је бесмртно.

Ajme...to znači da je meni besparnom nemoguće zaraditi pare...:))

Šalu na stranu, da Gospod Svedržitelj povuče svoje Svedržiteljstvo, otišlo bi sve u p.m. msm cela tvorevina sa sve smrtnim ljudima i besmrtnim angelima...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...