Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

1 hour ago, Bokisd рече

nego, Zoki opet svrstava ljude u sablon, ili je u pitanju psiho ili seks. disfunkcija, mozda i nesto trece bude na kraju.... :D

Боки, лепо сам ти реко  да не играш игру митара и не потежеш питање било чије хомосексуалности овде. Сад се само суочаваш са последицама. Сасвим је јасно какав је став Цркве према хомосексуалности. Тај се став неће променити упркос нечијим лепим жељама (може код кумбаја протестаната, али они нису Црква). Међутим, оно за Серафима ти није требало. А ти како оћеш, слободан си човек.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 8 минута, Bokisd рече

Sta govori ? O meni nesto, o mojoj licnosti, o mojem duhovnom stanju, da li sam dobar covek, los covek, da li sam dobar frend i prijatelj ?

Не, не, не, не залећи се!

Говори о томе какво је твоје виђење разговора о овим, како кажеш, догматским стварима.

А оно је, како си сам рекао, такво да догматске ствари немају утицаја на духовни живот. То мени говори о томе да ти овоме разговору тако и приступаш, као нечему што се не тиче духовног живота. А ја то читам као, реалног живота. Јер духовни живот јесте реални живот, не умишљени или нека фатаморгана. 

Другим речима, ако се не тиче реалног живота онда је интелектуално препуцавање. А са друге стране, ако се реалног живота тичу ове друге ствари које си набројао, 

пре 17 минута, Bokisd рече

svaciji duhovni zivot zavisi od licnog zivota u crkvi i specificnog odnosa sa duhovnik, ispovednikom i drugo slicno

код тебе постоји неки дисконект. 

Што и није чудно када духовни живот доживљаваш као нешто посебно одвојено од размшљања о догматским стварима. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ivan Marković рече

Боки, лепо сам ти реко  да не играш игру митара и не потежеш питање било чије хомосексуалности овде. Сад се само суочаваш са последицама. Сасвим је јасно какав је став Цркве према хомосексуалности. Тај се став неће променити упркос нечијим лепим жељама (може код кумбаја протестаната, али они нису Црква). Међутим, оно за Серафима ти није требало. А ти како оћеш, слободан си човек.

Ne znam, sta je u pitanju, mislim da nema veze sa o.Serafimom.

(u sustini, nisam ja potego temu, nego sam hteo da rascistimo pricu oko o.Serafima na osnovu nekih izvora informacija koje pokazuju da je covek bio okey kao vernik i monah, cak je upitna prica i pre njegovog preobracenja, ali, nema veze)

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

izvora informacija koje pokazuju da je covek bio okey kao vernik i monah,

Свакако јесте.

пре 6 минута, Bokisd рече

cak je upitna prica i pre njegovog preobracenja, ali, nema veze)

Ово је небитно. Ако јесте, верујем да је Бог обрисао. Ако није, није.

И у једном и у другом случају, они који причају да је ш...к мераклија су демоноподобни клеветници. Уколико пак Бог то из неког разлога није избрисао, ми то не можемо да знамо. Тако да је боље не ризиковати и митарима се уподобљавати.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ivan Marković рече

Свакако јесте.

Ово је небитно. Ако јесте, верујем да је Бог обрисао. Ако није,  Бог није имао шта да брише.

И у једном и у другом случају, они који причају да је ш...к мераклија су демоноподобни клеветници. Уколико пак Бог то из неког разлога није избрисао, ми то не можемо да знамо. Тако да је боље не ризиковати и митарима се уподобљавати.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ведран* рече

Смедеревац, не капирам те ич.

Nemoguće... :unbelieveble: 

;)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ведран* рече

Што и није чудно када духовни живот доживљаваш као нешто посебно одвојено од размшљања о догматским стварима

Pa, znam da su svetitelji pisali o povezanosti dogmatskog verovanja  sa duhovnim zivotom. Ali, postojali su mnogi jeretici sa iskvarenim dogmatskim misljenjem koji su imali izuzetan duhovni zivot.

I, sad, Vedrane, sve to postavimo u kontekst :D.

Ili, recimo, da nabijam na glavu tu stvar nekima, da su dogmatske i duhovne stvari najprisnije moguce povezane,....  kroz pricu o prvim ljudima i padu i grehu i smrti ili verovanju (vernika) i u TE gde je smrt i borba za zivot vec zadatost,.....i, da optuzujem ljude da time sire smrt i nemoralnu borbu za opstanak ?

Jer, duhovne stvari izlazi iz dogmatskog gledanja na svet. Naravno da je nesuvislo tako raditi, jer ja ne znam nikog licno i ne poznajem kakvi su ljudi i mozda je neko duhovno i kao covek dobar.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ivan Marković рече

Свакако јесте.

Ово је небитно. Ако јесте, верујем да је Бог обрисао. Ако није, није.

Slazem se, u sustini, o.Serafim ako je i bio homo, kasnije se promenio i trudio u duhovnom zivotu, to je cela prica.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

duhovni zivot.

Мислим да ти и Ведран не подразумевате под духовним животом исту ствар. Договорите се шта под тим подразумевате, да не би опет кренули у неку бесмислену расправу. Дефинишите шта за вас двојицу значи духовни живот и видите да ли је то за вас исто. Па онда крените даље. Кратак је живот за безвезна препуцавања.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Slazem se, u sustini, o.Serafim ako je i bio homo, kasnije se promenio i trudio u duhovnom zivotu, to je cela prica.

Zapravo je pisao ono što nekima godi i to je cela priča. Da im ne godi onda bi bio pederčina i ništa više... :)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Avocado рече
пре 8 минута, Bokisd рече

Zapravo je pisao ono što nekima godi i to je cela priča. Da im ne godi onda bi bio pederčina i ništa više... :)

Ko je pisao ? 

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Bokisd рече

Ali, postojali su mnogi jeretici sa iskvarenim dogmatskim misljenjem koji su imali izuzetan duhovni zivot.

Нису. 

Ни један јеретик нема изузетан духовни живот.

Ти духовни живот посматраш кроз пијетизам или аскезу. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Ivan Marković рече

Мислим да ти и Ведран не подразумевате под духовним животом исту ствар. Договорите се шта под тим подразумевате, да не би опет кренули у неку бесмислену расправу. Дефинишите шта за вас двојицу значи духовни живот и видите да ли је то за вас исто. Па онда крените даље. Кратак је живот за безвезна препуцавања.

Духовни живот, по мени, за православног Хришћанина је живот. Тачка. То није наки аспект живота, неке радње у животу, неке карактеристике итд. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Ведран* рече
пре 48 минута, Bokisd рече

Ali, postojali su mnogi jeretici sa iskvarenim dogmatskim misljenjem koji su imali izuzetan duhovni zivot.

Нису. 

Ни један јеретик нема изузетан духовни живот.

Ти духовни живот посматраш кроз пијетизам или аскезу.

Po, njihovoj veri su izvan zajednice sa Bogom, to je mozda i najvaznije.

Po duhovnim stvarima su mnogi imali izuzetan zivot, mislim, po postu, molitvi, podvigu, blagosti i drugim hriscanskim vrlinama. Ne znam na koje stvari ti mislis ?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...