Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 10 минута, grigorije22 рече

Dakle resili smo problem, da zemlja pusti iz sebe dusu zivu moze lako da se odnosi na abiogenezu i evoluciju. Protojerej Stefan Ljasevski je pisao da se u originalu koristi rec koja bi mogla da znaci po zakonima prirode. Ali kada je stvaranje coveka u pitanju tu vec dolazi do mimoilazenja. O tome cak pise i djakon Kurajev navodeci da se sveta Trojica "konsultuju" pri stvaranju coveka navodeci stih Da nacinimo coveka po svome obliciju. Zatim da se kod stvaranja coveka ne koristi izraz da zemlja pusti, vec Bog coveka stvara direktno i oblikuje ga. 

Ju, (bre) Grigorije, pa, gde je tu Bog.... (kod stvaranja iz zemlje).... :cheesy3:

(ono, rece Bog i bi tako)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 24 минута, о.Горан рече

:)):)):))

Аха, решили смо га, кад би овде неко био из вртића па да сваку небулозу примамо здраво за готово. Нека небулозе примају они који хоће, само напред.

То везе са мозгом нема да се на то односи. Крши основне законе логике. Али добро, ко воли нек` изволи.

Nego nasta moze da se odnosi? Sto lepo ne pise da je Bog direktno stvorio kao i za coveka?

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Bokisd рече

Ju, (bre) Grigorije, pa, gde je tu Bog.... (kod stvaranja iz zemlje).... :cheesy3:

(ono, rece Bog i bi tako)

Ju bre Boksid, tvoj tata oplodi tvoju mamu i ti se rodis. Gde je tu Bog kada psalmopojac David kaze: Premudro si me rukama sazdao u utrobi majke moje?

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, grigorije22 рече

Dakle resili smo problem, da zemlja pusti iz sebe dusu zivu moze lako da se odnosi na abiogenezu i evoluciju. Protojerej Stefan Ljasevski je pisao da se u originalu koristi rec koja bi mogla da znaci po zakonima prirode. Ali kada je stvaranje coveka u pitanju tu vec dolazi do mimoilazenja. O tome cak pise i djakon Kurajev navodeci da se sveta Trojica "konsultuju" pri stvaranju coveka navodeci stih Da nacinimo coveka po svome obliciju. Zatim da se kod stvaranja coveka ne koristi izraz da zemlja pusti, vec Bog coveka stvara direktno i oblikuje ga. 

Драги брате, овде мало лепршаш. 

Нема абиогенезе, као што нема ни онога о чему су се препирали католици око натприродне благодати првостворених људи. Једноставно, нема ничег надприродног. Бог је створио по својој жељи управо овај свет. Чудо и натприродно јесте када неко оздрави од рака по молитвама неког свеца, али тај једнако мора да умре. Све је дато, велим, овом свету и овој природи. Бог није шибицар. Чуда су само нешто специјално кроз што он некад жели да нам нешто саопшти, да се не поистоветимо само са датошћу. Ја сам присуствовао чудима, био и протагониста, али су чуда знаци, упућивање на Христа, не никад темељ вере. 

Предвечни савет је само логичка категорија, никад и нешто реално, односно временски одређено. Ваљда си толико интелигентан да то разумеш... По лику, је јако проблематично, и ту је прсао Кратос кад сам му изнео малоазијце да се у ту слику рачуна људска фигура, а не само душа или власт или слободна воља. 

У јахвистичком извору имамо обликовање директно рукама, али свакако нећеш разумети да Бог има руке и да је као грнчар узео да изваја човека. Или хоћеш? Пошто су моје изјаве на форуму разбацане, и ниси дужан да их пратиш, код мене ћеш наћи да тврдим да се удувавање даха у човеков нос односи на његово стицање самосвести. Јер, у том извештају се говори како Бог ствара и животиње и биљке, како животиње доводи Адама и како види да није нормално да Адам попрцкује животиње, него треба да му створи супругу. Друга, неког са којим има заједничко.

Ако смем да приметим, ваш проблем је што не читате текст како треба. Он се чита најпре на фундаменталистички начин. Онда се разумева његов историјски контекст; шта је у менталитету писца то било разумевано. Тек после се иде у симболички, алегоријски, анагошки и духовни смисао. Писмо би било шит, ако бисмо га читали како га Горан, Терзин и слични читају. То би било гомила бесмислица. Али, аутор Писма, који поштује људске слободе, и где се човек јавља као коаутор, је Дух Свети и он отвара Писма за једно богатије читање. Замисли да Дух Свети лупета ово што говоре Терзин, Јелена Вајт, Милер или јехове! Ја бих му се одмах захвалио на дружењу! Може да ме и пржи у неком паклу, да ми ради шта хоће, али иако ме је створио био би будалетина. Срећом, Дух Свети није по фантазијама ових безумника. 

Зато би ти требало да прихватиш оно што учи Василије Велики, а то је да је овај свет вежбалиште за нас. Да смо пројекат. Не да замишљаш свет као последицу неког пада или зајеба за који је одговоран неки безлични Адам. Који је, уосталом, светац, односно спашен, како стоји у нашој иконографији и химнографији, мада не знам лично никога ко се моли св. Адаму. Можда Горан. Терзин се не моли, јер је за њега Адам сада мртвац. 

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Zoran Đurović рече

Овако сам, надам се, и @Ivan Marković одговорио, јер се затрчао као вочић да каже како сам недоследан

Јеси. Примљено к знању. То и даље неће променити мој позитиван став о оцу Серафиму, али немам снаге сада за полемику.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, grigorije22 рече

Nego nasta moze da se odnosi? Sto lepo ne pise da je Bog direktno stvorio kao i za coveka?

пре 8 минута, grigorije22 рече

Ju bre Boksid, tvoj tata oplodi tvoju mamu i ti se rodis. Gde je tu Bog kada psalmopojac David kaze: Premudro si me rukama sazdao u utrobi majke moje?

Pa, to je dejstvo one zapovesti i blagoslova u raju ( pa, sta znaci ovaj stih iz psalma, ako je tacan, ne mogu da nadjem,....Premudro se odnosi na Boga),........kao sto je zapovest Bozija za stvaranje zivih dusa iz zemlje, takodje direktna, od Boga,  samo sto coveka stvara po svome liku i podobiju.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Рапсоди рече

Књига је у домену апологетике . Још је ниси прочитао, штета, отац Оливер је отворен за сугестије, питања, итд. Мени је најзанимљивија подела односно класификација атеиста, као и порекло и узроци атеизма. :)

Имал какав линк? Изузетно ме занима како он види порекло и узроке атеизма.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, о.Горан рече

Пошто поједини много касне са капирањем да се мало дамо на خلق , а ови нека капирају ствари "у лету"... Дакле, врло занимљив текстић:

Ispravio sam ti poruku... tj. približio originalu...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Поуке.орг инфо рече

@о.Горан Имамо пријаве на твоје име где вређаш по личној основи људе на форуму. 

Ја га нисам пријавио, чисто да зна, јер на те његове бљувотине сам престао да реагујем, али мора да се каштига, да би се уљудио. Као касирке кад кажу: Хвала, добар дан,  - иако им је живот суморан па им није до ништа. Њему се једноставно отме. Нема самоконтроле. 

Никако не сме да назива људе лажовима који су хришћани и држе ТЕ, јер она по себи није ни лаж ни атеистичка теорија. Она је само научна теорија, па сада колико се коме свиђала или не. Ја сам пренео онај текст од прослављеног научника, за разлику од Терзина, Митрополита Николаја, који оставља отворена врата за ТЕ, јер вели да нам Писма не казују КАКО је Бог створио човека, него за шта га је створио. Дакле, реторика Горанова је неприхватљива, а да не кажем да са никим не улази у расправу-дијалог, него прича своје аутистичне приче. Нажалост, ја не видим како је њега могуће натерати на дијалог. То су покушали и Авокадо и Ведран, али и други, но без успеха. Ако се не одговара на аргументе, него као секташ лепиш клипове и километарске текстове, нема никуд напред. 

Не знам да ли неко плаћа Авокада, али би ми требало да му подигнемо барем капелу ако не и цркву, јер човек чита уредно све бесмислице које се овде кажу, а које ја прелетим, јер немам снаге да увек ишчитавам једне те исте тлапње. И он прецизно одговара на ставове и тролова који се појаве, а не само на ствари које ови наши суботари преносе. 

Нисам паметан да ли је бан једини лек са овим попом, али би било добро да се рекламира уредништву да не може а да не одговара на постављена питања. Јер му је то главна одбрамдбена стратегија. Једноставно се ућути, или каже: Боли ме... да вам одговорим! - Тако је било и кад га је Авокадо саватао у лажи и манипулацији са фоткама, а он мртав ладан ћутао као заливен, иако смо га прозивали због тога. 

Направих један сиже ове ситуације, али нисам паметан шта се може урадити да овај човек постане конструктиван. Да ли да се уведе од вас да када се нека ствар докаже, да се она и потпише па да се иде даље, а не да се допусти да када се сложимо да је земља округла, се лик поново јави и да тврди да је равна? Тако сам нешто увео био за тему о крштењу, мада после докази ишчиле из мозгова људи, па наставе да млате по обичају...    

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Ivan Marković рече

Имал какав линк? Изузетно ме занима како он види порекло и узроке атеизма.

Sveža knjiga... teško da ima link...

Odgledao sam neko predstavljanje gde je bio i Milojkov, mada se nije mnogo šta čulo o sadržaju, sad nađoh ovo ali nisam još pogledao:

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Avocado рече

P.S. Imam predosećaj da se Subotić razume u ateizam tačno koliko i Dokins u Boga...

Има наде за тебе, логику смо заменили предосећајем. Шта ли је даље на реду.

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Avocado рече

Sveža knjiga... teško da ima link...

Odgledao sam neko predstavljanje gde je bio i Milojkov, mada se nije mnogo šta čulo o sadržaju, sad nađoh ovo ali nisam još pogledao:

Ok, videću sutra. A knjigu možda i kupim. Ako razmatra poreklo i uzroke ateizma, valjalo bi da bude svestan da je taj pojam (kao i većina takvih) imao različita značenja tokom istorije ljudske misli i religioznosti. Npr. antički i savremeni ateizam nisu sasvim isti. Čak ni marksistički i tzv. novi ateizam nisu isto.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Zoran Đurović рече

мора да се каштига,

Е нека, кад не верује да га ја браним. :tongue:

:D

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Zoran Đurović рече

Ја га нисам пријавио, чисто да зна, јер на те његове бљувотине сам престао да реагујем, али мора да се каштига, да би се уљудио.

Ja nisam nikog nikad prijavio osim nekog ludaka pre X godina koji mi je slao neke ozbiljne pretnje na pp...

Što se Gorančeta tiče, ne znam ni što ni ko ga prijavljuje... niti bi bilo dobro da dobije ban... sa jedne strane, tako pravite u njegovoj glavi mučenika umesto da mu se pomogne (a pomoć mu je svakako potrebna)... sa druge strane, od kako odoše onih par muslimana sa foruma, nema uopšte tekstova o tome kako je Alah stvorio svet, osim kada je Goran tu... fali malo i te multikulturalnosti na forumu...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...