Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 4 часа, Zoran Đurović рече

Сасвим је тачно да Пост 3 не говори о првородном греху. Прича се развила кроз позну јудејску егзегезу, новозаветно читање и онда хр оце. 

Дакле, у патристичком ерминевтичком контексту настаје постлапсарни наратив. :D

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Мене интересује дуовни одговор Благовесника на Св Василија и Теодорита.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

А шта конкретно на Светог Василија? 

Предавањем ДУХА од Бога, човек је природно био усмерен ка Богу, али, да, са остављеном могућношћу да може да се врати у небиће. Да би живео вечно ту је Дрво Живота тј. требао је да задобије  Христа, да се оствари тзв. Тајна Христова,  као слободни избор Његове творевине, али... љубав почива на слободи. И када је сагрешио, милосрдни Бог је забранио да узабере са Дрвета Живота. Зашто? Из милосрђа,  управо да зло тј.  промашај не би постао вечан. Облачи га у кожне хаљине (које се тумаче и овако и онако, има и да је то  облачење у ово смртно тело које сада носимо, неко је вервао тако, а неко да је то кожа животиња) и поставља  херувима да чува пут ка Дрвету Живота...  

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Имам два питања, како верујете, али да ми одговoри и неко други, осим  аве ;) 

- Наша природа била је потенцијално смртна од самог почетка. Да је остварио заједницу човек (било да мислимо само на Адама као првог човека или возглављено човечанство под Адамом као предстојатељем, дакле - Адам као мноштво)  с Богом, Бог би сишао и сјединио би се са човеком и човек не би умро. Моје питање гласи: Да ли би у том случају ми постојали  и  да ли би имали могућност да сагрешимо?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Zoran Đurović рече

Видели сте другарско упозорење. Они, на моју срећу, имају много више искуства са попом са кровова...:)) Ја сам имао част да напише о мени свега 4-5 критичко-научних анализа на свом блогу, а нешто се и овде пренело. Знам да се расправљало о њему, ваљда је написао још неко "мирно" писмо редакцији, јер је хтео дупетом да затвори врата. Пошто нас је подавио као Лав мачиће...12:smeha: 

Још оптерећен са мном :)). Ја сам већ одрадио свој посао, разбио заблуде и лажи које је потуљено покривао или пропагирао цитирани болесник ( са још неколико заблуделих чланова) што му нема мира од кад су исте разобличене и згажене па му се скрибоманија још и повећала:)).

Дакле, администрацијо, можете слободно да ме банујете ако хоћете, ја сам оно што сам зацртао већ одрадио. За разлику од свих осталих учесника, ма шта год да заступали, аргументе или еволуционе бајке и заблуде, сви су у суштини били прилично коректни , сем болесног Ђуровића. Из мојих порука се види да сам био крајње аргументован и конструктиван, и да нисам никад био тај који први износи увреде на нечији рачун. Био сам аргументима офанзиван, а квалификацијама дефанзиван. Дакле, то је је дотични болесник није увреда, већ квалификација или дијагноза-како хоћете. Међутим, ви колико видим једној таквој креатури опраштате све увреде којима части поједине чланове, а ја са друге стране немам времена на губљење са неким ту безвезњаком који се понаша потпуно деструктивно и незрело тј. у складу са својим духовним стањем.

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, о.Горан рече

Дакле, то је је дотични болесник није увреда, већ квалификација или дијагноза-како хоћете.

Па ти копираш Авине речи!:))12:smeha::)) Још кад би ти се прицјепио и вирус Авиног начина размишљања, кренуо би крупним корацима ка душевном оздрављењу. Наравно да би морао да идеш код психотерапеута, па да на нешто корисно даш водице. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Благовесник рече

Имам два питања, како верујете, али да ми одговoри и неко други, осим  аве ;)

Алелуја! Сам си успео да укапираш да би то било бескорисно, јер би одмах одбио Авино решење.:)) 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Zoran Đurović рече

Па ...

Немам ја бре времена да губим на болеснике као што си ти. Довољно тога сам написао што убедљиво заступа агенду православне теологије Стварања, а да се овде замлаћујем са разним неповезима од којих си ти највећи, то је чисто губљење времена. Учествовао сам на овој теми да бих писао конструктивно и аргументовано, а ти да смрдиш, лажеш, клеветаш и лупеташ. То сам и урадио, године лажи и заблуда о еволуцији су очас посла пале у воду, тако да сам оно што сам зацртао остварио, а ти настави да смрдиш овде, то највише годи твом (не)карактеру.

Поздрав за све добронамерне људе овде, била ми је част са онима који то знају да дискутујем и да будемо саборци у борби за Истину.

Измењено од Поуке.орг инфо
Бан месец дана због вређања саговорника. Админ-тим
Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, farisejski.bukvojed рече

Да ли би у том случају ми постојали ...

Не би.

.. да ли би имали могућност да сагрешимо?

Би.

:)))

Значи испада по теби да је добро по нас што се десио тако ужасан и стравичан догађај, када је наш прародитељ одбио Бога од себе?
Паа... Видиш и сам, да неће бити да је тако, ако постоји и она заповест - намножите се. Дакле, остаје само питање - да ли би имали могућност да сагрешимо?

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Благовесник рече

Видиш и сам, да неће бити да је тако, ако постоји и она заповест - намножите се.

Ту заповест је записао Писац у историји, пост фестум. Зато имаш Григорија Ниског, као још и неке друге, који тврде да се Адам не би размножио да није пао. Касније је ту идеју напустио, али је прећутао да је пре бенасто мислио. Код Августина имаш идеју сексуалног размножавања, и то са све страстима, у Рају. Тиме би се испунио број оних које је Бог предодредио за Небески Јерусалим. Проблем је што ни Августин ни Гр нису питали за грех тог потомства. 

У целој овој причи може само да се домишља, не да се има теолошко решење, ако се не капира митски карактер ове приповести о паду. Види овако: Каин може да убије или не убије Авеља. И то зависи од његовог слободног избора (либеро арбитрио, гноме/и), независно од рајског или падског стања. Када би таква одлука зависила од тог стања, онда бисмо аболирали све убице, а ипак знамо да човек свесно и слободно, у приличној мери, одлучује се на тај корак. 

Сада, Каин и у Рају може да убије Авеља, јер они нису бесмртна бића, нешто што не можеш убити, као нпр. анђела. Иначе би свакодневно људи убијали анђеле, јер се пуца на све стране, а ми као имамо анђела чувара. Па бисмо побили и многе сотоне. Али их не убијамо јер они немају смртна тела. Адам је имао смртно тело, што не значи да би и нужно умро да је остао у Рају, јер Писмо говори о Еноху и Илији који нису умрли, иако су имали смртна тела. Али су могли бити убијени. 

Из овога произилази да су наши греси нужни јер су наши, производ наших одлука. Барем неки од њих, мада имамо свесне и несвесне. Јасно је да људски свет није исто што и анђелски, а да је нама историја дата да бисмо се кроз живот вежбали, односно подвизавали и тежили ка Господу. У анђеоском свету нема покајања. 

Зато овај свет (људски) није један од могућих, него једини могући. Не постоји свет у коме би ти или ја били бољи. Будући свет је ствар других параметара егзистенције где јединство са Господом Богом ће бити квалитетно другачије. И то нема везе са неким првобитним рајским стањем, јер када би будући Рај био идентичан првом, онда би опет било пада. А таквог учења у хришћана нема.

Учење о некаквој првобитној бесмртности, која би била прирођена људској природи, је само одраз психе да се осигура, да себи каже да је бесмртна без обзира на све. Али то није хр учење. Ми немамо ништа бесмртно у нама. То ти и Ис вели када каже да се плашиш онога ко може у аду да ти погуби душу. Као што ти овде неко убије тело, тако и тамо ти убије душу.          

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, о.Горан рече

Измењено пре 5 часа од Поуке.орг инфо
Бан месец дана због вређања саговорника. Админ-тим

@Ведран* Као да си их ти замолио, па лепо рекоше да је банован...:)) Да га само и Бог не банује са крова! Да послуша савет о чарапи!:))

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, farisejski.bukvojed рече

Izvinjavam se, moj prethodni post je ocigledno neuspesan pokusaj da budem duhovit.

Ја укапирао, после видех да је овај машио фабулу приче...:))

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, farisejski.bukvojed рече

Izvinjavam se, moj prethodni post je ocigledno neuspesan pokusaj da budem duhovit.

Ма био си, друже.Стварно сам се исмејао, продужио си ми живот бар за пет минута (таман да прочитам на самрти још једно Богородице Дјево). Духовито је било, мада сам после помислио  да  то није и неки ду ован одговор :)

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

Као да си их ти замолио, па лепо рекоше да је банован...:))

Умеју они то да изведу кад хоће. 

Још само кад би то стално хтели, не би били злотвори. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...