Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Опет, глупо или не, дај одговор. Ако је коцкарница за коцкање, не значи да је коцкање нужно. 

Па одговор ти је да не пише да је једење нужно. Али се спомиње једење. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 5 минута, Ведран* рече

Глупо ти питање. Ако је нешто "за гледање и јело" онда се гледа и једе. 

Не пише нигде ни да је гледање нужно. 

Али је тематика око једења је занимљива. Ако кажемо да је једење због смртности, зашто се у Рају једе?

Па ни гледање у дрвеће није нужно. Адам је могао и да звера у траву, да се бави посматрањем птица и слично

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ivan Marković рече

Опет, глупо или не, дај одговор. Ако је коцкарница за коцкање, не значи да је коцкање нужно. 

Не, него је Творац поставио плодове "за гледање и јело" да би завитлавао А и Е?

Ради реазоноде. 

Бог Творац прави непотребне ствари као што су коцкарице, и плодови који су лепи за гледање и јело да се не би гледали и јели. 7896634

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

А ок, дакле није нужно. 

Не, душо, него не пише реч "нужно". 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Мртав сам озбиљан. 

Ти си пуко начисто :))

Ударили ти бустери у главу. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ivan Marković рече

А ок, дакле није нужно. 

Јесте, јер је то Бог наредио: Пост 1, 29 И рече Бог: „Ево, дао сам вам све биље што сеје семе које је на лицу све земље, и сва дрвећа која имају у себи плод дрвета које сеје семе; то ће вам бити за храну. 30 А све звери земаљске и све летачице небеске и за све што гмиже по земљи, у којима је живо биће, нека је за храну све зелено биље“; и би тако.

Опет наредба: Пост 2, 16 И заповеди Јахве Бог земљанину говорећи: „Од свакога дрвета из врта јешћеш, јешћеш; 17 али са дрвета познања добра и зла, са њега нећеш јести; јер у дан у који ћеш јести са њега умрећеш, умрећеш“.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Ради реазоноде. 

Бог Творац прави непотребне ствари као што су коцкарице, и плодови који су лепи за гледање и јело. 7896634

Душо, ћевап је за јело, али постоје особе које су вегетаријанци. 

Подели на овим сајтовима

Душо, ћевап је за јело, али постоје особе које су вегетаријанци. 

Значи Бог неки шаљивџија? Метнуо испосницима А и Е плодове под нос, због ради нако, и рекао им једите, због ради вако. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Јесте, јер је то Бог наредио: Пост 1, 29 И рече Бог: „Ево, дао сам вам све биље што сеје семе које је на лицу све земље, и сва дрвећа која имају у себи плод дрвета које сеје семе; то ће вам бити за храну. 30 А све звери земаљске и све летачице небеске и за све што гмиже по земљи, у којима је живо биће, нека је за храну све зелено биље“; и би тако.

Опет наредба: Пост 2, 16 И заповеди Јахве Бог земљанину говорећи: „Од свакога дрвета из врта јешћеш, јешћеш; 17 али са дрвета познања добра и зла, са њега нећеш јести; јер у дан у који ћеш јести са њега умрећеш, умрећеш“.

Добро, могуће. Ипак, једино што се овде мени чини нужним јесте забрана једења плода са дрвета познања. Све остало ми се не чини нужним. Ако ми неко каже:"Ове кошуље су ти за ношење (да их носиш) ја и даље могу да идем го. 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Ведран* рече

мож` бити да је била поставка за неку "мртву природу", или део сценографије за представу за свадбе и саране.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Justin Waters рече
On 18.10.2018. at 13:46, Bokisd рече

Mislio sam , koji je uzrok ( po prici iz postanja )

Nema ga, priča iz Postanja se ne bavi porijeklom smrtnosti i truležosti tvorevine.

Uf, deluje da si bas 100% siguran da se Postanje ili Pismo ne bave pojavom smrti i truleznosti i propadljivosti u svetu.

Nesto sam malo gledao ovih dana razna tumacenja otaca povodom ovog pitanja , pa, kasnije cu da navedem neke citate. Inace, sam Hristos je dosao kao covek na zemlju da nam pomogne u vezi prevazilazenja problema smrti i resio ga je kroz Vaskrsenje i sva nasa vera je u tom dogadjaju. Znaci, problem smrt i resavanja tog problema je u epicentru vere i sledstveno pisma.

пре 2 часа, Justin Waters рече

Hemijski procesi su neizostavni i onda kada kažeš nekome volim te, ili kada bježiš od lava, ili kada te spuca adrenalin pri želji da se paraglajderom spuštiš sa brda. To je također reverzibilan proces. Onolliko koliko hemijske procese možeš pokrenuti umom i duhom - čitaj moždanim funkcijama, toliko na moždane funkcije možeš uticati nekom substancom, poput medikamenti itd...

U grubo, uzrok propadanja tvari nije nikakav metafizički, već prosto fizički. Način kako je tvorevina sazdana, na molekularnom, atomskom, čestičnom u subčestičnom nivou, pa sve do struna. 

Da, jasno, hemijski procesi postoje, covek deluje kroz telo i telesne funkcije.

Ali, sta pokrece sve te procese i misli i nas um i duh ? Ako je veza uma i duha sa hemijom u nasem telu neki zatvoreni krug gde je onda sama licnost coveka i njegova slobodna volja i osecanja kao ljubav, tuga, radosta i slicno. Nesto treba te procese da pokrene, kao kada u hemijskoj labolatoriji smesamo odredjene kolicine nekih elemenata po definisanom redosledu i dobijemo hemijski prosec.

Inace, mozemo Vedrane da ukinemo i pravo i zakone, ne postoji odgovornost coveka za svoje postupke, jer, to su hemijski procesi.... :D (malo sam iskarikirao , ali, tako ispada)

I, opet, ako uticemo na mozdane funkcije medikamentima, onda, te same mozdane funkcije nisu 100% nezavisne i zavise od necega drugoga koje moze da utice na covekovu svest i razum i ponasanje. Licnost, duh ili dusa bi trebalo da imaju presudne uticaje.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Значи Бог неки шаљивџија? Метнуо испосницима А и Е плодове под нос, због ради нако, и рекао им једите, због ради вако. 

Бркаш сврху, намену, могућност и слободу са нужношћу. А да је Бог шаљивџија, то тврди поп. Ја наравно не тврдим изричито да је Адам могао да не једе, али само нигде не видим изричито да је МОРАО да једе. Само је јасно да је МОРАО да не једе са дрвета познања. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ivan Marković рече

Добро, могуће. Ипак, једино што се овде мени чини нужним јесте забрана једења плода са дрвета познања. Све остало ми се не чини нужним. Ако ми неко каже:"Ове кошуље су ти за ношење (да их носиш) ја и даље могу да идем го. 

Пробај зими у Сибиру да ходаш го (под отвореним небом - теби мора да се све прецизира).

Једење је као и дисање, нужна природна радња за одржавање живота. Мојсије није могао мислити да ће се једног дана појавити неки ретард (у преносном смислу речи) па неће знати за шта служи храна. Сам себи би се смејао кад би написао: Морате да једете да не бисте умрли. Зашто животиње пасу? Јер би поцркале. Ако ти то није јасно, онда брајко, иди ти и зајебавај неког ко је беспослен.  

• Оплаках :)) 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...