Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

1 hour ago, cloudking рече

A kakva je to duhovna korist od toga sto je isus preuzeo nase grehe na sebe ali ih nije "zapravo" preuzeo?

Преузео је али и ми сносимо одговорност за наше поступке и како користимо своју вољу па тако вером и делима показујемо да ли прихватамо Христа као Бога и спаситеља. Неће нас Он спасавати против наше воље и компликовано је све то јер ипак ће Он дати последњи суд.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Tumaralo. рече

Ne razumem.

Uzgred, moj je utisak da mnogi monasi i sveštenici uopšte i ne znaju za one gore citate iz SZa.

Da li sam u krivu?

Ооо, итекако монаси знају, ти наши предводници војинствујуће Цркве, о чему се ради, и то не само из тумачења и објашњења, созерцања других, Светих отаца који Духом Светим мишљаху, већ и искуствено, да ту Вавилон означава безбожништво и грех, који су опустошили побожност и врлину у народима. Ко искорени то безбожништво и грех, уистину је блажен. Деца овог безбожништва су новорођене страсне помисли и ко победи ове помисли и разбије их од камен вере (а тај камен је, према апостолским речима, Христос) и ко их на тај начин истреби, може се назвати блаженим.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Благовесник рече

vavilon.jpg

Главно вавилонско божанство је жена и њено дте (деца) која представља симбол њихове религије. Мисли се, дакле, на вавилонску богомрску религију, и њену децу тј. страсти, грехе и богомрске ризуале  које је она породила. Свети Оци египатске пустиње су приређивали најбоља тумачења Псалама. Пошто су они били Копти интересантно је и њихово тумачење покоља египатских младенаца, а иначе о томе нема стихире код њих која то слави, и не помиње у смислу да их је Бог побио, већ алузија да су помрли од заразне болести (у том смислу анђео, весник, који донсои смрт), а да нису били под заштитом Христовом, Јагњетовом, јер се нису заштитили крвљу Јагњетовом и пасликом његовог кста.  Те казне на Египат биле су усмерене на фараона, али су испаштали и египћани јер нису стали уз Бога и његову заштиту. Код Копта налазимо и податке да у Изласку нису били само Јевреји већ и Египћани који су примили веру. Имате одлична тумачења и од Светог Атанасија Великог (Александријског).  

Molim te, radi se o doslovnom razbijanju dece o kamenje i o doslovnom silovanju žena!!

Nije u pitanju metafora!

Odakle ti to da se radi o stilskoj figuri??

Ako se radi o metafori, šta onda znači što će neposlušni Jevreji jesti meso svoje dece?

I dalje, šta Bog misli kada kaže da će im kuće oplijeniti i žene osramotiti?

Postoji jako dobar RAZLOG što sveštenici izbegavaju besedu na osnovu Starog Zaveta već se drže Novog Zaveta i Svetih Otaca!!

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, Благовесник рече

Ооо, итекако монаси знају, ти наши предводници војинствујуће Цркве, о чему се ради, и то не само из тумачења и објашњења, созерцања других, Светих отаца који Духом Светим мишљаху, већ и искуствено, да ту Вавилон означава безбожништво и грех, који су опустошили побожност и врлину у народима. Ко искорени то безбожништво и грех, уистину је блажен. Деца овог безбожништва су новорођене страсне помисли и ко победи ове помисли и разбије их од камен вере (а тај камен је, према апостолским речима, Христос) и ко их на тај начин истреби, може се назвати блаженим.

Ovo je tvoje klasicno lupanje. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Tumaralo. рече

I djecu će im razmrskati na njihove oči, kuće će im oplijeniti i žene će im sramotiti

@Благовесник лупа по обичају. Пророштво је сасвим јасно и односи се на ратно уништење. Ево неколико цитатаиз Отаца, а не овог шупљег учитеља:

Прп. Ефрем Сирин

И чади их пред ними разбиют, то есть рассекут мечом, внезапно поражающим. И домы их пленят, и жены их поймут. Как поступали они с сынами ближних своих, с их домами и женами, так будет поступлено и с ними.

Блж. Иероним Стридонский

Младенцы их будут разбиты пред глазами их, домы их будут разграблены и жены их обезчещены

Это то, о чем пророчествует в духе Давид: дщи Вавилоня окаянная, блажен иже воздаст тебе воздаяние, еже воздала еси нам. Блажен иже имет и разбиет младенцы твоя о камень (Пс. 136:8). Так велико будет опустошение города и свирепость победителей, что не будет пощады и невинному возрасту, все богатство в домах будет разграблено и целомудрие жен будет поругано пред глазами мужей.

Толкование на книгу пророка Исайи.

Свт. Василий Великий

Посему люди того времени будут бегать, как серны, и останутся беспомощны, как заблудившие овцы, потому что нет у них князя. И не будет собираяй. Но боязливые будут рассеяны преследующими, а оставшиеся побеждены врагами и если найдутся в состоянии противостать и совокупиться для вспомоществования друг другу, то мечем падут. Потом Пророк описывает жалкие страдания порабощенных. Детей их разбиют в глазах родителей, дома их расхитят и жен их увлекут к себе на поругание.

Толкование на пророка Исаию.

Лопухин А.П.

Пророк изображает бегство из Вавилона живущих там иностранцев и печальную судьбу оставшихся там и называет по имени народ, который сокрушит величие Вавилона.

В Вавилоне, без сомнения, обитало немалое число иностранцев, поддерживавших торговые сношения с этим великим городом (ср.Иер 2:16; 51:3).

Картина избиения младенцев у пророка нарисована совершенно согласно с теми известиями древних писателей, какие они сообщают о жестокостях, какими сопровождалось взятие в древности вражеских городов, долго сопротивлявшихся.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

Ovo je tvoje klasicno lupanje. 

Дојадио си више човече. Ево нека се увере сви да ли је "ово  класично лупетање" тј. моје класично лупетање, јелте...

,,Вавилон означава безбожништво и грех, који су опустошили и потчинили побожност и врлину. Ко искорени то безбожништво и грех, уистину је блажен. Деца овог безбожништва су новорођене страсне помисли. Ко победи ове помисли и разбије их од камен вере (а тај камен је, према Павловим речима, Христос) и ко их на тај начин истреби, може се назвати блаженим."

Јефимије Зигабен

https://svetosavlje.org/tumacenje-psalama/138/

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Tumaralo. рече

Nije u pitanju metafora!

Odakle ti to da se radi o stilskoj figuri??

Ako se radi o metafori, šta onda znači što će neposlušni Jevreji jesti meso svoje dece?

У духу Христовог откривења и на основу тумачења Светих Отаца, мисли се на вавилонску религију и њен пород. Оно како су Јевреји то већином разумели, јесте схватање - да је блажен онај који узврати Вавилону и пороби га због свих непочинстава које је учинио, и о томе имамо код тумачења Атанасија Александријског (Великог светила Александријске Цркве). 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Просечан србенда рече

Преузео је али и ми сносимо одговорност за наше поступке и како користимо своју вољу па тако вером и делима показујемо да ли прихватамо Христа као Бога и спаситеља. Неће нас Он спасавати против наше воље и компликовано је све то јер ипак ће Он дати последњи суд.

Pa znaci nije preuzeo. Pismo laze...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, cloudking рече

Pa znaci nije preuzeo. Pismo laze...

Не него ти речено извлачиш из контекста писма односно као што би рекли шта је баби мило...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Просечан србенда рече

Не него ти речено извлачиш из контекста писма односно као што би рекли шта је баби мило...

Pismo nidam ni pipnuo. Isjljucivo odgovsram ns tvoje poruke.

Ti si lepo i jasno objasnio da iako je isus otplatio nase grehe mi ipak moramo da i sami platimo za njih... odnosno isto nam se vsta, platio- ne platio

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, cloudking рече

Isjljucivo odgovsram ns tvoje poruke.

А не друшкане овде си се зезнуо јер знам тачно шта сам написао. А написао сам да су греси и наша безакоња искупљена а наше је да слушамо Христа и за Њим идемо (ово си свесно или не свесно  испустио). А што значи да и ми наш део треба да испунимо.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Благовесник рече

Дојадио си више човече. Ево нека се увере сви да ли је "ово  класично лупетање" тј. моје класично лупетање, јелте...

,,Вавилон означава безбожништво и грех, који су опустошили и потчинили побожност и врлину. Ко искорени то безбожништво и грех, уистину је блажен. Деца овог безбожништва су новорођене страсне помисли. Ко победи ове помисли и разбије их од камен вере (а тај камен је, према Павловим речима, Христос) и ко их на тај начин истреби, може се назвати блаженим."

Јефимије Зигабен

https://svetosavlje.org/tumacenje-psalama/138/

Ђилкошу ду'овни,

ти не знаш ни егзегетске методе, нити познајеш тумаче, односно историју егзегезе. Јефтимије (не Јефимије) је позни византијски егзегета, коме су позната отачка буквална тумачења на ово, па вели, а ти прескачеш: "Јевреји свој гнев распростиру и на незрелу децу и блаженим називају онога, који сурово и нечовечно побије вавилонску децу и одојчад. Међутим, обичаји и еванђелске заповести нас, хришћана, нису такви. Будући да смо ученици благог и кротког Христа, Који је заповедио да љубимо чак и своје непријатеље, ове речи морамо разумети у вишем а не у дословном смислу". Ово је идеолошко тумачење које нема везе са Писмом, и у супротности је са свим другим отачким тумачењима. Такође, Пс преузима мотив из Исаија 13, када говори о Вавилону. Тамо ти је јасан контекст. Ни Јефтимије не одбацује буквално тумачење, јер вели да су Јевреји и децу убијали, али смо ми хришћани па треба да требимо зле мисли. 

пре 2 часа, Благовесник рече

У духу Христовог откривења и на основу тумачења Светих Отаца, мисли се на вавилонску религију и њен пород. Оно како су Јевреји то већином разумели, јесте схватање - да је блажен онај који узврати Вавилону и пороби га због свих непочинстава које је учинио, и о томе имамо код тумачења Атанасија Александријског (Великог светила Александријске Цркве).

Ти си толико глуп да не разумеш ни текст који читаш да је против тебе. Атанасије пише: "Кћери Вавилонска, злонесрећнице. То је пророчка реч, и она изображава пропаст Вавилона. Блажен је који ти узврати освету, тј. блажен је онај ко и тебе одведе у ропство". Цело тумачење овог псалма је у Атанасија буквално. Дакле, покопа  те  Велико светило  Александријске Цркве! :))12:smeha::)) 

Узми и ради земљу, не глупирај се по форуму.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Просечан србенда рече

А не друшкане овде си се зезнуо јер знам тачно шта сам написао. А написао сам да су греси и наша безакоња искупљена а наше је да слушамо Христа и за Њим идемо (ово си свесно или не свесно  испустио). А што значи да и ми наш део треба да испунимо.

Немој, тако ти Алаха да причаш ствари о којима немаш појма. Клауду дајеш само бесмислене изјаве. То о чему говориш је потпуно бесмислено и нема везе са хр учењем. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Просечан србенда рече

Pa razumem. Mi treba svoj deo da ispunimo a koji je taj deo? Grehe vise nemamo jer su otplaceni? Jel tako? 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...