Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

Potpuno je ocigledno da @zivkov polazi od (protestantskog) aksioma da je sve sto pise u Bibliji 100% tacno i u skladu sa tim on ne pristupa tome u smislu 'daj da vidim sta to znaci i da li je tacno' vec pristupa u smislu 'daj da vidim kako to moze da se protumaci tako da ispadne tacno' pa ne vidim smisao pitanja koje mu postavljate...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 8 минута, Zoran Đurović рече

Текст из Пост не говори о томе. Ово из Михеја је употребљено, као и неким другим местима, не као научна чињеница да змија лиже прах, него знак понижења. Говори се о промашености једне од основних функција живог бића, а то је једење. Она не једе него лиже. Као што је амартија промашај циља. Знаш као кад ми кажемо: Лиже му дупе; или, љуби га у гузицу. То је та матрица. Михеј није био бољи зоолог од Златоустог који је вековима после њега држао да се змије хране земљом. То је оно што у твоју талибанску главу не може да уђе. Ти не знаш менталитете разних доба. 

Сви ми једемо прашину. И шта сада? Једемо је што нам је потребна? Потпуно је депласиран твој пут закључивања. Такође бих био рад да видим како то змије (дај неки научни текст) једу прах због здравља. Знамо да кокошке и птице кљуцају песак, јер им треба калцијум. Такође има деце која једу земљу или љуште зидове кућа и то једу. Реч је о неком поремећају.

Ти не можеш да уклавириш да је библијски писац рекао нешто што не стоји, јер је сам имао искривљену слику, као што је мислио да је зец преживар. Зато, пјевај, брајко, борбене!  

Ипак је исти дух у Светом Писму, а то је Свети Дух, зато се можемо позивати и на различите стихове из разних времена. Тако уједно и у вези Михеја.

Цео стих Михеј 7:17 у Даничићевом преводу гласи: "Лизаће прах као змија; као бубине земаљске дрхћући изљешће из рупа својих; притрчаће уплашени ка Господу Богу нашему, и тебе ће се бојати."  Овде, без обзира како гледао на Писмо се не односи на поремећај змије тако што као поремећена змија она лиже прах него у смислу саме основне карактеристике обичне, непоремећене змије. "Лизаће прах као змија" не у смислу као поремећена змија него као змија као таква, као нормална змија. Значи, они ће бити понижени као обична змија. Лизање се овде односи на нормалну свакидашњу карактеристику змије.

Што се тичe научног рада, ја сам само споменуо да постоји могућност да змија има користи за исхрану то што једе прах, а не да ћу доставити неки научни рад о томе. ...

We few, we happy few, we band of brothers

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, cloudking рече

1. Zmije ne ližu nikakav prah ni zemlju ni prasinu

2. Zivotinje ne mogu da se ponize jer nemaju sposobnost apstraktnog razmisljanja

3. kako moze da bude ponizenje za zmiju to sto ces da joj das sposobnost da bolje oseti nepriajtelja i preciznije otkrije plen?

4. Zasto je zmija kaznjena za nesto sto nije uradila?

1. Лижу прах, а уједно и узимају хемикалије из ваздуха. 

image.png.1ff821ea42ae271dcd96b86d91d73507.png

2. Овако сам написао раније: "Једење праха код змије је казна у смислу понижења животиње као такве." Овде је све фино објашњено што сам раније написао: " Даље, што се тиче казне за змију, написао сам Зорану да то и није нека посебна казна за змију, него је то више облик понижења за змију, у смислу да гмиже по земљи и да једе прах. А то би се и слагало  с тиме, ако би неко имао приговор да је змија на тај начин кажњена, а ради се о животињи без разума, тако би била кажњена, а и не би била кажњена на неки начин. Засигурно одузимањем ногу змији онемогућује јој брзо кретање у смислу као кад има ноге, тако да је то мана. Опет на неки начин чини јој предност путем детекције језиком праха, иако и понижење животиње као такве."   Змија је понижена као таква као животиња, са таквим карактеристикама. Значи, лизање праха представља понижење као такво, тако је онда и змија понижена. Објективно гледајући то је облик понижења, тако змија бива понижена.

3. Ово је објашњено под 2. горе.

4. Ово сам исто раније објаснио.

Мислим да сам све раније објаснио.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, zivkov рече

Мислим да сам све раније објаснио.

Суботар, ниси ништа објаснио, само лупаш. Што рече Авокадо, залудно је третирати те као да си стекао употребу мозга. Ниси. 

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Avocado рече

Potpuno je ocigledno da @zivkov polazi od (protestantskog) aksioma da je sve sto pise u Bibliji 100% tacno i u skladu sa tim on ne pristupa tome u smislu 'daj da vidim sta to znaci i da li je tacno' vec pristupa u smislu 'daj da vidim kako to moze da se protumaci tako da ispadne tacno' pa ne vidim smisao pitanja koje mu postavljate...

Да, ја верујем да је све тачно из одређених разлога. Али ја полазим од тога, "дај да видимо шта то значи и сигурно је тачно", а не "дај да испадне да је тачно". Само треба знати истумачити и требало би бити тачно. Нормално, може се више причати о томе, али смо сада на теми "змија" тако да о томе расправљамо, а што си спомињао друге стихове, то би требало промислити, видити шта значе, а не да бацамо стихове као из џепа.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Суботар, ниси ништа објаснио, само лупаш. Што рече Авокадо, залудно је третирати те као да си стекао употребу мозга. Ниси. 

Како нисам, баш сам све објаснио. Све је јасно. Нисам ни суботар. По теби онда Православци треба да сумњају у Писмо, и да му не верују све док им то не истумачи неки теолог са докторатом.

Такође Авокадо то није ни рекао, нисам нигде видео да користи такав облик вређања.

Ти видим знаш само да вређаш, то ти је обележје, исмијавање, вређање. Ако већ имаш докторат треба да цивилизовано причамо, а не као неки бандити, или као на пијаци да се частимо увредама.

Друга је ствар ако се не слажеш са мном, али то није разлог за вређање.

Подели на овим сајтовима

@zivkov

Инсистираш на буквалном разумевању речи да змија једе прах.

Али не ваља ти аргументација.

Ако тумачиш буквално да једе, онда буквално тумачи и саму реч "једе". 

Објашњаваш да користи орган за детекцију чесица, то није једење. Као што ни ти кад њушкаш цветић не једеш га. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, zivkov рече

то није разлог за вређање

Друже, ти ниси свестан свог незнања. Када би ти и Благовесник покушали да користите интелект, онда бих могао озбиљно да разговарам са вама. Имам ја неистомишљеника који су интелектуалци и са њима сасвим другачије општим. Лети ту перје, али смо све фини. 

Мене чуди та ваша незаинтересованост да научите нешто. Што се мене тиче, ти и Благовесник идете на игноре. Тако сам оставио и Боксита да живи у свом свету. Немојте, људи, све у мој бунар... Ко се отрезни, тога ћу третирати као човека. И заиста имам доста таквих, ма колико то теби тешко падало. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Tumaralo. рече

Da li je uspostavljen kontakt sa dr. Terzinom? :mahmah:

Bilo bi dobro da dođe ođe.

Ко ти каза да није већ ође? :0205_whistling:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, zivkov рече

Да, ја верујем да је све тачно из одређених разлога. Али ја полазим од тога, "дај да видимо шта то значи и сигурно је тачно", а не "дај да испадне да је тачно". 

Ne vidim bitnu razliku izmedju ta dva.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

Ne vidim bitnu razliku izmedju ta dva.

Слепче! 

12:smeha:12:smeha:12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Ste pronašli dokaz postojanja zajedničkog pretka il i dalje kuburite?0703_read

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ведран* рече

@zivkov

Инсистираш на буквалном разумевању речи да змија једе прах.

Али не ваља ти аргументација.

Ако тумачиш буквално да једе, онда буквално тумачи и саму реч "једе". 

Објашњаваш да користи орган за детекцију чесица, то није једење. Као што ни ти кад њушкаш цветић не једеш га. 

A u šta ti veruješ vedranoviću sivi tiću,veruješ li u udar groma u praiskonsku hemijsku čorbicu i onda iz nje prva ćelija koja se samoizmutirala danas u tebe kao biće?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Zoran Đurović рече

Горан је модеран поп. Па шта ако је педер?:))12:smeha::))

Од муке Ђура почео да ме клевета :)). Погубио се тотално, па лаже ли лаже.

Ајде овако... Да станемо један до другога, наравно кад се смири од силних пораза овде тј. за пар година, па да видимо колико на педера личим ја, а колико он са оном његовом косетином :smeh1:. Победио би ме са 1000:0 поена, тј. обрнуто сразмерно нашим дискусијама овде где ми већ досадило да га дељемо.

Да неко не помисли свашта, наравно да нисам ово што је горе наведено, ова клевета од муке изречена :)).

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...