Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

Григорије Богослов

ЧОВЕК ЈЕ САСТАВЉЕН ИЗ ДВАЈУ НАЧАЛА

Григорије човека описује као "разумну животињу" (zoon logikon) (4) у којој је земљано (тело) тајанствено и необјашњиво свезано с умом и ум с духом (5). Чешће од свега Григорије говори о човеку као дводелној суштини, подвлачећи да, будући да је посредник између материјалних и нематеријалних светова, човек у себи носи карактеристике обога. Својим умом, или духом, он је спојен с нематеријалним, божанским и невидљивим, док његово тело спада у област материјалног, земног и видљивог (6). Интерпретирајући почетну дихотиомију људске природе Григорије се користи античком идејом "микрокосмоса" (7), Међутим, ако су антички филозофи говорили о човеку као "свету у малом", за Григорија је, наиме, материјални свет мали у поређењу са макрокосмосом - човеком. Пошто човек у себи садржи обе реалности - материјалну и духовну, док свет у исто време влада само материјалним бићем.

"... Уметник-Логос ствара живу суштину, једну из двога - имам у виду видљиву и невидљиву природу; ствара, кажем човека, и из претходно створене материје узима земљу. Од Сегбе, пак полаже дихање (живота) (односно удахњује живот) - оно што се назива разумном душом и ликом Божијим (8). ствара као неки други свет, у малом велики; поставља га на земљу као другог анђела, поклоника, састављеног (из разних природа), надзорника видљивих ствари, посвећеног у тајне (mysten), сагледаватеља ствари, цара над оним што је на земљи, потчињенога царству које је изнад, земаљског и небеског, временог и бескрајног, видљивог и умосагледатељног, посредника између величине и смирења (9) који је у исто време и дух и тело..." (10)

Будући истовремено духовни и телесан, човек представља нешто парадоксално по себи, несместиво у ум. Он је створење "славно и нечасно" у коме је закон, ум и нада, али која је обречена на састајање (бивствовање) заједно са неразумним животињама(11). "каква је ово нова, за мене тајна?", кличе Григорије, "Ја сам мали и велики, смирен и висок, смртан и бесмртан, земаљски и небески. Прво је у мени од доњег света, друго од Бога; једно од тела, друго од духа" (12).

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 2 минута, Vedran рече

"И изићи ће они који су чинили добро у васкрсење живота, а они који су чинили зло у васкрсење суда."

ће .  Ne za Boga. Za nas. I nije vaskrsao sud. Već život. To jest ljudi. Vedrane, nemoj da falsifikuješ mene.12:smeha:

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

pomenuo je samo vaskrsenje ne i vaskrsenje života ili vaskrsenje suda.

O sveopštem vaskrsenju pričamo.

не те разумевам.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

не те разумевам.

Pitao sam ga da li smo mi sa Božje vanvremenske perspektive već svi vaskrsli.

Postavio mi je pitanje da li pod tim podrazumevam sveopšte vaskrsenje pa je naveo hitlera.

odgovorio sam mu, da podrazumevam naravno.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

A, kako sad to' sveopste vaskrsenje, ako su oni koji su umrli,  vec primili neka buduca tela ?

Kako se to uklapa u pricu ?

Oni koji su u Carstvu su već sa Sinom. 

Za njih vreme više ne postoji.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ivan Marković рече
1 hour ago, Vedran рече

који у ствари и није упитан јер ја и говорим да је то било на Крсту али атемпорално

Čega naravno nema ni u Pismu ni u Predanju, ali ako možda ima, ti bi bio ljubazan da nam to sad kažeš? Ali nemoj ono :reko Matej, jer su vaskrsli mrtvaci posle Njegovog vaskrsenja. I slične Zoranove argumente.

Добро. Онда ми реци ово. Да ли је Христос био мртав до трећег дана?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pitao sam ga da li smo mi sa Božje vanvremenske perspektive već svi vaskrsli.

Postavio mi je pitanje da li pod tim podrazumevam sveopšte vaskrsenje pa je naveo hitlera.

odgovorio sam mu, da podrazumevam naravno.

То сам схватио. Нисам разумео како се онај твој коментар на мој цитат Писма у све ово уклапа.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vedran рече

Добро. Онда ми реци ово. Да ли је Христос био мртав до трећег дана?

Računam da je temporalno bio mrtav (stradao i bio pogreben, pa ne bi valjda sahranjivali živog?) ali je atemporalno živ(zapazi prezent)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

То сам схватио. Нисам разумео како се онај твој коментар на мој цитат Писма у све ово уклапа.

Mislio sam da se nadovezuješ na moju prepisku sa njim.

ništa drugo zato nesporazum

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Ali, zasto onda spominjemo buduce sveopste vaskrsenje ?

Boksid zato što se za nas to ima tek zbiti, jer ja ne znam da li sam u Carstvu.

Ali ako jesam u Carstvu ja se već u njemu i nalazim.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ivan Marković рече

Računam da je temporalno bio mrtav (stradao i bio pogreben, pa ne bi valjda sahranjivali živog?) ali je atemporalno živ(zapazi prezent)

ХАХАХАА!!! 12:smeha:

А ђе то пише у предању тетке ти од прабабе?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...