Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 5 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Син Божји Син Човечји је био слуга из љубави а не зато што је био условљен природом. Ти велиш знао је да ће бити условљен природом и из љубави према свету се оваплотио да буде условљен као слуга. А ја ти велим, величина Сина Божјег је управо у томе што је као Син Човечји био Господар али је из љубави служио и био слуга створењима које је толико волео. То је исправна и права величина све остало је условљеност макар долазила и добровољном одлуком од самог Логоса пре оваплоћења.

Ово је јако лепо речено.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 4 часа, Justin Waters рече

Nije i ja vidim pobrkan tekst i to samo ovoj temi. Mislim da je doslo do atemporalnog ovaplocenja raniji postova u one kasnije napisane. 12:smeha:

пре 4 часа, Zoran Đurović рече

Е, а после кажу да нема а-темпоралне димензије! :))

Како може порука ВСБ да буде садржана у ономе што је он послао и да, у исто време, буде и у порукама оних које су други послали, а да је при томе реч само о једној истој поруци, а не о две или више порука?

То ми објасните. 

:))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Mogu sve da potpišem i da dodam da se Matejevo evanđelije čita na vaskršnjoj liturgiji dakle ni govora o tome da će se to evanđelije ikada izbaciti.

ВСБ, вероватно си мислио чита се у Страсној Седмици.

На Васршњој Литургији се чита Јн 1. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bokisd рече

Onako logicki razmisljajuci, kako moze Sin da se pokorava Ocu, ako su oni isti po vlasti i sili i po sustini svoga Bozanstva ? Da nije to zbog toga sto je sada Sin primio telo ?

Јоооој! Немој то, љубим те у чело!

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bokisd рече

Kako se pokorava Sin po Ipostasi Bogu Ocu ? Kako se pokorava Bog prema Bogu ? Gde da nadjemo resenje za ovaj 'problem' ?

Ево ти решења у облику питања. Како је то Син, син своме Оцу? И како је Син син, ако су Син и Отац једно?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Мислим да у овоме о чему расправљате, о покоравању, је сасвим сувишно, непотребно, чак и погрешно уносити "природу" у једначину. Не може безлична природа да се покорава. Нити може да се каже "људска природа у Христу се покорава". Непотребно се уноси раздвајање у Богочовека. Комада се. Христос се и у Гетсиманији покоравао вољи Оца. Али он то чини као Син, вољно, јер је воља Његова и воља Његовог Оца. А са овим само нама указује на пут. То је покоравање ове врсте, где постоји јединство воље чему смо сви призвани, да и наша воља буде воља нашег Оца небеског. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Ivan Marković рече
On 14/4/2017 at 8:22, Ivan Marković рече

Ok, ali budi ljubazan, pa mi reci koja je tačno ideologija u pitanju. Rad sam da znam. 

Не знам, то би требало да ја тебе питам.

Ради се о идеолошком приступу, у контекстуално инкорпорираном значењу те речи, у смислу твога методолошког наступања.

Да би било јасније на шта сам мислио. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Жика рече

Одличан пост ВСБ. Христос је слободно пристао да страда, тј. принео се за нас из љубави према нама. Мислим да не можемо говорити о условљености. Писао сам да би се Христос оваплотио без обзира да ли Адам сагреши или не. Страда ради нас и то не привидно већ истински. У то је потребно да верујемо као и у Његово Васкрсење. Занимљиво је то што Матеј пише. Јасно говори о Христовом Васкрсењу на Крсту. Мислим да је другачије читање текста учитавање. Потребно је да читамо текст поштено, како пише.

Кад је Христос испустио дух завеса храма се раздире  на двоје, земља се потреса, камење се распада. Онда се отварају гробови и устају тела многих светих који су помрли. Они излазе после Христовог васкрсења, улазе у град и показују се многима. Текст јасно показује да догађаји следе један за другим. Делује ми логично овако читање текста. Ко сматра да није логично нека докаже. Ако су по Матејевом опису устали многи свети онда делује могуће теза о Васкрсењу свих са Христом и не можемо  да је одбацимо као јерес. Једино ако одбацимо Матејево Еванђеље што не верујем да би урадили. Уколико неко жели да је одбаци мора да побије Матејев текст.

Амен!

Текст мора да се прочита како стоји. После можеш да кажеш: то је у ствари алегорија, мисли се на васкрсавање душа итд. А онда се пореди са словом текста да се види колико је утемељена та алегорија. 

Иначе, Килиро Јерусалимски је показивао ходочасницима пукотину на голготској стени која је настала приликом смрти и васкрсења Ис.   

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da ali ja naglašavam jer vidiš da se pravi toša i glupson a posle ide meni prijava jer sam svedočio istinu da je barem glup ako ne i hodajuće zlo.

Боксит се врну гори из намастира но што је пошао!:))12:smeha::)) Мора да су му калуђери почистили дом, а онда...

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Матусал рече

па када прочитају онда нека полемишу.

12:smeha::))12:smeha::kolcecb3hb8: Насмеја ме колики си оптимиста! Па кад су ови нешто читали (изузимам Ивана)? Ја их 100 путах упућивах, али џабе. То су ти класични кафански филозофи. Јер кад би почели да читају, онда би почели да сумњају у своје свезнање. Видели ти текст који су нам цитирали да би навели из безбројних отачких сведочанстава како анђели кркају? Сами су неспособни да пронађу иједан текст, а када им се текстови приведу, онда крене иживљавање над истима. Комплексаши. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Vedran рече

Видесте ли како се Лопухин намучи са овим "по васкрсењу"? 

Наравно! Ја се тако смејем људима кад их видим заплетене као пиле у кучину. 

Иначе, ја волим РПЦ, али у овом садашњем систематском раду мало су превише за мој укус "империјални". Тј., они и када праве ове флорилегије прескоче управо провокативна и проблематична отачка тумачења. Да се не таласа, да се не збуњује народ. Зато дају стрејт причу, па су ови њихови томови мало корисни. Добри су за обичан свет. А онда Ава узме да прекопа пешке и свашта нађе. Мада морам да вам кажем да ћу проредити присуство, на вашу жалост, али на радост многих других!:)) Морам да посвршавам неке пројекте који су ми заостали.  

Подели на овим сајтовима

Друштво, поздрав, морам да се спремим за литурђију! Уживајте у светлој неђељи коју смо против канона свели на 2-3 дана. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Боксит се врну гори из намастира но што је пошао!:))12:smeha::)) 

Јесте ли се у манастиру разговарали о "учењима" на форуму? :)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...