Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 15 минута, Vedran рече

Да ли зато певамо и  "Слава Господе Крсту твоме и Васкрсењу Твоме", зато што је симбол злочина?

Марш у Цркву! Брже!

Simbolizuje hriscanstvo, pravoslavlje, patnju i smrt, ali i spasenje i vaskrsenje. Raspece na krstu. Metod je bio da se vesaju na krstu, uspravni uz drveni stub i poprecna daska, poznata iz rimske prakse. Metoda jeste brutalna, a  Isus na krstu se ne moze tumaciti kao apsolutna nula pozicija. Ali jeste Isus ta patnja, bol, i krvav je, ali je krst na neki nacin drvo zivota.  Mislim da je @елТорнеро  htio ukazati na nasu brutalnost, prije nego na simboliku krsta. A brutalni jesmo, zivotinje su cak neke bolje...primer, Grigorijevi psi. :) Inace ne stajem u odbranu, ja sam specijalna za brza dejstva - napad. :ani_biggrin:

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

1 hour ago, Кратос рече

Ne,baš naprotiv ja svo vreme tvrdim da je Ličnost jedna,Božanska Ličnost Logosa koji je po prirodi besmrtan.A vi unosite neko novo svojstvo Bogu te je i on sad po prirodi smrtan i umire kao ličnost....i komadate Svetu Trojicu tako što po ispostasnoj smrti Sina Božijeg razarate Oca koji tada u toj smrti više nije bio Otac jer osta bez Jedinorodnog Sina svog.....

Христос као личност куша смрт кроз људску природу, но он разруши окове смрти јер не беше могуће да га она држи. Ако је неко умро није нестао, што би рекао Јован Златоусти: смрт разграђујући наше тело уствари уништава у њему оно што је трулежно и пропадљиво.Многи су помрли али ће се јавити на суду Божијем. И Адам је умро али није нестао него је био свезан у Аду до силаска Господњег.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Тања1 рече

Simbolizuje hriscanstvo, pravoslavlje, patnju i smrt, ali i spasenje i vaskrsenje. Raspece na krstu. Metod je bio da se vesaju na krstu, uspravni uz drveni stub i poprecna daska, poznata iz rimske prakse. Metoda jeste brutalna, a  Isus na krstu se ne moze tumaciti kao apsolutna nula pozicija. Ali jeste Isus ta patnja, bol, i krvav je, ali je krst na neki nacin drvo zivota.  Mislim da je елТорнеро  htio ukazati na nasu brutalnost, prije nego na simboliku krsta. A brutalni jesmo, zivotinje su cak neke bolje...primer, Grigorijevi psi. :) Inace ne stajem u odbranu, ja sam specijalna za brza dejstva - napad! :ani_biggrin:

Да, све то симболизује. Али ми га због свега тога не славимо и не поштујемо, него због Тајне Спасења која се на њему одиграла. Не славимо га што је симбол злочина. То се граничи са Богохулством. Али верујем и ја да он ово рекао нехотично, ненамерно, зато је и моја "клетва" била "марш у Цркву", јер је тамо Спасење и исправљење оваквих мишљења. Тамо управо данас трубимо једно 6 пута узастопно, ваљда да нам уђе кроз дебелу тикву "Слава Господе Крсту твоме и Васкрсењу Твоме". Дакле славимо га не због симболизма него због Спасења=Васкрсења=Христа.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Матусал рече

Христос као личност куша смрт кроз људску природу, но он разруши окове смрти јер не беше могуће да га она држи. Ако је неко умро није нестао, што би рекао Јован Златоусти: смрт разграђујући наше тело уствари уништава у њему оно што је трулежно и пропадљиво.Многи су помрли али ће се јавити на суду Божијем. И Адам је умро али није нестао него је био свезан у Аду до силаска Господњег.

Sa tim da naše telo nije isto što i Hristovo telo, jer je Hristovo telo nedeljiv deo druge Ličnosti Svete Trojice a opet je to isto telo potpuno podobno čovekovoj prirodi osim po grehu, zato nije sliveno.

Nadalje mi imamo kod Hrista preobraženje i vaskrsenje tog tela ne po blagodati nego po Ipostasi Sina Božjeg.

Zato mi uzimamo telo i krv Onoga koji nas blagodatno sjedinjuje sa Njim i čini naša tela neraspadljivim i večnim ali sada već bez greha obožena po blagodati koja je ustvari On sam, nepromenjen od postanka sveta. Ništa od postanka sveta nije promenjeno u Sinu Čovečjem ama baš ništa. Sve što se tiče sveta je u ovaploćenom, preobraženom i vaskrslom Isusu Hristu Sinu Božjem Sinu Čovečjem isto i nepromenjivo od početka sveta do kraja sveta, Sin Čovečji može hodati od početka do kraja kao što je hodao i po vodi, zato nije promenjivo.

Hristos nije došao čoveku da daruje neraspadljivo telo samo, jer to su mogli adam i eva imati i u raju, sećate se rajske priče kako su sada već grešni adam i eva mogli i fizički da uberu plod sa drveta života i nastave da budu neraspadljivi ali bi bili mrtvi za Boga, mrtvi za Sina Čovečjeg. Jer Sin Čovečji je vlast imao da očisti grehe Čoveka, jer uze prirodu Čoveka uze greh Čoveka na sebe da ga opere svojom krvlju koja je jedina imala tu snagu da SVAKI ČOVEK STANE U NJU. Tu snagu nisu imali ni adam ni eva ni pera iz kaluđerice. Zato mi uzimamo to telo i tu krv da stanemo u nju. Da li će je svi uzeti to ne znamo, Hristos nas negde upozorava da to nije po automatizmu i da ima onih koji odbijaju zajednicu.

Vi mislite da je besmrtnost isto što i večno postojanje? Nije isto, besmrtnost je isto što i večni život u večnoj zajednici sa Sinom Božjim kao Carstvo Nebesko, što je moramo priznati vera koju ispoljavaju i Boksid i Kratos i Ivan Marković i Eltorero i ja i Djurović i Vedran i Tanja1 i Žika i Justin Wolters a možda i svi igrači crvene zvezde iz njenog šampionskog tima.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Sa tim da naše telo nije isto što i Hristovo telo, jer je Hristovo telo nedeljiv deo druge Ličnosti Svete Trojice a opet je to isto telo potpuno podobno čovekovoj prirodi osim po grehu, zato nije sliveno.

Nadalje mi imamo kod Hrista preobraženje i vaskrsenje tog tela ne po blagodati nego po Ipostasi Sina Božjeg.

Ја ово нисам разумео.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vedran рече

Ја ово нисам разумео.

Hristos ima svoje telo,svoju ljudsku prirodu nedeljivo po Ličnosti Sina Božjeg.

Mi nemamo, mi svoju ljudsku prirodu nemamo nedeljivo od Boga. Mi za takvu stvar moramo da budemo u Hristu i da bude Hristos u nama a to je već po blagodati.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Vedran рече

Ја ово нисам разумео.

Još da dodam, da li možeš ti da se sam ovaplotiš preobraziš i vaskrsneš?

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Vi mislite da je besmrtnost isto što i večno postojanje?

Само сам хтео да констатујем да се не може рећи да је Отац остао без Сина зато што је као личност кушао смрт. Свакако се слажем са свиме што сте горе навели.

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Матусал рече

Само сам хтео да констатујем да се не може рећи да је Отац остао без Сина зато што је као личност кушао смрт. Свакако се слажем са свиме што сте горе навели.

Da, razumem, nego je problem sto nisam ostao do kraja jasan ne ispravljam ja tebe nego kratosa I ivana markovica.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Zato mi uzimamo telo i krv Onoga koji nas blagodatno sjedinjuje sa Njim i čini naša tela neraspadljivim i večnim ali sada već bez greha obožena po blagodati koja je ustvari On sam, nepromenjen od postanka sveta.

Ово се може односити само на есхатон. Морам да приметим да је форсирање есхатологије у последњим годинама код нас нажалост дало и неке негативне резултате. Многи сада прихватајући есхатоллогију као основу Богословља, што и јесте исправно, занемарише тренутно стање нашег делања ка спасењу. Игњатије Антиохијски као стуб есхатологије код многих догматичара у својим посланицама сасвим правилно и уравнотежено поставља границу између тренутног делања и погледа у вечност. Стога је и препун практичних упустава и опомена. Када наводи нека места која се тичу литургије и цркве као иконе небеских ствари, не пропушта ни да каже вер има да се чувају кнеза овога века да не би придављени њиме отпали од благодати. Овај други приступ је занемарен и створио је једну целу генерацију лакомислених и интелектуалних хришћана и богослова више наклоњених идејама него реалном остваривању и сведочењу присуства благодати Духа Светога. Ипак се сва теологија истински може схватити само у правилном богослужбеном празновању где се ми на светотајински начин истински укључујемо у тајне домостроја и бивамо реални причасници истих оних догађаја и благодати које су предмет празника. Мислим да је ово опасност нашега доба и да се стога суочавамо са тешким стањем у цркви. Парола код отаца је била ,, прво буди па онда реци,,. Картагински сабор осуђује одлучењем онога који тврди да неко може бити без греха иако је и светитељ и да је и у светима тајна греха деловала и да нико не може тврдити супротно. Свима нама ваља проћи поприште овога света, добар рат ратовати а потом задобити венце.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Матусал рече

форсирање есхатологије у последњим годинама код нас нажалост дало и неке негативне резултат

Slazem se ali zato sto je ne forsiraju do kraja I do daske.

Eshaton nije vrt, vrt su imali adam I eva, eshaton je sam vaskrsli Hristos koji je protegao svoje vaskrsle koske I meso I svoju krv od pre adama I eve pa sve do poslednjeg svetitelja koji je u Carstvu.

Nista u Hristu nije buduci dogadjaj nego je ulazak u postojece. Uzmimo u obzir I judu kojeg pricesti Hristos judina vecna realnost se razlikuje od petrove ali nemojmo reci kako je vecnost neki buduci dogadjaj ako nam se ovde I sada sudi kakva nam zaista I jeste.

Neka se zli ne nadaju da ce nestati I vratiti se u nebice I oni svoju vecnost postojanja dobijaju tek toliko da ne ostanu bez plate koju su sami sebi dali.

Hristos je eshaton vec I od ovaplocenja ako me to pitas.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Жика рече

@Кратос

Написао си у једном посту да је Христос створење. То је Арије тврдио. Надам се да је случајна грешка.

nije slučajna a po potrebi je i veći monofizita od svih kopta zajedno.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Жика рече

@Кратос

Написао си у једном посту да је Христос створење. То је Арије тврдио. Надам се да је случајна грешка.

Ne brate napisao sam sam da je ljudska priroda koju je primio na sebe stvorena priroda a ne večna priroda.Za razliku od VSB koji ovde ispoveda čist monofizitizam i govori o večnoj prirodi i razara priču o Bogočoveku u paramparčad ....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Матусал рече

Стога је и препун практичних упустава и опомена. Када наводи нека места која се тичу литургије и цркве као иконе небеских ствари, не пропушта ни да каже вер има да се чувају кнеза овога века да не би придављени њиме отпали од благодати. Овај други приступ је занемарен и створио је једну целу генерацију лакомислених и интелектуалних хришћана и богослова више наклоњених идејама него реалном остваривању и сведочењу присуства благодати Духа Светога.

Ovo je bitna osnova ovakvih rasprava.

Upravo postojeća punoća Carstva Božjeg sa delom spasenja koje Hristos donese i sa Pismom koje nas uči o tom delu, bi trebalo da bude osnov svakom verujućem pa i ne verujućem koji ima pravo da sazna Istinu, da realnost večnosti zavisi od života sada i ovde. Realnost večnosti realnost eshatona realnost Isusa Hrista  u svoj Njegovoj Punoći se dobija ili ne dobija ovde i sada, utemeljeno na otkrovenjima zadobijanja i na istoriji koja nam je data u Hristu Isusu u njegovih 33 godine zemaljskoga života.

Dakle ne zadobija se drugačije ako se Carstvo Nebesko objavljuje u svojoj punoći niti se zadobija drugačije ako se Carstvo Nebesko objavljuje kao neki budući događaj u svojoj punoći.

Se slažeš sa tim?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...