Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 9 часа, Vedran рече

Јој шта ли ћу још овде прочитати.

Пречитавам неке поруке које сам пропустио. Боље би било да је тако остало.

Да ли је умро Христос на Крсту или није? Мислиш да је Он само онако жмуркао (док "шкиљи" на једно око) проверавајући јесмо ли помислили да је умро. Или је то била још једна у низу слика, визија, фантазија...? Да ли је умро или није?

Umrla je ljudska priroda koju je Sin Božiji primio na sebe,tu istu prirodu je kasnije vaskrsao jer Božija ne umire niti vaskrsava,Ona je večna čak šta više ona i omogućava vaskrsenje ljudske.E pošto je ta priroda ovaoploćenjem Logosa postala neotuđivi deo Njega,kažem da jeste umro,i nije nikakva fantazija niti vizija nego realnost.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 16 часа, Zoran Đurović рече

Кратос, ево за тебе једно битно, али лагано питање: Да ли је свет створио Син Божији или Исус Христос?

Sin Božiji koji po ovaploćenju postaje Isus Hristos(Sin Božiji i Sin čovečiji,zajednica večnog i vremenskog,i stvoritelj i stvorenje,stvoritelj po Logosu kroz koga je sve stvoreno,stvorenje po duši i telu koja Logos uzima na sebe a koje nije imao pre ovaploćenja na večnom planu,nego utemeljuje i uzdiže to prolazno da bude pričasno večnom).Lepo kaže Jovan da je Logos postao telo a ne da Logos je u nekom predvečnom telu sa kojim je sišao na zemlju,jer onda ne bi bilo potrebe za bilo kakvim ovaploćenjem,šta ima da se ovaploćuje neko ko tela predvečno ima?Termin ovaploćenja postaje totalno besmislen sa takvom teološkom postavkom.Ako je telo predvečno postojalo onda nije stvorenje,nego Bog,samim tim se briše osnova pravoslavlja,Bogočovek,kao savršeni Bog i savršeni čovek,već su obe prirode božanske,tj sve je to jedna priroda a to mu beše dođe monofizitizam.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Vedran рече

@Zoran Đurović

Аво, хтедох да питам. А што се Св Јероним иконопише са оном лобањом на столу? Морам то да сазнам јербо ми је он земљак, па кад се сретнемо да имамо о чему да причамо, док пијемо пиво ново :), ако ме Бог удостоји. 

Да ли је то оно што знамо и од Силуана "држи ум свој у аду..."?

Ja kad "ikonopisem" o ovome uvek drzim lobanju na stolu da me podseti da jos nismo zavrseni u stvaranju koje je za Boga vec zavrseno. To sto neki nazivaju spasenje, za mene je ujedno I pojacano rajsko otkrice adamu I evi I nesumnjiva objava covekove smrtnosti kad im Bog rece: u dan kad ubereres sa drveta poznanja umreces.

Tako svesno smrtni cuvsi rec Bogocoveka a ne duha (logosa su mnogi starozavetnici videli u telu) cekam obozenje I uklanjanje pretnje smrti jer sam siguran da Otac svoje dete cak I ako je ono dete samo I po blagodati nece na kraju ostaviti bez potpune I apsolutne vecne zastite.

Cekam da zavrsim Bozje stvaranje koje je On vec zavrsio I postanem sin po blagodati Bog po blagodati.

Zato drzim lobanju ispred sebe to je moja lobanja ili cu postati Carstvo Bozje ili cu ostati lobanja.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Vedran рече

А ко је носилац тога људског? Или оно има свога посебног носиоца, и засебно постојање?

Logos.

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Кратос рече

Umrla je ljudska priroda koju je Sin Božiji primio na sebe

Не можеш овако рећи. Кад ти умреш, хоће ли умрети Кратос или људска природа? 

пре 31 минута, Кратос рече

kažem da jeste umro

Значи Христос је умро на Крсту.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Кратос рече

a ne da Logos je u nekom predvečnom telu sa kojim je sišao na zemlju,jer onda ne bi bilo potrebe za bilo kakvim ovaploćenjem,šta ima da se ovaploćuje neko ko tela predvečno ima?

опет фантазираш

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Vedran рече

опет фантазираш

To ti ava piše al ti ne čitaš.Po tom predvečnom telu je naše stvoreno.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Vedran рече

Не можеш овако рећи. Кад ти умреш, хоће ли умрети Кратос или људска природа? 

Значи Христос је умро на Крсту.

Kratos je ljudska priroda u kompletu i kad kažem da je umro Kratos umrla je ljudska priroda,umro je čovek ali Kratos nije Bogočovek.Kada Kažem da je Hristos umro na Krstu kažem da je umrlo ono što jedino i može da umre,stvorena priroda koju je uzeo na sebe.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

ne piše

Ima na prethodnim stranama.Ne čitate uopšte.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Кратос рече

To ti ava piše al ti ne čitaš.Po tom predvečnom telu je naše stvoreno.

Мора да је Ава у два дела онда. Пола у вечности пола у времену. Па овај земни и времени Ава аминује ово моје:

пре 4 часа, Vedran рече

Није ти потребно да будеш ко теоријски физичар. Син је добио тјело кад се оваплотио. И то је почетак. И ето. 

А онај вечни, којег ја не видим, се теби вероватно јавља у виђењима, јер иначе ти имаш таква виђења и видиш слике и праслике, тај Ава пише ово што ти мислиш да пише. Следећи пут кад видиш тога Аву прекрсти се и призови име Исуса Христа.  

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Следећи пут кад видиш тога Аву прекрсти се и призови име Исуса Христа.  

hahhah Care.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Кратос рече

Kratos je ljudska priroda u kompletu i kad kažem da je umro Kratos umrla je ljudska priroda,umro je čovek ali Kratos nije Bogočovek.Kada Kažem da je Hristos umro na Krstu kažem da je umrlo ono što jedino i može da umre,stvorena priroda koju je uzeo na sebe.

"... Јединородног, у двема природама несливено, непромениво, нераздељиво, нераздвојно познаванога,..."

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Zoran Đurović рече

А наше је направљено по његовом, а не обрнуто. Нешто пак да би било икона мора да буде видљиво.  

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...