Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

Управо сада, Јелена011 рече

Nisi, to su implikacije iz tvog konteksta 12:smeha: (izbaci pridev najcistija, ubaci koji god kriterijum hoces)

Ne odgovori mi ko je majka?

Zenska jajna celija, spermatozoid, tudja materica? Ona koja rodi bebu il ona cije je jajasce.

Još bi bilo lepo da objasniš odakle si izvukla te implikacije,iz kog mog posta?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pogotovo nemoj da svedočiš veru onima koji opšte nisu pravoslavni, pomisliće da je pravoslavlje skup konfuznih idiota oko konfuznog idiota koji im nije znao objasniti ni ko je on a kamoli nešto drugo.

Pa ovo će pre da pomisle kad im objasniš da su već spašeni na nadvremenskom nivou i da žive u matriksu smrtnosti...i da je u stvari svet bio već spašen,ali eto Bog ga je već spašenog bacio u vrtlog truležnog postojanja,nek nek se krčkaju i čeliče malo i nek žive u zabludi a ja ih već spasio i pre nego što nastaše..jer Bog je ljubav....:))

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Кратос рече

Još bi bilo lepo da objasniš odakle si izvukla te implikacije,iz kog mog posta?

Ko je majka?

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Кратос и још неко упита да ли је Мт васкрсење на крсту есхатолошки догађај. Нађох св. Јеронима (писмо 60, 3) где говори о васкрсењу тела са Исусом. Најпре погледајмо текст, а онда схолија.

Захвалност теби, Христе Спаситељу, ми, твоје створење, ти приносимо, зато што си нашег моћног противника, када си био убијен, убио. Пре твог доласка да ли је било јаднијег бића од човека, који је, разбијен страхом од вечне смрти, примио способност живљења само да би могао нестати? Јер је смрт владала од Адама до Мојсија и над онима који нису згрешили налик Адамовом преступу. Ако су Аврам, Исаак и Јаков у паклу, ко је у царству небеском?... Чак и ако се Лазар представља у Аврамовом наручју и у месту освежења, шта има слично ад (infernus) са царством небеским? Пре Христа Аврам је у аду; после Христа разбојник је у рају. И због тога су у његовом васкрсењу многа тела оних који су спавали саваскрсла и показала се у небеском Јерусалиму. Тада се савршило оно речено: Устани ти што спаваш, подигни се и просветлиће те Христос. Јован Крститељ виче у пустињи: Покајте се! јер, приближило се царство небеско. Јер од дана Јована Крститеља царство небеско трпи насиље и силеџије га грабе. Пламени мач који је бранио рај, и керубин који је био пред вратима су угашени и уклоњени крвљу Христовом. Није за чуђење оно што нам је обећано у васкрсењу, да ћемо сви ми, који живимо у телу, али не и по телу, имати држављанство на небу, и док смо овде на земљи речено нам је да је: царство небеско унутар вас.

За Јеронима, помрли до Хр су у аду (паклу, инферну), чак и праведници, а подземље нема ништа заједничко са царством небеским. Хр својом смрћу убија смрт, и у том моменту се отварају врата раја (= царства небеског, Јерусалима небеског). Кључна је реченица где Јероним мења текст Писма (Мт 27, 53): И због тога су у његовом васкрсењу многа тела оних који су спавали саваскрсла и показала се у небеском Јерусалиму (in resurrectione eius multa dormientium corpora surrexerunt et visa sunt in caelesti Hierusalem). Јероним се не иживљава над Писмом него користи непрецизност у Мт: светом граду. Мада већина егзегета вели да су васкрсли свеци отишли у земаљски Јерусалим, за Јеронима је ово есхатолошки догађај у коме многи улазе са телима, саваскрснувши са Хр, у небески Јерусалим, рај.

Тачно је да Јер тврди на неким местима да су тада у Христу сви васкрсли, односно да је он опустошио ад, али треба имати у виду и друга места где не тврди да су се сви спасли. Оно што је мени битно је да неко од Отаца тврди да су многи свеци устали у телима и ушли у рај. То је та парусија. Једноствано, Јероним вели да су тада многи ушли у рај са телима. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

Pa ovo će pre da pomisle kad im objasniš da su već spašeni na nadvremenskom nivou i da žive u matriksu smrtnosti...i da je u stvari svet bio već spašen,ali eto Bog ga je već spašenog bacio u vrtlog truležnog postojanja,nek nek se krčkaju i čeliče malo i nek žive u zabludi a ja ih već spasio i pre nego što nastaše..jer Bog je ljubav....:))

Da nisi poslušao savet i uspeo si opet meni da objasniš nešto što ja tebi nikada nisam objasnio.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Јелена011 рече

Ko je majka?

eva stigli smo do eve.

пре 16 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

a maRIJI DALA EVA?

Jok,dao joj Pera iz Grocke....:))

Pošto sigurno nije lood da je Pera iz grocke majka. Ili jeste toliko lood?

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Bokisd рече

Opet smo u nekoj prici oko Vaskrsenja. Vec smo o tome diskutovali i opet sve nesto u krug, iste price, isti argumenti. Meni licno je ovo dovoljno da shvatim stvari :

" Али Христос уста из мртвих, и би новина онима који умреше.

Јер будући да кроз човека би смрт, кроз човека и васкрсеније мртвих.

Јер како по Адаму сви умиру, тако ће и по Христу сви оживети.

Али сваки у свом реду: новина Христос; а потом они који вероваше Христу о његову доласку;"

Sve ima ovde. Svi odgovori na sva postavljena pitanja. I, Hristos , koji je ustao i Vakskrsao iz mrtvih posle Svoga pogrebenja,  kao novina stvari, i zbog cega je bilo Njegovo Vaskrsenje, .....zbog coveka Adama svi umiru, tako ce po Hristu svi oziveti.

U tom buducem opstem Vaskrsenju iz mrtvih. Jer, mora neki red i poredak da bude, tako je Bog uspostavio ove stvari koje se ticu vaskrasavanja. Prvo Hristos , a potom svi mi koji verujemo o Njegovom Drugom  i Slavnom dolasku.

Idem van grada u manastir na sluzbu, srecni Praznici svima.

Pisali su duge komentare, koji sadrze potpuno relevantne primedbe na sadrzaj tvojih poruka, a tvoj odgovor na to, zauzvrat, ono sto smo culi ranije vise puta od tebe - zahtev da nam tvoje licno bude dovoljno da si shvatio stvari, a to svakako bi podrazumevalo da podrzavamo tvoj stav. Stvar je u tome da ne odrzis ono sto obecas u tvojim porukama, a to je jasno vidljivo kada pocnes raspravu i ponudis porukom tako da ti se mora prigovoriti tacki gledista na kojoj ti ne zavidim. Probaj opet kad se vratis iz manastira...Putuj igumane. 

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

А створи Господ Бог човека од праха земаљског, и дуну му у нос дух животни; и поста човек душа жива.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da nisi poslušao savet i uspeo si opet meni da objasniš nešto što ja tebi nikada nisam objasnio.

Pa po tebi se parusija već desila i svi su već vaskrsnuti na nadvremenskom nivou,a nadvremenski nivo je večni nivo što dalje implicira spasenje pre stvaranja bilo čega...i Crkva pojma nema šta ispoveda u Simvolu Vere kada kaže da čeka vaskrsenje,Hristos pojma nema šta priča kada govori o tom Danu koji će doći,čak i On ispada da živi u matriksu i da pojma nema da su svi već nadvremenski vaskrsnuti....

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Јелена011 рече

Ko je majka?

Marija.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Zoran Đurović рече

Тада се савршило оно речено: Устани ти што спаваш, подигни се и просветлиће те Христос.

Ja mislim da je ovo Ključ.

Isus Hristos je pobedom nad telesno smrću samo razvezao okove i uskratio MOĆ I SNAGU onih koji su na zemlji i koji SVEZUJU I STAVLJAJU U OKOVE one koji veruju u Carstvo Božje, jer su telesnu smrt PREDSTAVILI KAO KAZNU i nemogućnost VEČNE ZAJEDNICE VEČNOG CARSTA BOŽJEG.

Dok Hristos stavlja nešto drugo u prvi plan a to je Устани ти што спаваш, подигни се и просветлиће те Христос. SADA I OVDE.

Подели на овим сајтовима

Ево да нам Кратос објасни како су мушко и женско слика богова?

Пост 1, 26. Потом рече Бог: да начинимо човјека по својему обличју, као што смо ми, који ће бити  господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од цијеле земље и од свијех животиња што се мичу по земљи. 27. И створи Бог човјека по обличју својему, по обличју Божијему створи га; мушко и женско створи их.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Кратос рече

Pa po tebi se parusija već desila i svi su već vaskrsnuti na nadvremenskom nivou,a nadvremenski nivo je večni nivo što dalje implicira spasenje pre stvaranja bilo čega..

Da ali ja ne znam da li sam vaskrsao za Carstvo Božje ili za večnu pogibao.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Dok Hristos stavlja nešto drugo u prvi plan a to je Устани ти што спаваш, подигни се и просветлиће те Христос. SADA I OVDE.

Па лепо каже Јероним: Није за чуђење оно што нам је обећано у васкрсењу, да ћемо сви ми, који живимо у телу, али не и по телу, имати држављанство на небу, и док смо овде на земљи речено нам је да је: царство небеско унутар вас. Дакле, живимо у матриксу! :)) 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Кратос рече

Marija.

Majka a ne stvoritelj.

Došao sam da vas odvojim i od oca i od majke i od brata i od sestre...

Šta misliš da je Hristos ovime došao da nam donese svađu? Ili da nam kaže da nismo uslovljeni ako smo telesno rođeni i da nismo robovi telu, već smo i telo i duh i to nas čini dušama živim.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...