Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 1 сат, Јанко рече

А ја временом постао убеђен да смо на истој страни, и да заједнички као несавршени учећи једни од других узрастамо ка Христу.
Кад оно - борба љута, излажење на крај, убедити и победити...
emoji20.png

Добар је Иван само што воли да се препире више него леба да једе. Зато је некад напоран јер задре за неке сасвим споредне и бесмислене ствари само не би ли се докопао победе. То је  антихришћански етос, али шта да се ради. Обратиће се и он на путу за Дамаск! :D 

Сигурно је прочитао Тертулијана па му је сада јасно зашто он говори о Хр код Аврама у реалном месу као што смо ми, без да је тада био рођен (сви професионални преводиоци тако и преводе, јер превод са "оваплотити" је наше учитавање). Једва чекам како ће да реши проблем из Матеја:)))  

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Добар је Иван само што воли да се препире више него леба да једе. Зато је некад напоран јер задре за неке сасвим споредне и бесмислене ствари само не би ли се докопао победе. То је  антихришћански етос, али шта да се ради. Обратиће се и он на путу за Дамаск! :D 

Сигурно је прочитао Тертулијана па му је сада јасно зашто он говори о Хр код Аврама у реалном месу као што смо ми, без да је тада био рођен (сви професионални преводиоци тако и преводе, јер превод са "оваплотити" је наше учитавање). Једва чекам како ће да реши проблем из Матеја:)))  

Јесам. Прочитао. Детаљније о томе у понедељак увече. Што се тиче Матеја, ствар је проста. Мртваци који су устали после васкрсења, устали су после васкрсења. Које се описује касније. Јеванђеље нема строго дискурзиван , већ више проповедно-декларативан карактер. Наравно, оно је поетска историја, али не анали. Строго хронолошки морамо приступати само аналима и полицијским извештајима. Јеванђеља то нису. Узмимо следећи  пример:"Када сам се вратио са пута, жена ме је чекала на аеродрому. Много смо се ужелели једно другог. Итд, итсл...Дакле, био сам на путу...

Из овог примера који ссм дао види се да је у свакодневном приповедању допуштено наводити у тексту догађаје који су се догодили касније пре догађаја који су се догодили раније. То не може само у аналима и форензичким извештајима.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Ivan Marković рече

Ja sam se istorijski (za atemporalno ne znam) krstio u Rakovici, 1975. Krstio me otac Đurađ Stanić. Nisam se krstio u Jordanu niti me je krstio Sveti Jovan Preteča. Bar ne znam da jeste. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Zoran Đurović рече

И изишавши из гробова после његовог васкрсења

Могло би се стварно помислити да Христос васкрсе и одмах и у дан трећи, по смрти. Као што би се из наше песме: " Да васкрсне Бог, и да..." могло помислити да је Бог подложан смрти, смртан, јер без смрти нема васкрсења. Нагађам, можда не разумем правилно, можда је Матеј снажном вером знао да Исус Христос, Истинити Човек, као што је и Истинити Бог, неумитно из смрти прелази у живот, и сходно томе, од часа смрти, Разапетог нас ради, оглашава васкрслим. Не знам, Бог зна!

Човече, срећан ти празник!

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Zoran Đurović рече

сада сам се вратио из цркве, а успео сам и метаније да правим! Васкрсох... Нећу дозволити да ми упропасти вече својим булажњењима! Неће моћи ни @Кратос се оним небулозама о двоструком оваплоћењу или васкрсењу. Елем, читам народу Јеванђеље, Мт. 27, 49. А остали говораху: Остави да видимо хоће ли доћи Илија да га избави. 50. А Исус опет повика из свега гласа, и испусти дух. 51. И гле, завеса храма раздрије се на двоје, од горњега краја до доњега; и земља се потресе, и камење се распаде; 52. И гробови се отворише, и устадоше многа тијела светих који су помрли; 53. И изишавши из гробова после његовог васкрсења (καὶ ἐξελθόντες ἐκ τῶν μνημείων μετὰ τὴν ἔγερσιν αὐτοῦ εἰσῆλθον εἰς τὴν ἁγίαν πόλιν καὶ ἐνεφανίσθησαν πολλοῖς), уђоше у свети град и показаше се многима. 54. А капетан и који с њим чуваху Исуса, видјевши да се земља тресе и шта би, уплашише се врло говорећи: Заиста овај беше Син Божији...  57. А кад би увече, дође човек богат из Ариматеје, по имену Јосиф, који је такође био ученик Исусов. 58. Овај приступивши Пилату замоли за тело Исусово. Тада Пилат заповеди да му даду тијело. 59. И узевши Јосиф тијело, зави га у платно чисто.

Какво је ово "двоструко" васкрсење? Нека мало контекстуализују! :)) Дакле, Мт вели да је Исус васкрсао са крста, али какву лутку онда узима Јосиф? и како то Ис поново после васкрсава (Мт 28, 7: ὅτι Ἠγέρθη ἀπὸ τῶν νεκρῶν)?      

Ne znam .Šta kažu sveti Oci?Da je to javljanje svetih iz eshatološke realnosti?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, елТорнеро рече

Могло би се стварно помислити да Христос васкрсе и одмах и у дан трећи, по смрти. Као што би се из наше песме: " Да васкрсне Бог, и да..." могло помислити да је Бог подложан смрти, смртан, јер без смрти нема васкрсења. Нагађам, можда не разумем правилно, можда је Матеј снажном вером знао да Исус Христос, Истинити Човек, као што је и Истинити Бог, неумитно из смрти прелази у живот, и сходно томе, од часа смрти, Разапетог нас ради, оглашава васкрслим. Не знам, Бог зна!

Човече, срећан ти празник!

Нема никакве вере. Прочитај пажљиво 27, 50-61. Мт изражава уверење прве цркве, о чему вам тупих предуго, да је Хр васкрсао на крсту. Нема другог васкрсења. Не бих се сада понављао како је тело могло да му буде на крсту и сахрањено а он васкрсао. 

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Justin Waters рече

to nije samo po dusi vec i po tijelu.

Bog nema telo,Pismo jasno i nedvosmlieno kaže da je Bog Duh.Koji sveti oci govore o ikoni Božijoj kao ljudskom telu?Posle se čudite što ateisti ismejavaju vernike sa neki čikom na oblacima..

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Кратос рече

Ne znam .Šta kažu sveti Oci?Da je to javljanje svetih iz eshatološke realnosti?

Не могу да верујем да ти нешто не знаш! Битно ми је да кренеш да капираш да нема 2 васкрсења, него оно што си некад закључио на Јн: Испуни се све! 

Наравно да су ови из есхатона (Јеронима сам навео). Запази да они устају после Хр, а то значи да се нико пре њега није попео на Небо до ли син Човечији који сиђе са Неба. Тако је и тог дана Разбојник да буде са њим у рају (синоним за небеско или Божије царство). Ако ми не капирамо нешто не треба да мислимо да Писмо говори бесмислице. Да не будемо као суботари па да кажемо: Заиста ти данас кажем! - Видиш како се силује Писмо због тога што суботар мисли да сви умиру и чекају Други долазак кад ће васкрснути? 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Кратос рече

Koji sveti oci govore o ikoni Božijoj kao ljudskom telu?

Први ап. Павле: Ис Хр је икона Бога невидљивог - дакле, по телу је он видљиви Бог и ми смо саздани на слику Биожијег тела. То ти и Иринеј Лионски отворено пише.    

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече
пре 13 часа, Ivan Marković рече

Ja sam se istorijski (za atemporalno ne znam) krstio u Rakovici, 1975. Krstio me otac Đurađ Stanić. Nisam se krstio u Jordanu niti me je krstio Sveti Jovan Preteča. Bar ne znam da jeste. 

Jedna stvar je sigurna, a to je da nema potrebe da se ukazuje na nesto sto postoji da ne moze da postoji. (poruka namenjena za Ivan M).

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Zoran Đurović рече

Нема никакве вере. Прочитај пажљиво 27, 50-61. Мт изражава уверење прве цркве, о чему вам тупих предуго, да је Хр васкрсао на крсту. Нема другог васкрсења. Не бих се сада понављао како је тело могло да му буде на крсту и сахрањено а он васкрсао. 

Слажем се, драго ми је да си ми опростио. Не бих ни учествовао на теми да су ми дали укућани учешће у фарбању јаја. Не дају, па медитирам. Бог ти дао среће и здравља, слуго Бога Вишњег.:)

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Zoran Đurović рече

Нема другог васкрсења. Не бих се сада понављао како је тело могло да му буде на крсту и сахрањено а он васкрсао. 

Poenta je da Bog, ako postoji, ni pod kojim okolnostima ne moze biti manji od 'cvrste stvarnosti', tako da svaka prica o hiljadu bogova i drugo vaskrsenje su najcistija glupost. 

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, елТорнеро рече

Бог ти дао среће и здравља, слуго Бога Вишњег.:)

Мк 3, 11-12: И нечисти духови кад год би га видјели, припадаху к њему и викаху говорећи: Ти си Син Божији. И много им пријећаше да га не разглашавају.

Тако бих те замолио да ме ти не називаш по том болдираном тексту.  

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Zoran Đurović рече

Први ап. Павле: Ис Хр је икона Бога невидљивог - дакле, по телу је он видљиви Бог и ми смо саздани на слику Биожијег тела. То ти и Иринеј Лионски отворено пише.    

Hristovo telo oslikava Boga Oca?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...