Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 3 минута, Vedran рече

Ти си стварно поремећен.

Гледај:

"и поклони се до земље" - нема ИМ (поклони им се) како ти као да си слеп крај очију тврдиш.

"И рече: Господе, ако сам нашао милост пред Тобом немој проћи слуге свог" - нема ВАМА (пред вама) нема НЕМОЈТЕ (немојте проћи слуге свог)

Док он ово не схвати ми изгубимо живце.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Антиохијска школа цела тврди да је Бог створио од почетка свет смртним. 

Pa ako je dopustio mogućnost kako ga onda nije stvorio?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Vedran рече
пре 55 минута, Кратос рече

vidi trojicu,pominje jedno srce.

Ајме мајко! 

Ово је све боље и боље. То једно куца у сва три чоека?

Значи кад кажеш мајсторима "хајде да попијете кафу, да мало оданете душом", то значи да имају једну душу? А три чоека? :cheesy3:

Ил само један од њих има душу, а друга два су бездушни? 12:smeha:

Или пак сва три имају душу?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Антиохијска школа цела тврди да је Бог створио од почетка свет смртним. 

Написао сам ово пре неколико месеци па ме нападоше Кратос и Иван Марковић да потпадам под анатему Картагинског сабора.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa ako je dopustio mogućnost kako ga onda nije stvorio?

Да није уредио да и мала деца умиру и страдају, него да сви умиру као старац Фочо, не би се ни приметила неприродност смрти. 

Подели на овим сајтовима

Nego da pitam o.Zorana.

Ja se nosim mišlju, da se Hristos javlja čoveku uvek u svoj svojoj punoći.

Šta podrazumevam pod punoćom?

Pa punoća onoga što je stvoreno od početka do kraja.

Punoća Hrista zavisi i od direktnog delovanja druge dve Ipostasi dakle Ipostast Oca i Ipostast Svetoga Duha.

Pogledajmo kako sagradi Hristos Crkvu svoju: I reče Petru to što si ti poznao da sam Sin Božji, to ne dolazi niti od tela niti od krvi nego je dato od Oca Nebeskog. Dakle imamo nesumnjivo delovanje i Ipostast Oca, te nastavlja Hristos na tom kamenu sagradiću Crkvu koja deluje i radi pod Upraviteljem delovanjem Svetoga Duha.

Još jedna punoća Ipostasnog delovanja Svete Trojice.

Da li se Hristos javio jevrejima? 

Nije.

Jer da im se javio u svoj punoći oni bi morali prvo da ispolje veru u Sina Božjeg kako je to ispoljio Petar i kako je po ovoj priči ispoljio Avram.

Dakle u priči Avramovoj imamo nesumnjivo svedoćanstvo direktnog delovanja Svete Trojice kao i kod Petra. I Petar je jeo i pio sa Hristom.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Жика рече

Док он ово не схвати ми изгубимо живце.

Мене терају да их вређам, а сви знате да сам благе природе... :))

Pro 29:9 Kad se mudrac parbi s bezumnikom, il' se srdio, il' se smijao, svejednako mira nema. Sir 22:13 Ne govori mnogo s bezumnikom i ne druži se s nerazumnikom: čuvaj ga se, da ti ne dosadi i da se ne ukaljaš dodirom njegovim. Kloni ga se, da nađeš mir i da ti ne dojadi ludost njegova. Sir 22:14 Što je teže od olova? I kako se zove ako ne: luđak? Sir 22:15 Lakše je nositi i pijesak i sol i komad željeza nego snositi čovjeka nerazumna. Sir 33:5 Osjećaji su luđakovi kao kolski točak, a misao mu je kao osovina što se okreće.

И ова је добра: Pro 27:22 Da bezumnika stučeš tučkom u stupi, ne bi ga ostavila ludost njegova.

Иначе се начекасмо да нам од зилион примера из Предања наведу један где анђели једу, али је то вероватно због овога: Pro 26:16 Lijenčina se čini sebi mudrijim od sedmorice koji umno odgovaraju. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Desiderius Erasmus рече

Hm, stvoriti svet koji ne može da padne bi bilo isto što i stvoriti svet robota.

Slažem se da je Adam bio zelen, ali ipak piše: "Zemlja da je prokleta s tebe", tako da...

Pa i nije bas da je svijet robota. Bilo bi kao sa demonima. Pogresis...mars napolje. Neces umrijeti, ali ces patiti u odsustvu Boga. 

Sto se tice proklete zemlje, i porodjajnih bolova...gdje smo danas? Odem u samoposlugu i kupimo hranu, kao nekad u raju uberes jabuku bez brige. Nema porodajnih bolova, carski rez ili epidrual....kao nekad u raju kada bi ljudi da Adam nije pao prolazili kroz matericu. :)) Ne govori li ti ovo nesto? Da u tvorevini postoji potencijal da se oblikuje i razvija i da covjek osjeti stvaralstvo oponasajuci Boga, sto ne bi bilo moguce u kreacionistickoj verziji prvobitno stvaranja.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da li se Hristos javio jevrejima?

Nije.

Jer da im se javio u svoj punoći

Eto, mozda nesvesno kazes ono sto Kratos i ja pricamo celo vreme. :ok:

I, ako uzmemo da se javio Hrist ocu Avramu, nije se pokazao u svoj Svojoj punoci ocovecenja , nego vise kao praobraz, buducih stvari. I, na taj nacin je kroz praobraz javljanja Hrista, Avram poverovao i video kao u slici buduce istinsko Ovaplocenje Hrista.

Gde je onda ta' eshatologija' ? :coolio:

Подели на овим сајтовима

Одговори Исус: ако ја прослављам самога себе, ништавна је моја слава; мене прославља мој Отац, за кога ви говорите да је ваш Бог,

и - ви га нисте упознали, а ја га познајем. И кад бих рекао да га не знам, био бих лажа као и ви; него, знам га и држим његову реч.

Авраам, отац ваш, ликовао је што ће видети мој дан, и - видео је и обрадовао се.

На то му рекоше Јудеји (и КратосИ :)) : немаш још педесет година, а видео си Авраама?

Рече им Исус: зиста, заиста, кажем вам: ја постојим пре но што се Авраам родио.

Тада подигоше камење да баце на њега;

Јн 8 глава.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Jer da im se javio u svoj punoći oni bi morali prvo da ispolje veru u Sina Božjeg kako je to ispoljio Petar i kako je po ovoj priči ispoljio Avram.

Наравно да се Хр јавља у пуноћи и никад као делимичан. Зато Авраму и није могао да се јави као крњ, него као есхатолошки. Кроз њега спознајемо Тројицу јер смо преко њега сједињени са божанством, а он је неодвојив од друге Двојице. Пошто се он јавио Авраму он и оптужује Јевреје за неверу и да нису деца Аврамова, јер да јесу, препознали би га. И оно чувено из Јн 8, 58: Пре Аврама ја јесам! - Исповедајући то што он вели ми се кроз ту веру само можемо сјединити са Господом, поклонити му се, угостити га и бити живи.

Још је сјајно када Хр говори како је Аврам хтео да буде у том дану распећа и васкрсења, али да није могао (јер, рекосмо, историјски морамо да се стрпимо док липшемо). Можете ли замислити веру тог човека и зашто га Господ удостоји да га назове оцем народа и да у његовом наручју сви почивамо?  

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

И оно чувено из Јн 8, 58: Пре Аврама ја јесам!

Sigurno nije znao da je zapisan susret sa Avramom, inače ne bi tvrdio to da ne sablazni dupeta?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Vedran рече

Авраам, отац ваш, ликовао је што ће видети мој дан, и - видео је и обрадовао се.

Овај део надопуњује оно што сам малопре писао о синергији и потреби да Аврам одговори на Богојављање.  Он је ликовао што ће видети. Дакле пре него што је видео ликовао је, као у неком ишчекивању, контемплацији, созерцању (она његова сагнута глава пред вратима шатора и погруженост), а онда је ВИДЕО и ОБРАДОВАО СЕ, његово трчање у сусрет и угошћавање Христа. Такође, отркива есхатолошку димензију овог догађаја (и мултидимензионалност у другом погледу, ликовао је и пре, у ишчекивању, и кад је видео, у стварности, и док је био погружен у себе, и док је гледао Господа као госта).

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...