Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 9 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ja sam zato sve bliži mišljenju da se taj stih iz postanja ima razumevati kao vaskrsenje i oboženje čoveka.

Специјално за @Volim_Sina_Bozjeg, апропо ове паралеле, свеже малопре отепвасмо следеће:58d0964ad820f_Untitledpicture.jpg.289e5323f51aa3d6f53ae28f286a77ea.jpg

Обратите пажњу на речи "...и васкрсење нама палима ОБНОВИ СЕ јавно..." (откривено, истински)

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 10 минута, Vedran рече

Специјално за @Volim_Sina_Bozjeg, апропо ове паралеле, свеже малопре отепвасмо следеће:58d0964ad820f_Untitledpicture.jpg.289e5323f51aa3d6f53ae28f286a77ea.jpg

Обратите пажњу на речи "...и васкрсење нама палима ОБНОВИ СЕ јавно..." (откривено, истински)

Волим Сина Божјег :)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Волим Сина Божјег :)

и ја!

:skidamkapu:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

и ја!

:skidamkapu:

Напиши му то као и ја, Њему то пишем да Отац аминује.

Подели на овим сајтовима

то је и било за Њега. 

за тебе је само капа :mahmah:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

то је и било за Њега. 

за тебе је само капа :mahmah:

Никад лепшу добио нисам.

Подели на овим сајтовима

• Rimljanima, glava 7
  • Тако, браћо моја, и ви умријесте закону тијелом Христовим, да припаднете другоме, Ономе који устаде из мртвих, да плод донесемо Богу.

Прочитај свуда где се споминје закон и промени закон у стари Адам, све ти пише, нема више ни сенке ни огледала.

Подели на овим сајтовима

https://pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=42&search=закону

• Matej, glava 12
  • Или нисте читали у Закону како суботом свештеници у храму суботу обесвећују, па нису криви?

• Matej, glava 22
  • Учитељу, која је заповијест највећа у Закону?

• Matej, glava 23
  • Тешко вама књижевници и фарисеји, лицемјери, што дајете десетак од метвице и од копра и од кима, а остависте што је претежније у Закону: правду и милост и вјеру; а ово је требало чинити и оно не остављати.

• Luka, glava 2
  • А када се навршише дани за очишћење њихово по закону Мојсејеву,

• Luka, glava 10
  • А он му рече: (та је написано у Закону? Како читаш?

• Luka, glava 23
  • Па се вратише и припремише мирисе и миро. Суботу пак проведоше у миру по Закону.

• Luka, glava 24
  • А њима рече: Ово су ријечи које сам вам говорио још док сам био с вама, да се мора све испунити што је о мени написано у Закону Мојсејеву и у Пророцима и у Псалмима.

• Jovan, glava 1
  • Филип нађе Натанаила и рече му: Нашли смо онога за кога писа Мојсеј у Закону и Пророци: Исуса, сина Јосифова, Назарећанина.

• Jovan, glava 8
  • А Мојсеј нам у Закону заповједи да такве каменујемо. Ти дакле. шта велиш?

• Jovan, glava 10
  • Одговори им Исус: Није ли написано у Закону вашему: Ја рекох: богови сте?

• Jovan, glava 15
  • Али да се испуни ријеч написана у Закону њихову: Омрзнуше ме ни за што.

• Jovan, glava 18
  • А Пилат им рече: Узмите га ви и по закону вашему судите му. А Јудејци му рекоше: Ми не смијемо никога погубити.

• Jovan, glava 19
  • Одговорише му Јудејци: Ми имамо закон и по закону нашему мора да умре, јер начини себе Сином Божијим.

• Djela apostolska, glava 13
  • И од свега, од чега се не могосте оправдати у Закону Мојсејеву, у Њему се оправдава сваки који вјерује.

• Djela apostolska, glava 18
  • Говорећи: Овај наговара људе да поштују Бога противно Закону.

• Djela apostolska, glava 22
  • Ја сам човјек Јудејац, рођен у Тарсу киликијском, васпитан у овоме граду код ногу Гамалилових, научен тачно Закону отачком, и бијах ревнитељ Божији као што сте ви сви данас.

• Djela apostolska, glava 23
  • Тада му рече Павле: Тебе ће Бог бити, зиде окречени! И ти сједиш те ми судиш по закону, а насупрот закону заповједаш да ме бију!

• Djela apostolska, glava 24
  • Који покуша и храм да оскрнави; њега и ухватисмо и хтједосмо да му судимо по закону нашему.

• Djela apostolska, glava 25
  • А он се брањаше: Ни Закону јудејскоме, ни храму, ни ћесару шта сагријеших.

• Rimljanima, glava 2
  • Јер који без закона сагријешише, без закона ће и изгинути; а који под законом сагријешише, по закону ће се осудити.

• Rimljanima, glava 3
  • А знамо да оно што закон говори, говори онима који су у закону, да се свака уста затворе, и сав свијет да буде крив Богу;

• Rimljanima, glava 7
  • Тако, браћо моја, и ви умријесте закону тијелом Христовим, да припаднете другоме, Ономе који устаде из мртвих, да плод донесемо Богу.

• Rimljanima, glava 8
  • Јер што закону бјеше немогуће, пошто бјеше ослабљен тијелом, Бог пославши Сина свога у обличју тијела грјеховнога и због гријеха, осуди гријех у тијелу,

• 1. Korincanima, glava 9
  • Јер је у Мојсејеву закону написано: Не завезуј уста волу који врше. Брине ли се то Бог за волове?

• 1. Korincanima, glava 14
  • У Закону је написано: Туђим језицима и туђим уснама говорићу народу овоме, и ни тако ме неће послушати, говори Господ.

• Galatima, glava 2
  • Јер ја законом закону умријех, да Богу живим. Са Христом се разапех;

• Filipljanima, glava 3
  • Обрезан сам у осми дан, од рода сам Израиљева, племена Венијаминова, Јеврејин од Јевреја, по закону фарисеј,

• Titu, glava 3
  • А лудих запиткивања и родослова и спорова и препирања о закону клони се; јер је то некорисно и сујетно.

• Jevrejima, glava 7
  • И док синови Левијеви примајући свештенство имају заповијест да узимају по закону десетак од народа, то јест од браће своје, иако су произишли из бедара Авраамових,

• Jevrejima, glava 8
  • Јер ако би био на земљи, не би ни био свештеник, будући да постоје свештеници који приносе даре по Закону.

• Jevrejima, glava 9
  • И по Закону готово све се чисти крвљу и без пролијевања крви не бива опроштење.

• Jevrejima, glava 10
  • Говорећи претходно, да жртву и принос и свеспаљенице и жртве за гријехе ниси хтио нити су ти биле угодне, оне које се по закону приносе;

Закон = стари Адам

Подели на овим сајтовима

• Matej, glava 5
  • Не мислите да сам дошао да укинем Закон или Пророке: нисам дошао да укинем него да испуним.

• Matej, glava 7
  • Све, дакле, што хоћете да чине вама људи, тако чините и ви њима: јер то је Закон и Пророци.

• Matej, glava 11
  • Јер су сви Пророци и Закон прорицали до Јована.

• Matej, glava 12
  • Или нисте читали у Закону како суботом свештеници у храму суботу обесвећују, па нису криви?

• Matej, glava 22
  • И упита један од њих, законик, кушајући га и говорећи:

• Matej, glava 23
  • Тешко вама књижевници и фарисеји, лицемјери, што дајете десетак од метвице и од копра и од кима, а остависте што је претежније у Закону: правду и милост и вјеру; а ово је требало чинити и оно не остављати.

• Marko, glava 15
  • И испуни се Писмо које говори: И уврстише га међу безаконике.

• Luka, glava 2
  • А када се навршише дани за очишћење њихово по закону Мојсејеву,

• Luka, glava 5
  • И догоди се једнога дана кад он учаше, сјеђаху ондје фарисеји и законици који бијаху дошли из свију села галилејских и јудејских и из Јерусалима; и би сила Господња да их исцјељује;

• Luka, glava 7
  • А фарисеји и законици одбацише вољу Божију о њима, не крстивши се од њега.

• Luka, glava 10
  • И гле, законик неки устаде и кушајући га рече: Учитељу, шта ми треба чинити да наслиједим живот вјечни?

• Luka, glava 11
  • А неки од законика одговарајући рече му: Учитељу, говорећи то и нас вријеђаш.

• Luka, glava 14
  • И одговарајући Исус рече законицима и фарисејима говорећи: Је ли допуштено у суботу лијечити? А они оћуташе.

• Luka, glava 16
  • Закон и Пророци су до Јована; од тада се Царство Божије благовијести, и сваки се труди да уђе у њега.

• Luka, glava 22
  • Јер вам кажем, да још и то што је написано: И уврстише га међу безаконике, треба да се изврши на мени; Јер што је о мени писано завршава се.

• Luka, glava 23
  • Па се вратише и припремише мирисе и миро. Суботу пак проведоше у миру по Закону.

• Luka, glava 24
  • А њима рече: Ово су ријечи које сам вам говорио још док сам био с вама, да се мора све испунити што је о мени написано у Закону Мојсејеву и у Пророцима и у Псалмима.

• Jovan, glava 1
  • Јер се Закон даде преко Мојсеја, а благодат и истина постаде кроз Исуса Христа.

• Jovan, glava 7
  • Није ли Мојсеј дао вама Закон? И нико од вас не извршава Закон. Зашто тражите да ме убијете?

• Jovan, glava 8
  • А Мојсеј нам у Закону заповједи да такве каменујемо. Ти дакле. шта велиш?

• Jovan, glava 10
  • Одговори им Исус: Није ли написано у Закону вашему: Ја рекох: богови сте?

• Jovan, glava 12
  • Народ му одговори: Ми чусмо из Закона да Христос остаје вавијек; и како ти говориш да се Сину Човјечијему ваља подигнути? Ко је тај Син Човјечији?

• Jovan, glava 15
  • Али да се испуни ријеч написана у Закону њихову: Омрзнуше ме ни за што.

• Jovan, glava 18
  • А Пилат им рече: Узмите га ви и по закону вашему судите му. А Јудејци му рекоше: Ми не смијемо никога погубити.

• Jovan, glava 19
  • Одговорише му Јудејци: Ми имамо закон и по закону нашему мора да умре, јер начини себе Сином Божијим.

• Djela apostolska, glava 2
  • Овога, по одређеном савјету и промислу Божијем преданог узесте и рукама безаконика приковасте и убисте.

• Djela apostolska, glava 5
  • Али устаде у Синедриону један фарисеј, по имену Гамалило, законик, поштован од свега народа, и заповједи да апостоле мало удаље напоље,

• Djela apostolska, glava 6
  • Па изведоше лажне свједоке који говораху: Овај човјек не престаје да хули на ово свето мјесто и на Закон.

• Djela apostolska, glava 7
  • Ви који примисте Закон наредбама анђелским, и не одржасте.

• Djela apostolska, glava 13
  • Послије пак читања Закона и Пророка старјешине синагоге послаше к њима говорећи: Људи браћо, ако имате ријеч утјехе за народ, говорите.

• Djela apostolska, glava 15
  • Онда устадоше неки од јереси фарисејске који су повјеровали, говорећи да их ваља обрезати и заповједити да држе Закон Мојсејев.

• Djela apostolska, glava 18
  • Говорећи: Овај наговара људе да поштују Бога противно Закону.

• Djela apostolska, glava 19
  • Ако ли нешто друго иштете, то ће се ријешити на законитом збору.

• Djela apostolska, glava 21
  • А они чувши слављаху Бога и рекоше му: Видиш ли брате, колико је хиљада Јудејаца који повјероваше, и сви су ревнитељи Закона.

• Djela apostolska, glava 22
  • Ја сам човјек Јудејац, рођен у Тарсу киликијском, васпитан у овоме граду код ногу Гамалилових, научен тачно Закону отачком, и бијах ревнитељ Божији као што сте ви сви данас.

• Djela apostolska, glava 23
  • Тада му рече Павле: Тебе ће Бог бити, зиде окречени! И ти сједиш те ми судиш по закону, а насупрот закону заповједаш да ме бију!

• Djela apostolska, glava 24
  • Који покуша и храм да оскрнави; њега и ухватисмо и хтједосмо да му судимо по закону нашему.

• Djela apostolska, glava 25
  • А он се брањаше: Ни Закону јудејскоме, ни храму, ни ћесару шта сагријеших.

• Djela apostolska, glava 28
  • И одредивши му дан, дођоше многи код њега у стан; њима је излагао свједочећи о Царству Божијем од јутра до мрака и увјеравајући их о Исусу из Закона Мојсејева и из Пророка.

• Rimljanima, glava 2
  • Јер који без закона сагријешише, без закона ће и изгинути; а који под законом сагријешише, по закону ће се осудити.

• Rimljanima, glava 3
  • А знамо да оно што закон говори, говори онима који су у закону, да се свака уста затворе, и сав свијет да буде крив Богу;

• Rimljanima, glava 4
  • Јер обећање Аврааму или сјемену његову да он буде насљедник свијета не би законом него праведношћу вјере.

• Rimljanima, glava 5
  • Јер гријех бјеше на свијету до закона, али се гријех не рачуна када нема закона.

• Rimljanima, glava 6
  • Јер гријех неће вама овладати, пошто нисте под законом него под благодаћу.

• Rimljanima, glava 7
  • Или не знате, браћо, јер говорим онима који знају закон, да закон влада над човјеком само докле он живи?

• Rimljanima, glava 8
  • Јер закон Духа живота у Христу Исусу ослободи ме од закона гријеха и смрти.

• Rimljanima, glava 9
  • Који су Израиљци, чије је усиновљење и слава и завјети и закон и богослужење и обећања,

• Rimljanima, glava 10
  • Јер Мојсеј пише за праведност која је од закона: Човјек који то чини живјеће у томе.

• Rimljanima, glava 13
  • Не будите никоме ништа дужни осим да љубите један другога; јер који љуби другога испунио је закон.

• 1. Korincanima, glava 7
  • Жена је привезана законом за вријеме док јој живи муж; ако ли јој муж умре, слободна је за кога хоће да се уда, само у Господу.

• 1. Korincanima, glava 9
  • Зар ово говорим по људском? Или не говори ово и Закон?

• 1. Korincanima, glava 14
  • У Закону је написано: Туђим језицима и туђим уснама говорићу народу овоме, и ни тако ме неће послушати, говори Господ.

• Galatima, glava 2
  • Па знајући да се човјек не оправдава дјелима закона него вјером Исуса Христа, и ми повјеровасмо у Христа Исуса, да се оправдамо вјером Христовом а не дјелима закона, јер се дјелима закона ниједно тијело неће оправдати.

• Galatima, glava 3
  • Ово само хоћу од вас да дознам, да ли Духа примисте кроз дјела закона или кроз проповијед вјере?

• Galatima, glava 4
  • А кад дође пуноћа времена, посла Бог Сина својега, који се роди од жене, који би под законом,

• Galatima, glava 5
  • А свједочим опет свакоме човјеку који се обрезује да је дужан сав закон творити.

• Galatima, glava 6
  • Носите бремена један другога, и тако испуните закон Христов.

• Efescima, glava 2
  • Укинувши тијелом својим закон са његовим заповијестима и прописима, да оба сазда у самоме себи у једнога новога човјека, стварајући мир;

• Filipljanima, glava 3
  • Обрезан сам у осми дан, од рода сам Израиљева, племена Венијаминова, Јеврејин од Јевреја, по закону фарисеј,

• 2. Solunjanima, glava 2
  • И тада ће се јавити безаконик, којега ће Господ Исус убити духом уста својих и уништити појавом свога присуства;

• 1. Timoteju, glava 1
  • Желећи да буду учитељи закона а не разумију ни шта говоре ни шта тврде.

• Titu, glava 3
  • А лудих запиткивања и родослова и спорова и препирања о закону клони се; јер је то некорисно и сујетно.

• Jevrejima, glava 7
  • И док синови Левијеви примајући свештенство имају заповијест да узимају по закону десетак од народа, то јест од браће своје, иако су произишли из бедара Авраамових,

• Jevrejima, glava 8
  • Јер ако би био на земљи, не би ни био свештеник, будући да постоје свештеници који приносе даре по Закону.

• Jevrejima, glava 9
  • Тако, када је Мојсеј објавио све заповијести Закона свему народу, онда узе крви од јунаца и јараца, с водом и вуном црвеном и исопом, те покропи и књигу и сав народ,

• Jevrejima, glava 10
  • Јер Закон имајући само сјенку будућих добара, а не сами лик ствари, не може никада једним те истим жртвама, које се приносе стално сваке године, усавршити оне који приступају.

• Jakov, glava 1
  • Али ко проникне у савршени закон слободе и остане у њему, и не постане забораван слушалац него творац дјела, тај ће бити блажен у дјелању својему.

• Jakov, glava 2
  • Но, ако ви закон царски извршујете по Писму: Љуби ближњега својега као самог себе, добро чините;

• Jakov, glava 4
  • Не оговарајте један другога, браћо; јер ко оговара брата или осуђује брата својега, оговара закон и осуђује закон, а ако закон осуђујеш, ниси вршилац закона него судија.

• 2. Petrova, glava 2
  • И избави праведнога Лота намученог развратним владањем безаконика;

• 2. Petrova, glava 3
  • А ви, дакле, љубљени, знајући унапријед, чувајте се да обманом безаконика не будете одведени с њима, и не отпаднете од својега ослонца,

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Vedran рече

Још мало о овоме у контексту Старог и Новог Адама.

Васкрсење које се никад пре није збило ОБНАВЉА се. Како то, и шта нам стихотворац говори?

Ако нешто раније НИЈЕ било, оно никако не може да се ОБНОВИ (да ОПЕТ буде). А ипак овде видимо да оно ОПЕТ бива (ОБНАВЉА СЕ)? А како се ОБНАВЉА? ОБНАВЉА се "јавно" или "откривено".

Стари Адам - стварање у времену и васкрсење ван времена, а за нас земљане "тајно", "сакривено".

Нови Адам - васкрсење у времену, а за нас земљане "јавно" и "откривено", и нова твар ван времена. 

И једно и друго од Творца је, Који у историју уводи Старог Адама а из ње изводи Новог Адама. Тако за нас опет бива нешто што је "већ било", дакле, ОБНАВЉА се, а у ствари у Богу нити је било нити ће бити него него просто "јесте".

Васкрсење је мост који у Старом Адаму иде од Неба ка земљи, а у Новом Адаму од земље ка Небу.

ХРИСТОС је васкрсење!

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Vedran рече

Васкрсење које се никад пре није збило ОБНАВЉА се. Како то, и шта нам стихотворац говори?

Да, дефинитивно СТВАРАЊЕ ЧОВЕКА!

Ово изговори Исус, па подиже очи своје небу и рече: Оче, дошао је час, прослави Сина својега, да и Син твој прослави тебе;

Tweet thisPost on Facebook

2

Као што си му дао власт над сваким тијелом, да свему што си му дао, дарује им живот вјечни.

3

А ово је вјечни живот да познају тебе једнога истинитога Бога и кога си послао Исуса Христа.

ОБНАВЉА се зато што Бог нас познаје а ми Њега још нисмо али кроз Христа Исуса Божанског Логоса који се оваплоти ми упознајемо Оца Небеског и Сина кроз кога је све постало у Духу Светоме. За Бога је ово Обнова  ванвременског стварања (васкрсења) у времену а за нас је то упознавање Бога као Личност у директном и физичком односу зато ми православни Бога зовемо Отац.

Зато рече Христос: И сада прослави ти мене, Оче, у тебе самога, славом коју имадох у тебе прије него свијет постаде  (ванвременско дефинитивно у свој пуноћи кроз Христа објављује се у времену.) Обнова.

Подели на овим сајтовима

И сад кад неко каже да ми у Цркви певамо "песмице" :) 

Кад би више овакве "песмице" слушали не би онда падали у екстатична стања када чујемо песмице оне друге врсте, типа "ој, бадњаче, бадњаче...колико колико варница, толико толико парица...оваца, јањаца..." 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...