Jump to content

Председник Америке, Доналд Џ Трамп

Оцени ову тему

RYLAH

Препоручена порука

• Одговори 11.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Grizzly Adams

1009

• Аурор

2184

• cloudking

1021

• Avocado

956

Популарни дани

пре 5 минута, fsa рече

Karma is a bitch

Najveći je galamdzija da su Kinezi petljali, lagali, izvrtali činjenice...dok se zapravo ispostavlja da je on najvećli petljaroš, lažov i izvrtač činjenica. Psihologija ima jednostavan termin za to "projekcija" i baš je to ovdje evidentno. 

• Свиђа ми се 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, haveaniceday рече

Ok, samo sam ti objasnio zasto sam naveo primer solara. Jer ja nemam nikakvog uticaja globalno, imam samo lokalno. 

mada ovo sto kazes nije bas tacno... 

Moze i da se resi tako sto lokalno, neka drzava, olabavi regulacije i poreze i pusti inovatore da stvaraju inovacije, pa naprave inovatori i preduzetnici neku tehnolosku revoluciju...svet se cesto tako menjao i resavao globalne probleme mnogo pre globalnog zagrevanja... U nekoj drzavi inovatori i preduzetnici naprave nesto dobro i bolje od starog i onda ga ceo svet prihvati. 

Hmmm... kažeš nije tačno da ne mogu ja sam da utičem globalno, jer može neka država da promeni svoje propise? :)

Takođe, smanjenje regulacija i poreza ne utiče direktno na više tehnoloških inovacija... češće će uticati suprotno - regulacije i porezi podstaknu inovacije... evo sam reci, da li su veće šanse da veći broj ljudi pokušava da smisli nešto što će odstraniti ili skupiti metan sa farmi ako vlasnici farme plaćaju neki porez za taj metan* ili ako ne plaćaju? Koja situacija pravi veći finansijski podsticaj za inovatore?

( * tu ubroj i situaciju u kojoj inovator računa na to da će biti zabranjen ili penalizovan rad bez njegove inovacije kada je izmisli)

I da ne odeš sad u novu digresiju, ne predlažem tu meru, ovde samo ukazujem na to da se određene inovacije najbolje podstiču upravo regulacijom i  porezima...

Mislim da mi daju odokativne procene, o ekonomskim i zivotnim posledicama globalnog zagrevanja i odokativne procene ekonomskih i zivotnih posledica mera protiv globalnog zagrevanja uporedjene.

Ali procene nisu odokativne... osim u onoj meri u kojoj svaku procenu možeš da nazoveš "odokativnom"... jer je procena nečega u budućnosti...

Naprimer, bice x poplava, x susa, agrarana steta tolika, toliko i toliko unistenih kuca, toliko i toliko poplava... itd....  Da bih uopste mogao da vidim sta mi je bolje da odlucim.

Ali to je standard koji si izmisilio samo za ovu temu (ok, nisi ti izmislio nego naftni lobisti, ti ga samo ponavljaš)... ne postoji ni jedno drugo političko pitanje za koje bi izgovorio bilo šta slično... jer bi zvučalo kao da si potpuno sišao s uma... na primer:

- Neću da podržim Trampov plan za zid jer mi nije rekao tačnu cifru za narednih 100 godina, koliko će sprečiti ljudi da ilegalno pređu granicu, znači x Meksikanaca, y Gvatemalaca i z Panamaca. Nije dovoljno da mi kažete mnogo ili date neki opseg.

- Neću da podržim rat protiv Isis-a dok mi ne kažete tačnu cifru za narednih 100 godina koliko će oni ubiti ljudi i tačnu cifru naših poginulih vojnika i operativaca ako zaratimo sa njima. Nije dovoljno da mi kažete mnogo ili date neki opseg.

- Neću da podržim tu i tu deregulaciju dok mi ne kažete tačnu cifru (u dolar i procenat) koliko će to povećati PDV i smanjiti nezaposlenost svake godine u narednih 100 godina. Nije dovoljno da mi kažete mnogo ili date neki opseg.

- Neću da podržim izgradnju nasipa na reci dok mi se ne kaže tačno koliko poplava će sprečiti svake godine. Nije dovoljno da mi kažete mnogo ili date neki opseg.

Zapravo nisi odgovorio na moje pitanje: "zašto je to relevantno?", pa za slučaj da se ne razumemo, peformulisaću: zašto bi podržao neku meru isključivo ako ti neko (nekom magijom ravnom proricanju) kaže da će ta mera da smanji broj velikih poplava svake godine za 37, a nećeš ako ti "samo" kaže da će smanjiti veliki broj poplava ili ako ti kaže da će smanjiti između 10 i 50 velikih poplava?

Ja ne vidim ni jedno ni drugo. Uzmimo naprimer bidenov plan. Gde su tu procene? Nigde.. obecava "veliki broj novih poslova" i "bolju buducnost".... 

Pa za jednog političara, plan je prilično obiman i detaljan... toliko da me mrzi da ga pročitam celog pažljivo.... i siguran sam da nisi ni ti ni pročitao... :D

Ovo jeste tacno ali isto tako vecina ljudi (demokratski sistem) nece da rezultuje u tome da ljudi ne zele nesto da urade ukoliko im predstavis konkretne posledice i prednosti. Da oni (naucnici i aktivisti) iznose dobre planove, imali bi mnogo vecu podrsku javnosti. 

Ma ni blizu... niko od političara više i ne predstavlja konkretne i (po tvom kriterijumu) precizne posledice i prednosti za bilo šta... Tramp čak na svom sajtu za kampanju uopšte i nema nikakve planove i obećanja za sledeći mandat...  opet dolazimo do toga da propagandisti uspeju da te nekako ubede u stvari za koje ti sam odlično znaš da nisu tačne... čuj javnost neće da podrži nešto ako ne zna konkretne posledice i prednosti... uozbilji se...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Svi oni koji su za zatvaranje. Samo debil moze da kaze coveku "hocu da tvoj posao propadne da bih ja mogao da spavam lakse nocu".

Da, baš to je bio razlog.

Svedjani nisu zatvarali restorane i to nam je jasna demonstracija da nije preterana razlika izmedju zatvaranja ekonomije i  slobodne ekonomije u doba korone. 

... jer ako nešto funkcioniše u Švedskoj onda sigurno funkcioniše svuda...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Justin Waters рече

Najveći je galamdzija da su Kinezi petljali, lagali, izvrtali činjenice...dok se zapravo ispostavlja da je on najvećli petljaroš, lažov i izvrtač činjenica. Psihologija ima jednostavan termin za to "projekcija" i baš je to ovdje evidentno. 

Kod Trampa možda i jeste reč o projekciji kao jednom manje-više nesvesnom mehanizmu odbrane, što ga ne čini manjim manipulatorom i ne opravdava ga... ali kada je reč o mnogo široj politizovanoj antikineskoj kampanji čiji je i on deo, tu je sve itekako sračunato i funkcioniše po dobro oprobanoj i u psihologiji gomile veoma efikasnoj metodi "drž'te lopova".

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Avocado рече

... jer ako nešto funkcioniše u Švedskoj onda sigurno funkcioniše svuda...

Sa obzirom da je u pitanju virus, koji se vise manje slicno ponasa svuda... sigurno da mozemo svuda da ocekujemo slicno ponasanje. Isto kao sto gravitacija isto funkcionise na marsu, jupiteru, saturnu. 

Ne dobijas cak ni izbor.... vec su oni odlucili da tvoj restoran ne moze da radi i da tvoji gosti ne mogu sami da se upuste u rizike.

Da, baš to je bio razlog.

Dap bas je to razlog. Uplase se od covida, i umesto da se stitie odredjene ugrozene grupe, idioti dopuste da kovid udje u staracke domove i napadne ugrozene grupe, dok se neugrozenim grupama zabrani izlazak. 

Totalno odsustvo individualnosti, slobode i odgovornosti. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Justin Waters рече

Kinezi su bili iskreni onda kada su bili sigurni o čemu se radi.

? sta da ti kazem dalje... sunce ti sta ja procitam nekad..... ja mogu da razumem da covek ne veruje washingonskim birokratama... al da u isto vreme ima toliku veru u komunisticke diktatore..... to ne mogu da razumem..... 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Avocado рече

Takođe, smanjenje regulacija i poreza ne utiče direktno na više tehnoloških inovacija... češće će uticati suprotno - regulacije i porezi podstaknu inovacije... evo sam reci, da li su veće šanse da veći broj ljudi pokušava da smisli nešto što će odstraniti ili skupiti metan sa farmi ako vlasnici farme plaćaju neki porez za taj metan* ili ako ne plaćaju? Koja situacija pravi veći finansijski podsticaj za inovatore?

Цитат

I da ne odeš sad u novu digresiju, ne predlažem tu meru, ovde samo ukazujem na to da se određene inovacije najbolje podstiču upravo regulacijom i  porezima...

Lepo ovo zvuci ali drustvo\realnost ne funkcionise tako. Cesto (skoro uvek) ispadne jako drugacije kada se ide tim putem. Ako bi bilo tako kao sto si ti zamislio onda naravno da bi vise inovacija procvetala tako. Tu dodje ono sto ja pricam redukcionizam vs holisticki. Holisticki gledano, najvise napretka i inovacija imas 

Odgovoricu ti od ova tri primera na poslednji (najkonkretniji) isti princip vazi i za ostale. 

Цитат

Ali to je standard koji si izmisilio samo za ovu temu (ok, nisi ti izmislio nego naftni lobisti, ti ga samo ponavljaš)... ne postoji ni jedno drugo političko pitanje za koje bi izgovorio bilo šta slično... jer bi zvučalo kao da si potpuno sišao s uma... na primer:

Pitao si mene koji je moj standard ja sam ti izneo taj. Naravno da bih za svako pitanje izgovorio slicno. Evo upravo slicno izgovaram za pitanje korone. Koliko ce ljudi da umre kao posledica korone vs koliko ce ljudi da umre kao posledicu zatvaranja ekonomije. 

Цитат

- Neću da podržim izgradnju nasipa na reci dok mi se ne kaže tačno koliko poplava će sprečiti svake godine. Nije dovoljno da mi kažete mnogo ili date neki opseg. Zapravo nisi odgovorio na moje pitanje: "zašto je to relevantno?", pa za slučaj da se ne razumemo, peformulisaću: zašto bi podržao neku meru isključivo ako ti neko (nekom magijom ravnom proricanju) kaže da će ta mera da smanji broj velikih poplava svake godine za 37, a nećeš ako ti "samo" kaže da će smanjiti veliki broj poplava ili ako ti kaže da će smanjiti između 10 i 50 velikih poplava?

Zato sto jedna poplava moze da pravi stetu od 100 eura, a izgradnja nasipa moze da kosta milion eura... isti princip vazi i za zid, i za regulaciju. Ako ce da spreci oko 50 poplava to je 50 000 eura, sto je neisplativo.... ulozio si milion da bi ustedeo 50 000... ako je u pitanju 10 000 poplava onda je isplativo,...... jer si ulozio milion i sacuvao optirlike milion. 

Цитат

Pa za jednog političara, plan je prilično obiman i detaljan... toliko da me mrzi da ga pročitam celog pažljivo.... i siguran sam da nisi ni ti ni pročitao... 

nisam :D posteno .. i jeste obiman i detaljan za jednog politicara... 

Цитат

Ma ni blizu... niko od političara više i ne predstavlja konkretne i (po tvom kriterijumu) precizne posledice i prednosti za bilo šta... Tramp čak na svom sajtu za kampanju uopšte i nema nikakve planove i obećanja za sledeći mandat...

Tacno ne predstavljaju. Tramp ne predstavlja. Ja bih vise voleo da predstavlja i da nisam upucen u probleme kojima se bavi, ne bi mi bio toliko drag. Igrom slucaja ynam da je u pravu po mnogim pitanjima, al me on nije ubedio u to, samo je prezentovao moj stav. 

Цитат

opet dolazimo do toga da propagandisti uspeju da te nekako ubede u stvari za koje ti sam odlično znaš da nisu tačne... čuj javnost neće da podrži nešto ako ne zna konkretne posledice i prednosti... uozbilji se...

Nije problem da propagandisti uspevaju de me ubede... vec da druga strana propagandista ne uspeva da me ubedi da treba da im se da vlast, moc i pare. 

Mene joe Biden ne uspeva da ubedi da je u redu da se njemu ta 1.7 triliona americkih para da on resava globalno zagrevanje. Mislim niko me ne pita... americki izbori ali razumes princip. 

Mene Vucic ne uspeva da ubedi da je on pravi covek da vodi zemlju.

Mene Djilas ne uspeva da ubedi da je on dobra alternativa Vucicu. 

itd.... 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, haveaniceday рече

Sa obzirom da je u pitanju virus, koji se vise manje slicno ponasa svuda... sigurno da mozemo svuda da ocekujemo slicno ponasanje. Isto kao sto gravitacija isto funkcionise na marsu, jupiteru, saturnu. 

Da, ja sam mislio da se virus drugačije ponaša u Švedskoj... da virus u Švedskoj više poštuje preporuke i pravila, manje bleji po kafićima, itd... 

:)

Totalno odsustvo individualnosti, slobode i odgovornosti. 

Jeste... što je i uobičajno za takve situacije...

Подели на овим сајтовима

Lepo ovo zvuci ali drustvo\realnost ne funkcionise tako. Cesto (skoro uvek) ispadne jako drugacije kada se ide tim putem. Ako bi bilo tako kao sto si ti zamislio onda naravno da bi vise inovacija procvetala tako. Tu dodje ono sto ja pricam redukcionizam vs holisticki. Holisticki gledano, najvise napretka i inovacija imas 

U prevodu: to što si napisao je razumno i logično ali ću da kažem da to ne ipak funkcioniše tako... jer neka magija... holistička...  :D  dobro nisi pomenuo kvantnu teoriju...

Veoma je jednostavno - inovatori rešavaju probleme i rešavaju ih za pare... bilo koji problem koji im postaviš, a od kojeg mogu da zarade će rešiti... samim tim, ako nemaš problem (npr. zagađivanje nečim nije zabranjeno) nema ama baš nikakvog podsticaja da bilo ko to reši... naravno, reše se i takve stvari ali daleko su manje šanse za to nego kada postoji podsticaj...

Цитат

Pitao si mene koji je moj standard ja sam ti izneo taj.

Promašio si suštinu... nije u tome što si izmislio taj standard, nego što je izmišljen samo za ovu temu...

Цитат

Naravno da bih za svako pitanje izgovorio slicno. Evo upravo slicno izgovaram za pitanje korone. Koliko ce ljudi da umre kao posledica korone vs koliko ce ljudi da umre kao posledicu zatvaranja ekonomije. 

I opet skrećeš sa priče jer nije o tome da li treba praviti cost/benefit analizu, već koliko precizne prognoze moraju da budu... adekvatan primer bi bio da tvrdiš da ne treba uraditi ništa ako se ne zna tačan broj ljudi koji će umreti... što naravno niko ne zna, pa je zapravo super podvala ako u svakom slučaju ne želiš da se uradi bilo šta...

Цитат

Tacno ne predstavljaju. Tramp ne predstavlja. Ja bih vise voleo da predstavlja i da nisam upucen u probleme kojima se bavi, ne bi mi bio toliko drag. Igrom slucaja ynam da je u pravu po mnogim pitanjima, al me on nije ubedio u to, samo je prezentovao moj stav. 

Ali kako onda ne vidiš problem u tome da samo za jednu temu tražiš potpuno precizne podatke (čak ne ni opseg, nego tačnu cifru) i to o budućim neizvesnim okolnostima? Ne vidiš da je očigledno da tu nešto nije u redu sa tvojom pozicijom?

Цитат

Nije problem da propagandisti uspevaju de me ubede...

Pa problem je... kad te nekom magijom ubede u to da napišeš nešto toliko odvaljeno od realnosti poput ideje da većina ljudi u demokratiji neće da podrži nešto ako ne zna precizne i konkretne posledice i prednosti odluke, valjda se zabrineš za sebe?

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Avocado рече

U prevodu: to što si napisao je razumno i logično ali ću da kažem da to ne ipak funkcioniše tako... jer neka magija... holistička...  :D  dobro nisi pomenuo kvantnu teoriju...

Logicno je u toj abstrakciji ali u realnosti se desi sve i svasta. Naprimer, uz mere koje si ti spomenuo uvale i subvencije za proizvodjace filtera. I onda normalno umesto da se posteno takmice na trzistu proizvodjaci, politicari biraju gubitnike i pobednike. 

To nije magija, ni kvantna fizika, to je realnost koja se desava svaki dan, imas gomilu primera... rado cu da ti navedem par ako te zanima... prosto receno holisticki, sistem kao celina, ima jos 100001 faktor koji uticu na tu situaciju koju si ti izolovao.... i koje ne mozes da kontrolises. Da li je tu nesto netacno? 

Цитат

I opet skrećeš sa priče jer nije o tome da li treba praviti cost/benefit analizu, već koliko precizne prognoze moraju da budu... adekvatan primer bi bio da tvrdiš da ne treba uraditi ništa ako se ne zna tačan broj ljudi koji će umreti... što naravno niko ne zna, pa je zapravo super podvala ako u svakom slučaju ne želiš da se uradi bilo šta...

Evo ti brale prosto me ubedi..

1. Daj mi spektar koji broj ljudi moze da premine (od koliko do koliko) kao posledicu globalnog zagrevanja.

2. Daj mi spektar koja ce biti ekonomska steta  od globalnog zagrevanja(brojke bilo koje).

3. Daj mi spektar ljudi koji ce preminuti kao posledica mera protiv globalnog zagrevanja.

4. Daj mi spektar ekonomske stete koja ce biti kao posledica mera borbe protiv gw.

Ja bukvalno nigde nisam video ni jedan od tih spektara, onako ujedinjenje u analizu.. voleo bih da vidim od tebe, posto tvrdis da su moji standardi "izmisljeni" "losi" i sta ja znam.... pokazi mi analizu i ubedi me, umesto sto samo kritikujes moje stavove bez da mi pruzis ista sto bi moglo da me ubedi u nesto suprotno.. 

ja ne znam sto ocekujes od mene da prihvatim nesto za sta nisi pruzio dokaze...... samo mi tvrids da je "dovoljno precizan" daj pokazi mi ..... 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Avocado рече

Da, ja sam mislio da se virus drugačije ponaša u Švedskoj... da virus u Švedskoj više poštuje preporuke i pravila, manje bleji po kafićima, itd... 

Ne znam sta si mislio, ali ne vidim zasto bi se virus drasticno drugacije ponasao u svedskoj nego u Italiji. 

Ako u zemljama gde nemas tvrde lockdowne imas slican broj umrlih po glavi stavnonika, podeseno na gustinu naseljenosti nego u zemljama u kojima imas tvrde lockdowne, msilim da je logicno da zasluzimo da tvrdi lockdwon ne doprinosi puno u smislu zastite ljudi.... 

Подели на овим сајтовима

@cloudking @Avocado meni je simpaticno da ste vas dvojica vise opsednuti sa mnom i sa trampom, nego sa konstanom fetizhacijom kine koja se odvija na ovom forumu... a bukvalno vam je kina mnogo veci problem za vase zivote nego tramp.. ?

Je l mozete da mi objasnite logiku iza toga..... ajde avocado je jos malo i diskutovao na temu kine, al se brzo povukao :D 

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, haveaniceday рече

Ne znam sta si mislio, ali ne vidim zasto bi se virus drasticno drugacije ponasao u svedskoj nego u Italiji. 

Ako u zemljama gde nemas tvrde lockdowne imas slican broj umrlih po glavi stavnonika, podeseno na gustinu naseljenosti nego u zemljama u kojima imas tvrde lockdowne, msilim da je logicno da zasluzimo da tvrdi lockdwon ne doprinosi puno u smislu zastite ljudi.... 

Jel moguce da vise ne mislis da se virus razlicito ponasa u zavisnosti od toga u kojoj klimi se nalazi?

Secas se? "Topla klima ubija virus... tropske zemlje skoro da nemaju nikakav problem s koronom?" Secas se valjda sta si sve pisao?

Eto ti... a bio si spreman glave da nam otkines ako i pomislimo da napisemo nesto drugacije (otprilike ono sto radis sa svakom bozijom temom na ovom forumu). Zato danas niko tvoja ubedjivanja ne shvata ozbiljno, jer ti ubedjujes za svaku glupost koja ti se ucini a posle kad ispadne da si se zeznuo, samo puj pike ne vazi se nista i idemo dalje...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...