Jump to content

Председник Америке, Доналд Џ Трамп

Оцени ову тему

RYLAH

Препоручена порука

пре 7 минута, RYLAH рече

Толико је био вредан да су морали да ударају жестоке царине на увоз памука откако су се ослободили од Британије, да их Британија не би преплавила својим јефтинијим памуком и уништила пола економије Југа.

Либертаријански рај 1/1 била САД у време очева оснивача :D

Како може да буде јефтинији од америчког кад су на југу огромне количине памука (мислим највеће на свету) на којима ради slave force? 

Мало логике...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Grizzly Adams

1009

• Аурор

2184

• cloudking

1021

• Avocado

956

Популарни дани

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

Брате, бламираш се ти. Капирам да си правник и навико си на такву тактику. ;)

Још на први покушај сам ти јасно одговорио - крив је онај који је одлучио да одбаци мирољубиво решење и крене у рат. Након тога, небитно је ко ће испалити први хитац.

Jesi odgovorio ali je odgovor blamantan... biraš arbitrarne izmišljene kriterijume koje pokušavaš da uklopiš u ono što ti odgovara...

Jug je napadom na Fort Sumter odlučio da odbaci miroljubivo rešenje i krene u rat. Ne možeš da napadneš nekog oružjem i da tvrdiš da je on tebe napao jer je šatro on kao odlučio da ratuje, a ti nisi... pišeš nebuloze...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Avocado рече

Jesi odgovorio ali je odgovor blamantan... biraš arbitrarne izmišljene kriterijume koje pokušavaš da uklopiš u ono što ti odgovara...

Jug je napadom na Fort Sumter odlučio da odbaci miroljubivo rešenje i krene u rat. Ne možeš da napadneš nekog oružjem i da tvrdiš da je on tebe napao jer je šatro on kao odlučio da ratuje, a ti nisi... pišeš nebuloze...

Па није тачно. Линколн се одлучио да покрене рат и кренуо да шаље ратну опрему и појачања у та утврђења на територији Југа да би одатле кренуо у напад.

А они су то требали мирно да гледају и чекају да их прегазе... То су небулозе. Нико нормалан не би гледао како се војска спрема за напад и чекао.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Grizzly Adams рече

Па није тачно. Линколн се одлучио да покрене рат и кренуо да шаље ратну опрему и појачања у та утврђења на територији Југа да би одатле кренуо у напад.

А они су то требали мирно да гледају и чекају да их прегазе... То су небулозе. Нико нормалан не би гледао како се војска спрема за напад и чекао.

Naravno da je Linkoln slao ratnu opremu i pojačanja u SVOJA utvrđenja kada je video da ovi podižu i naoružavaju vojsku i nameravaju da mu ta utvrđenja napadnu... što su napadom na Fort Samter i potvrdili.

Ali brate, pisanjem ove poruke i ove poruke si i inače izgubio pravo na tu argumentaciju.

Ne možeš prvo da pišeš kao da ne postoje nikakvi opravdani razlozi za rat (kad ti se ne sviđaju razlozi Severa) te da je samo bitno ko ga je pokrenuo... i da onda pišeš o nekakvim šatro opravdanim razlozima Juga da napadnu vojsku Severa... tj. možeš ali je smešno.

Pogotovo kad su i ti razlozi čist bullshit jer 85 vojnika Fort Samtera nije predstavljalo nikakvu opasnost po Jug, niti su mogli bilo koga da pregaze. Sedeli u tvrdjavi i useravali u gaće...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Аурор рече

Како може да буде јефтинији од америчког кад су на југу огромне количине памука (мислим највеће на свету) на којима ради slave force? 

Мало логике...

Одговорио бих ти, ал чим на овој теми одговорим једним конкретним и темељним постом, са све подацима и линковима или могућим историјским пројекцијама, сви престанете да причате са мном ко да сам кужан, не до Бог.

Усамљен сам па ми је лакше да мислиш да сам измилио, јер ћеш само тако да причаш са мном :)))

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Grizzly Adams рече

Против сам инвазије на Ирак, Либију, Сирију, Србију

Да, само што код тих инвазија пишеш против инвазија, а не да су Садам, Асад и Милошевић бранитељи суверенитета и хероји који су били увучени у рат агресијом злих империјалистичких САД и желели су да одбране суверенитет. Јасно се прави разлика између империјалистичких тежњи САД на једној страни и чињенице да је та цивилизација истовремено десет копаља испред Ирака, Сирије или Србије. У случају Севера и Југа се потпуно игнорише чињеница да су јужњаци, БЕЗ ОБЗИРА НА СВЕ, били робовласничка говна, што рече Авокадо. Тога нема код Милошевића, рецимо, он ти је потпуни зликовац, као што јесте, иако је НАТО агресија злочин. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

Naravno da je Linkoln slao ratnu opremu i pojačanja u SVOJA utvrđenja kada je video da ovi podižu i naoružavaju vojsku i nameravaju da mu ta utvrđenja napadnu... što su napadom na Fort Samter i potvrdili.

Ali brate, pisanjem ove poruke i ove poruke si i inače izgubio pravo na tu argumentaciju.

Ne možeš prvo da pišeš kao da ne postoje nikakvi opravdani razlozi za rat (kad ti se ne sviđaju razlozi Severa) i da onda pišeš o nekakvim šatro opravdanim razlozima Juga da napadnu Sever... tj. možeš ali je smešno.

Југ није напао Север. Југ је напао федерална утврђења на својој територији која су се спремала да нападну њихове градове, јер их Линколн није признавао као "легитимну власт", одбијао да преговара са њима и спремао се за рат. Иако су му нудили мирно решење.

Поента ове расправе је у томе што нећеш да признаш да је Линколн тај који је одбијао мирољубиво решење и спремао се за рат. Рат не почиње испаљеним хицем, него одлуком да одбијеш преговоре и кренеш да припремаш војску. Ко ће испалити први хитац и обавити први напад онда само зависи од ситуације на терену и нема никакве везе са стварним узроком и одговорношћу.

Југ није имао никакав интерес да нападне утврђења из чиста мира, јер су знали да су слабији и да им је једина шанса мир. Зато су молили Линколна да се смилује и преговара. Али баја није хтео... Треба ући у историју као "спаситељ". Бар да није био онолико ружан...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Juanito рече

Да, само што код тих инвазија пишеш против инвазија, а не да су Садам, Асад и Милошевић бранитељи суверенитета и хероји који су били увучени у рат агресијом злих империјалистичких САД и желели су да одбране суверенитет. Јасно се прави разлика између империјалистичких тежњи САД на једној страни и чињенице да је та цивилизација истовремено десет копаља испред Ирака, Сирије или Србије. У случају Севера и Југа се потпуно игнорише чињеница да су јужњаци, БЕЗ ОБЗИРА НА СВЕ, били робовласничка говна, што рече Авокадо. Тога нема код Милошевића, рецимо, он ти је потпуни зликовац, као што јесте, иако је НАТО агресија злочин. 

Не разумем баш у чему је разлика...?

Јужњаци су били робовласничка говна, Милошевић је био комуњарско говно, Садам је био диктаторско говно итд. И у свим тим случајевима сам против агресије. Ништа не игноришем и нема никакве разлике.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Две јако слатке мормонке ми дадоше управо ово испред ректората. Ако их неко види, нека мисионари, ја на жалост морах да журим, а баш ми се ћаскало с њима.Причају српски боље од мене.  :smeh1:

x52OWgb.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Juanito рече

Две јако слатке мормонке ми дадоше управо ово испред ректората. Ако их неко види, нека мисионари

Па имамо број телефона... :D

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Grizzly Adams рече

Југ није напао Север. Југ је напао федерална утврђења

... Severa. :)

Цитат

на својој територији која су се спремала да нападну њихове градове, јер их Линколн није признавао као "легитимну власт", одбијао да преговара са њима и спремао се за рат. Иако су му нудили мирно решење.

I on je njima nudio mirno rešenje... mogli su lepo da odustanu od robovlasništva i secesije i eto mirnog rešenja...

Цитат

Поента ове расправе је у томе што нећеш да признаш да је Линколн тај који је одбијао мирољубиво решење и спремао се за рат.

Poenta ove rasprave je u tome što ti nećeš da priznaš da su obe strane odbijale miroljubivo rešenje i spremale su se za rat... a da je Linkolnovo miroljubivo rešenje pravedno, a južnjačko miroljubivo rešenje zlo... jer njihovo "miroljubivo rešenje" podrazumeva da nastave da zlostavljaju milione ljudi... a njegovo da prestanu to da rade...

Цитат

Рат не почиње испаљеним хицем, него одлуком да одбијеш преговоре и кренеш да припремаш војску. Ко ће испалити први хитац и обавити први напад онда само зависи од ситуације на терену и нема никакве везе са стварним узроком и одговорношћу.

Rat počinje i odlukom da se otcepiš da bi zadržao robove... ali pošto ti to odbijaš da priznaš svelo se na to ko je počeo rat... ali pošto su južnjaci započeli rat, onda se svelo na to ko je šatro planirao rat... i onda smo došli do apsurdne bizarne teze da rat nije započeo onaj ko je faktički napao drugu stranu... i da onaj koji je prvi napao nije "odlučio da pokrene rat"... confused1

Цитат

Југ није имао никакав интерес да нападне утврђења из чиста мира, јер су знали да су слабији и да им је једина шанса мир. Зато су молили Линколна да се смилује и преговара. Али баја није хтео... Треба ући у историју као "спаситељ". Бар да није био онолико ружан...

Jug je imao interes da pokaže da kontroliše ono što smatra svojom teritorijom... baš kao i SAD...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Grizzly Adams рече

ОК, напредујемо... :)

Ко је хтео да преговара, а ко није?

Jug nije hteo da pregovara o odustanku od robovlasništva i secesije... Linkoln nije hteo da pregovara o tome da im dopusti i legalizuje secesiju.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...