Jump to content

Председник Америке, Доналд Џ Трамп

Оцени ову тему

RYLAH

Препоручена порука

пре 2 минута, Аурор рече

Ja sam pričao za Uniju i njihovu priču (mada kažem da sam to čuo)...

Pa i ja pričam za Uniju... ako političari sa severa nisu pre rata pričali da će ukinuti ropstvo, zašto su onda južnjaci pričali da se otcepljuju jer severnjaci hoće da im ukinu ropstvo? Koji je to inception? :)

Цитат

A opravdanje za rat ne shvatam, pošto je otcepljivanje i pravo na to predviđeno od osnivanja. Države su se otcepile prvo pojedinačno, pa su formirale CSA.

That whenever any Form of Government becomes destructive of these ends, it is the Right of the People to alter or to abolish it, and to institute new Government, laying its foundation on such principles and organizing its powers in such form, as to them shall seem most likely to effect their Safety and Happiness.

Tu je predviđeno pravo naroda da se pobuni protiv vlasti (unutar države), a ne pravo federalnih jedinica da se otcepe od federacije.

Takođe, ako se na ikog odnose ove reči američkog Ustava, odnose se na pravo svih građana SAD da tadašnji Government u robovlasničkim državama zatuku u krvi zato što je bio destruktivan i uništavao Safety and Happiness ljudi koji su po tom Ustavu created equal.

Prosto, koliko god vi izvrtali priču, sasvim je perverzno i sumanuto da iz perspektive slobode, nezavisnosti i suvereniteta branite robovlasnike - ljude koji su individuama oduzimali slobodu, nezavisnost i suverenitet... to ne može da prođe ni u obdaništu... deca bi primetila da tu nešto ne štima u "argumentima"...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Grizzly Adams

1009

• Аурор

2184

• cloudking

1021

• Avocado

956

Популарни дани

пре 2 минута, Кратос рече

Jeste al onda ti država recimo uvede zakon da moraš da se vakcinišeš i ode tvoje pravo..ili da se čipuješ....nije tema.Da ne skrećem.:)

Ма ОК, ово су Поуке... :)

Онда држава крши твоје природно право и треба да се буниш. Значи нико нема права да одлучује о твоме телу, па ни држава.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ono kad "libertarijanci" podignu suverenitet federalne jedinice (tj. njeno "pravo" da joj niko ne nametne ukidanje ropstva) iznad prava porobljenih ljudi da budu slobodni...

confused1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Avocado рече

pa da za par meseci opet dođeš sa pričom kako si u nekoj lilihip literaturi čitao da je Unija počela da priča o oslobođenju robova tek 1863. godine...

Nisam rekao "tek", nego da su to tada počeli da "forsiraju" kao izgovor.

пре 11 минута, Avocado рече

Takođe, ako se na ikog odnose ove reči američkog Ustava, odnose se na pravo svih građana SAD da tadašnji Government u robovlasničkim državama zatuku u krvi zato što je bio destruktivan i uništavao Safety and Happiness ljudi koji su po tom Ustavu created equal.

Tehnički, mislim da se Ustav nije odnosio na robove, pošto nisu bili citizens... Mnogi osnivači su imali robove.

I ne mogu građani svih država da se okome na jednu i skinu joj vlast jer im smeta, to je ravno da Srbija napadne Bugarsku i tamo instalira svoje marionete.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Avocado рече

Ono kad "libertarijanci" podignu suverenitet federalne jedinice (tj. njeno "pravo" da joj niko ne nametne ukidanje ropstva) iznad prava porobljenih ljudi da budu slobodni...

confused1

Znaš kad ću da poverujem da su napali Jug da bi oslobodili robove?

Pre bih poverovao da je rod socijalni konstrukt...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Avocado рече

confused1

То је потпуно извртање...

Нико не спори права људи да буду слободни. Као што сам горе навео пример, подржавам свакога ко се ропству супротставио - чак и када је то било против "федералног закона". Исто тако, да се комшије окупе и на силу ослободе робове од комшије робовласника, то би такође подржао. Такве ствари би се дешавале масовно, јер је такво расположење било у народу све више.

Али не подржавам када држава измисли разлог да нападне другу државу и при том побије милион недужних људи који ником ништа нису скривили. Огромна већина војника Југа, практично сви, нису били робовласници него обични људи који су бранили своје градове и своје породице. Федерална влада је напала Југ само да би задржала своју власт. То је јасно као дан. Ти си рекао - и да није било робова, исто би их напали. А покољ је био стравичан...

Према томе. То је то.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Кратос рече

Jeste al onda ti država recimo uvede zakon da moraš da se vakcinišeš i ode tvoje pravo..ili da se čipuješ....nije tema.Da ne skrećem.:)

Pa to nije povreda "prirodnog prava". Povreda bi bila da te neko vakcinise na silu, protiv tvoje volje, a trenutno ni jedna drzava (kolko ja znam) to ne radi. Drzava ti uvede sankciju za taj postupak ali te ne sili na njega. Ti onda imas pravo a lepo spakujes kofere, ipak smo mi nekakav slobodan svet, i odes u drugu drzavu koja nema te propise. Tako da nema povrede privatnog prava...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Avocado рече

confused1

Tu mi je Grizli ,,malo,, kontradiktoran,i što je najveća ironija stavio je pravo država iznad prava pojedinačnih ljudi što je baš nelibertijanski....:starece:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, cloudking рече

Drzava ti uvede sankciju za taj postupak ali te ne sili na njega. Ti onda imas pravo a lepo spakujes kofere, ipak smo mi nekakav slobodan svet, i odes u drugu drzavu koja nema te propise.

Па шта је то него насиље? :)

Ај ми сад теби уведемо санкције што ниси верник, а ти се онда сели ако оћеш у слободан свет. Је л то насиље?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

Tu mi je Grizli ,,malo,, kontradiktoran,i što je najveća ironija stavio je pravo država iznad prava pojedinačnih ljudi što je baš nelibertijanski....:starece:

Не капирам... Где сам то ставио право држава изнад права појединачних људи?

Па пре би се бацио под авион него тако нешто да кажем...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, cloudking рече

Pa to nije povreda "prirodnog prava". Povreda bi bila da te neko vakcinise na silu, protiv tvoje volje, a trenutno ni jedna drzava (kolko ja znam) to ne radi. Drzava ti uvede sankciju za taj postupak ali te ne sili na njega. Ti onda imas pravo a lepo spakujes kofere, ipak smo mi nekakav slobodan svet, i odes u drugu drzavu koja nema te propise. Tako da nema povrede privatnog prava...

:)) Ti si fan Miroljuba P?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Аурор рече

Nisam rekao "tek", nego da su to tada počeli da "forsiraju" kao izgovor.

Znači, u tvojoj glavi to izgleda otprilike ovako:

Sever: Sad ćemo da vam uzmemo slobodu i da vas napadnemo zato što smo zla Imperija a vi ste slobodarski narod!

Jug: Mi se otcepljujemo jer severnjaci hoće da zabrane ropstvo!

Sever: Hmm, pa to je baš super izgovor za nas... plus naivni Francuzi i Englezi će da nam poveruju i da zbog toga ne pruže pomoć secesionistima iako imaju sve druge interese za to. Zaboravite ono prvo što smo rekli, mi se borimo protiv Juga zbog ukidanja ropstva!

Цитат

Tehnički, mislim da se Ustav nije odnosio na robove, pošto nisu bili citizens... Mnogi osnivači su imali robove.

Tehnički se Ustav nije odnosio inicijalno na svašta što je kasnijim interpretacijima Ustava zaključeno.

Цитат

I ne mogu građani svih država da se okome na jednu i skinu joj vlast jer im smeta.

Što ne mogu?

BTW "jer im smeta" je jedan prilično neljudski opis nečijeg protivljenja robovlasništvu

Kao što je i prethodno poređenje izmišljenih problema Nemaca u Sudetu sa stvarnim problemima robova neljudsko... jedno je "izgovor", drugo je "prilično dobar razlog".

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Grizzly Adams рече

Не капирам... Где сам то ставио право држава изнад права појединачних људи?

Па пре би се бацио под авион него тако нешто да кажем...

:smeh1:

Untitled1.png

Untitled.png

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Avocado рече

jedno je "izgovor", drugo je "prilično dobar razlog".

Prilično dobar razlog da se ukine... Slažem se.

Države ne razmišljaju tako, Sever je gledao izgovore i "pretext" za napad. 'Humanitarizam' je samo naknadan tu u svemu (ja mislim da ga tu nije bilo), a ravnopravno tretiranje pred zakonom su crnci dobili oko 100 godina posle rata.

пре 10 минута, Avocado рече

Što ne mogu?

To je bukvalno isto kao da Srbija osvoji Makedoniju i tamo smeni vlast i postavi svoje marionete...

To su od starta bile nezavisne države, kasnije su utopljene u jednu veliku, federalnu državu (Imperiju). Prelomna tačka za to je, naravno, bio Građanski rat.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...