Jump to content

Препоручена порука

22 minutes ago, aliluja рече

Mislim da nije dobar odgovor ovo što ću da kažem.. al' u ponekim slučajevima klin se klinom izbija... Ne znam.. ja kad vidim da jači maltretira i kinji slabijeg... zato što je izkompleksiran.. prva pomisao mi bude da s mesta treba poručiti trojicu da mu izbiju kompleks... A gde slabiji kinji i maltretira jačeg... ovog slabijeg vezati za stolicu i izneti napolje dok se ne smiri.. posle ga odvezati i sa ljubavlju mu skuvati čaj sa medom... i ima da bude kao mala maca.. 

U civilizovanom, pravno uredjenom drustvu se to uredjuje policijom i sudovima koje gradjani placaju da ih stite od nasilja i nasilnika. 

Ja ne zelim nikoga da prevaspitavam niti dokazujem da mogu biti veci nasilnik od nasilnika. Ne zelim da se takmicim u ZLU. Hocu samo da se zastitim, da me niko ne ugrozava nasiljem i zato placam policiju i sudove. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 220
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

17 minutes ago, florenntina рече

U civilizovanom, pravno uredjenom drustvu se to uredjuje policijom i sudovima koje gradjani placaju da ih stite od nasilja i nasilnika. 

Ja ne zelim nikoga da prevaspitavam niti dokazujem da mogu biti veci nasilnik od nasilnika. Ne zelim da se takmicim u ZLU. Hocu samo da se zastitim, da me niko ne ugrozava nasiljem i zato placam policiju i sudove. 

Da.. Naravno to je jasno... U mom komentaru je bio dočaran onaj prvi momenat kada vidim tako nešto... a kada svi ostali koje plaćaš ne rade svoj posao... 

Подели на овим сајтовима

24 minutes ago, Данче* рече

Не слажем се са тобом. Деца ће заувек имати родитеље без обзира да ли су у браку или нису. Ако су родитељи разведени то не значи да немају никакве обавезе према деци.

Биолошки да док су живи и у случају да су разумни људи иразвели се на добар начин. У стварности има свега и свачега. 

Навешћу један пример:

Једном мом рођаку су се развели родитељи, од тада отац се не интересује нити да ли је жив, а камо ли да му нешто треба. О томе како се он осећа, поверавао ми се често.

Једна од директних последица насиља је развод и не сматрам да сам промашио тему понтецирајући развод и последице који тај чин има на децу.

Ја опет кажем да је то само мање зло и ништа друго.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Управо сада, aliluja рече

Da.. Naravno to je jasno... U mom komentaru je bio dočaran onaj prvi momenat kada vidim tako nešto... a kada svi ostali koje plaćaš ne rade svoj posao... 

Upravo zato i smatram da zrtve treba da beze. Sta drugo preporuciti ljudima ako trpe nasilje a ne mogu pravno da se zastite jer sistem ne funkcionise. :(

Подели на овим сајтовима

29 minutes ago, florenntina рече

To su mitska drustva, podmetacine koje podbunjuju ljude protiv poretka.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, Ненад Р. рече

Биолошки да док су живи и у случају да су разумни људи иразвели се на добар начин. У стварности има свега и свачега. 

Навешћу један пример:

Једном мом рођаку су се развели родитељи, од тада отац се не интересује нити да ли је жив, а камо ли да му нешто треба. О томе како се он осећа, поверавао ми се често.

Једна од директних последица насиља је развод и не сматрам да сам промашио тему понтецирајући развод и последице који тај чин има на децу.

Ја опет кажем да је то само мање зло и ништа друго.

Razvod jeste manje zlo ali je i resenje sto dokazuje i primer tvog rodjaka.

Razvod njegovih roditelja potvrdjuje da je bio opravdana i dobra odluka jer njegov otac nije zainteresovan za njega i nema tog papira koji ce ga naterati da se zainteresuje i da ga voli. To je uzasno bolna ali istinita cinjenica i bolje da joj sto pre pogledamo u oci a ne da zivimo u iluziji da je neko dobar i da nas voli ali malo ima nezgodnu narav pa nas povredjuje.

Takva ambivalentnost osecanja (koja je pre pravilo nego izuzetak) prema nasilniku vodi direktno u psihicko obolenje koje neretko opet zavrsava nasiljem prema sebi (suicid, depresije, droge, alkohol itd) ili prema drugima. Zato je bazno da se krug nasilja prekine sto pre.

Подели на овим сајтовима

12 minutes ago, drvce рече

To su mitska drustva, podmetacine koje podbunjuju ljude protiv poretka.

Tako je, Scile i Haribde morskih dubina a nama ne preostaje nista nego da pustimo suzu u svilenu maramicu sa inicijalima i uz uzdah napisemo pesmu kao Neron kada je zapalio Rim. Ah, sudba kleta...

Подели на овим сајтовима

Florentina, svi slucajevi su razliciti. Svaka osoba je razlicita, svaka porodica, tj. odnosi i stanja u njoj, dozivljavanja clanova porodice tih odnosa i jednih drugih. Za neko dijete je mozda i dobro da se udalji od oca koji je nasilan, iako ce ga ono i dalje ambivalentno voljeti. Bio otac los i hladan sam po sebi ili zbog gubitka interesa/mrznje prema majci ohladio i prema djetetu, tj. odrasloj osobi, to tog sina ili kcerku itekako boli, svejedno. To sto je otac 'kriv', nista ne umanjuje njegov bol. Svi ste se razmahali sa osudama 'krivaca'. Ja sam pokusala da nametnem pricu u pravcu konstruktivnih rjesenja, da nikog ne osudjujemo. Ne zalazem se za formalnu zajednicu radi obicaja ili vjere (pomenu li ko vjeru?), ali ne mozemo razmisljati ni o 'sreci' svog egoizma ako samo povredjujemo djecu koja ispastaju zbog nase neodgovornosti i nesposobnosti da izgradimo zrele odnose ili da ih popravljamo, da radimo na sebi, da mijenjamo sebe a ne da prekidamo odnose bez velikog razloga, teskog maltretiranja. Sve sto spada u odnos i komunikaciju treba pokusati popraviti. Ne znam zasto neki meni ucitavaju da se zalazem za ocuvanje porodice ili formalne zajednice gdje vlada ekstremno nasilje? Nije mi jasno. neki ljudi su psihopate i ne mogu se popraviti, izlijeciti ni poduciti. Ali velika vecina moze, i pijanaca, i bolesnih, i samo neukih.

Za ono sto si prije rekla,da sam van realnosti itd. Vi dakle imate neku jednostranu percepciju nekog problema. Identifikovali ste se s maltretiranom zenom ili djetetom i sl. Ja posmatram problem kao problem porodice koji treba rijesiti u interesu djeteta, a i ostalih. Vrlina je znanje, nekim ludacima ne moze se pomoci, ali vecini ljudi moze, upravo savjetovanjem.

To se radi na tri nacina:

-Prevencija u uzem smislu, djelovanje na djecu, ucenje nenasilne komunikacije i rjesavanja problema; isto tako i za roditelje, odrasle, savjetovanje, bracno, u okviru skolskih aktivnosti, u zajednici, itd.

-lijecenje, popravaljanje, kao u medicini, niko ne reze dok ne dodje do gangrene - problem postoji, pokusava se rjesavati. 

-Gasenje pozara, naravno spasavanje zrtava i onda ako 'pijani manijak i psihoticna ludaca' pokazu spremnost ili imaju uopste sposobnost da se promijene, dalje rjesavati postupcima iz prethodne faze, ako radi sistem drustvene kontrole. To su dva AKO. 

Подели на овим сајтовима

4 hours ago, Данче* рече

Деца ће заувек имати родитеље без обзира да ли су у браку или нису.

Дете сам разведених родитеља. Признајем, њихов развод је нешто најгоре што ми се у животу догодило. Није ме брига ни ко је крив, ни ко је лош, ни ко је то желео а ко не. Криви су обоје. Нису били способни да заједно, као пар, као двоје који су мени били једно - родитељи, нису били способни и нису имали довољно љубави да ме не осакате емотивно, да ме не поделе на мамину и татину, да ме не дуплирају у прославама, да ме не преполове, до краја живота. Не занима ме ко је од њих двоје у том њиховом браку мање волео супружника, знам да мене нису довољно волели, када нису успели да одрже оно што су ми обећали на рођењу - породицу. Како су могли да ми узму тај мир, и да од мене направе преполовљеног, расцепљеног номада, који готово цео свој живот лута између двоја врата. Они сада имају добре односе, али кога је брига за то?

3 hours ago, Дијана. рече

Bio otac los i hladan sam po sebi ili zbog gubitka interesa/mrznje prema majci ohladio i prema djetetu, tj. odrasloj osobi, to tog sina ili kcerku itekako boli, svejedno.

До краја живота.

3 hours ago, Дијана. рече

Ja posmatram problem kao problem porodice koji treba rijesiti u interesu djeteta, a i ostalih.

Тачно.

Треба бежати од насиља, наравно. Али, ко смо ми да осуђујемо било кога? Одакле нам то право? Сада ћемо сви да се изјаснимо да то тако треба, а први ћемо прогутати псовку, повишен тон, ружну реч, експлозију беса. Слажем се да се батине не толеришу и да је то разлог за тренутну реакцију. Али, лаки на осуди, јаки на речима, морамо себи да признамо - да ипак можда нисмо мало неискрени када кажемо да ми не бисмо трпели насиље и да бисмо одмах предузели мере - развод, бег. Јер, зар није и реч - глупачо - насиље? Зар није и реч - неспособњаковићу - насиље? Шта је насиље у браку? И колико је наша егоистичност, себичност, неприлагођеност, незрелост, хладноћа и неспособност за толеранцију и заједништво па чак и за одрицање, рђа која нагриза и повлачи за собом из лошег у горе?

Подели на овим сајтовима

@ Dijana @ AleksandraV

Ako sam vas dobro razumela, ja se onda uopste ne slazem sa vasim stavovima. Mi pricamo svo vreme o nasilju, ne o razvodima supruznika jer jedno voli palacinku sa nutelom a drugo sa eurokremom.

Stoga ne razumem relativiizacije poput "ko smo mi da sudimo", "svaka situacija je prica za sebe", pa pritrpi se malo, porazmisli, edukuj se itd ako bas nije "tesko nasilje" itd itd.

Sticem utisak da su vasi pragovi tolerancije nasilja neopravdano visoki, kao da ni vi same ne verujete da niko stvarno nije duzan i ne treba da se oseca duznim da trpi nasilje.

Подели на овим сајтовима

9 minutes ago, florenntina рече

@ Dijana @ AleksandraV

Ako sam vas dobro razumela, ja se onda uopste ne slazem sa vasim stavovima. Mi pricamo svo vreme o nasilju, ne o razvodima supruznika jer jedno voli palacinku sa nutelom a drugo sa eurokremom.

Stoga ne razumem relativiizacije poput "ko smo mi da sudimo", "svaka situacija je prica za sebe", pa pritrpi se malo, porazmisli, edukuj se itd ako bas nije "tesko nasilje" itd itd.

Sticem utisak da su vasi pragovi tolerancije nasilja neopravdano visoki, kao da ni vi same ne verujete da niko stvarno nije duzan i ne treba da se oseca duznim da trpi nasilje.

заиста, ни ја не разумем нити желим да прихватим да постоји било шта што може да оправда насиље нити је насиље вредно било каквог трпљења.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, florenntina рече

Mi pricamo svo vreme o nasilju, ne o razvodima supruznika jer jedno voli palacinku sa nutelom a drugo sa eurokremom.

Лепо сам питала  - шта је насиље у браку? Ако причамо о насиљу у браку, потпуно је очекивано да се помене и развод. Вратићу се на први пост.

On 26.10.2016. at 19:46, Дијана. рече

Na temi Nasilje nad zenama, poceli smo raspravljati o motivima zena za dugogodisnje i tesko trpljenje nasilja od strane supruga, koje obuhvata sve forme zlostavljanja: od fizickog i psihickog, do ekonomskog....... Takve situacije su one kad se kaze da je razvod bolje rjesenje. Razvod je samo manje zlo, ali mora se raditi da tog zla bude manje, da bi djeca rasla u zdravom i bezbjednom okruzenju. Znacajno je da se o tome razgovara. Sta da se ucini da toga bude manje, sta uciniti na prevenciji, sta su ucinili u razvijenijim zemljama i sretnijim drustvima?  Dakle, razgovor u cilju podizanja svijesti, socioloski i psiholoski aspekti, misljenja, iskustva...  

Прича која је уследила на 5 страна је потпуно неоправдано издвојила само тешке батине као насиље у браку. Насиље има различите појавне облике. Али, постоје и понашања која се описују као насиље али је питање да ли то заиста и јесу?

А бракови се заправо скоро ни не разводе због батина, чак ни због других врста насиља, него се разводе баш због нутеле и еурокрема, при чему се палачинке наводе као насиље и разлог за развод....

6 minutes ago, florenntina рече

То није релативизација. Релативизација је - насиље у породици су тешке батине. И да, зашто да не - едукуј се, јер ако неко мисли да насиље није псовка а јесу батине, или мисли да због псовке треба да се разведе јер је развод бољи него псовка, при чему прстом не мрдне у правцу решавања проблема који је извукао псовку из супружника (оба пола, небитно), онда да - едукуј се. И заиста јесте свака ситуација прича за себе, свака.

10 minutes ago, florenntina рече

Мој праг толеранције је толики да када би мој муж само помислио да дигне руку на мене и да ме удари, већ следећег тренутка не би имао чиме, тако да, тешко да сам ја у горњем опису. Не бих да причам о томе како су пролазили неки успутни ликови у мом животу који су ме заиста и ударили, није тема, а није ни лепо. Нема трпљења батина, то је сасвим јасна ствар. Нема ни трпљења психопатолошких супружника. Али, да ли ми знамо шта је насиље у браку? И да ли насиљем називамо све оно што нам смета да се ширимо у својој себичности и егоизму?

Подели на овим сајтовима

Ne znam, ja ne pravim razliku izmedju lakih i teskih batina vec znam samo za batine i one su po meni UVEK nasilje i UVEK dovoljan razlog za alarm.

Sta ti smatras pod "lakim" batinama? Meni to zvuci kao ono "pa nije te pretukao" nego "malo klepio", ne drami... A to je upravo ono sto mislim da je pogresno i zbog cega sam prokomentarisala da imate visok nivo tolerancije prema nasilju sto je po meni pogresno.

Nije dobro da trpamo palacinke i pesnice u isti kos jer onda pravimo konfuziju. Mozda je bolje da otvorimo jos jednu temu gde ce se raspravljati o tom egoizmu u braku koji spominjete, a ovde da raspravljamo samo o nasilju u porodici.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...