Jump to content

Препоручена порука

Postoji kod nas savetovaliste za brak i porodicu, barem u Bg, pri centru za soc rad i priznajem, uz sve nedostatke o kojima bih mogla, oni rade besplatno savetovaliste sa bracnim parovima. Nemaju vise sredstava niti ima projekata da se rade neke radionice na temu recimo komunikacije, upravljanja emocijama i slicno, ali stvarno se tamo teraoeuti trude i rade. Nazalost ja kad sam jednom rekla ovde da psihoteraoija u Srbiji je utopija ne prođoh lepo. Jer i gde postoji i gde postoji grupna, pa evo i bracna oni nemaju ni kapacitete ni uslove da to bude u obimu u kom bi bilo optimalno, jer jednom mesecno jeste bolje od nijednom al nije dovoljno.

Ja sam pominjala drasticne primere jer i tada postoji i osuda i pritisak okoline, i tad postoje pogresna uverenja da treba trpeti jer zena treba da cuti. Ili jos strasnije ako muskarac pozove policiju na kraju njega toliko verbalno isponizavaju da mu vise takva ideja ne padne na pamet. Mi ni te "krupne" stvari nismo resili kao narod,kult zrtve za porodicu decu, je jak i prejak i osecaj krivice ogroman. A tek te nijanse.

Aleksandra sto se zavisnosti tice, pa i edukacije i svega, ja sam pricala u kontekstu slobode, jer ne mogu ja naterati mog supruga lupam da se leci, mora krenuti od njega. Nekad osim dobbrovoljnog i ono u sklopu kazne je bilo da te our posalje na lecenje da ti ne daju otkaz i to je to. Ako neko zivi sa zavisnikom koji ne zeli da mrdne, zato kazem, bezi koliko te noge nose jer je on prosto izabrao za sebe i ti si duzna da zastitis sebe i decu. Glede narkomana, pretnji samoubistvom i slicno, stojim iza toga i licno i profesionalno. Lucno smo skoro imali situaciju pretnji samoubistvom od strane roditelja, da bi dete koje to vise decrnijama nije po godinama uradilo ono sto oni zele, ili narkomane koji prete da bi se mama sazalila i dala im za sledeci fiks. Ne govorim da se tako treba odnositi prema svakome pogotovo ne prema osobama u depresiji. Mada opet i tu, ljudi koji rade sa samoubicama, nikad ih ne odvlace od toga molecivo, nego otvoreno razgovaraju - dobro, ok, zelis da se ubijes, a kako bi ti to uradio...

Elem, kad razvod ne bude bauk, a ni hir, kad ljudi shvate da nisu duzni da trpe nasilje, kad su granice jasne, lakse ce se deca i edukovati sta to zaista jeste nenasilna komunikacija. Ovako imamo duple poruke.

Ono sto jesam primetila je sledece -kada zeni koja trpi nasilje kazes da to nije duuzna da radi, da ima prava na sigurnost, ljubav, razumevanje i sta sve ne, ona ne pobegne od nasilnika nego se pre svega psihicki rastereti. I kad nisu drasticne stvari u pitanju dovoljno je da joj jedna osoba kaze - to sta se desava nije ok, nisi ti kriva i ne MORAS da trpis, da ona krene da sebe menja. I obicno tad se desi cudo jer ona od pozicije zrtve prelazi u poziciju ravnopravnog coveka. A svi ti zlostsvljaci su mahom kukavice, pa kad vide da se ona ne oseca duznom da trpi promene i ponasanje. Jos ako tad potraze strucnu pomoc eto idealne situacije da se nesto resi. To moras ubija zrtve, jer ih gura u izolaciju. Kad uklonimo moras perspektiva bude drugacija. Ja prva nisam u fazonu bezi odmah, ali nikad nisam za to ostani jer si duzna, jer imas decu i tsl. Ostani da, ali razumno, postavi ciljeve, rokove, napravi planove, postavi uslove, potrazi pomoc...a ne pravi od sebe mucenicu, neka tvoj ostanak il odlazak budu oizbor, a ne nuznost.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

• Одговори 220
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ja bih recimo u takvoj Srbiji ako mi maltretiraju dete u skoli i vidim da ne mogu da resim problem, promenila skolu. Ako me muce na poslu, promenila bih odelenje a ako ni to ne mogu onda posao ( sto sam i radila, ali o tome malo kasnije). Ako me muz zlostavlja na bilo koji nacin, razvela bih se a ako je bas opasan- pobegla bih da mi niko ne zna za trag. Ali to sam samo ja, neko ko veruje da je bolje hrabro poginuti nego ziveti u strahu.

btw. sto se tice posla. Imala sam situaciju u jednoj stranoj kompaniji gde je provodjeno konstantno psihicko maltretiranje zaposlenih. Plata je bila redovna i velika za nase prilike sto nas je "vezivalo" da ostajemo i to trpimo. Jednoga dana mom asistentu je pukao film i dok je razgovarao sa sefom odjednom mu je izrevoltiran dao otkaz. Izvela sam ga na kafu da se smiri a kada sam se vratila u kancelariju, i ja sam dala otkaz. Verovala ili ne, ni ja par sekundi pred razgovor sa sefom nisam znala da cu dati otkaz. Posle nas je u razmaku od mesec dana jos 5 ljudi dalo otkaze. Nismo resili potpuno problem jer je taj psihopata prosao nekaznjeno ali bar jesmo delimicno jer smo uspeli da se spasemo ali i motivisemo druge da krenu nasim putem i da se zastite.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Јелена011 рече

ja kad sam jednom rekla ovde da psihoteraoija u Srbiji je utopija ne prođoh lepo

:blush::1405_love:

1 hour ago, Јелена011 рече

Ja prva nisam u fazonu bezi odmah, ali nikad nisam za to ostani jer si duzna, jer imas decu i tsl. Ostani da, ali razumno, postavi ciljeve, rokove, napravi planove, postavi uslove, potrazi pomoc...a ne pravi od sebe mucenicu, neka tvoj ostanak il odlazak budu oizbor, a ne nuznost.

Са овим се потпуно слажем, мислим да си објаснила суштину.

Е сад, шта ћемо са случајевима када дође до насиља у породици које је резултат вишегодишњег трпљења, имамо такве примере, ко је ту насилник и ко ту може да постави услове - имам два примера из ближег окружења, први - наши кућни пријатељи, жена је омаловажавала мужа, пред њим правила огавне шале на рачун његове "сексуалне немоћи" (била сам више пута присутна, као дете, мучно), варала га отворено са пола Београда и тако, тако га је малтретирала годинама он никада није ни викнуо на њу, али када су им ћерке порасле и отишле, једног дана је убио од батина, поломио је. И онда су заменили улоге, шамарао је свакодневно, а још неколико пута је потпуно изубијао. Није га пријавила, сви смо знали да је бије стално, а једном је и потпуно голу избацио испред стана, ту је покупила комшиница код које је спавала. Онда се шлогирао, продао стан, отишао у дом у којем је и умро, а она је остала на улици, терет ћеркама, после смо изгубили контакт, не знам како је прошла даље, мада знајући ћерке које су биле на страни оца чак и када је постао насилник и давале му подршку и док ју је тукао, сигурно није прошла добро. Интересантно је да никада нису помислили да се разведу.

Други пример је моја другарица која је са 17 година затруднела са типом од 36 година, који је био криминалац, Земунац, удала се родила троје деце за три године, већ у четвртом месецу трудноће са првим дететом тукли су је заједно муж и свекрва. Живот јој је био пакао. Њега су убили када су били око 4 године у браку. Она је остала код свекрве и бабу је толико тукла да је и милиција реаговала. Када је баба умрла, довела је неког другог типа, алкохоличара и ту се не зна ко је кога тукао, чак је и њен син тукао све редом и сестре. Једна језива прича. Знам да јој је једна ћерка у иностранству, а шта је са њима немам појма. Иначе, та моја другарица је из једне потпуно нормалне породице улетела у овај пакао, било јој је супер те `89. да буде девојка криминалца.

Оваквих прича је пуна Србија. Како ово размрсити, ко је ту насилник, а ко жртва и има ли помоћи оваквим компликованим причама.

Има и прича са лепим крајем, породице које су прошле пакао алкохолизма, где су уз велику борбу, одрицања, љубав, подршку, успели да победе и да после свега живе нормално, и те жене нису бежале на прву лопту, али нису ни пристале на такав живот, него су успеле да и мужа и себе и децу извуку из пакла алкохолизма.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, florenntina рече

i ja sam dala otkaz.

Разумем те, ја сам после 7 година дала отказ, с тим што сам то урадила тако да је та будала кажњена а ја враћена на посао. Што је најбоље, 7 година сам штитила своје колегинице и подметала се сваки пут да њих заштитим јер сам била најјача а оне су једна по једна пуцале. И сада, на сам наговештај малтретирања направим читаву побуну, не може нико да буде малтретиран у мом окружењу, можемо да се убијемо од посла али нико не сме да нас малтретира, то стално митингујем и нико нас више ни не дира, била је једна ситуација када смо се заједно изјаснили и сви стали уз један захтев, и тако удружене су морали да послушају. Нико не сме да буде малтретиран.

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Јелена011 рече

Ja prva nisam u fazonu bezi odmah, ali nikad nisam za to ostani jer si duzna, jer imas decu i tsl. Ostani da, ali razumno, postavi ciljeve, rokove, napravi planove, postavi uslove, potrazi pomoc...a ne pravi od sebe mucenicu

Pametna si ti Jelena, mada bi ja zenama zabranio da budu pametne, ne sluze zene da sa njima bistris politiku...

ali ajde ti meni onako bratski kazi jel Hristos gledao u zivotu da mu bude fino ili je gledao da pomogne, izadje u susret, cak i ako je to znacilo muku, sad te ja pitam ako nam je Hristos pokazao primjer i trazio od nas da svako ponese svoj krst cemu teznja da tog krsta ne bude, evo ja ne razumijem, al ti ces vec znati odgovoriti pa cekam.

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, kordun рече

Pametna si ti Jelena, mada bi ja zenama zabranio da budu pametne, ne sluze zene da sa njima bistris politiku...

ali ajde ti meni onako bratski kazi jel Hristos gledao u zivotu da mu bude fino ili je gledao da pomogne, izadje u susret, cak i ako je to znacilo muku, sad te ja pitam ako nam je Hristos pokazao primjer i trazio od nas da svako ponese svoj krst cemu teznja da tog krsta ne bude, evo ja ne razumijem, al ti ces vec znati odgovoriti pa cekam.

A ti bi u medjuvremenu ako si voljan, kao pametan muskarac, mogao da nam odgovoris da li trpljenjem nasilja i ostajanjem uz nasilnika tom nasilniku pomazemo ili odmazemo da se spase i u ovom i u onom svetu?

Подели на овим сајтовима

31 minutes ago, kordun рече

Није гледао да му буде фино, али се Христос није ни оваплотио и дошао међ нас да би му било фино, међутим сви заборављају чињеницу да се и Христос склањао да не буде ухићен, јер му дошло време није, друга ствар нико не треба да бежи од крста Христовог, јер његов је терет лаган, али од терета кретена који гуме бога треба бежати главом без обзира, почните да разликујете те две ствари.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

29 minutes ago, florenntina рече

A ti bi u medjuvremenu ako si voljan, kao pametan muskarac, mogao da nam odgovoris da li trpljenjem nasilja i ostajanjem uz nasilnika tom nasilniku pomazemo ili odmazemo da se spase i u ovom i u onom svetu?

pomazemo mu jer niko nije imun na dobrotu cak ni najlosiji .

dobar ce uz losega zaraditi veliku dusu trpljenjem, a los se mozda i spasi, cesto Bog nudi takve puteve dobrima, ali malo ko to razumije

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Снежана рече

Није гледао да му буде фино, али се Христос није ни оваплотио и дошао међ нас да би му било фино, међутим сви заборављају чињеницу да се и Христос склањао да не буде ухићен, јер му дошло време није, друга ствар нико не треба да бежи од крста Христовог, јер његов је терет лаган, али од терета кретена који гуме бога треба бежати главом без обзира, почните да разликујете те две ствари.

pa nije svakom lagan Hristov krst o tom i pricam, mnogima je pretezak i htjeli bi da ne tezi ni jedan jedini gram, htjeli bi da im je sve potaman u zivotu.

kreten u zivotu nekog vjernika je od Boga i to svaki bez izuzetka, sve ima svoju svrhu... ono sto nam je obecano, niko nece dobiti onoliko koliko ne moze da izdrzi

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Arsenija рече

Da li neko može da mi objasni zašto vernici smatraju da treba ostati u braku u kome nema ni tolerancije ...  ? 

brak nije igracka nego zavjet sa Gospodom, ne mozes tu da nastupas sad ocu, sad necu, onda sumnjas u Boga i njegovu volju, zato se u brak i ne ulazi sa bilo kime, onda imas probleme. postoje specijalni slucajevi ali oni su specijalni i o tom odlucuje svestenik visokog ranga tipa vladike cini mi se

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

10 minutes ago, kordun рече

kreten u zivotu nekog vjernika je od boga i to svaki bez izuzetka, sve ima svoju svrhu...

Ахм, ето нама лаганог објашњења свим оним жртвама Јасеновца нпр.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

6 minutes ago, kordun рече

pa nije svakom lagan Hristov krst o tom i pricam, mnogima je pretezak i htjeli bi da ne tezi ni jedan jedini gram, htjeli bi da im je sve potaman u zivotu.

kreten u zivotu nekog vjernika je od Boga i to svaki bez izuzetka, sve ima svoju svrhu... ono sto nam je obecano, niko nece dobiti onoliko koliko ne moze da izdrzi

Pa evo, ako tebe neko zarobi i proda u roblje i vlasnik te tera da radiš po ceo dan najteže i najprljavije poslove i mlati te čim mu nešto nije po volji, da li bi i to prihvatio kao 'kretena' u životu vernika koji je od Boga i koji ima svrhu i koji ti služi kao Hristov krst, a obećano ti je da niko neće dobiti onoliko koliko ne može da izdrži... da li bi smerno i smireno trpeo do kraja života, moleći se za svog gospodara i nadajući da će ga tvoja dobrota spasti, ili bi možda pokušao da pobegneš?

Ima li nekih situacija u kojima znamo da jeste volja Božija da nas mimoiđe ova čaša? Da dugujemo ponešto i ljudskom dostojanstvu samih sebe? Ja bih rekla, itekako. I nasilje u braku je jedna od tih situacija. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...