Jump to content

Препоручена порука

Другари шта мислите о причешћу недељним данима кад није пост? Многи свештеници то дозвољавају и кажу да може да се причести свако ко је постио током године а мени је то некако глупо..По мени се причеститити треба ако се постило бар нека 3 дана(минимум) јер је по мени то неки минимални период током којег може човек да се смири кроз пост, сагледа своје грехе и покаје се и исповеди за исте..Занима ме шта ви мислите и слободно окачите неки текст о томе ако су писали свети Оци или неки од савремених теолога..Хвала :D

Измењено од Дијана.
Подели на овим сајтовима

Ispisane su na stotine stranica na forumu o ovome... Nasi 'novotarci' (episkopi) dozvoljavaju pricesce na svakoj liturgijji, onima koji poste redovno. Sad, kod nas u Bosni, i ako je tako nastrojen episkop, i npr. sluzi se 'po novom' (molitve naglas itd.) ipak to nije po difoltu svake liturgije, ali svestenici dozvoljavaju svakome po njegovoj mjeri i zelji. Kod episkopa - 'starotaraca' je dozvoljeno po ikonomiji i individualnom pristupu, dakle, svestenik poznaje duhovni profil covjeka, potreba postoji, dozvoli se... Medjutim npr. u man.Gomionica se monahinje pricescuju samo  u postu i meni je to bilo cudno, jer inace tesko rade a to im je ukrepljenje i radost. 

Ja sam od onih koji se pricescuju po dozvoli, po potrebi i mimo posta. To mi je potreba i lijek i prema meni bi bilo surovo da ne mogu bar toliko... Ipak se ne pricescujem ni na svakoj liturgiji, otprilike jednom mjesecno, u postu, ako je svestenik 'liberalan', jednom nedeljno... tako se ne osjecam ni uskracenom ni krivom sto obezvredjujem svetinju precestim i olakim pristupanjem...

Pa Patrijarh Pavle se zalagao za znatno ublazenje postova, a mi danasnji hriscani smo slabi, nama je pricesce cesce potrebno, naravno da se uz to trudimo da budemo manje nedostojni...

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Дијана. рече

Ispisane su na stotine stranica na forumu o ovome.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Aleksandar Ciganović рече

A kako da se pricesti neko ako je postio jedan dan??

ko posti sva 4 velika posta i svaku sredu i petak moze se redovno pricescivati na svakoj liturgiji, naravno uz ispovest...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, JESSY рече

ko posti sva 4 velika posta i svaku sredu i petak moze se redovno pricescivati na svakoj liturgiji, naravno uz ispovest...

Пост и исповест нису везани за причешће, литургију. Услов за причешће је присуство Литургији.

Пости се када је Црква прописала, а исповеда се када се има потреба, и када се има шта исповедити. А причешћује се када се иде на Литургију.

Постоји и Литургијски пост, а то је да се ништа не једе и не пије од поноћи до причешћа.

1 hour ago, Aleksandar Ciganović рече

Другари шта мислите о причешћу недељним данима кад није литургија?

Ово је вероватно лапсус, хтео си рећи литургијским данима када није недеља?

Подели на овим сајтовима

On 7/26/2016 at 14:48, Ђорђе Р рече

исповеда се када се има потреба

to sam naravno i mislila...nisam napisala neposredno pre pricesca...:)

On 7/26/2016 at 15:00, Aleksandar Ciganović рече

Hteo sam reci nedeljnim danima kad nije post

znaci nedeljom kada nije neki od 4 velika posta....:)

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Гости

Има леп текст на форуму старца Порфирија Кавсокаливита о овоме. 

Ја мислим да је најбоља мисао она коју сам чуо код Митрополита Порфирија:

Пости кад је пост, причести се кад је Литургија.

ево га текст

Подели на овим сајтовима

12 minutes ago, Aleksandar Ciganović рече

Tako je Jessy :D na to mislim...Kazu Moze! Medjutim meni to nesto nije bas :D

Pričešćuj se uvijek jer je pričest neophodna tvojoj duši kao vazduh tvojim plućima.

Подели на овим сајтовима

Nije problem da se pricestimo, ali se postavlja pitanje dostojnosti..Moze biti neko opravdanje da nikad necemo biti potpuno cisti, al nekad nam savest ne dozvoljava da se pricestimo ako nismo otrpeli neko vreme, t.j ako nismo postili neki duzi vremenski period :D

Подели на овим сајтовима

13 minutes ago, Aleksandar Ciganović рече

Nije problem da se pricestimo, ali se postavlja pitanje dostojnosti..Moze biti neko opravdanje da nikad necemo biti potpuno cisti, al nekad nam savest ne dozvoljava da se pricestimo ako nismo otrpeli neko vreme, t.j ako nismo postili neki duzi vremenski period :D

Kako postio, objasni malo?

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Aleksandar Ciganović рече

Да не би мозгао; постио, не постио, исповедао се или не, молио се или не...никада, ама баш икад ниси достојан онога што ти се дарује као причешће- Тела и Крви тј. самог Господа.

Све ово горе побројано треба да буде твој одговор, вољни и љубавни свакако на дар живота/благодати (како год хоћеш) вечног Царства Божијег које је за нас нико други до Христос.

Упореди ово са причом о талантима из Јеванђеља.

Подели на овим сајтовима

Никада нисмо достојни :)

Има једна прича, ја ћу је парафразирати:

Не сећам да ли је неки владика актер

Елем, много народа на Литургији, времена мало за дуже испитивање и он изађе  и каже гласно

Ко мисли да је достојан Светиње нек стане на једну страну, ови остали на другу. Свако је стао онако како је мислио.

И сад, Владика говори:

Хајте, ви што сте недостојни, приђите за Свето Причешће

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

13 hours ago, Aleksandar Ciganović рече

Ваљда трпимо све време, и када постимо и када не постимо. Ако живиш нехришћанским животом, и ако не улажеш труд да свој живот промениш (да га преобразиш) сваки дан, ако не трпиш сваки дан, то што ћеш неколико дана бити на дијети (посној исхрани), неће ти помоћи да приђеш причешћу достојан. Не чини дијета човека достојним причешћа.

Ако си у свађи с неким, немој прилазити причешћу, ма колико да си постио пре тога.

Пост не служи за прање савести. Ако се пости само ради причешћа, и само пред причешће, онда се умањује и значај и смисао поста.

Ако имаш неке препреке за причешће, онда се посаветуј са свештеником. Постоје општа правила, а свако од нас је појединачан случај. Правило је да се треба причешћивати на свакој литургији, ако човек нема препрека (ако му причешће није свештеник, духовник забранио). Али ништа не треба на силу. Ако човек не жели, ако не осећа потребу за причешћем, онда у сагласности са свештеником, не треба да се причешћује сваки пут. Најбоље је питати ако човек не жели да се причести, а жели да присуствује литургији.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...