Jump to content

Kako humanizovati odnose među polovima: da li je 'rat polova' zaista neizbežan?

Препоручена порука

19 minutes ago, RYLAH рече

Кад већ причамо о овоме, није згорег ни поменути колико пута и вера може бити камен спотицања и узрок проблема у мушко - женским односима.

Знамо још за ону апостолску да се једно другом не забрањују сем договорно, али колико тога има и данас, посебно кад човек нађе неког невештог духовника? (Не значи да није велики молитвеник, да није свет или слично, већ да није довољно вешт да води људе који му дођу). ДОк смо били на факултету, бично смо се верски будили, тако да сам имао доста примера око себе које сам могао да пратим.

У мом окружењу је било неколико ликова који су скренули јер су покушавали да достигну неки идеал који су им духовници постајали. Онда су престајали да имају било какве односе са својим девојкама, или су почели да мраче у везама са женама или са другим људима, и сви су, жене на првом месту, почели да беже од њих. Онда дође компензација и они сами себе убеде да их људи избегавају јер су грешни/не могу да поднесу истину/неког ко је у праву (заокружити по потреби), и још више крену да се закопавају.

Конкретно, кад причамо о мушко - женским односима, много је веза које су могле бити крунисане браком и децом, које су могле да буду легло љубави, пропале јер неко ко млад уђе у веру наиђе на "строгог" духовника, или нађе на ону "монашку" литературу по којој нећеш у Пакао једино ако седиш код куће по цео дан и не радиш ништа. Евентуално да метанишеш, али ни то, јер и то може у гордост да те одвуче.

Koliko su neki "dobri duhovnici" upropastli ljudi, veza i brakova, mislim da je tim ljudima bolje da ih nikad nisu upoznali.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 133
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

5 minutes ago, Млађони рече

I ako hoces, moze ovu diskusiju da produbimo ili da stanemo, ali mislim da je jako bitno (ako hoces dalje da pricamo o ovim stvarima) da patriarhat (sta god to tebi znacilO) to jest vreme pre 100-200 godina nije bilo lepo ni blago ni prema muskarcima ni prema zenama, niti su tu zene nesto posebno vece zrtve od muskaraca bile. 

Hoću da stanemo, jer sam suprotno zamislila temu. Sve ovo je prirodno, i feminizam je nastao prirodno, i taj suprotni  pokret. Matrijarhat je davna prošlost, patrijarhat, slažem se da je bio okrutan i nehuman prema svima (ajd sad da ne raspravljam više na tu temu), i sav napredak ljudskih prava XX vijeka je napredak cijelog ljudskog roda. Treba da dođe neko novo vrijeme, da se ponovo uspostavi balans, jer porodica ode dođavola (NIJE BITNO KO JE KRIV, tj. krivi su svi), trebavratiti  stabilnost porodice radi dobrobiti djece.  KRAJ PRIČE.

Odnosi između polova treba da se humanizuju. Svi u ovoj eri hoće znanje, hoće prava. I imaju ih. Djeca surfaju internetom prije nego nauče slova. Ne može više nijedno pravilo, ni društveno, ni crkveno, da se primi zdravo za gotovo. Sve moramo da osmislimo. Ajde da mislimo, i osmišljavamo...

Подели на овим сајтовима

Mislim da je strah bilo koje vrste važan pokretač svih nesporazuma... U ovom slučaju npr. strah da nismo dovoljno dobri.. strah da ćemo biti izdani, ostavljeni.. nevoljeni..ismejani,.. obrukani.. ispaljeni... namagarčeni..  itd.. pogotovo ako "mislimo"  da nekog volimo...Sav taj strah je tu već i bio ne vezano za osobu sa kojom smo u vezi. Ufffff.. taj strah... strah od razočarenja..Drugim rečima - strah od toga da" duhovno rastemo"... Upravo zbog tog rasta i  nailazimo na osobe koje će biti pokretač tih strahova u nama... to i jesu oni leptirići u stomaku kada takvog nekog prepoznamo... Treba samo biti hrabar i upustiti se u tu avanturu gde će ljubav plesati sa mržnjom...koja je tu samo zbog straha... Onaj koji se više plaši često taj i ludje voli... U tom plesu treba prepustiti vođstvo onome koji mirnije voli - ne manje.. nego samo mirnije... kako bi zajedno pobedili strah...

Подели на овим сајтовима

34 minutes ago, Агница рече

предлажем вам емисију духовници са мати Фотином,манастир Бешка..њој психологија(у свијету је била дипломирани психолог) није помогла да дође до врлине..топла препорука да погледате..

Gledala sam tu emisiju ... Iznenadila sam se gde i kako zive ... Nemaju struju , vodu , ujedaju ih skakavci , beru neki nar pun trnja koji ispusta otrov ... Ja bih njih evakuisala ...  A ovo mesto pretvorila u crkveni zatvor ili neku kazneno-popravnu instituciju . 

:351780:

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Дијана. рече

Hoću da stanemo, jer sam suprotno zamislila temu. Sve ovo je prirodno, i feminizam je nastao prirodno, i taj suprotni  pokret. Matrijarhat je davna prošlost, patrijarhat, slažem se da je bio okrutan i nehuman prema svima (ajd sad da ne raspravljam više na tu temu), i sav napredak ljudskih prava XX vijeka je napredak cijelog ljudskog roda. Treba da dođe neko novo vrijeme, da se ponovo uspostavi balans, jer porodica ode dođavola (NIJE BITNO KO JE KRIV, tj. krivi su svi), trebavratiti  stabilnost porodice radi dobrobiti djece.  KRAJ PRIČE.

Odnosi između polova treba da se humanizuju. Svi u ovoj eri hoće znanje, hoće prava. Djeca surfaju internetom prije nego nauče slova. Ne može više nijedno pravilo, ni društveno, ni crkveno, da se primi zdravo za gotovo. Sve moramo da osmislimo. Ajde da mislimo, i osmišljavamo...

Onda da pustimo naraciju muskarci opresori- zene zrtve i da pricamo o danasnjem stanju i kako ga popraviti. 

Ja mislim da je prvi korak izjednacavanje bracnih prava, i pravedniji raspored dece. Da muskarci mogu da dobiju starateljstvo pola pola ukoliko ga zele i zasluzuju.
Isto tako mislimda je preko potrebna mera da muskarci koji placaju alimentaciju/podrsku za decu imaju pravo i trebaju da imaju pravo da znaju kako se taj novac trosi. Recimo mislim da je mnogo bolje resenje, dostavljati im racun obaveznih stvari koje moraju da obezbede za dete (i majku po potrebi).

Isto tako smatram da je birtna mera da zene moraju da snose posledice ukoliko ne postuju uslove razvoda ( a uglavnom ne moraju) npr ukoliko majka ne dostavi ocu dete na zakonski propisano vidjenje ona ne mora da snosi nikakvu stetu.

Po meni su, kao muskarcu, to glavne mere koje treba da se rese da bi se odnosi generalno popravili. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ma kako da smanjimo razvode, to je pitanje nad pitanjima, a ne kako da humanije i više u interesu djeteta riješimo pakao razvoda (što je naravno legitimno pitanje i uvažava i prava oca naravno). Jer, oni su kusali jabuku, ono nije, pa ispašta. 

Подели на овим сајтовима

8 minutes ago, Дијана. рече

Ma kako da smanjimo razvode, to je pitanje nad pitanjima, a ne kako da humanije i više u interesu djeteta riješimo pakao razvoda (što je naravno legitimno pitanje i uvažava i prava oca naravno). Jer, oni su kusali jabuku, ono nije, pa ispašta. 

Mislim da je najbolji nacin da smanjimo razvode (pazi sad) da ukinemo drzavni brak. 
posto danas svi rade i imaju obrazovanja brak treba da bude religijska ili duhovna zajednica dvoje ljudi. 
Nema vise tolikih potreba za zastitom zene od ekonomskih problema u slucaju razvoda. (kao sto je nekad bilo) 

Svi finasijski odnosi unutar porodice mogu da se regulisu bez braka. 

Sama institucija braka nije za drzavu prosto i jednostavno. Brak je crkvena duhvona zajednica.

Razvod je postao biznis, brakovi su postali biznis, advokati, sudije i drzavnici/birokrate vide biznis u svemu tome. Izvor prihoda, samim tim podosta i rade da te prihode maksimiziraju. 
Takodje Treba ukinuti instituciju vanbracne zajednice gde drzava sam "prepostavi" u kakvoj su zajednici dvoje ljudi. 

Sve treba da ide po ponaosob individualnim ugovorima koji se overavaju u sudu, gde su ti ugovori svetinja od slova do slova. 

evo malo humora. ali istinitog do srzi..
"baby this love we got together, its totaly awsome we have to get goverment in this shit ! "

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Дијана. рече

Kad bi se neko bavio na primer istraživanjem u kojoj zemlji ima najmanje razvoda i zbog čega...

Nemam pojma, znam par razvoda u okolini koji nisu bili nimalo "predvidivi"

Ali pitanje ti je dobro kao i tema...najzad neka konstruktivnost na forumu....bacači plamena odmaraju :)))

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, Драшко рече

Kad bi se neko bavio na primer istraživanjem u kojoj zemlji ima najmanje razvoda i zbog čega...

U vecini zemalja razvodi su oko 50 % a u nekima idu i do 70 % (belgija mislim) zbog cega?
Pa oko 70-80 % razvoda zene podnose iz razloga "nisam vise srecna

To je univerzalno. Sta to znaci - ne znam. 

Ja sam o tome pisao.

Ono sto se primecuje jeste trend da razvodi skacu drasticno u situacijama gde muskarac zaradjuje manje od zene. 

I ono sto je zanimljivo ne samo da imamo ultra puno razvoda (svud redom) vec univerzalno ne postoje vise brakovi kao nekad (sve se manje sklapaju). 

Usa:
https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0ahUKEwiO3qi13uHNAhUF7RQKHYI9CqgQFggvMAM&url=http%3A%2F%2Fnational.deseretnews.com%2Farticle%2F4535%2Fus-marriage-rate-hits-new-low-and-may-continue-to-decline.html&usg=AFQjCNHrFfQIiQoorBl9-hZc57RHlHBnFg&sig2=aOfASoIMTxJq72saITtlTA&bvm=bv.126130881,d.bGs&cad=rja

Uk 
https://www.theguardian.com/news/datablog/2010/feb/11/marriage-rates-uk-data

Razvodi usa

divorce.jpg

http://www.businessinsider.com/map-divorce-rates-around-the-world-2014-5

Подели на овим сајтовима

33 minutes ago, RYLAH рече

Конкретно, кад причамо о мушко - женским односима, много је веза које су могле бити крунисане браком и децом, које су могле да буду легло љубави, пропале јер неко ко млад уђе у веру наиђе на "строгог" духовника, или нађе на ону "монашку" литературу по којој нећеш у Пакао једино ако седиш код куће по цео дан и не радиш ништа. Евентуално да метанишеш, али ни то, јер и то може у гордост да те одвуче.

Ono sto sam primijetio kod dosta ljudi je nedostatak Bogobojaznosti, kao da ce 99% ljudi u raj a pakao skoro da ne postoji. I svako ko spomene pakao ili nesto slicno on je odmah mracnjak ili sta vec. Takva razmisljanja su nas i dovela do ovakvog drustva u kome zivimo.

Negiranjem onoga sto su apostoli govorili, odnosno govoreci da su oni govorili pod nekakvim uticajima, cini se jedan od najtezih, neoprostivih grijeha a to je hula na svetog duha.

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, Драшко рече

Nemam pojma, znam par razvoda u okolini koji nisu bili nimalo "predvidivi"

Ali pitanje ti je dobro kao i tema...najzad neka konstruktivnost na forumu....bacači plamena odmaraju :)))

Дошло је до еманципације. Ни жене ни мушкарци више немају разлога да трпе оно друго ако више не иде. Жена је у свему изједначена са мушкарцем, првенствено у имовинским правима, закон јој сада пружа заштиту и у случају породичног насиља, а мушкарац више није притиснут оним патријархалним обрасцем по ком је брак нешто ненормално или нешто што наилази на осуду околине.

Поред тога, највећи број бракова се разведе у прве две године заједничког живота (мислим две, може бити и да је три), што ће рећи да или нису зрели за заједнички живот, или се једноставно нису ни познавали или се нису довољно ни волели.

Не знам колико је решење да гледамо земље у којима је најмање развода, јер ћемо онда да одемо до земаља које газе људска права и у којима су разводи апсолутни друштвени табу. И развод је данас потпуно нормална ствар, посебно је за децу боље да не гледају свакакве сцене или не трпе насиље, што је данас на жалост честа појава.

3 hours ago, billy2014 рече

Ono sto sam primijetio kod dosta ljudi je nedostatak Bogobojaznosti, kao da ce 99% ljudi u raj a pakao skoro da ne postoji. I svako ko spomene pakao ili nesto slicno on je odmah mracnjak ili sta vec. Takva razmisljanja su nas i dovela do ovakvog drustva u kome zivimo.

ОК брате, али није тема. Отвори другу тему и можемо да причамо о томе, ајде да не силујемо једну ретко добру и веома битну тему.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Kako humanizovati odnose medju polovima?

Jednostavno: voleti i postovati muskarce, imati razumevanja za sve njihove slabosti i mane. Prihvatiti da smo drugaciji.

Truditi se da ih ne povredis. Ako mu ne mozes pomoci, nemoj mu ni odmagati. Ima mnogo toga sto bih napisala....no dan je kratak :)

Licno imam vise muskih prijatelja, jednostavno se sa muskarcima bolje razumem, a i odrasla sam medju bracom, tako da vrlo dobro

poznajem musku cud. Naravno nisu ni svi muskarci isti, ali uglavnom su isto ukalupljeni :)

Da skratim: ja volim muskarce :)  a ako ih volim, necu ih ponizavati i povredjivati, to je prosto ko pasulj.

I jos nesto, iskljucivo od zene zavisi, kakav ce joj biti muz, najbolji ili najgori, ako je dovoljno mudra da iz njega izvuce ono najbolje,

da ga stimulise i inspirise, da on bude glava kuce a ona vrat.

Подели на овим сајтовима

14 minutes ago, Млађони рече

Ima na Nature jedan dobar naucni clanak, gdje se najvise od BDP per capita izdvaja za aklohol, Srbija i Rusija na vrhu, vise od 12,5%:D

Подели на овим сајтовима

Mlađo: nisam razumjela koja je razlika između tog ugovora i zakonom regulisanog braka kako je sada, koji je takođe vrsta ugovora (mislim ne strogo u pravnom smislu), tj. zakonski definisan odnos sa pravima i obavezama na obe strane. To da je brak duhovna zajednica, to stoji, ali opet samo za nas koji smo vjernici, tj. hrišćani. 

Rile odlično kaže da nam statistika o razvodima neće puno pomoći jer je najviše do društvenih faktora,  da li je društvenim i moralnim normama dozvoljen ili ne. Sasvim je sigurno da se sve sad redefiniše, odnosi između polova. Čak i hrišćanska pravila se redefinišu. Ne da žena mora da poštuje muža, nego je zdraviji odnos u psihološkom smislu prvenstveno ako ga poštuje, čak i ako je veoma snažna, pametna, ona ima arhajsku potrebu da je on 'iznad' po svemu, da se osloni, da je zaštiti od strašnog svijeta, jer po prirodi muškarac je racionalniji a žena emocionalnija dakle plašljiviija. Žena ima potrebu da poštuje svog muškarca, to više nije obaveza koju čak ni religija može da nametne. Onda da ga voli. On nju da voli prije svega, to znači da je ne povređuje, da ne koristi svoju fizičku, često i psihičku premoć i društvene pogodnosti za to. Prosto ko pasulj. Ko što kažu psihijatri, dijete da bi bilo psihički zdravo ima potrebu da poštuje (pa onda i volli) oca, i da voli (pa onda i poštuje) majku. 

I na kraju, divno je kako je hrišćanstvo to kroz Pavla reklo prije 2000 godina, a sad to dođe neki veliki domet razvoja civilizacije i nauke modernog doba. I kako je Hristos i učio ono što je potrebno: da muškarac ženu ne vara, da je ne 'pušta', tj. ne tjera itd., da se žena ne kamenuje za preljubu, jer je svakako slabija zbog svog psihofizičkog sastava pa prije na nju bila izmanipulisana i prevarena nego preljubnik, itd. 

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Sofija_ рече

I jos nesto, iskljucivo od zene zavisi, kakav ce joj biti muz, najbolji ili najgori, ako je dovoljno mudra da iz njega izvuce ono najbolje,

da ga stimulise i inspirise, da on bude glava kuce a ona vrat.

Ti sve formule znas, i kako shvatiti muskarce, citajuci te ispade kao da su muskarci neki nesposobni jadnici koje treba razumjeti i gdje sve od zene zavisi, jer jedino ona iz njih moze izcuci ono najbolje, posto su svi isto ukalupljeni. Niti od zene iskljucivo nesto zavisi nisti od muskarca, vec od oboje, moze jedno da zapinje koliko hoce, ako drugo nece.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...