Jump to content

Kako humanizovati odnose među polovima: da li je 'rat polova' zaista neizbežan?

Препоручена порука

12 minutes ago, Млађони рече

Sa ovim se nikako ne slazem, a i ako pogledamo razvoj istorije mozemo da vidimo da nije tacno.
Covek coveku svakako moze biti vuk ali nije nikakvo pravilo. 

http://humanprogress.org/

To su dva koncepta u filozofiji prije nego što su se iz nje izdvojile pedagogija, sociologija i psihologija, (ovim redom): Čovjek je po prirodi zao i drugom čovjeku vuk (Hobs) i shodna teorija društva/države kao prinude ograničenja tog zla; i čovjek je po prirodi dobar (Ruso) i može postojati zajednica slobodnih i sretnih ljudi...

Istina je kao i uvijek u sredini, tj.oboje je tačno, analitički se može oboje razmatrati, ali istina je sinteza to dvoje. 

Pa u hrišćanstvu imamo baš to: stvoren je kao dobar (savršen)- izabrao da to ne bude - ponovo teži da to bude i vrati izgubljenu harmoniju kosmosa...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 133
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

3 minutes ago, Дијана. рече

S ovim godinama, znam da zaljubljenost nema ništa sa pravom ljubavlju, a ima mnogo (ili sve) sa erotskom fikcijom, idealizacijom, projekcijom, čistom fantazijom. Prava ljubav je poznavanje i DOPUŠTANJE drugoj osobi da bude to što jeste, prihvatanje nje baš takve kakva jeste. 

Ovo je veliki problem koji je uzrok mnogih neslaganja u vezama. Zaljubljenost je biolosko drogiranje mozga (bukvalno) ima isti efekat kao kokain (bukvalno) i ima svoju evolutivnu srvhu. Ljubav, makar ona hriscanska znaci nesto sasvi mdrugo. 

Ljudi veruju u neke price zaljubljenost prerasta u ljubav itd, ja mislim da to nikako nije tacno. Ljubav prerasta u ljubav, zaljubljenst se ugasi posle godinu dve tri i sve ode do vraga. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Дијана. рече

Pa da, da kažemo svoje potrebe, da bi nas bolje upoznali. I svoja iskustva, da učimo jedni od drugih.

Npr. muškarac teži za poštovanjem, a žena za nježnošću. Ona ima potrebu da mu se divi, da on nju zaštiti. Ako je ona više muške prirode (Vajninger), to je veliki izazov jer je socijalizovan stereotip. Apostol Pavle je lijepo definisao obrazac: on nju da VOLI (prvenstveno, to znači ne povređuje, jer muškarac koji voli će suspregnuti svoj bijes i agresiju da je ne povrijedi), a ona njega da POŠTUJE prije svega (u smislu da ne gubi glavu od neke strasti za njim, to ostavljamo njima, a da zadovolji tu arhetipsku potrebu i svoju i njegovu).

Svako teži da bude PREPOZNAT kao ličnost. Da bude poštovan i uvažen kao ličnost, njegove potrebe, osjećanja... Da bude shvaćen. S ovim godinama, znam da zaljubljenost nema ništa sa pravom ljubavlju, a ima mnogo (ili sve) sa erotskom fikcijom, idealizacijom, projekcijom, čistom fantazijom. Prava ljubav je poznavanje i DOPUŠTANJE drugoj osobi da bude to što jeste, prihvatanje nje baš takve kakva jeste. 

Za sve ovo treba i zrelost i hrabrost da se iskaže

Ali divno si napisala i tačno je

Budimo iskreni....volim da sam glava kuće ili...volim da se mazim i ne budem glavni

Ona možda ima druge potrebe...

I pre svega toga potrebna je zaljubljenost...taj topli magnetizam koji nas.....

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Дијана. рече

To su dva koncepta u filozofiji prije nego što su se iz nje izdvojile pedagogija, sociologija i psihologija, (ovim redom): Čovjek je po prirodi zao i drugom čovjeku vuk (Hobs) i shodna teorija društva/države kao prinude ograničenja tog zla; i čovjek je po prirodi dobar (Ruso) i može postojati zajednica slobodnih i sretnih ljudi...

Istina je kao i uvijek u sredini, tj.oboje je tačno, analitički se može oboje razmatrati, ali istina je sinteza to dvoje. 

Pa u hrišćanstvu imamo baš to: stvoren je kao dobar (savršen)- izabrao da to ne bude - ponovo teži da to bude i vrati izgubljenu harmoniju kosmosa...

Zapravo ja sam vise za Locke-a 
http://jim.com/hobbes.htm

Подели на овим сајтовима

25 minutes ago, Агница рече

?

Hocu da ti kazem da to nije nikakvo resenje u praksi jer i mnogi veliki molitvenici mogu da propadnu vrlo brzo, pa sta onda reci za ove koji su u totalnom haosu. Neki ljudi ukoliko se dovedu do nekog pristojnog stanja i to je dobro vec su napravili veliki podvig. I na Svetoj Gori jedan buduci pustinjak mom prijatelju rece, daleko je to od onoga sto je bilo, jer njih muce neke stvari koje su mirajnima i ne tako teske, cak i lagane, meni i smijesne. Zamisli kad njima recenica "Hristos je resenje" nije bas laka.

Подели на овим сајтовима

Da, da napomenem samo, Mlađi i uopšte, ovo nije zamišljeno ni kao feministička, ni anti-feministička rasprava. Ne tražimo krivca, slabosti drugog pola, tražimo rješenja za kvalitetniji suživot. Kako mi da budemo srećniji, i kako da djeca budu srećnija, ili bar da manje trpe zbog nas.

Ja lično cijenim prava žena kao ljudskih bića da budu izjednačene u građanskim pravima i da budu zaštićene naročito kao majke od zlostavljanja. No, feminizam uopšte nije moja priča. Ako je žena maltretirana, tu još više trpi njeno dijete, to me jedino zanima. Interes djeteta, što bi trebalo da bude i interes  društva. Dobrobit i nje, i njega, da njih dvoje nauče da komuniciraju i rješavaju probleme bez UZAJAMNOG zlostavljanja. U najboljem interesu odgoja zdravog podmlatka i najprečem interesu cijelog društva i nacije. 

Slažem se sa Suncokretom  i Agnicom da je potreban Hristos. Ali on za veliku većinu nije uopšte 'opcija'. Vrlina je znanje, tj. znanjem, recimo psihologije se stiže do vrline, mogućnosti da nekom (ili sebi) pomognemo. Ja znam porodicu gdje je otac zlotvor, fizički (i naravno psihički) maltretira cijelu porodicu, cijeli život. Ide u crkvu i pričešćuje se. I uopšte se ne mijenja... strašne su to stvari... 

предлажем вам емисију духовници са мати Фотином,манастир Бешка..њој психологија(у свијету је била дипломирани психолог) није помогла да дође до врлине..топла препорука да погледате..

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, Млађони рече

da se oslobodimo feministickog principa kolektivne muske krivice za kompletno stanje. 

što je samo kompenzacija za realno stanje patrijarhalne civilizacije, da se ne lažemo... do prije 100 godina žena nije imala pravo na imovinu, jedini izlaz za nju je bio da se uda, pravo glasa, nije mogla da radi, da razvija svoje sposobnosti.. ali ajde da ne razgovaramo o tome...

Socijalni marksizam ili radikalni humanizam, koliko ja znam, ako mislimo na isto, ide za oslobođenjem svih diskriminisanih grupa - žena, crnaca, invalida, (ali ajde molim te da ne idemo ni u tom pravcu diskusije),  tako da je to mnogo širi koncept od prosto feminizma koji je i meni stran. Najvažniji je pokret dječijih prava, dole i žene i muškarci i njihova prava!

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Агница рече

предлажем вам емисију духовници са мати Фотином,манастир Бешка..њој психологија(у свијету је била дипломирани психолог) није помогла да дође до врлине..топла препорука да погледате..

Kako nekim monasima ne odgovara da se mole non stop Isusovom molitvom, jednostavno ne mogu, imaju pravilo u odredjeno vrijeme kojem se posvete i izvan njega ne mogu da se mole, ne ide, a pokusavali su mnogo puta i ne osjecaju se dobro.

Njoj nije pomogla, kako to moze da znaci da nece i drugima pomoci?

Подели на овим сајтовима

Hocu da ti kazem da to nije nikakvo resenje u praksi jer i mnogi veliki molitvenici mogu da propadnu vrlo brzo, pa sta onda reci za ove koji su u totalnom haosu. Neki ljudi ukoliko se dovedu do nekog pristojnog stanja i to je dobro vec su napravili veliki podvig. I na Svetoj Gori jedan buduci pustinjak mom prijatelju rece, daleko je to od onoga sto je bilo, jer njih muce neke stvari koje su mirajnima i ne tako teske, cak i lagane, meni i smijesne. Zamisli kad njima recenica "Hristos je resenje" nije bas laka.

Па наравно,борба је то,свако има свој крст,али је неопходно ићи правим путем..ко је на путу ,добро је,к'о мрав за Јерусалим :)

Подели на овим сајтовима

Кад већ причамо о овоме, није згорег ни поменути колико пута и вера може бити камен спотицања и узрок проблема у мушко - женским односима.

Знамо још за ону апостолску да се једно другом не забрањују сем договорно, али колико тога има и данас, посебно кад човек нађе неког невештог духовника? (Не значи да није велики молитвеник, да није свет или слично, већ да није довољно вешт да води људе који му дођу). ДОк смо били на факултету, бично смо се верски будили, тако да сам имао доста примера око себе које сам могао да пратим.

У мом окружењу је било неколико ликова који су скренули јер су покушавали да достигну неки идеал који су им духовници постајали. Онда су престајали да имају било какве односе са својим девојкама, или су почели да мраче у везама са женама или са другим људима, и сви су, жене на првом месту, почели да беже од њих. Онда дође компензација и они сами себе убеде да их људи избегавају јер су грешни/не могу да поднесу истину/неког ко је у праву (заокружити по потреби), и још више крену да се закопавају.

Конкретно, кад причамо о мушко - женским односима, много је веза које су могле бити крунисане браком и децом, које су могле да буду легло љубави, пропале јер неко ко млад уђе у веру наиђе на "строгог" духовника, или нађе на ону "монашку" литературу по којој нећеш у Пакао једино ако седиш код куће по цео дан и не радиш ништа. Евентуално да метанишеш, али ни то, јер и то може у гордост да те одвуче.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

9 minutes ago, Агница рече

Ali nemojmo stvari postavljati ILI-ILI, nego I-I. Nema ničeg lošeg u psihologiji, medicini, pa to su božja davanja svijetu, zar ne, ljekari i psiholozi pomažu ljudima a to je božje djelo, jer svijet je sve bolesniji, i to sve ima svoje duhovne uzroke... Nema ničeg samog po sebi lošeg  u Frojdovoj teoriji, po mom mišljenju (različitom od onog u klasičnom shvatanju vjere), ona pomaže da čovjek shvati svoju biološku osnovu, bukvalno ono kako pomoću čega demoni djeluju preko tijela...

Vjera i mmolitva je izlaz za samo manji broj ljudi a svi grcaju jer srca ohladnješe. Samo 5% populacije je crkveno; od tih 5%, samo Bog zna koliko ih je stvarno upodobljenih... a šta sa onih 95%? Naša je odgovornost samo veća ako je nama više dato. I to je to.

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, Дијана. рече

što je samo kompenzacija za realno stanje patrijarhalne civilizacije, da se ne lažemo... do prije 100 godina žena nije imala pravo na imovinu, jedini izlaz za nju je bio da se uda, pravo glasa, nije mogla da radi, da razvija svoje sposobnosti.. ali ajde da ne razgovaramo o tome...

Vidis ovo nije tacno.
1. Imale su pravo na imovinu, skoro u svakom evropskom sistemu. (moras mi reci odredjen sistem da ti kazem kako je bilo organizovano)

2. Pravo glasa je imala (zavisi od pravnog sistema) u mnogim evropskim je imala  
Par clanaka
http://www.telegraph.co.uk/women/womens-politics/9933592/Women-voted-75-years-before-they-were-legally-allowed-to-in-1918.html
http://herbertpurdy.com/?p=204

3. Imala je pravo da radi, samo nesto sumnjam da je pre sto godina zena uopste sam ahtela da radi posto su poslovi bili krajnje surovi i teski... u vecini slucajeva. Kada su se otvorili laksi poslovi zene su uglavnom radile te lakse poslove, npr u fabrikama tkanina. 

4. Jedino sto je bilo zabranjivano zenama univerzalno jeste skolovanje na drzavnim univerzitetima jedno kratko vreme. Mada tad skola nije znacila puno, i to je vrlo brzo napusteno to je trajalo nekih 50tak godina. Pre toga su se skolovali po manastirima, a tu su mogle i zene. (koliko znam) ne samo da su mogle, nego su monahinje (kao i monasi) bili visoko obrazovan svet. A od obicnih ljudi obrazovanje su imali samo grofovi i grofice. 

To su upravo ti problemi o kojima pricam, to feminizam siri, to puni diskusiju otrovom a nije tacno. Ja mislim da bas o tome moramo da pricamo jer nas to uci da su muskarci nekako gusili zenske potencijale sto jednostavno nije u slladu sa realnoscu. 

Подели на овим сајтовима

Mlađo, pa romantizovana je priča Pride and Prejudice, književnost, pa film, kako Liz mora da se uda za ružnog rođaka jer nijedna ćerka ne može da naslijedi imovinu. Da, imale su pravo da rade u fabrikama, i žene i djeca, po 16 sati, ako si na to mislio. NIko nije mislio da je ženi/sestri, ćerki potrebno obrazovanje, samo da se uda, jer nije bilo predviđeno da radi igdje, i ako se obrazuje, mogla je u najboljem slučaju da bude guvernanta bogataške djece. Ajde molim te Mlađo... pa ja da hoću da pričam o ovome ja bih išla na Paradoksinu temu. Uopšte me ne zanima ni feminizam ni anti-feminizam. Ja sam borac za dječja prava. I nadam se da će vremenom izumrijeti i feminizam i taj suprotni pokret, tj. da će prestati potreba za njima, i da će se odnosi dovesti u ravnotežu, a time i porodica, ponovo. Da ćemo nakon matrijarhata, pa patrijarhata, sad doći do nekakvog homo-arhata, vladavine čovjeka, nikog nad onim drugim. Tu u tom pravcu je ova tema.

Ajde ne spinuj s ovim više, baš je dobro krenula tema...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Дијана. рече

Da, imale su pravo da rade u fabrikama, i žene i djeca, po 16 sati, ako si na to mislio.

Isto kao i muskarci. 

Цитат

NIko nije mislio da je ženi/žerki potrebno obrazovanje, samo da se uda, jer nije bilo predviđeno da radi igdje, i ako se obrazuje, mogla je u najboljem slučaju da bude guvernanta bogataške djece. Ajde molim te Mlađo..

Isto kao i velikoj vecini muskaraca. 

Obrazovanje su dobijali grofovi i bogatuni dok je sirotina radila u fabrikama po 16 sati, vecina i muskaraca i dece, pretakale metale vrele po 500-1200 stepeni, kopali rudnike u najgorim mogucim uslovima, sklapali teske masine i brodove, gradili zgrade sa ekstremno velikim brojem smrtnosti. 

Vidis upravo kako ta feministkcija prica truje diskusiju. Umesto da uvazimo opstu istorijsku cinjenicu da je to bilo tesko vreme i za muskarce i za zene, mi sada skrecemo na pricu kako je zenama u tom periodu bil nesto ekstra posebno teze nego muskarcima - a nije. 

U nekim slucajevima malo teze, u nekim slucajevima malo lakse, ljudi su generalno tada tesko ziveli. 

Obrazovanje nije bilo nedostupno zenama nego ljudima generalno. 

A zene mozda nisu imali karijerne prospekte morale su vise da budu domacice i ekonomski zavisne od muza, ali muz skoro nije ni bio kuci jer je bio u nekoj celicari sa ogromnim opasnim parnim masinama po 10-15 sati dnevno, ubijajuci se od posla. To je slika tadasnje realnosti a ne neko masovno opresovanje zena od strane nekog zlog patriarhata.

I da sto se tice imovine, rekoh zavisi od pravnog do pravnog sistema, u vecini pravnih sistema su mogle da poseduju imovinu. 

Tamo gde je imovina bila vezana sa pravom glasa, tamo su zene i glasale (bas zbog togoa) sto su mogle da poseduju imovinu. 

I ako hoces, moze ovu diskusiju da produbimo ili da stanemo, ali mislim da je jako bitno (ako hoces dalje da pricamo o ovim stvarima) da patriarhat (sta god to tebi znacilO) to jest vreme pre 100-200 godina nije bilo lepo ni blago ni prema muskarcima ni prema zenama, niti su tu zene nesto posebno vece zrtve od muskaraca bile. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...