RYLAH Написано Јул 7, 2016 Пријави Подели Написано Јул 7, 2016 Мислим да не постоји само проблем између полова, него проблем емпатије генерално. Ако ја нисам способан да се саосетим са патњом свог ближњег, онда прелазим у механички мод и делујем према неким наученим шаблонима, па ћу тако да се поистовећујем са биолошким или социјалним категоријама попут нације, пола, расе и сличног, који ће да ми буду замена за праву љубав, или макар саосећање, или макар трпљење, или макар цивилизованост, коју сам изгубио. Много проблема долази, као што Цар рече, из тога што људи незрели улазе у везе. Много је проблема и што људи овде много често не знају шта хоће, што је на жалост опште стање на овим разореним просторима. Онда се јављају неразумевања, а кад нема храбрости да се пресече, онда долазе и трауме свакакве врсте у партнерским односима. Шта је лек свему томе? Оснаживање човека као индивидуе. Али не индивидуе у неком вулгарном смислу данашњице, већ праве индивидуе, која је способна и да саосећа и да трпи ударце које јој живот нанесе а да не пукне. Само јака индивидуа може да разуме слабости свог ближњег. Да ли ће се то учинити кроз некакав вид друштвене индоктринације, верског оснаживања човека као иконе Божије, да ли пустити људе да се рано опеку па да очврсну, немам решење, то је за неке много паметније од мене. Али неки вид оснаживања индивидуе и њеног психичког интегритета, а да се притом не изгуби и она људскост, мислим да је императив. -Владимир-, Ronald, zuti car and 9 осталих је реаговао/ла на ово 12 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јул 7, 2016 Пријави Подели Написано Јул 7, 2016 4 hours ago, Suncokret54 рече ... зар постоји веће суочење човека са човеком од суочења са собом, откуд ти идеја да су они који се окрећу Богу стерилни, гадљиви, и несаосећајни... молитва за ближњег је најделотворнији део помоћи ближњем, ако он не може могу они уз њега... Jeste djelotvorna, ali nekome moras da pokazes da ti je stalo do njega jer se ljudi osjecaju toliko usamljeno da misle da ne vrijede uopste, zbog toga je komunikacija bitna. 4 hours ago, Агница рече Хех,ако ћемо тако и ђаво је био анђео..свима је све слободно.. Послато са ST23i уз помоћ Тапатока Pa zato nema sigurnosti jer i laganje je lose,pa ce ogroman broj hriscana lagati za sitnice zar ne? Лапис Лазули, Дијана. and RYLAH је реаговао/ла на ово 3 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 7, 2016 Пријави Подели Написано Јул 7, 2016 Karen Straughan Tu je zanimljiv faktor i antifeministkinja Diana Davison oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Јул 7, 2016 Пријави Подели Написано Јул 7, 2016 Брате Млађони, немој сад и ти да крећеш са клиповима, доста нам је Зајрон за цео форум. Само још да почнеш да качиш линкове на чешком. Драшко, АлександраВ, Дијана. and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јул 7, 2016 Пријави Подели Написано Јул 7, 2016 Да, рат је неизбежан зато што је човек човеку вук. Такође, човек се јако тешко мења, тако да је најгоре очекивати битније промене. То никако не укључује одустајање од особе, него свест о томе. Ако вам неко не одговара - заобиђите га, спасиће се и без вас. Други део пост-а нисам разумела, треба да наведемо шта нам иначе смета, или то стоји као препорука? Дијана., Драшко, Млађони and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Агница Написано Јул 7, 2016 Пријави Подели Написано Јул 7, 2016 Pa zato nema sigurnosti jer i laganje je lose,pa ce ogroman broj hriscana lagati za sitnice zar ne? ? Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 7, 2016 Пријави Подели Написано Јул 7, 2016 4 minutes ago, -Владимир- рече Брате Млађони, немој сад и ти да крећеш са клиповима, доста нам је Зајрон за цео форум. Само још да почнеш да качиш линкове на чешком. racunam da ako postavim zene na klipovima koje pricaju isto kao i ja, pre ce da pogledaju i prihvate nego kad im ja pricam (onima koji se ne slazu sa mnom) mene ovde dozivljavaju kao nekog ko lupa gluposti, mrzi zene i sta ti ja znam. Kontam, mozda .. samo mozda... ovim klipovima dodje do njih... ili im i Janice, Diana, karen vredjaju inteligenciju kao i ja... sta ti ja znam. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 7, 2016 Пријави Подели Написано Јул 7, 2016 3 minutes ago, Suncokret54 рече ... подржавам комуникацију, али без расположења да те чују, или да чујеш, то је губљење времена... А шта радиш када веза, из било ког разлога, дође у ту ситуацију? ОДеш, игноришеш оно друго, правиш се да је све ОК...? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јул 7, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 7, 2016 Da, da napomenem samo, Mlađi i uopšte, ovo nije zamišljeno ni kao feministička, ni anti-feministička rasprava. Ne tražimo krivca, slabosti drugog pola, tražimo rješenja za kvalitetniji suživot. Kako mi da budemo srećniji, i kako da djeca budu srećnija, ili bar da manje trpe zbog nas. Ja lično cijenim prava žena kao ljudskih bića da budu izjednačene u građanskim pravima i da budu zaštićene naročito kao majke od zlostavljanja. No, feminizam uopšte nije moja priča. Ako je žena maltretirana, tu još više trpi njeno dijete, to me jedino zanima. Interes djeteta, što bi trebalo da bude i interes društva. Dobrobit i nje, i njega, da njih dvoje nauče da komuniciraju i rješavaju probleme bez UZAJAMNOG zlostavljanja. U najboljem interesu odgoja zdravog podmlatka i najprečem interesu cijelog društva i nacije. Slažem se sa Suncokretom i Agnicom da je potreban Hristos. Ali on za veliku većinu nije uopšte 'opcija'. Vrlina je znanje, tj. znanjem, recimo psihologije se stiže do vrline, mogućnosti da nekom (ili sebi) pomognemo. Ja znam porodicu gdje je otac zlotvor, fizički (i naravno psihički) maltretira cijelu porodicu, cijeli život. Ide u crkvu i pričešćuje se. I uopšte se ne mijenja... strašne su to stvari... RYLAH, Лидија Миленковић, Драшко and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 7, 2016 Пријави Подели Написано Јул 7, 2016 4 hours ago, Dragi рече Samo što Mars (Ares) ne beše suprug Venere (Afrodite), nego ovo bee Vulkan (Hefest), koga je Venera varala sa Marsom. Pa zašto, žene, zašto..? Poison the well 4 hours ago, Џуманџи рече Да, рат је неизбежан зато што је човек човеку вук. Sa ovim se nikako ne slazem, a i ako pogledamo razvoj istorije mozemo da vidimo da nije tacno. Covek coveku svakako moze biti vuk ali nije nikakvo pravilo. http://humanprogress.org/ Dragi and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јул 7, 2016 Пријави Подели Написано Јул 7, 2016 3 minutes ago, Млађони рече a i ako pogledamo razvoj istorije mozemo da vidimo da nije tacno. Covek coveku svakako moze biti vuk ali nije nikakvo pravilo. Ја не причам о развоју историје; свако ко загледа у себе зна колика је звер, то што нас цивилизација и еволуција притискају не значи да смо изгубили потенцијал (а ни склоност) за крволочност. АлександраВ, Драшко and Дијана. је реаговао/ла на ово 3 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 7, 2016 Пријави Подели Написано Јул 7, 2016 8 minutes ago, Дијана. рече Da, da napomenem samo, Mlađi i uopšte, ovo nije zamišljeno ni kao feministička, ni anti-feministička rasprava. Ne tražimo krivca, slabosti drugog pola, tražimo rješenja za kvalitetniji suživot. Kako mi da budemo srećniji, i kako da djeca budu srećnija, ili bar da manje trpe zbog nas. Tacno, onda moram da ti napomenem zasto ubacam feminizam. Zato sto feminizam ima jednu teoriju, zivimo u drustvenom patriarhatu treba nam socijalni marksizam (socijalno izjednacavanje klasa) da bi se oslobodili. Sta to znaci u praksi? To znaci da se svi politicki aktivisti koji su feministi fokusiraju na to da sprovedu i izbore zakone koji diskriminituju grupu koju oni smatraju opresorima (muskarci) da bi se pomoglo grupi koju smatraju zrtvom (zene). Dakle autoamtski oni medijskom propagandom i zakonskim merama truju taj izvor gde bi smo mogli da vodimo diskusiju. Jednostavno kada je teorija - Muskarac - opresor - Zena - Zrtva - Patriarhat pomaze muskarcima skodi zenama. A odgovor na tu teriju - Hajde sada da pravimo zakone koji ce visoko pozitivno da diskriminisu zene, da imamo takozvane "akcije" za pomoc zenama u preduzetnistvu, na fakultetima i u svim oblastima gde muskarci trenutno vode, i da imamo zakone koji ce negativno da diskriminisu muskarce kako na tim oblastima tako i u porodicnom pravu, roditeljstvu itd. Prosto, i muskarci i zene su i zrtve i opresori zavisi od situacije do situacije. Da bi se diskutovalo uopste o tome mora da se oslobodimo feministickog principa kolektivne muske krivice za kompletno stanje. Drugim recima ono sto ti mislis da je feminizam (sto si opisala kao feminizam) nije feminizam. feminizam je mnogo dublja opasna ideologija. Posebno ovaj mainstream. Ne pricam o nekim individualnim feministkcim intelektualkama koje se ne slazu sa mainstream strujom, jer za njih niko nije cuo niti imaju ikakav uticaj. АлександраВ and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јул 7, 2016 Пријави Подели Написано Јул 7, 2016 1 minute ago, Џуманџи рече Ја не причам о развоју историје; свако ко загледа у себе зна колика је звер, то што нас цивилизација и еволуција притискају не значи да смо изгубили потенцијал (а ни склоност) за крволочност. Ne pritiska nas evolucija nista. Potencijal za krvolocnost imamo kao i potencijal i za saradnju. Ovo sam skrenuo jer smatram da to treba da cujes. Mislim da je takvo razmisljanje "covek coveku vuk" izuzetno destruktivno po osobe koje ga se drze. A i vredja vukove ja volim vukove, tako da ono. АлександраВ and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Јул 7, 2016 Пријави Подели Написано Јул 7, 2016 5 minutes ago, Дијана. рече Da, da napomenem samo, Mlađi i uopšte, ovo nije zamišljeno ni kao feministička, ni anti-feministička rasprava. Ne tražimo krivca, slabosti drugog pola, tražimo rješenja za kvalitetniji suživot. Kako mi da budemo srećniji, i kako da djeca budu srećnija, ili bar da manje trpe zbog nas. Ja lično cijenim prava žena kao ljudskih bića da budu izjednačene u građanskim pravima i da budu zaštićene naročito kao majke od zlostavljanja. No, feminizam uopšte nije moja priča. Ako je žena maltretirana, tu još više trpi njeno dijete, to me jedino zanima. Interes djeteta, što bi trebalo da bude i interes društva. Dobrobit i nje, i njega, da njih dvoje nauče da komuniciraju i rješavaju probleme bez UZAJAMNOG zlostavljanja. U najboljem interesu odgoja zdravog podmlatka i najprečem interesu cijelog društva i nacije. Slažem se sa Suncokretom i Agnicom da je potreban Hristos. Ali on za veliku većinu nije uopšte 'opcija'. Vrlina je znanje, tj. znanjem, recimo psihologije se stiže do vrline, mogućnosti da nekom (ili sebi) pomognemo. Ja znam porodicu gdje je otac zlotvor, fizički (i naravno psihički) maltretira cijelu porodicu, cijeli život. Ide u crkvu i pričešćuje se. I uopšte se ne mijenja... strašne su to stvari... Kao sto si rekla u prvom postu, mogu nam pomoci bracni savetnici, psiholozi, mogu im se i mladji ljudi koji nameravaju da stupe u brak obratiti Ono sto Rylah rece...sve se slazem...pogotovu u vezi toga sto ljudi ne znaju sta žele Njihovi roditelji i sredina "znaju"....ali.pojedinac čovek...mora sam za sebe da zna...šta STVARNO želi jer sve drugo će napraviti velike probleme i tegobe...kao kad se propiše pogrešan lek Лидија Миленковић, Данче*, Дијана. and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јул 7, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 7, 2016 6 minutes ago, Dragi рече Samo što Mars (Ares) ne beše suprug Venere (Afrodite), nego ovo beše Vulkan (Hefest), koga je Venera varala sa Marsom. Pa zašto, žene, zašto..? Valjda zato što su i boginje udavane na silu za onog koga ne vole (preslikan društveni obrazac u mit). A podlog li Aresa, sram ga bilo, tako da izda svog brata/prijatelja Hefesta. E baš ovo bih voljela da u ovoj temi izbjegnemo. Inače, mars-venera samo kao jezička figura, simbol nekakve ljubavi muško-žensko. Džumkice, takođe si opet teologizovala stvar. Nedostatak iskustva, ili šta... Pa da, da kažemo svoje potrebe, da bi nas bolje upoznali. I svoja iskustva, da učimo jedni od drugih. Npr. muškarac teži za poštovanjem, a žena za nježnošću. Ona ima potrebu da mu se divi, da on nju zaštiti. Ako je ona više muške prirode (Vajninger), to je veliki izazov jer je socijalizovan stereotip. Apostol Pavle je lijepo definisao obrazac: on nju da VOLI (prvenstveno, to znači ne povređuje, jer muškarac koji voli će suspregnuti svoj bijes i agresiju da je ne povrijedi), a ona njega da POŠTUJE prije svega (u smislu da ne gubi glavu od neke strasti za njim, to ostavljamo njima, a da zadovolji tu arhetipsku potrebu i svoju i njegovu). Svako teži da bude PREPOZNAT kao ličnost. Da bude poštovan i uvažen kao ličnost, njegove potrebe, osjećanja... Da bude shvaćen. S ovim godinama, znam da zaljubljenost nema ništa sa pravom ljubavlju, a ima mnogo (ili sve) sa erotskom fikcijom, idealizacijom, projekcijom, čistom fantazijom. Prava ljubav je poznavanje i DOPUŠTANJE drugoj osobi da bude to što jeste, prihvatanje nje baš takve kakva jeste. Danijela, АлександраВ, RYLAH and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука