Jump to content

„Групе смрти”: Ко убија децу помоћу интернета?

Препоручена порука

16 minutes ago, АлександраВ рече

Управо тако.

Ja se secam kakav sam bio kao dete i pukom srecom nisam zastranio a u moje vreme nije bilo interneta i tek se pojavio , cini mi seZX Spectrum , tako nesto , nije bilo sekti u mom mestu , nije bilo droge ... Elem , deca su radoznala i treba im pratiti svaki korak jer kao sto vidimo , zlo vreba sa svih strana . 

Подели на овим сајтовима

@Aleksandra, hvala ti, nadamo se svi i dobro mislimo.

Ja sam dosta blaza prema roditeljima, ne zato sto ne stoji sve sto kazes nego kad to kazes nekom u lice, to ga paralise i postize sasvim drugaciji efekat. A cilj je i da se promene roditelji, od toga sto cemo dijagnostifikovati stanje nece im puno pomoci. A i mislim na sve one roditelje koji su prosek, koji iz najbolje namere jednostavno ne stizu, ne razumeju se. Cini mi se ponekad da da bi opstao u ovoj eri moras imati siroko poznavanje svega redom, roditelj mora biti i psiholog i pedagog i vojnik i ekonomista i it strucnjak i pravnik i sta sve ne da bi uspeo da odgovori na sve izazove, a to ne mogu svi, cak i nisu sposobni. Tu je valjda drustvo da zastiti i te obicne, prosecne. Ne mozemo otpisati i te ljude ma kako jeste njihova odgovornost, ja barem ne mogu reci ko ih sisa kad nisu bili u toku.

Ljudi iz crkve koje poznajem idu logikom zabrana, deci dok su mala jednostavno sve brane i pod plastom vere drze ih u nekakvoj izolaciji, sta ce raditi u pubertetu Boga pitaj, kad ne budu mogli da kazu e to je greh ne smes to, il tv je zlo il kompjuter je zlo.

Mene to recimo pogađa, i sto se sve ovakve teme obrađuju kao neko puuu vidi nema tu Hrista, da su se vise molili dete im se ne bi ubilo il ne bi postalo narkoman. Ja se jezim od takvih ljudi i plitkoce njihovog razumevanja, i drago mi je kad vidim da ovde na forumu ima ljudi koji drugacije misle i promisljaju.

Zuti care slazem se, da okrenem na salu zato je nama nezaposlenima u kancelariji makar fizicki lakse :D

Mozemo da prilagodimo raspored nasoj deci i da im se maksimalno posvetimo.

Eh da je lako, sad je sve to komplikovanije, mnogo zla ima u svetu.

Po Srbiji ima svega, koliko puta cujemo da je sramota otici potraziti pomoc. Ja se secam kad nam je klinac bio mali, nije imao ni dve, i nije mu se pricalo :)))

osim osnovnih par reci, jedan deo nase familije je odma krenuo sa pricom o salivanju strave, jelte to tako ide, moj prvi instinkt je bio da dete odvedem logopedu iako sam znala da je sve ok, po ukupnom ponasanju, komunikaciji i sl, a drugi da se posvapam sa dr orl u nasem domu zdravlja i da je nateram da mi da uput za sjajnog profesora orl, koji je odmah resio problem operacijom treceg krajnika i cevcicama u usima jer je detr imalo 30% sluha i podmukle upale usiju koje ga nisu bolele. A doktorka me je gledala ko budalu, kao sta hocete pa on samo ima ceste upale sinusa sta ce vam uput za bolnicu, hocu ga bre jer ja tako kazem i kraj. I resen problem. Al ja imam svoje iskustvo sa lekarima i naucila sam lekciju na svojoj kozi pa sam prilicno izucila medicinu. Neko ko nema to iskustvo bi se patio ko zna koliko i ko zna koliko lutao i dete bi se mucilo za dzabe. Zbog budala koje ne rade svoj posao. Ali srecom ja imam iskustvo kakvo imam i moji lekari opste prakse godinama vise mene pitaju nego sto nesto pricaju :D pa mi se moze :D

Tako izgleda moramo na svim poljima inace ode mast u propast.
v misoalv

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

• 11 months later...

Filip Budeikin, tvorac opasne online igre "Plavi kit", koja podstiče djecu na samoubistvo i koja je iz Rusije stigla i u Hrvatsku, kaže da su tinejdžeri koji su se zbog nje ubili bili "biološki otpad" i da igrom "čisti društvo". Dok dane provodi u ruskom zatvoru, tvorac bolesne igre koja djecu poziva na samoubistvo, zasut je pismima maloljetnih obožavateljki. Filip Budeikin (21) u zatvoru je zbog optužbi da je svojom igrom "Plavi kit" (Blue Whale) uzrokovao ubistvo najmanje 16 tinejdžerki. Dvadesetjednogodišnji Rus priznao je da je odgovoran za optužbe koje mu se stavljaju na teret. Policiji je rekao da smatra da su njegove žrtve bile "biološki otpad" i da time "čisti društvo", piše britanski "Dejli mejl". Istražiteljima je rekao i da su njegove žrtve bile srećne što će umreti. Smrtonosna igra "Plavi kit", o kojoj je Mondo pisao, igra se 50 dana, tokom kojih se djeci postavljaju razni izazovi. "Nacrtaj kita", "Ureži ga u ruku", "Gledaj horor filmove"... samo su neki od naloga koje nepoznata osoba putem Facebooka i Instagrama šalje učesnicima igre "Plavi kit". Posljednji korak je, pišu mediji, samoubistvo. Hashtagovi u igri su "plavi kit", "more kitova", "u igri sam", "probudi me u 4:20", "F58"... Strahuje se da se u Rusiji ubilo desetine tinejdžera zbog ove opasne igre. Jedna od žrtava u Rusiji, Angelina Davidova imala je 12 godina kada je na Božić 2015. skočila sa 14 sprata. Druga žrtva, Ana K, koja je bila opsjednuta igrom, pronađena je obješena. O "Plavom kitu" mediji u Rusiji, Kazahstanu i Kirgistanu pisali su učestalo posljednjih mjeseci, a kako je svojevremeno izvestio časopis "Nova Gazeta", Javni centar za internet tehnologiju Rusije identifikovao je samo u jednom danu, 20. januara, 4.000 hashtagova povezanih sa tom igrom. Britanski "Dejli mejl" piše da policija strahuje da se "Plavi kit" proširio i na Veliku Britaniju, a opasna igra je, pišu hrvatski mediji, stigla i u Hrvatsku. Sedmogodišnja djevojčica iz jedne zagrebačke osnovne škole, preplašila se kad su joj na mobilni telefon počele stizati poruke u kojima, između ostalog, stoje i upozorenja da se zbog navedene igre ubilo 130 dece u Rusiji.

http://www.nezavisne.com/nauka-tehnologija/internet/Tvorac-smrtonosne-igre-Plavi-kit-Cistim-drustvo/425515

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

ПОСЛЕ ПЛАВОГ КИТА НОВА ХОРОР ИГРИЦА ПРЕТИ СРБИЈИ! Ако ваше дете има лутку Момо у телефону, ОДМАХ РЕАГУЈТЕ!

После опасне интернет игре Плави кит, због које је чак 720 деце извршило самоубиство, појавила се нова смртоносна игрица Момо, која се невероватном брзином шири путем популарне апликације за размену порука Вотсап, коју користи велики број деце у Србији

1581921_momo_ls.jpg

Изопачена игра намењена је најмлађим корисницима, а може да се оконча самоубиством. Све почиње тако што се корисници изазивају да контактирају с Момом, узнемирујућим ликом жене са веома крупним очима, чије лице изгледа застрашујуће и опасно! Ова анимирана особа језивог изгледа инспирисана је хорор лутком познатог јапанског уметника Мидорија Хајашија, који нема везе са игрицом.

Према писању страних медија, након што деца контактирају с њима, задаје им се серија озбиљних изазова, уколико неки од њих одбију, следи стравична казна, на телефон почну да им стижу претеће поруке, као и застрашујуће фотографије.

– Верујемо да је циљ тих манијака да многи малишани не успеју да им се отргну, па пресуде сами себи – навели су аргентински истражитељи и поручили родитељима широм света да буду веома опрезни.

Сумња се да је игрица „Момо“ повезана са самоубиством дванаестогодишње девојчице из Аргентине, која је и прва жртва ове игрице. Власти упозоравају да би анонимни пошиљаоци могли да искористе игрицу да украду информације и наведу људе на насиље и самоубиство, преноси ББЦ.

Бизарна игрица пријављена је у Аргентини, Мексику, САД, Француској, Немачкој, Латинској Америци, а почела је да се шири и по Европи, те би врло брзо могла да постане велика опасност и по српску децу.

Јасмина Андрић из Истраживачког центра за одбрану и безбедност упозорава родитеље да обрате пажњу шта им деца раде на интернету.

– У Латинској Америци и још неким земљама појавила су се званична саопштења полиције у вези са игрицом „Момо“. Када та саопштења долазе од званичника, онда то јесте знак за узбуну. Неопходно је константно упозоравати младе на такве опасности. Застрашујуће је што те игрице играју деца која немају ни 15 година, што толико верују интернету и што раде то што им је наређено. Ризикују и угрожавају свој живот – упозорава Андрићева.

Криминолог Златко Николић каже за Курир да паметни телефони и интернет омогућавају разним болесним ликовима да се иживљавају на одређени начин, најчешће кроз овакве игрице.

– Ово личи на модификацију „Плавог кита“, а ти болесници проверавају своју способност да натерају некога да уради нешто што у нормалним условима не би. Они у томе уживају. Родитељи треба да знају да такви ликови и опасности постоје и да о томе разговарају са својом децом – наводи Николић.

Психијатар др Ивица Младеновић каже да су деца најзгоднија популација за манипулисање, те да сваки нови изазов који се појави на интернету може довести до тешких последица:

– Кључна тачка је поверење између деце и родитеља, ако поверење није добро, бојим се да ће деца учинити тај пресудни корак који се од њих захтева и да ће доћи до трагичног исхода. Породица треба да се посвети овом проблему, као и систем, али морамо и у школама да приближимо деци које су то опасности интернета и таквих игрица.

Опасне игрице – Убиј се, пали, дави..

– Blue Whail (Плави кит ) – терао децу на самоубиство
– Slanderman (претеча игрице „Момо“)
– Fire Fairy (задаци паљења ствари)
– Choching game (Игра дављења)

Како функционише игрица „Момо“ – Циљ – довести дете до самоубиства

– дете добије захтев од непознатог броја, корисника под именом Момо
– потребно је да дете почне игру
– након тога Момо почиње да му шаље задатке и ужасне слике
– игрица има програм који наводно прати приватне податке корисника
– наивна деца сама дају приватне податке
– игра наводно траје четири дана
– циљ игре је довести дете до самоубиства

Симптоми: Како приметити да дете игра неку од опасних игрица

– промене у понашању
– промене у расположењу
– константно користи телефон или рачунар
– одбија да једе и пије
– одбија комуникацију

Савети родитељима: Потражити помоћ стручњака

– узмите телефон и проверите шта се крије иза чудног понашања
– покушајте да успоставите добру комуникацију
– детету не треба претити и викати на њега
– поставити се пријатељски
– потражити полицијску помоћ или помоћ стручног лица

Хронограф

The Internet has been seized by a new spooky story. A WhatsApp persona called Momo, with a hideous mug for an avatar, is reportedly threatening its contacts, distributing shock content, and even inducing users to harm themselves.

The media refer to Momo as the second Blue Whale (groups, mostly in Russian social media, that encouraged children to do a list of tasks where the last task is to commit suicide). The police in some countries are alerting parents about the new threat for their kids: The spook is suspected to have been involved in the death of a 12-year-old girl from Argentina. Should we indeed be afraid of WhatsApp monsters? How do we secure the younger generation from harmful influences on the

Momo: Where did it come from and what does it do?

Let us begin with Momo’s avatar — it’s a photo of a sculpture by a Japanese artist Keisuke Aizawa, depicting his vision of a ghost called Ubume in Japanese folklore. The sculpture turned out rather eloquent, so to say; and its image made quite an impression on Internet users, who started making up horror stories about it.

And then someone decided to give the scary creature a life of its own, in the form of a WhatsApp account under the name Momo, and went around frightening people with it.

The hero of today’s WhatsApp hysteria sends its victims horror pictures (mostly of disjointed bodies), claims to know everything about its contacts, including their actual locations, and tells people that contacting it will not go well for them. Momo may even give them a call — people report hearing bone-chilling sounds or a badly distorted voice.

Most sources claim that the spook answers only those who attempt to get in contact with it. According to some sources, Momo’s number was originally distributed through Facebook and then other social networks, as well as Reddit. Russian-speaking media maintain that Momo adds itself to users’ contact lists using some “terrible virus,” but that appears to be a hoax.

At the time of this writing, the spook has at least three contacts publicly available on the Internet: the Japanese one from which it all began, a Mexican one, and a Colombian one. In reality, Momo may have more numbers; anyone may create a WhatsApp account with Ubume’s photo for a userpic and join the malicious pranking campaign.

Momo is about hype

Momo has turned into hype — a story taken up by media and bloggers. The former contribute fabricated details, the latter conversations with fake Momos, creating more and more new accounts with the ill-fated avatar. The opportunities presented by Momo naturally attract Internet trolls, who, as likely as not, have produced many more signature-style accounts to scare people with.

Given its scary appearance, the creepy content it sends out, and its attempts to compel people to harm themselves, contacts with Momo (no matter who created it) may traumatize unprepared individuals, especially children.

Look after your kids to keep them safe

In a nutshell, Momo is someone’s bad idea of a joke, taken up and multiplied on the Internet. There is nothing to be scared of, really, but the experience is potentially a very unwelcome one for kids. If you’re worried about this happening to your children, speak to them and listen to them. Be their friend and they will tell you about the things that scare or offend them in cyberspace, whether it’s Momo or something else.

If you pay attention to your kids, you will notice any suspicious changes in their behavior. Your child is in the risk zone if they:

• begin neglecting their schoolwork;
  • lose interest in their hobbies;
  • become prone to abrupt mood swings, depressed, or aggressive;
  • stay up and online at night;
  • have suddenly added or deleted many friends in social networks;
  • have suddenly deleted their account or accounts;
  • have ceased speaking to you.

-------

‘It is the latest viral of WhatsApp fashion among teenagers.’ The ‘Momo’ Challenge comes years after the Slender Man went viral online and led to 12-year-olds Anissa Weier and Morgan Geyser in Wisconsin, America, luring their friend Payton Leutner into the woods and stabbing her 19 times in an attempt to impress the fictional character.

http://www.batimes.com.ar/news/argentina/police-suspect-12-year-old-girls-suicide-linked-to-whatsapp-terror-game-momo.phtml

Although these stories might sound bizarre to adults, it is important to remember that children’s brains are not as developed as ours. Their prefrontal cortex is still being built, and research has shown that when this part of the brain is underdeveloped, it complicates our ability to be discerning and differentiate fact from fiction.

In short: an underdeveloped prefrontal cortex can mean increased gullibility. Add to this peer pressure and the fact that kids have wild imaginations and easily slip into the world of fantasy, and it is easy to understand how a scary picture and threatening messages can turn from a viral joke into a horrible real-life tragedy.

https://www.simplemost.com/momo-game-on-whatsapp-is-dangerous-for-kids/

Consulting psychiatrist Dr Sutapa Basu, says, these suicide challenges, be it Blue Whale or Momo, can be looked at generically to begin with, since these are all people on the brink of ending their lives.

Parents or guardians should look out for changes in behaviour, which could be easily missed, like keeping the door to their room shut when it’s normally always ajar, spending inordinately long hours on the phone or increasing requests for ‘me time’.

“This is absolutely normal behaviour for teens, so raise the flag only if your child has never exhibited this behaviour before,” Dr Basu says.

Another crucially important clue is cuts and bruises on the body which can’t be explained. “Victims will try to cover their arms or legs with suitable clothes when they progress to the self-harm stage. Look out for sartorial changes, as well,” she says.

Other indicators of something amiss are drop in grades, poor concentration, neglecting hobbies. The child basically wants to get back to the challenge at the cost of everything else.

When the child drops old friends for new ones, ask why. Children and young adults may make new friends, but rarely drop old ones, Dr Basu says. Outreach with teachers, the parents of your child’s friends, is important. Stay connected.

https://www.gqindia.com/content/momo-suicide-challenge-new-blue-whale-challenge/

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...