Џуманџи Написано Мај 17, 2016 Пријави Подели Написано Мај 17, 2016 Исто ме је питала девојка муслиманске вероисповести. Знамо како је Син Божији "завршио" - доживео је најекстремније понижење када је у питању човек, распет, наг, подложан свачијем нападу, пљувачини и каменовању. Његово тело узима Јосиф, кришом; Пилат има власт да му "поклони" Исусово тело. За васкрсење Сина Божијег зна мала група људи - анђео преноси неколицини жена да је жив. Тужно, зар не? Paradoksologija and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
javor Написано Мај 17, 2016 Пријави Подели Написано Мај 17, 2016 Чудна конструкција питања ... Или, ја не разумем ... ? Ко се стиди Христа ? Зашто неко мисли да је могуће ''стидети се Христа'' ? Тражим разјашњење. Снежана, Џуманџи, Лидија Миленковић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Мај 17, 2016 Пријави Подели Написано Мај 17, 2016 @Muramasa 1) Upravo to Hristos i jeste, kako dok je hodio po zemlji, tako i do danas: direktan i dvosmjerni kontakt.@Џуманџи Ček' da ja provjerim da li sam dobro razumio pitanje: Zašto se ne stidimo stradalog (popljuvanog i osramoćenog) Hrista, odn. zašto slavimo nekoga takvog umjesto da ga i mi prezremo kao takvog? To te, u stvari pitala, ili...? Џуманџи and Dijasporka је реаговао/ла на ово 2 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Мај 17, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 17, 2016 7 minutes ago, javor рече Чудна конструкција питања ... Или, ја не разумем ... ? Ко се стиди Христа ? Зашто неко мисли да је могуће ''стидети се Христа'' ? Тражим разјашњење. 1. Нисам питала ко се стиди, него зашто се не стиди (онај ко се не стиди). 2. Зато што је то потпуно природно и људски; сви смо "гадљиви" на поразе и на поражене. Тања1 and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Мај 17, 2016 Пријави Подели Написано Мај 17, 2016 3 minutes ago, Muramasa рече Dok je bio živ, da. A sada? Tri godine je ništa u odnosu na 2013. И сада, поготово. На Литургији пред причешће најприје Господ позива вјернике (са страхом божијим, вјером и љубављу приступите) дакле један смјер; а онда вјерници одговарају и приступају дакле други смјер. Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Мај 17, 2016 Пријави Подели Написано Мај 17, 2016 Јер Га волим. Јер је отјелотворена, нелицемјерна Љубав. Што рекао велики писац, чак и да није Истина, трудио бих се да будем с Њим. Zero, JESSY, Снежана and 10 осталих је реаговао/ла на ово 13 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Мај 17, 2016 Пријави Подели Написано Мај 17, 2016 6 minutes ago, Џуманџи рече 1. Нисам питала ко се стиди, него зашто се не стиди (онај ко се не стиди). 2. Зато што је то потпуно природно и људски; сви смо "гадљиви" на поразе и на поражене. Па управо зато што то људи (као нпр твоја пријатељица муслиманка) на виде побједу иза тог пораза, зато се и не стиде они који је виде. А о овоме што си написала да за васкрсење зна мала група људи, и сам сам често размишљао, зашто је било такво, полу тајно, да не кажем... Мада, чини ми се да је вазнесењу присуствовао већи број људи (не само апостоли), ако сам то добро закључио. Лидија Миленковић, Vesna Milovic, Џуманџи and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Мај 17, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Мај 17, 2016 Управо сада, Goku рече А о овоме што си написала да за васкрсење зна мала група људи, и сам сам често размишљао, зашто је било такво, полу тајно, да не кажем... То, бре, Гоку! Неа'м времена тренутно да испратим све, само пишите. Goku је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Мај 17, 2016 Пријави Подели Написано Мај 17, 2016 Можда да питамо нпр. @obi-wan-a (или било кога другог од теолога), ево да га прозовем да се јави овдје, да не идемо на ону "његову" тему : Зашто је васкрсење било такво какво јесте, дакле полу-тајно? Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivana626 Написано Мај 17, 2016 Пријави Подели Написано Мај 17, 2016 Христос није само велики него је Он творац и извор и надахнитељ сваке праве величине у историји људској. Наполеон, један од пролазних великана, рекао је у изгнанству и беди на острву Свете Јелене ове речи: „Александар, Цезар, Ханибал, Луј XIV са свом својом генијалношћу ништавни су. Они су завојевали свет, a нису могли задобити једнога пријатеља. A гле, Христос позива, и магновено цела поколења сједињују се свезом тешњом и јачом него што je свеза крвна... Христос зажиже огањ љубави, који прождире сваки егоизам и превазилази какву хоћете љубав.” (Пролог 28. мај) Лапис Лазули, Караконџула and Данче* је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Мај 17, 2016 Пријави Подели Написано Мај 17, 2016 49 minutes ago, Muramasa рече Ja bih hteo Boga koji je: 1) u direktnom kontaktu sa svojim poštovaocima, a ne u jednosmernom 2) bačeno kamenje vraća nadzvučnom brzinom onome ko ga je bacio 3) klevetnike i krivokletnike ugljeniše munjom bez odlaganja 4) podstiče snagu i sposobnost, umesto da stalno potencira na skrušenosti, nemoći i kompleksu niže vrednosti. Imas Thora, Odina..." Bogova je povazdan, s nekim ces se vec nagoditi " 41 minutes ago, Џуманџи рече 1. Нисам питала ко се стиди, него зашто се не стиди (онај ко се не стиди). 2. Зато што је то потпуно природно и људски; сви смо "гадљиви" на поразе и на поражене. Mislim da ni ja nisam razumela bas najbolje pitanje. Zasto se mi ne stidimo sebe u odnosu na Hrista ? Ili zasto se ne stidimo Hrista kad je tako ponizavan? Na moju prvu interpretaciju nemam odgovor jer to svako od nas treba da se zapita za sebe. A na drugu, pa reci tvojoj drugarici muslimanki da je Isus, bez obzira na ponizenja koja je doziveo, bio izuzetno mudar, filozof, revolucionar, opozicionar, prosvetljen, cudotvorac i da su svi veliki ljudi bili neshvaceni, odbacivani, ponizavani i nailazili, a i danas nailaze na osudu malih, uskih i ogranicenih umova. I da sa takvim Bogom covek moze biti samo ponosan. Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Мај 17, 2016 Пријави Подели Написано Мај 17, 2016 15 minutes ago, Muramasa рече Ne poziva Gospod nego pop. Заправо, позива Господ, преко попа, јер се Господ сам дао на жртву, тј. установио причешће као своју крв и тијело. Без тога би поп позивао само на хљеб и вино. (зовеш ме на вино, зовеш ме на лом - како би то Мирослав љепше срочио) Лапис Лазули and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Мај 17, 2016 Пријави Подели Написано Мај 17, 2016 И ја сам за планету Нептун, диносаурусе, теорију еволуције, тамну материју итд итд чуо од људи, па ми остаје само да им вјерујем или не вјерујем да то заиста и постоји. Парадоксално је што овдје имамо пат позицију, некако ми се чини да вјерник сваким даном проналази више "доказа" за божије постојање, а атеиста за непостојање, и пошто полазимо од тотално супротних почетних претпоставки немогуће је "наћи се на средини". Ја сам покушао објаснити зашто је за мене (једино) хришћанство двосмјерно, за резлику од нпр ислама (гдје имаш Алаха у том неком свом Алаховању, тамо негдје који нема додира са тобом док му не одеш). У хришћанству за живота имаш заједницу (дакле двосмјерну) са Христом. Е, сад, ја тебе разумијем зашто би ти хтио да тај смијер од Бога ка теби буде конкретнији, искрен да будем и ја бих; али што дуже размишљам, читам, схватам да је једини могући начин управо овако, и то је нешто што тешко могу и себи (а поготово теби) ријечима објаснити. Лидија Миленковић and Лапис Лазули је реаговао/ла на ово 2 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Мај 17, 2016 Пријави Подели Написано Мај 17, 2016 Тешко да могу направити експеримент који ћу доказати теорију струна, постојање тамне материје, Хигсовог бозона и слично. Дакле, морам вјеровати некоме (Ајнштајну, Хокингу...) на ријеч. Исто тако вјерујем на ријеч рецимо апостолу Павлу, који је оставио удобност живота гонитеља хришћана и сам постао хришћанином након што му се (васкрсли) Господ лично обратио (ето и двосмјерности). Нема разлога да му мање вјерујем када говори о Христу, него што вјерујем Платону када пише о Сократу. Или зашто бих вјеровао нпр Херодоту, или било ком историчару који је живио прије мог рођења? Како вјерујем људима са образовањем у пољу физике (астро, квантне, или било које друге научне области) који имају експериментално искуство, тако вјерујем и људима са теолошким образовањем и људима који имају експериментално искуство у односу са Богом. Зато се и трудим да и сам више сазнам, и да сопственим експериментом, доживим (искрен да будем, у посљедње вријеме се све мање трудим, али ето барем жеља постоји) У ствари конкретно питање би било зашто је вјероватније било којој другој историји (Рима, средњевјековне Европе. дивљег запада), него историји хришћанства (која почиње са историјским Христом)? Зашто би ми било вјероватније да је постојао Александар Македонски, Цезар, или генерал Кастер када за њихово потојање имам таман толико доказа као и за постојање Христа? Вјеровање на ријеч која "не вриједи пишљива боба." Лидија Миленковић and Agaton Vuzman је реаговао/ла на ово 2 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Мај 17, 2016 Пријави Подели Написано Мај 17, 2016 4 minutes ago, Muramasa рече Zato što je su Aca Makedonski, Cezar i Kaster ratovali, prvi je gradio gradove, drugi utvrđenja... Мени једнако вјероватно да је градове и утврђења саградио неко други, а људи онда измислили неког Ацу и Цезара. 5 minutes ago, Muramasa рече Tvrdnje Ajnštajna i Hokinga se mogu i danas proveriti Ја не могу, а вјерујем ни 99% људи на планети. И зашто бисмо онда вјеровали том једном проценту? Можда нас баш лажу? 6 minutes ago, Muramasa рече Pavlove ne mogu. Ти не можеш. Кроз историју је било људи који могу. И ратовали, и градили градове и потврђивали. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука