Jump to content

Препоручена порука

4 minutes ago, Paradoksologija рече

U zvaničnom programu i zvaničnim izjavama glasnogovornici Dveri su se uglavnom trudili da ne uđu u pozive na nasilje i otvoren govor mržnje. Obraz je upravo zbog toga zabranjen.

U nekim konkretnim politikama su umereniji od republikanaca u SAD, da ne pominjem Pegidu i UKIP, na primer.

Не пратим стање у САДа, па те нисам ни разумела баш најбоље. Не мора неко да позива на насиље да би био опасан по друштво. Мени су и Амиши и Јеховини сведоци опасни, нпр.

6 minutes ago, Paradoksologija рече

Uvek mi je malo problematično kada se antifašističke vrednosti brane zabranom 'fašizma' i svega što na njega liči. Bitnije mi je 'kojim se principom vodimo?' nego 'čije su nam ideje neprihvatljive?'

Па, мој принцип је: ако си довољно неписмен - не треба ни да се питаш. Што не значи да си мање вредно људско биће или да треба да изгубиш друга, загарантована права.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Pošto su prošli izbori i sve postizbrno i ja da kažem svoje, jerbo su Radulijanci ovde žestoko ispljuvali one za koje ja glasam od 2000. godine kada sam postala punoletna. Dakle, za mlade libertarijance koji vole Radulovića a ne vole poreze (Borealis? Još neko?):

Ja sam u, mogu reći, ličan sukob sa dotičnim ušla još neke 2010-11. godine na njegovom B92 blogu u kome se on (uz opšte socijalno-darvinističke-najjači-opstaju-slabi-nek'-crknu fazone) svesrdno zalagao za visoko oporezivanje - svih nepokretnosti. Posebno i eksplicitno stanova, jer to je bila tema. Još negde postoji ta svađa, u dubinama interneta, a ja sam i tada i tamo bila Paradoksologija :)

Elem, njegov stav bio je da oni koji nemaju 300-500 evra viška godišnje nemaju pravo da poseduju stančić od 50 kvadrata u Beogradu (tadašnje kalkulacije predloženih poreza) u kome preživljavaju sa, recimo, četvoročlanom porodicom, nemaju pravo da u njemu žive i treba da ga prodaju i ustupe vrednijim od sebe

Znači, ovde govorimo o velikom porezu na prost krov nad glavom (koji se ponegde uopšte ne oporezuje - 15-20 kvadrata po osobi u nekim državama EU je neoporeziv životni prostor, za šta se ja zalažem; ako živiš sam u vili, u redu je da za to plaćaš porez) uz smanjeni porez na prihode (koji mi nikada nije bilo žao da plaćam - ako dobijam novac, znači da imam prihode i mogu deo da odvojim za druge; ako imam krov nad glavom, to ništa ne znači osim da nisam beskućnik).

Ne uzimati velike poreze od onih koji imaju velike prihode već od onih koji imaju krov nad glavom; porezima primorati siromašne da ono jedino što imaju prodaju bogatima koji im to isto mogu onda izdavati.

Ukratko, napadati one koji uzimaju od bogatih i daju siromašnima i umesto toga uzimati od siromašnih i dati bogatima - kako mladi libertarijanci staju iza ovoga? A mladi koji se zalažu za socijalnu pravdu?

A izjednačiti DS i SNS mogu samo oni koji su spavali proteklih 20-30 godina ili oni koji su suviše mladi da se sećaju 90ih. Ne kažem da DS nije kriv za SNS - jeste, i to gotovo isključivo Tadić i Rakić. Oni više nisu u DS iz različitih razloga.

• Волим 1

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Џуманџи рече

Не пратим стање у САДа, па те нисам ни разумела баш најбоље. Не мора неко да позива на насиље да би био опасан по друштво. Мени су и Амиши и Јеховини сведоци опасни, нпр.

Па, мој принцип је: ако си довољно неписмен - не треба ни да се питаш. Што не значи да си мање вредно људско биће или да треба да изгубиш друга, загарантована права.

Haha, pa republikanci su ti daleko opasniji - ove jehove itd. neće zakonima da te uteruju u svoj tor.

A tvoj princip je fašistički. Samo viša bića se pitaju. :D

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

P.S. Ako bih maštala o uvođenju nekih kriterijuma za glasanje, ne bi to bili ni inteligencija, ni obrazovanje, ni elementarna pismenost, već test političkog znanja i obaveštenosti.

Ali i to je prilično fašistički :)

Ljudi imaju pravo da glasaju iz totalno sumanutih i iracionalnih razloga.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Paradoksologija рече

A tvoj princip je fašistički. Samo viša bića se pitaju. :D

Па, знам, зато ми и није било јасно што мени помињеш антифашистичке вредности. :D

Подели на овим сајтовима

Ja zaista, iskreno, vrednujem određene demokratske principe. Meni je to usađeno u detinjstvu. Moj deka imao je člansku kartu predratne DS br. 6 i uprkos pritiscima sa svih strana, nikad nije postao ni član Partije, ni nacionalista ma koje vrste. To mi je uzor koji oduvek cenim.

Ti demokratski principi me istovremeno primoravaju da branim DSS-Dveri od pokušaja izborne krađe i da se žestoko suprotstavljam nekim njihovim ciljevima.

I najviše me plaši to što me retko ko trenutno razume - bar jedan od ta dva možda paradoksalno nedeljiva aspekta. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Ti demokratski principi me istovremeno primoravaju da branim DSS-Dveri od pokušaja izborne krađe i da se žestoko suprotstavljam nekim njihovim ciljevima.

I najviše me plaši to što me retko ko trenutno razume - bar jedan od ta dva možda paradoksalno nedeljiva aspekta. 

Мислим да те разумем, чак је и за риспект, што се каже, али, ако ћеш оно тотааално лично ( :D ) - ја немам толико храбрости, а ни наде да из тога може нешто добро да испадне. Као да детету даш пиштољ и очекујеш најбољи могући сценарио, чак ми је и мало неодговорно, с' обзиром на ово поднебље које пада на бренд лика, а дела и идеје нит' памти, нит' процењује, а вала и не конта...

Подели на овим сајтовима

19 minutes ago, Плутон рече

Што питаш мене? Нити сам у позицији да одлучујем ко и шта сме да пише, нити сам на било који начин одговоран за Вучићев путујући бот-циркус, привремено стациониран у РИК-у.

Ово ћу узети као потврдан одговор да је овај изборни циркус завршен и да сад можемо да причамо нормално, без повишеног притиска, јер су сви учи у Скупштину. 

За почетак, лику који ми је ово причао верујем јер је професионалац. За разлику од разних ботова овде и на другим местима, лик није у том фазону, да не кажем да га заболе, и нема разлога да ме лаже.

На првом месту, рекао је да је једино могуће да је било неких муљања око гласова са КиМ. Он није присуствовао бројању, али каже да цео процес око тих гласова није био довољно контролисан. Јесу доле били контролори разних странака, али доле нико није могао да контролише шта ради ОЕБС пре него што је дотерао гласове у Србију.

Што се осталог тиче: Највећи проблем опозицији су били неуредни записници, на то је било највише приговора. Међутим, колико је лик сазнао од старијих колега из РИК, то је константни проблем јер те записнике попуњавају председници бирачких одбора, који раде за две хиљаде, регрутују их странке из редова својих плакатолепаца, и ради се углавном о крајње необразованим и нестручним људима. Ово се односи на људе из свих партија, јер председник бирачког одбора не зависи од било какве централе, бирају их између себе на бирачком месту.

Опозиција је, колико сам запамтио причу, имала приговор на неких 60 изборних јединица, ту су сумњали да су се крали гласови (та ми је цифра у глави, слабо памтим бројеве, а нисам хтео са овом причом да излазим пре него што се циркус завршио). Одмах им је омогућено да броје гласове из џакова.

Међутим, десило се нешто веома чудно: За који год џак да су се ухватили, СНС је у том џаку имао преко 50%. Лик је гледао, није веровао; На записнику је обично стајало око 40 и нешто посто за СНС, а после бројања гласова, СНС у сваком џаку преко 50%. После пребројаних 6 или 8 џакова, кад су то видели, одустали су од даљег бројања гласова. Све време су ту били представници власти, свих опозиционих странака и РИК-а.

Она су кренули свакодневни притисци на чланове РИК. Није било у медијима, али је било инцидентних ситуација да се један члан РИК драо на Тадића и још неког који су му стајали испред канцеларије јер није могао да уђе. Кад су то видели, новинари су дојурили до тог члана РИК, који им се пожалио како не може да ради у тим условима. Међутим, нико од медија није објавио изјаву овога из РИК. У ходницима је сваког дана било по двадесетак људи из опозиције и по петнаестак новинара минимум. 

Што се тиче рада РИК-а, све док нису појачали гас у опозицији, сви чланови РИК, који су дипломирани правници и професионалци, су усвајали извештаје. Што значи да су и чланови РИК из опозиције усвајали извештаје заједно са другим својим колегама. На те су се извештаје, које су усвајали чланови РИК из опозиционих странака, жалили ови из опозиције. Кад је после извесног времена почела прича о крађи, чланови РИК из опозиције су једноставно гласали против, без да образлажу своје ставове, што је до тада био неки нормални ток расправе.

Након саопштавања коначних резултата, атмосфера у РИК је била паклена. Оно што се на снимку видело није ништа, јер је Бошко тражио да бије ону двојицу - Ђурђевића и оног из Завода за статистику. Она прича о жени која се онесвестила је истинита. Лик није видео шта се тачно десило јер је велика гужва била на другој страни, али је видео да се жена онесвестила, и зна да су је возили до неке хитне помоћи или до лекара неких. Из прича је касније чуо да је жена случајно поткачена у целој тој гужви и стресирала се преко сваке мере, ал то није видео, само је чуо приче других. Али су сви из РИК због тога морали да дају изјаве у полицији.

Лик понавља да су грешке свакако биле могуће, јер су они радили са записницима који су им са терена достављани, али да су те записнике потписивали сви чланови бирачких одбора, из свих странака. Такође, није му јасно зашто СНС није тражио ново бројање кад су у свим џаковима који су отварани и поново бројани имали више гласова него што је било написано.

Ето, то је укратко прича лика који је учествовао у целом овом циркусу, прича од пре десетак дана.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

18 minutes ago, Paradoksologija рече

I najviše me plaši to što me retko ko trenutno razume

Потребна ти је чудесна аргументација како би оправдала глас за ДС на овим изборима.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

@Paradoksologija

Misaoni eksperiment. Igramo sah ja i ti ali ne na konvencionalan nacin nego tako sto se i men i tebi dodeli 100 random likova i likusa i oni moraju aktivno uticati na nacin igranja partije. Ti kao zagovornica egalitarne demokratije pustas svakoga da glasa kako god hoce i na kojim god principima dok ja kao tehnokratski minarhista filriram one koji znaju da igraju sah od onih koji ne znaju. Sa tim da su svi koji ne znaju pozvani da uce i cim postignu x stepen mogucnosti predvidjanja sahovskih poteza sticu pravo glasa. Moze da se glasa o opstoj strategiji i taktikici a i o pojedinacnim potezima. Kako god se ko "ustavno" dogovori. Vazi taknuto maknuto, nema ponovljenih izbora. Ko gubi placa pivo(a). :D

Bez obzira sto, znajuci tvoje i moje apetite za pivom, u tom hipotetickom slucaju ne bi bilo istinskih gubitnika ipak mislim da bi nakon takvog turnira makar malo promenila stav po pitanju toga da je egalitarna demokratija medju najboljim resenjima. :D  

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Aquilius Cratus рече

@Paradoksologija

Misaoni eksperiment. Igramo sah ja i ti ali ne na konvencionalan nacin nego tako sto se i men i tebi dodeli 100 random likova i likusa i oni moraju aktivno uticati na nacin igranja partije. Ti kao zagovornica egalitarne demokratije pustas svakoga da glasa kako god hoce i na kojim god principima dok ja kao tehnokratski minarhista filriram one koji znaju da igraju sah od onih koji ne znaju. Sa tim da su svi koji ne znaju pozvani da uce i cim postignu x stepen mogucnosti predvidjanja sahovskih poteza sticu pravo glasa. Moze da se glasa o opstoj strategiji i taktikici a i o pojedinacnim potezima. Kako god se ko "ustavno" dogovori. Vazi taknuto maknuto, nema ponovljenih izbora. Ko gubi placa pivo(a). :D

Bez obzira sto, znajuci tvoje i moje apetite za pivom, u tom hipotetickom slucaju ne bi bilo istinskih gubitnika ipak mislim da bi nakon takvog turnira makar malo promenila stav po pitanju toga da je egalitarna demokratija medju najboljim resenjima. :D  

Morala sam da ti dam amin zbog piva :D

Elem, nismo valjda samo ti i ja u igri tu - već i svi ti ostali 'pionski' igrači - jer i njima život zavisi od ishoda igre. Ne pivo.

A pivo? Uvek, svuda, nebitno ko plaća :)

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

12 minutes ago, Плутон рече

Потребна ти је чудесна аргументација како би оправдала глас за ДС на овим изборима.

DS je jedina stranka koja zaista poseduje unutrašnje demokratske kapacitete (stvarne i neizvesne izbore, smenjivanje predsednika, nepostojanje kulta ličnosti jednog jedinog 'vođe') i jedina iole socijalno-demokratski nastrojena proevropska opozicija.

Koje je tvoje opravdanje što si glasao za libertarijance, ti koji si iskazao neke principe povezane sa idejom socijalne pravde ovde?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Morala sam da ti dam amin zbog piva :D

Elem, nismo valjda samo ti i ja u igri tu - već i svi ti ostali 'pionski' igrači - jer i njima život zavisi od ishoda igre. Ne pivo.

A pivo? Uvek, svuda, nebitno ko plaća :)

:D

Placeno pivo je metafora za neki opsti stepen blagostanja ako bi se to ikako moglo meriti. Poenta drustvo/ekipa/zajednica koja mogucnsot donosenja odluka koja se ticu svih dozvoljava onima cije sposobnosti pravljenja adekvatnog modela sveta prelazi x% (moze biti citav spektar ne mora biti binarno mozes- ne mozes) uvek prestize onu zajendicu/drustvo koje dozvoljava svima da glasaju po kom god ima padne napemt kriterijumu. Sto bi u misaonom eksperimentu postalo i vise nego jasno kad bi nekoliko puta masa izglasala otvaranje sa pesakom na A4 zato sto je predlagac tog zakona lep i zgodan aka Tadic. :D

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...